Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

W jaki sposób jest sterowany siłownik za zaworze czterodrogowym. Zadałem to pytanie w osobnym wątku ale nie otrzymałem jasnej odpowiedzi...

Stosuje się je głównie w układach z kotłami na paliwo stałe.

Może być sterowany na parę sposobów.... zależy do czego chcesz go użyć i co chcesz uzyskać?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie z innej beczki. Hydraulik zapomnial zrobic przed wylaniem chudziaka instalację dostarczającą powietrze z zewnątrz do kominka. Jak teraz najlepiej to zrobić ?

mhhh no trzeba albo rozkuć wylewkę.... albo puścić jakaś rurę w ścianie lub nad sufitem..... zależy jakie są warunki.

Można użyć spiro i doprowadzić powietrze z dachu.....

Pytanie z innej beczki. Hydraulik zapomnial zrobic przed wylaniem chudziaka instalację dostarczającą powietrze z zewnątrz do kominka. Jak teraz najlepiej to zrobić ?

mhhh no trzeba albo rozkuć wylewkę.... albo puścić jakaś rurę w ścianie lub nad sufitem..... zależy jakie są warunki.

Wylewki nie są jeszcze zrobione. Jest tylko ok. 10 cm warstwa chudziaka na zagęszczonym piasku.

Wylewki nie są jeszcze zrobione. Jest tylko ok. 10 cm warstwa chudziaka na zagęszczonym piasku.

Prawdopodobnie będzie na chudziaku leżało 10 cm styropianu i jakież 7 cm szlichty .... spokojnie zmieścisz tam kanalizację 110.... powinna być 160... wić można dać 2x 110

W jaki sposób jest sterowany siłownik za zaworze czterodrogowym. Zadałem to pytanie w osobnym wątku ale nie otrzymałem jasnej odpowiedzi...

Może być sterowany na parę sposobów.... zależy do czego chcesz go użyć i co chcesz uzyskać?

Mam własnie kocioł na paliwa stałe. Czy możesz mnie oświecić w temacie zastosowania i sterowania takim siłownikiem...

Mam własnie kocioł na paliwa stałe. Czy możesz mnie oświecić w temacie zastosowania i sterowania takim siłownikiem...

Mhhh Sterowanie może być mechaniczne.... zawór ma za zadanie nie dopuścić zbyt niskiej wody na powrót do kotła.... czyli tworzy krótki obieg kotła.... i po nagrzaniu kotła dopuszcza nadmiar do instalacji.

Więc raz nastawiony nie musi być sterowany.... sam się steruje.

Można się pokusić żeby był sterowany przez automatykę kotła (o ile ma takie możliwości) ... ale uważam że to przesada.

Witam,

Mam pytanie dotyczące instalacji c.o. Fachowiec zaproponował mi system z trójnikami, a większość znajomych ma zainstalowane rozdzielacze. Który system jest lepszy?

Rozdzielaczowa jest prostsza do wykonania... trójnikową trzeba dobrze policzyć... ale w/g mnie jak jest dobrze zrobiona jest tańsza w wykonaniu i lepiej pracuje.

Ale jeżeli popełni się błąd to nie da się go potem naprawić.

Witam

Mam kolejne pytanie o ACV

Czy do zasobnika 300l http://www.acv.com/pl-pl/03_04/252/app.rvb można podłączyć obieg c.o. tak aby zasilać grzejniki bezpośrednio z zasobnika ?

Wiem, że ma on przygotowane wyjście do zasilania c.o. , jest to jednak zasilanie z dolnej części zasobnika dla ogrzewania niskotemperaturowego. Czy jest możliwe podłączenie pod grzejniki bezpośrednio z płaszcza na wysokości c.w.u.?

pozdrawiam

mam pytanko...:

co uzyskam skrecajac zaworki na listwie rozdzielczej do petli podlogowki?rozumuje tak: skrecajac zaworek,zmniejszam przeplyw wody w danej petli,zalega woda w niej dluzej i temperatura troche dluzej utrzymuje sie ??jakos to mi nie pasuje,ale...w pokoju ,gdzie skrecilem 2 zaworki,wyrazniej zrobilo sie cieplej....mozliwe to,czy czuje opatrznie????

mam najzwyklejsza listwe z najzwyklejszymi bialymi koreczkami skrecajacymi -dlawiacymi zaworem przeplyw danej petli....

mam pytanko...:

co uzyskam skrecajac zaworki na listwie rozdzielczej do petli podlogowki?rozumuje tak: skrecajac zaworek,zmniejszam przeplyw wody w danej petli,zalega woda w niej dluzej i temperatura troche dluzej utrzymuje sie ??jakos to mi nie pasuje,ale...w pokoju ,gdzie skrecilem 2 zaworki,wyrazniej zrobilo sie cieplej....mozliwe to,czy czuje opatrznie????

mam najzwyklejsza listwe z najzwyklejszymi bialymi koreczkami skrecajacymi -dlawiacymi zaworem przeplyw danej petli....

mhhh zamykając (zmniejszając) przepływ oddajesz mniej ciepła.

jeżeli zmniejszyłeś dwie pętle to sprawdź czy na pewno do tego pokoju.... może nadmiar ciepłej wody poszedł w inne petle.

Regulacja bez przepływomierzy to loteria.

Lub zrób z tego układ Tichelmana. to Ci zrównoważy wszystkie pętle.

tak na logike mi nie pasowalo...skoro przeplyw mniejszy to mniej ciepla przechodzi,wiec nie te petle zakrecilem,jednak....wielu tych petelek nie mam...coz....odkrecilem wszystkie i bedzie po staremu....

tak samo mysle,ze skoro pompre puszcze do podlogowki na bieg 2 a nie 3 -max to efekt bedzie podobny...?

Podłączyć zawsze można. ale to nie spełni swojej funkcji....

Czy mogę prosić o rozwiniecie myśli.

Chciałbym aby c.o. było zasilane bezpośrednio z zasobnika ( ten mi się podoba bo jest z kwasówki ) który ma pełnić małego bufora ciepła dla kominka z PW.

Tylko jak ewentualnie to podłączyć

pozdrawiam

tak na logike mi nie pasowalo...skoro przeplyw mniejszy to mniej ciepla przechodzi,wiec nie te petle zakrecilem,jednak....wielu tych petelek nie mam...coz....odkrecilem wszystkie i bedzie po staremu....

tak samo mysle,ze skoro pompre puszcze do podlogowki na bieg 2 a nie 3 -max to efekt bedzie podobny...?

To zależy jaka to pompa.... ale jeżeli dasz ją na minimum to efekt i tak będzie taki że woda popłynie najkrótszą pętlą.... tam gdzie łatwiej

Podłączyć zawsze można. ale to nie spełni swojej funkcji....

Czy mogę prosić o rozwiniecie myśli.

Chciałbym aby c.o. było zasilane bezpośrednio z zasobnika ( ten mi się podoba bo jest z kwasówki ) który ma pełnić małego bufora ciepła dla kominka z PW.

Tylko jak ewentualnie to podłączyć

pozdrawiam

Jeżeli grzejniki masz z wymiarowane do temp 55/45` .... to takie trzeba dać zasilanie. Jak dasz niższe to będzie zimno..... a jak będziesz chciał podnieść na buforze.... to jednocześnie podnosisz temp CWU.

Oczywiście to można zniwelować na wylewcę.