Jareq 01.11.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Jeżeli grzejniki masz z wymiarowane do temp 55/45` .... to takie trzeba dać zasilanie. Jak dasz niższe to będzie zimno..... a jak będziesz chciał podnieść na buforze.... to jednocześnie podnosisz temp CWU. Oczywiście to można zniwelować na wylewcę. Po pierwsze dziękuję za kolejną szybka odpowiedź. Kominkiem mam zamiar podgrzewać cały zasobnik to temp. ok. 55-60* ( o ile będzie to miało sens - wiem że przy osiągnięciu pewnej temp. dalsze " żyłowanie" podnoszenia temp. nie opłaca się ) na tyle też policzę grzejniki. Piec gazowy zamierzałem wpiąć w płaszcz c.w.u. i to nim podnosić co jakiś czas temp. do 70* aby likwidować zjawisko Legionelli i osadzania kamienia. Wiec to że temp. będzie okresowo wyższa od zakładanych 55* i podniesie c.w.u. zakładam z góry. Martwi mnie tylko to że z rysunków na stronie ACV nigdzie nie widzę podejść do wysokotemperaturowego obiegu c.o. umożliwiającego odebranie energii z całego zasobnika - a w opisie jest napisane "Podłączenie do nisko i wysokotemperaturowego obiegu grzewczego" - pokazane są tylko podejścia do obiegu c.o. niskotemperaturowego. Do tej pory zakładałem że obieg c.o. wysokotemperaturowy powinien być u samej góry zasobnika. Takie umiejscowienie pozwala odebrać całość energii za pomocą c.o. oraz pozwala na poprawne działanie przy włączony piecu który zasila tylko część górną zasobnika ( płaszcz c.w.u.) Czy Możesz mi wyjaśnić jak jest wreszcie z tymi podejściami do wysokotemperaturowego c.o. ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.11.2008 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Ale czemu tak?.... grzejniki podłą bezpośrednio z kotła.. w instrukcji jest taki schemat.Woda z kominka nagrzeje zasobnik a potem przez zasobnik pójdzie przez kocioł w grzejniki.Trzeba tylko kocioł ustawić że masz dodatkowe źródło ciepła i będzie czytał temp wody wchodzącej do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.11.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 skrol jeśli instalacja bedzie z kotłem z podajnikiem, dalej rozdzielacze , wszystko łączone podłogą to trzeba zakładać zawór różnicowy a pompę na obejściu zawora?w sumie taka instalacja niema prawa zadziałać grawitacyjnie , wiec po co ten zawór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.11.2008 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 skrol jeśli instalacja bedzie z kotłem z podajnikiem, dalej rozdzielacze , wszystko łączone podłogą to trzeba zakładać zawór różnicowy a pompę na obejściu zawora? w sumie taka instalacja niema prawa zadziałać grawitacyjnie , wiec po co ten zawór ? Gdyby pompa padła... to zawór wtedy otwiera się zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 02.11.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Ale czemu tak?.... grzejniki podłą bezpośrednio z kotła.. w instrukcji jest taki schemat. Woda z kominka nagrzeje zasobnik a potem przez zasobnik pójdzie przez kocioł w grzejniki. Trzeba tylko kocioł ustawić że masz dodatkowe źródło ciepła i będzie czytał temp wody wchodzącej do kotła !?!? No to fajnie Każdy kocioł tak ma ? byłbym wdzięczny za jakiś schemacik żeby to zrozumieć oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 masz race , tu zastosowanie jest zrozumiałe , tylko powiedz co mi da że zawór sie otworzy jak i tak nic nie powinno grzać bo grawitacyjnie taka instalacja nie pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.11.2008 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 masz race , tu zastosowanie jest zrozumiałe , tylko powiedz co mi da że zawór sie otworzy jak i tak nic nie powinno grzać bo grawitacyjnie taka instalacja nie pójdzie Chodzi oto że stojąca pompa zamyka przepływ.... więc rosnące ciśnienie na kotle rozwali albo kocioł albo instalację.... zawór jest pot żeby woda sobie poszła grawitacyjnie w układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.11.2008 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Ale czemu tak?.... grzejniki podłą bezpośrednio z kotła.. w instrukcji jest taki schemat. Woda z kominka nagrzeje zasobnik a potem przez zasobnik pójdzie przez kocioł w grzejniki. Trzeba tylko kocioł ustawić że masz dodatkowe źródło ciepła i będzie czytał temp wody wchodzącej do kotła !?!? No to fajnie Każdy kocioł tak ma ? byłbym wdzięczny za jakiś schemacik żeby to zrozumieć oczywiście http://www.acv.com/dwl_gateaway.php?f=NTc3X2Rvd25sb2FkLnBkZg==&n=c2NoZW1hdHlfaHlkcmF1bGljem5lX3ByZXN0aWdlXzI0LTMyLnBkZg== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.11.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 zapytam również tutaj. Jest sobie łazienka, w której jest wentylacja poprowadzona ponad dach rurą fi 150 z blachy kwasówki (jest deflektor). Na ściankach rury bedzie sie skraplać para wodna i spływać w dół. Mam takie o to pytanie. Czy odprowadzić te skropliny do kanalizy? Jesli podepne do kanalizy, to czy nie będzie czuć "zapaszków" w łazience z kratki wentylacyjnej? Z góry dziekuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.11.2008 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 zapytam również tutaj. Jest sobie łazienka, w której jest wentylacja poprowadzona ponad dach rurą fi 150 z blachy kwasówki (jest deflektor). Na ściankach rury bedzie sie skraplać para wodna i spływać w dół. Mam takie o to pytanie. Czy odprowadzić te skropliny do kanalizy? Jesli podepne do kanalizy, to czy nie będzie czuć "zapaszków" w łazience z kratki wentylacyjnej? Z góry dziekuję za odp. Nie znam się na wentylacji.... ale jeżeli dasz syfon to chyba nie będzie śmierdziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 07.11.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Witam, właśnie wiercą mi studnię ok 18m głębokości fi 160. Najprosciej rzecz ujmując: nie wiem co jest mi potrzebne by tą wodę ze studni mieć w kranie - 2-3 osoby w domu - woda ma być na potrzeby domu oraz ogrodu - mam małe pomieszczenie gospodarcze 2,20 x 2,20 - wiem że zamontuję stację uzdatniania wody - jest prawie pewne że woda będzie zażelaziona Instalator który robi u mniie inst. CO i podłogówkę zachęca mnie do Grundfosa, mówi że jest mały i cichy. Szukając na jego temat jakichś info na forum przeczytałam że przy odżelazianiu konieczny jest duży zbiornik na wodę i że taki zbiornik jest ogólnie korzystny ze wzgl na np brak prądu, czy też żadsze załączanie pompy. Przepraszam jeżeli piszę chaotycznie, ale pod pojęcie hydofor i woda ze studni rozumiem spore hałaśliwe urządzenie wytwarzające ciśnienie w instalacji i duży zbiornik na wodę z zegarem do sparwdzania ciśnienia - tak było u wujka 15 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.11.2008 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Witam, właśnie wiercą mi studnię ok 18m głębokości fi 160. Najprosciej rzecz ujmując: nie wiem co jest mi potrzebne by tą wodę ze studni mieć w kranie - 2-3 osoby w domu - woda ma być na potrzeby domu oraz ogrodu - mam małe pomieszczenie gospodarcze 2,20 x 2,20 - wiem że zamontuję stację uzdatniania wody - jest prawie pewne że woda będzie zażelaziona Instalator który robi u mniie inst. CO i podłogówkę zachęca mnie do Grundfosa, mówi że jest mały i cichy. Szukając na jego temat jakichś info na forum przeczytałam że przy odżelazianiu konieczny jest duży zbiornik na wodę i że taki zbiornik jest ogólnie korzystny ze wzgl na np brak prądu, czy też żadsze załączanie pompy. Przepraszam jeżeli piszę chaotycznie, ale pod pojęcie hydofor i woda ze studni rozumiem spore hałaśliwe urządzenie wytwarzające ciśnienie w instalacji i duży zbiornik na wodę z zegarem do sparwdzania ciśnienia - tak było u wujka 15 lat temu Jeżeli pompa będzie w studni to nie będzie hałasu..... Zbiornik hydroforowy im większy tym lepszy... jeżeli będą filtry to radzę dać nie przeponowy tylko zwykły.... będzie można zrobić napowietrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 07.11.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 mam pytanko-mam kondenstata BRotje i do niego sterownik pokojowy na kablu.Otoz w nastawach pieca mam opcje zmiany wplywu odczytu czujnika pokojowego na sterowanie piecem-jesli wpisze ,ze wplyw czujnika na temp. ogrzewania jest 50% to faktycznie komputerek w piecu liczy sie polowiczo z danymi czujnika, a polowiczo z cieplem powrotu obiegu?Dziwne troche,bo jak wpisalem ,ze czujnik pokojowy ma miec wplyw 3% na sterowanie to zmiejsca wylaczyl piec,gdy temp. zadana byla mniejsza od faktycznej....Rozumiem,ze faktyczna byla wyzsza,ale czemu od razu tak szybko zareagowal?Jak najlpeiej nastawic na piecu zaleznosc od czujnika pokojowego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.11.2008 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 100%...... przecież główny celem ogrzewania domu jest to żeby było w nim ciepło.No chyba ze masz pogodówkę.... to wtedy 50/50 z pogodówką. Kocioł sam sobie wybierze krzywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Ale czujnik umieszczony jest w pokoju-sypialni,gdzie spimy i tam na podst. temp. mierzy mi temp.Dol spokojnie reguluje czujnikami zbierajacymi info z termostatow z powrotu co...ale faktem na dole mam cale 100 m.kw. podlogowki....Czujnik przenisolem z niefortunnego miejsca z dolu na gore wlasnie....Odkrecilem wsz. glowice na full a na sterowniku ustawilem 22 st.Temp. na razie w calym domku jest stabilna i piec juz od 3 g. sie nie wlacza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.11.2008 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 no cóż..... rozumiem że jesteś zadowolony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluton 15.11.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Mam pytanie: Szwagier pracujący w branży c.o. poradził mi, żeby do kotła z zamkniętą komorą spalania nie robić specjalnego komina bo szkoda na to kasy, tylko wywiercić dziurę przez ścianę kotłowni i wypuścić na zewnątrz przewód spalinowo-powietrzny. Koleś który ma mi robić kotłownie mówi że to zły pomysł, bo będzie brudziła się elewacja i spaliny mogą sie w lecie (przy otwartych oknach) dostawać z powrotem do domu. Kto ma rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 16.11.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 PlutonMożesz wyprowadzić system powietrzno-spalinowy (SPS) bezpośrednio przez ścianę zachowując kilka warunków.1. Dom jednorodzinny wolnostojący.2. Max moc kotła 21KW3. Min wysokość wyprowadzenia SPS 2,5 m od gruntu.4. Zachowanie odległości min 0,5 m od krawędzi okien.Co do brudzenia elewacji to mit. Nic nie brudzi. Mam wielu klientów z tak wykonanym wyprowadzeniem SPS nawet przy białej elewacji. Więcej brudu jest przy lampach zewnętrznych na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 16.11.2008 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Widzę że tu kolega VPS mnie wyręcza..... Oczywiście musisz zobaczyć jakie masz wiatry..... czasem się zdarza takie umiejscowienie kotła i okien że zawiewa..... ale to trzeba indywidualnie rozpatrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 08.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Mam pytanie.Czy do mojego małego domku 80m2 powierzchni grzewczej (podłogówka) jest konieczność wykonania ogrzewania podłogowego w układzie zamkniętym?Tak doradza mi jeden z instalatorów, sugerując się częstym zapowietrzaniem układu.Dodam iż podłogówka będzie podzielona na kilka sekcji gdzie największa ma 25m2 i kilka po 10m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts