Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

a ja mam pytanie związane z porą roku. Czy teraz można zaczynać montaż instalacji CO , rozprowadzenia wody i kanalizacji. domek mam zamknięty nieogrzewany. ewentualnie mofłabym dogrzewać jakims olejakiem. czy sa jakies wymagane temp?

Dla plastiku zgrzewanym + 5 stopni

dla miedzi nie pamiętam.. ale chyba do -10

pexy sa zaprasowywane.... więc myślę że do -5 można robić

Radzę wsadzić kozę.... wysuszy mury

Witam! Proszę osoby zorientowane o informację jak daleko poza ścianę budynku musi wystawać współosiowy przewód powietrzno-spalinowy do kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania oraz od czego zależy jego średnica? Planuję kocioł o mocy do 21kW i nie wiem czy wystarczy przewód o średnicach 60/100 mm czy potrzeba 80/125 mm.

Witam! Proszę osoby zorientowane o informację jak daleko poza ścianę budynku musi wystawać współosiowy przewód powietrzno-spalinowy do kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania oraz od czego zależy jego średnica? Planuję kocioł o mocy do 21kW i nie wiem czy wystarczy przewód o średnicach 60/100 mm czy potrzeba 80/125 mm.

To zależy od warunków jakie narzuca DTR

Gość elutek

skrol - bardzo proszę o radę :)

mam piec Buderus dwufunkcyjny, jak jest włączone ogrzewanie, to jest w miarę o.k.

ale gdy nie jest włączone, to z ciepłą wodą jest po prostu tragicznie, trzeba baaardzo

długo czekać, aż poleci ciepła woda, mimo że słyszę np. z łazienki, że piec się włączył,

a ciepła woda nie leci, 1/3 wanny wody "zleci" aż pojawi się ciepła

bardzo szkoda mi tego marnotrawstwa, i wody i gazu i również pieniędzy :(

gdy myję np. włosy to po zmoczeniu nie zakręcam wody, bo musiałabym z pianą na

głowie czekać kilka minut aż znowu poleci ciepła woda

bardzo mnie to martwi, dlaczego tak się dzieje? :roll:

mam piec Buderus dwufunkcyjny, jak jest włączone ogrzewanie, to jest w miarę o.k.

ale gdy nie jest włączone, to z ciepłą wodą jest po prostu tragicznie, trzeba baaardzo

długo czekać, aż poleci ciepła woda, mimo że słyszę np. z łazienki, że piec się włączył,

te typy tak mają

nic nie zrobisz,

chyb że wymienisz kocioł i zrobisz cyrkulację

Proponuje sprawdzić membranę i czujnik przepływu...

Dobrym rozwiązaniem może być montaż przepływowego elektrycznego podgrzewacza w łazience....... przejmie on pierwsze zaspokojenie na ciepłą potem jak ciepła woda doleci to elektryczny się wyłączy i kocioł będzie pracował.

Przepływówkę elektryczną można zastąpić małym zasobnikiem elektrycznym... takim około 10l.

• 3 weeks później...

Ostatnio samo mi się rwie na usta powiedzenie Kto Panu tak spier....lił tą robotę

Sam nie lubię takich fachowców którzy zaczynają od tego rozmowę...... ale zaczynam ich rozumieć.

Postanowiłem opisywać takie przypadki:

Ostatnio trafiłem na kocioł kondensacyjny z którego odprowadzenie skroplin zrobiono za pomocą węża ogrodowego bezpośrednio przez ścianę na zewnątrz budynku....... efekt....... zamarzł ten ów wąż i zalało cała komorę spalania.

zapraszam do nas w okolice Sochaczewa, gdzie wlasnie dzis zamarzla Pana instalacja z zimna woda (kontakt telefoniczny mozliwy bedzie wieczorem poznym)

zdjecia na forum przejscia instalacji gora zamiast w ziemi wkleje w wolnej chwili

na razie zapraszam na wizytacje powykonawcza, dzisiejsze mrozy niestety spowodowaly, ze opinia instalacji wystawila sie sama, pomijam opinie innych budowlancow bo sa niekoniecznie cenzuralne na tego typu forum

tak wyglada ta instalacja, ktora zamarzla

http://images32.fotosik.pl/431/597db8f5d047131bm.jpg

w tej chwili jest jeszcze przez nas samych zabezpieczona welna mineralna dookola (przed nadejsciem mrozow ja zabezpieczylismy)

pan skrol nie odezwal sie do nas, zimnej wody nadal nie ma,a wiem ze ma dostep do maila bo ofertowal kogos na forum wczoraj wieczorem

dobrze ze inny hydraulik mimo, ze to nie jego pomysl z instalacja probuje nam pomoc, tego innego moge polecac dalej

dziekuje za odpowiedz, jak maz wstanie (jest teraz w innej strefie czasowej) to sprawdze te informacje. niestety nie darze Pana juz zaufaniem, szczegolnie po grozbach zwiazanych z nadzorem budowlanym

nie zmienia to rowniez faktu, ze woda zamarzla w Pana instalacji

forum jest miejscem wymiany opinii i doswiadczen, nasze zwiazane z Pana praca sa negatywne

dla forumowiczow dodam jeszcze, ze to ja prosilam o kontakt na moj telefon ze wzgledu na pobyt meza w innej strefie czasowej, pan skrol dokladnie orientuje sie w jakim zawodzie pracuje moj maz i ze moze byc nieosiagalny

rury nie zostaly przez Pana wlasciwie zabezpieczone, zostaly na nasze wyrazne zadanie wylacznie zapiankowane przez Pana

popelnilismy duzy blad zgadzajac sie na Pana rozwiazanie, kosztowna bedzie jego naprawa

przy okazji dodam, ze rowniez w prostej rzeczy takiej jak instalacja geberitu okazalo sie, ze Pana pracownicy nie zainstalowali srub, ktore byly w komplecie do zestawu a skasowal nas Pan za te usluge instalacji na 150 zl

maz po powrocie do kraju skomentuje Pana telefon osobiscie

Mhhhh z mojej wiedzy to z żadnej ekipy która którą Pani zatrudniała nie jest Pani zadowolona........ a hydraulikę robiły trzy ekipy.

Nie mam zamiary wykręcać się od odpowiedzialności.... oczywiście jeżeli szkody wynikły z naszej winy to pokryje koszty..... każdy popełnia błędy, my też.

Uważam tylko że jeżeli ma Pani do mojej pracy jakieś zastrzeżenia to należy zadzwonić i jakoś to wyjaśnić. A oczernianie człowieka na forum....... nie mając pewności że zawinił..... to jest mhhhh...... sam nie wiem jak to nazwać.... chyba trochę dziecinne.