Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Po pierwsze to nie powinno się używać łączek ocynkowanych w CO.... a już na pewno nie w połączeniu z miedzią.....

Po drugie.... to przepływomierze dla podłogówki powinny być na powrocie.... ale to mały problem.... wszystkie pętle powinny pracować na 1,5 litra.... jeżeli pompka nie daje rady to sa za długie pętle.

reszta na oko Oki......:)

Dzięki Skrol, mam nadzieję że ta para ocynk/miedź nie "zeżre" mi grzejników.

Ciekawe czy coś się zmieni po odpowietrzeniu instalacji. Poza tym podejrzewam, że oprócz powietrza winny jest sterownik pokojowy, który przez większośc czasu wychładza wodę w instalacji z 60 do UWAGA 30 stopni!!! Więc podłogówka nie ma prawa się rozbujać. Dziś tam trochę posiedziałem i jak kociołek był na swoich wyżynach temperaturowych, to zaczynało być czuć te pętle. Ale za chwilę sterownik wyłącza kocioł i po ptokach :cry: Ale plus taki, że ilość spalanego groszku niewielka i w niezamieszkałym domu temperatura ograniczona do 17 stopni...

Mhhh no coś jest nie tak.... podłogówka powinna mieć tak ustaloną temp zasilania żeby podłoga miała stale około 29-30 stopni.... więc jak dotkniesz ręką to ma być lekko chłodniejsza od dłoni.

Te łączki to Ocynkowane to się same zjedzą w tej miedzi.....

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co wybrać do kotła na biomasę z miarkownikiem ciągu ?? ogrzewanie grawitacyjne spawane grube rury z kaloryferami o dużej pojemności wodnej po 150zł/punkt czy podłogówkę + nisko pojemnościowe kaloryfery z wymuszonym obiegiem pompowym po 100zł/punkt + duży bufor CWU ??

a może dać rozwiązanie pośrednie czyli grawitację z niezaizolowanymi ciepłociągami, bo domek jest dobrze ocieplony, średnie zapotrzebowanie to 26W/m2, i to co zgubię na ciepłociągach wróci na pokoje

W/g mnie najlepiej rozwiązanie z buforem.... kocioł pracuje sobie reszta sobie, łatwiej sterować.

Mhhh no coś jest nie tak.... podłogówka powinna mieć tak ustaloną temp zasilania żeby podłoga miała stale około 29-30 stopni.... więc jak dotkniesz ręką to ma być lekko chłodniejsza od dłoni.

Te łączki to Ocynkowane to się same zjedzą w tej miedzi.....

Dzięki

Przy okazji zapytam, czy normą jest, że po 3 miesiącach od zrobienia instalacji, w tym miesiąc podgrzewania, woda w C.O. jest koloru "kawy z mlekiem"? Czy zawsze woda w układzie otwartym C.O. to taki syf? Czy rdzewieć zaczyna już od górnego naczynka, poprzez te złączki różnej maści? Czy może to skutki skoków temperatury z 60 do 30 stopni na kotle? Zdejmowałem wczoraj glazurnikowi grzejnik drabinkowy z górnej łazienki (najwyżej położony) i wylała się z niego brązowa maź. Boję się że w takim tempie zeżre mi instalację za 2 lata, a za chwilę zapcha mi filtry :evil:

Podepnę się pod "fachowy" wątek.

Zastanawiam się czy moja podłogówka jest skopana, czy to jednak zapowietrzona instalacja. Jestem trochę zielony w hydraulice, ale zaczytuję się ostatnio i myślę, czy ten układ mieszający był lepszym wyjściem niż zawór drogowy, którego u mnie nie ma. Bo wkurza mnie że mieszacz tyle kosztował, a kotłuję w piecu, grzejniki gorące, a podłoga LETNIA tylko na pierwszej pętli. Pozostałe zimne, ba, nawet rozdzielacz jest ledwo ciepły. Zaczynam się gubić gdzie jest zasilanie a gdzie powrót podłogówki (obie belki zresztą zimne).

Pompa Wilo od podłogówki chodzi praktycznie stale, ale wskazania przepływomierzy mówią, że działa tylko na I biegu (z trzech). W instrukcji podają, że właśnie I bieg jest najwydajniejszy (w przeciwieństwie do pomp CO i CWU). W każdym razie na 2 i 3 biegu przepływomierze wskazują 0 l/min.

Wezwę oczywiście instalatora, ale na razie mam zdjęte i zaślepione na razie 3 grzejniki (z ośmiu) bo szpachluję dziury przy rurach i nie chcę by na próżno odpowietrzał... Czy widać na tym niemrawym zdjęciu coś niepokojącego? Układ otwarty z naczynkiem na strychu. Pompa CWU wyłączona. Podłogówka tylko na parterze na 50 metrach kw.

Szkoda że nie mam czerwonych strzałek na tych rurkach, mówiących jak ta woda tam sobie krąży :wink:

http://www.komiksownia.republika.pl/dzialka/kotlownia.jpg

Po pierwsze to nie powinno się używać łączek ocynkowanych w CO.... a już na pewno nie w połączeniu z miedzią.....

Po drugie.... to przepływomierze dla podłogówki powinny być na powrocie.... ale to mały problem.... wszystkie pętle powinny pracować na 1,5 litra.... jeżeli pompka nie daje rady to sa za długie pętle.

reszta na oko Oki......:)

przepływomierze na zasilaniu

http://www.roth-polska.com/pdf/instrukcje/20_instr_mont_Rozdzielacz_obwodow_grzew_z_przep.pdf

niektóre instalacje wyglądają jak system zasilania statku kosmicznego. Ja mam kocioł z wbudowanym zasobnikiem , dwie szafki rozdzielaczy i dwie rurki pionu łączące te szafki. Wszędzie podłogówka. Po co to tak komplikować?

Może hydrauliki robili porządki w samochodzie i dali wszystko co mieli pod ręką :lol:

skrol, a jaki byś polecił termostatyczny zawór mieszający do CWU ? Ma być zaraz przy zasobniku i przygotowywać wodę o temp 42 * dla całego domu. Myślełem o ESBE VTA 33 lub VTA 32, który bardziej sie nada ?

Pzdr

Dawid

SERIA VTA330

Przeznaczone są przede wszystkim do precyzyjnej regulacji temperatury ciepłej wody użytkowej w instalacjach, które nie są wyposażone w baterie termostatyczne.

Szybka reakcja termostatu wraz z funkcją równoważenia zmian ciśnienia sprawia, że zawory VTA330/360 gwarantują minimalne zmiany nastawionej temperatury ciepłej wody użytkowej. Funkcja bez oparzeń*.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

SERIA VTA320

Zalecane do tych instalacji ciepłej wody użytkowej, w których zastosowano baterie termostatyczne, lecz potrzebna jest funkcja bez oparzeń*. Ten typ zaworów nadaje się również do instalacji ciepłej wody wyposażonych w cyrkulację.

Z informacji jakie podałeś to nie powiem Ci który jest lepszy.... musisz sam zgodnie z opisem powyżej

Tak tak, czytałem oba opisy ale ja potrzebuję coś pośrodku i dlatego jestem w kropce - nie mam baterii termostatycznych (czyli niby seria VTA 330) ale jednocześnie chcę mieć cyrkulację CWU (czyli chyba jednak VTA 320) ... No i bądź tu mądry. Tak naprawdę to teraz moje pytanie brzmi czy VTA 330 może pracować z cyrkulacją CWU. Wydaje mi się że powinien ale .... ?

Pozdrawiam

Dawid

Tak tak, czytałem oba opisy ale ja potrzebuję coś pośrodku i dlatego jestem w kropce - nie mam baterii termostatycznych (czyli niby seria VTA 330) ale jednocześnie chcę mieć cyrkulację CWU (czyli chyba jednak VTA 320) ... No i bądź tu mądry. Tak naprawdę to teraz moje pytanie brzmi czy VTA 330 może pracować z cyrkulacją CWU. Wydaje mi się że powinien ale .... ?

Pozdrawiam

Dawid

330 będzie pracować z cyrkulacją

Tak się zastanawiam czy u mnie instalatorzy nie zrobili kuchy. Z tego co kojarzę to pompa od C.O. powinna być zamontowana na powrocie, a mnie jest odwrotnie. Poniżej zdjęcia. Pompa od C.O. po lewej

http://images36.fotosik.pl/50/6d76fc2d133a101dmed.jpg

http://images50.fotosik.pl/50/062259960ef09afemed.jpg

http://images49.fotosik.pl/50/24d3d37aa9bad23dmed.jpg

I jeszcze jedno pytanie. W jakiej pozycji ustawić zawór czterodrogowy. Teraz mam ustawiony na "7" ale nie wiem czy tak ma być...

Tak się zastanawiam czy u mnie instalatorzy nie zrobili kuchy. Z tego co kojarzę to pompa od C.O. powinna być zamontowana na powrocie, a mnie jest odwrotnie. Poniżej zdjęcia. Pompa od C.O. po lewej

I jeszcze jedno pytanie. W jakiej pozycji ustawić zawór czterodrogowy. Teraz mam ustawiony na "7" ale nie wiem czy tak ma być...

zrób schemat tego podłączenia.....

Spróbuję zatem opisowo. Patrząc na zawór czterodrogowy górna rurka to zasilanie z kotła, po lewej rurka z pompa, która dochodzi do dołu szafek rozdzielczych. Od dołu rurka dochodząca do górnych części szafek rozdzielczych, po prawej rurka powrotu wężownicy zasobnika cwu i dalej powrotu do samego kotła. Ponowię też pytanie co do ustawienia zaworu czterodrogowego... :)

Spróbuję zatem opisowo. Patrząc na zawór czterodrogowy górna rurka to zasilanie z kotła, po lewej rurka z pompa, która dochodzi do dołu szafek rozdzielczych. Od dołu rurka dochodząca do górnych części szafek rozdzielczych, po prawej rurka powrotu wężownicy zasobnika cwu i dalej powrotu do samego kotła. Ponowię też pytanie co do ustawienia zaworu czterodrogowego... :)

Wnioskuje że zawór 4-drożny jest po to żeby podmieszywać CO...?

i rozumiem że to jest kocioł na jakieś paliwo stałe...?

Jeżeli to jest paliwo stałe to zawór 4-drożny powinien chronić kocioł..... więc pompę od CWU zrobiłbym za nim (równolegle do pompy od CO)

Zawór powinien być ustawiony tak żeby się otwierał na resztę instalacji powyżej temp 60 stopni..... nie wiem czy akurat w tym modelu 7 odpowiada tej wartości... trzeba sprawdzić DTR

Nie jestem w stanie z kawałka instalacji powiedzieć jak powinien być ustawiony dany zawór...... to tak jakbym widząc jedno koło od samochodu oceniał czy pasuje do reszty kół.....:)..... trzeba zobaczyć całość !!!!!!!!