jaro71 21.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Panowie, ja z głupim pytankiem, jeśli można:Czy pompa wpięta w instalację (CO, CWU, cyrkulacja) jest równocześnie zaworem zwrotnym? Tzn czy jak jest wyłączona, to woda może się przez nią cofnąć, czy może jedynie płynąć w jednym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.01.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 pompa to pompa a zawór zwrotny to zawór zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.01.2009 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Panowie, ja z głupim pytankiem, jeśli można: Czy pompa wpięta w instalację (CO, CWU, cyrkulacja) jest równocześnie zaworem zwrotnym? Tzn czy jak jest wyłączona, to woda może się przez nią cofnąć, czy może jedynie płynąć w jednym kierunku? Pompa nie jest zaworem..... jeżeli nie pracuje to oczywiści ogranicza przepływ ... ale go nie zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 21.01.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dzięki. Ja tak z ciekawości, bo dumam nad kierunkami przepływu wody w mojej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 21.01.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam posiadam automatyczne odpowietrzniki firmy Caleffi przy gzrejnikach aluminiowych zauważyłem od pewnego czasu że niektóre z nich zaczeły mi cieknąc układ co rozdzielaczowy zamkniety co może byc przyczyna moze trzeba je zmienic na inne lepszej marki mysle o takich co o nich sądziszhttp://allegro.pl/item477624331_477624331.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.01.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam posiadam automatyczne odpowietrzniki firmy Caleffi przy gzrejnikach aluminiowych zauważyłem od pewnego czasu że niektóre z nich zaczeły mi cieknąc układ co rozdzielaczowy zamkniety co może byc przyczyna moze trzeba je zmienic na inne lepszej marki mysle o takich co o nich sądzisz http://allegro.pl/item477624331_477624331.html Nie znam tych odpowietrzników..... automatów używam tylko na pionach Ale zawsze mogą cieknąć.... to niestety wina wody..... proponuje wlać inchibilator...... powinien pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 21.01.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Inchibitor jest wlany a jakie odpowietrzniki bys proponował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.01.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Inchibitor jest wlany a jakie odpowietrzniki bys proponował nic nie zaproponuje..... wszystkie niestety rdzewieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 21.01.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam,Jaka większość osób trafiłem tu z powodu problemu z c.o. Mój jest następujący: Mam viessmana vitogas200, dwa obiegi grzewcze - grzejnikowy i podłogówka. Podłogówka jest zasilana przez mieszacz 3 drogowy danfossa. Oba obiegi są połaaczone powrotami. Przy włączonym obiegu grzejnikowym a wyłączonej podłogówce, lub pracujących obu gorąca woda "porzechodzi" przez zamkniety mieszacz i trafia na rozdzielacz podłgówki ... Zauważyłem że gdy piec dogrzewa obwód grzejników podwyższona temperatura pojawia się na zasilaniu mieszacza (normalna sprawa) później ciepły robi się powrót (przy zamknietym mieszaczu woda z zasialnia trafia bezpośrednio na powrót) a pochwili ciepło pojawia się również za mieszaczem - na zasileniu podłogówki. Macie pomysł gdzie tkwi błąd? Mieszacz "puszcza" czy może coś z pompami? (mam jedną pompę na powrocie tuż przed wejściem do pieca a drugą za mieszaczem na zasilaniu podłogówki). W efekcie przy właczeniu obiegu grzejników regulacja podłogówki odbywa się ręcznie za pomocą zaworów na rozdzielaczu.Będę wdzięczny za wszelkie uwagiPozdrawiamTamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.01.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam, Jaka większość osób trafiłem tu z powodu problemu z c.o. Mój jest następujący: Mam viessmana vitogas200, dwa obiegi grzewcze - grzejnikowy i podłogówka. Podłogówka jest zasilana przez mieszacz 3 drogowy danfossa. Oba obiegi są połaaczone powrotami. Przy włączonym obiegu grzejnikowym a wyłączonej podłogówce, lub pracujących obu gorąca woda "porzechodzi" przez zamkniety mieszacz i trafia na rozdzielacz podłgówki ... Zauważyłem że gdy piec dogrzewa obwód grzejników podwyższona temperatura pojawia się na zasilaniu mieszacza (normalna sprawa) później ciepły robi się powrót (przy zamknietym mieszaczu woda z zasialnia trafia bezpośrednio na powrót) a pochwili ciepło pojawia się również za mieszaczem - na zasileniu podłogówki. Macie pomysł gdzie tkwi błąd? Mieszacz "puszcza" czy może coś z pompami? (mam jedną pompę na powrocie tuż przed wejściem do pieca a drugą za mieszaczem na zasilaniu podłogówki). W efekcie przy właczeniu obiegu grzejników regulacja podłogówki odbywa się ręcznie za pomocą zaworów na rozdzielaczu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi Pozdrawiam Tamlin Chyba rozumiem o czym piszesz... ale dla pewności byś wsadził jakiś schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 21.01.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 witam,pion kanalizacyjny w od zlewu w kuchni jest w odległości 9m.dom jest nie podpiwniczony więc zamierzam puścić pcv pod posadzką i teraz małe pytanko- trzeba na takiej odległości robić jakieś nawiewy czy nie,podobno są jakieś zawory powietrzne i czy jest to tak naprawde potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.01.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 witam, pion kanalizacyjny w od zlewu w kuchni jest w odległości 9m.dom jest nie podpiwniczony więc zamierzam puścić pcv pod posadzką i teraz małe pytanko- trzeba na takiej odległości robić jakieś nawiewy czy nie,podobno są jakieś zawory powietrzne i czy jest to tak naprawde potrzebne? tu masz to opisane: http://forum.muratordom.pl/odpowietrzenie-kanalizy,t31951.htm?highlight=odpowietrzenie%20kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 21.01.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam, Jaka większość osób trafiłem tu z powodu problemu z c.o. Mój jest następujący: Mam viessmana vitogas200, dwa obiegi grzewcze - grzejnikowy i podłogówka. Podłogówka jest zasilana przez mieszacz 3 drogowy danfossa. Oba obiegi są połaaczone powrotami. Przy włączonym obiegu grzejnikowym a wyłączonej podłogówce, lub pracujących obu gorąca woda "porzechodzi" przez zamkniety mieszacz i trafia na rozdzielacz podłgówki ... Zauważyłem że gdy piec dogrzewa obwód grzejników podwyższona temperatura pojawia się na zasilaniu mieszacza (normalna sprawa) później ciepły robi się powrót (przy zamknietym mieszaczu woda z zasialnia trafia bezpośrednio na powrót) a pochwili ciepło pojawia się również za mieszaczem - na zasileniu podłogówki. Macie pomysł gdzie tkwi błąd? Mieszacz "puszcza" czy może coś z pompami? (mam jedną pompę na powrocie tuż przed wejściem do pieca a drugą za mieszaczem na zasilaniu podłogówki). W efekcie przy właczeniu obiegu grzejników regulacja podłogówki odbywa się ręcznie za pomocą zaworów na rozdzielaczu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi Pozdrawiam Tamlin Chyba rozumiem o czym piszesz... ale dla pewności byś wsadził jakiś schemat Schemat jest tu: http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/27E9EE5A61B811BCC1257448002BF920/$FILE/IM%20IS%20Vitotronic%20200%20KW5%20(03,2005).pdf?OpenElement na stronie 8 (wersja instalacji 3) tylko mieszacz mam 3 drogowy a pompa obiegu A1 jest na powrocie. \no i powroty A1 i M1 łączą się ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.01.2009 02:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Załóż zawór zwrotny za pompą od grzejników.Nie rozwiąże to całkiem problemu ... ale pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 22.01.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Dziwna sprawa, że tak się dzieje - przecież to standardowy schemat instalacji, podejrzewam, że obecny w wiekszości nowobudowanych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 22.01.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Załóż zawór zwrotny za pompą od grzejników. Nie rozwiąże to całkiem problemu ... ale pomoże A co to da? Za pompą od grzejników jest wlot do pieca (powrót). Zasadnicze pytanie to dlaczego przy zamkniętym mieszaczu na jego wyjściu na podłogówke pojawia się gorąca woda? Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzia_niedzwiedzia 22.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 A moje pytanie jest takie - lepiej odprowadzać wodę z garażu do szamba, czy na zewnątrz? (chodzi o roztopiony śnieg z kół itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.01.2009 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Załóż zawór zwrotny za pompą od grzejników. Nie rozwiąże to całkiem problemu ... ale pomoże A co to da? Za pompą od grzejników jest wlot do pieca (powrót). Zasadnicze pytanie to dlaczego przy zamkniętym mieszaczu na jego wyjściu na podłogówke pojawia się gorąca woda? Tamlin Chodzi oto żebyś założył zawór za pompą..... ale tak żeby pompa pchała w kocioł a nie w podłogówkę....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.01.2009 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 A moje pytanie jest takie - lepiej odprowadzać wodę z garażu do szamba, czy na zewnątrz? (chodzi o roztopiony śnieg z kół itp.) Jak masz dreny to na zewnątrz..... ale nie wiem czy prawo nie mówi że ma być do szamba...... musisz to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzia_niedzwiedzia 23.01.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts