Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Mamy piec jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania w pomieszczeniu gospodarczym o powierzchni ok.6m2. Czy w takim wypadku konieczny jest nawiew powietrza. W projekcie nie przewidziano w kominie takiej wentylacji (jest tylko wywiew) i teraz serwisant pieca nakazał nam wykonanie kratki wentylacyjnej w... ścianie zewnętrznej. Dodam, że w pomieszczeniu jest okno i niezbyt szczelne drzwi do garażu i kuchni. Pomysł z wybijaniem dziury w ścianie średnio mi się podoba a ciągu powietrza w kominie chyba nie da się zawrócić :roll: Jakby tego problemu było mało to mamy gdzieś wyciek z instalacji, spada ciśnienie na piecu i nie jest to wina pieca- jak stwierdził serwisant. Nigdzie takiego wycieku nie widzę. Grzejniki obserwuję- suche, na rozdzielaczach- sucho, po wyłączeniu podłogówki- ciśnienie nadal spada. Nie jest to jakiś znaczny ubytek ale co 2 tygodnie ciśnienie obniża się z 1 do 0,3bara (przy zimnym piecu). Zamówić bioenergoterapeutę z różdżką czy co??? :evil:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serwisant ma rację. Sprawdź jaki piec masz w projekcie i jaki komin i zobacz co zmieniłaś.... Niektórych zmian nie można przeprowadzać bez konsekwencji... Kominiarz Ci nie podbije odbioru instalacji bez nawiewu.

Co do drugiej sprawy - wykonawca instalacji nie robił próby ciśnieniowej przed wylewkam? Jeżeli nie to za ucho go i niech szuka przecieku. Smodzielnie będzie Ci trudno bo trzeba każdą pęltę osobno czymś napompować i obserwować ciśnienie... Jeżeli masz odcięcie zaworami przy rozdzielaczach to możesz sprawdzić z którego obiegu ucieka woda

Pozdrawiam

Tamlin

Mamy piec jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania w pomieszczeniu gospodarczym o powierzchni ok.6m2. Czy w takim wypadku konieczny jest nawiew powietrza. W projekcie nie przewidziano w kominie takiej wentylacji (jest tylko wywiew) i teraz serwisant pieca nakazał nam wykonanie kratki wentylacyjnej w... ścianie zewnętrznej. Dodam, że w pomieszczeniu jest okno i niezbyt szczelne drzwi do garażu i kuchni. Pomysł z wybijaniem dziury w ścianie średnio mi się podoba a ciągu powietrza w kominie chyba nie da się zawrócić :roll: Jakby tego problemu było mało to mamy gdzieś wyciek z instalacji, spada ciśnienie na piecu i nie jest to wina pieca- jak stwierdził serwisant. Nigdzie takiego wycieku nie widzę. Grzejniki obserwuję- suche, na rozdzielaczach- sucho, po wyłączeniu podłogówki- ciśnienie nadal spada. Nie jest to jakiś znaczny ubytek ale co 2 tygodnie ciśnienie obniża się z 1 do 0,3bara (przy zimnym piecu). Zamówić bioenergoterapeutę z różdżką czy co??? :evil:

Jeżeli jest kocioł z otwartą komorą to musi być KONIECZNIE nawiew!!!!!

Może to nie jest wyciek pod podłogą..... sprawdź rozdzielacze i wszystkie połączenia..... kropla może wyparować zanim spadnie na podłogę i ciężko to znaleść.

Próba ciśnieniowa oczywiście była robiona. Niestety nie mam zaworów na rozdzielaczach- w taki prosty sposób wyeliminowałam tylko podłogówkę. Wycieku nie da się zlokalizować ani przez patrzenie, ani przez macanie :-? Kratkę wykonam chociaż odbiór domu już mam :wink:

Pozostaje tylko próba powietrzem...... 8 atm powinno pokazać gdzie jest wyciek

Odnalazłam drobne wycieki na śrubach przy rozdzielaczach- hydraulik poodkręcał ale nie wiem czy samo dokręcanie pomoże. Poczekamy, zobaczymy :roll: Wyciek

był nie do zlokalizowania przy ciepłych rurkach. Dopiero zakręcenie zaworów na całym poziomie spowodowało wychłodzenie i pojawiły się kropelki.

A ja mam pytanko - czy probe ciśnieniową robi sie wodą czy powietrzem? I co jest bardziej miarodajne? Czy próba ciśnieniowa dla instalacji gazowej i wodnej przebiega tak samo?

Ja potrzebuje sprawdzić czy jest przeciek w instalacji wodnej.

Czy dobrze zakładam, że obwody CO są szczelne skoro piec pracuje i nie zglasza spadkow ciśnienia ani wycieku wody?

Jak na piecu ciśnienie nie spada to.... masz farta. U nas q.... nadal spada. Po wizycie serwisanta z Viessmana spada w megagigantycznym tempie. W ciągu 24 godzin z 1,5 do niemal 0. Czy możliwa jest sytuacja, że dopompowanie "poduszki" w piecu mogło spowodować zwiększenie wycieku? Po dokręceniu śrubek na rozdzielaczach już kompletnie wszędzie jest sucho. Hydraulik, który wykonywał instalacje nie ma koncepcji jak zlokalizować usterkę a ja nie mam pojęcia co z tym fantem począć :evil: Dostrzegam u siebie początek jakiejś groźnej choroby psychicznej... nerwica natręctw albo jeszcze gorzej. POMOCY!!!!

Jak na piecu ciśnienie nie spada to.... masz farta. U nas q.... nadal spada. Po wizycie serwisanta z Viessmana spada w megagigantycznym tempie. W ciągu 24 godzin z 1,5 do niemal 0. Czy możliwa jest sytuacja, że dopompowanie "poduszki" w piecu mogło spowodować zwiększenie wycieku? Po dokręceniu śrubek na rozdzielaczach już kompletnie wszędzie jest sucho. Hydraulik, który wykonywał instalacje nie ma koncepcji jak zlokalizować usterkę a ja nie mam pojęcia co z tym fantem począć :evil: Dostrzegam u siebie początek jakiejś groźnej choroby psychicznej... nerwica natręctw albo jeszcze gorzej. POMOCY!!!!

są 2 ewentualności 1 mało prawdopodobna ale jednak to uszkodzenie membrany naczynia kompensacyjnego w piecu gazowym przez co powietrze z naczynia przenika do c.o a woda z c.o wchodzi na jego miejsce a następnie owe powietrze uchodzi automatycznymi odpowietrznikami na rozdzielaczach i następuje spadek ciśnienia 2 ewentualność to niestety wyciek na instalacji c.o można wykryć przeciek albo kamerą termowizyjną lub słuchawkami lekarskimi osłuchując podłogę ale w domu musi być cisza.Może być jeszcze jedna ewentualność jeżeli masz instalację miedzianą a grzejniki aluminiowe to na skutek rużnicy potencjałów podobnie jak w akumulatoże wytważa się w instalacji wodór ktury uchodzi odpowietrznikami automatycznymi rozwiązanie zastosować inchibitor korozji dodatek do c.o w postaci płynu

A ja mam pytanko - czy probe ciśnieniową robi sie wodą czy powietrzem? I co jest bardziej miarodajne? Czy próba ciśnieniowa dla instalacji gazowej i wodnej przebiega tak samo?

Ja potrzebuje sprawdzić czy jest przeciek w instalacji wodnej.

Czy dobrze zakładam, że obwody CO są szczelne skoro piec pracuje i nie zglasza spadkow ciśnienia ani wycieku wody?

Próbę robi się dla instalacji wodne wodą...... dla gazu powietrzem

Jeżeli nic nie spada to jest OKi

Powietrze może schodzić przy próbie ..... uszczelki muszą być mokre żeby się uszczelnić.

są 2 ewentualności 1 mało prawdopodobna ale jednak to uszkodzenie membrany naczynia kompensacyjnego w piecu gazowym przez co powietrze z naczynia przenika do c.o a woda z c.o wchodzi na jego miejsce a następnie owe powietrze uchodzi automatycznymi odpowietrznikami na rozdzielaczach i następuje spadek ciśnienia 2 ewentualność to niestety wyciek na instalacji c.o można wykryć przeciek albo kamerą termowizyjną lub słuchawkami lekarskimi osłuchując podłogę ale w domu musi być cisza.Może być jeszcze jedna ewentualność jeżeli masz instalację miedzianą a grzejniki aluminiowe to na skutek rużnicy potencjałów podobnie jak w akumulatoże wytważa się w instalacji wodór ktury uchodzi odpowietrznikami automatycznymi rozwiązanie zastosować inchibitor korozji dodatek do c.o w postaci płynu

Straszna herezja.....

Sprawdź tak...... trzeba namierzyć skąd ucieka z instalacji, czy kotła :

najpierw kocioł.... napełnimy instalację... zamykamy zawory odcinające kocioł.... jeżeli spada to ścigać serwis kotła....

- może być przeciekający wymiennik,

- przeciekający zawór bezpieczeństwa,

- lub poprostu coś kapie spod kotła

teraz instalację..... zamykamy zawory przy odcinające grzejniki, zamykamy odpowietrzniki napełniamy wszystko powietrzem do 8 atm...... przy takim wycieku będzie słychać gdzie leci.

Ja stawiam na zawór bezpieczeństwa.....

Dzięki wszystkim za pomoc. Dzisiaj w nocy nastąpiło apogeum wycieku- woda zniknęła nawet z grzejników, piec zaczął migać na czerwono co nawet dla mnie lajkonika oznacza kłopoty i.... tak też jest. Hydraulik namierzył wyciek pod posadzką na jakimś trójniku z miedzi więc płytki mam skute w pomieszczeniu gospodarczym i mam nadzieję, że na tym się skończy.

skrol

ostatnio trafiłem gdzieś na Twój post nt. racjonalnego podejścia do programów podających rozstaw podłogówki co 20-30 cm. Też myślę o tym, aby temp wody była sporo niższa niż zakładane w wielu przypadkach 50 st. więc rozstaw ma na myśli ok 10-15 cm.

Mam też inna zagwostkę - podłogówka na dole i na górze:

Dół:

pokój 32 mkw

pokój 25 mkw

pokój 25 mkw

korytrarz 15 mkw

Góra:

kuchnia 14 mkw

pokoj 30 mkw

lazienka 8 mkw

korytarz 6 mkw

pokój 20 mkw

pokój 16 mkw

pokój 8 mkw

Myślę o kotle kondesacyjnym plus stary piec na węgiel.

Moje pytanie - jak wg Ciebie najlepiej zorganizować układ. Dwa rozdzielacze? Na górze i na dole? Bufor czy jakiś mieszacz żeby wpiąć kocioł na paliwo stałe? Może jakaś schematyczna podpowiedź?? :-)

Acha - pex jest sprzedawany po 100 albo 200m. Będę robił sam. Jak najlepiej planować długość pętli żeby nie było dużo bezużytecznych odpadów? Czy założenie że ze 100 mb pexa będzie ok 14-16 mkw jest w porządku.

W sumie najbardziej interesuje mnie jak zorganizować układ na dwa poziomy. Na moje oko ok. 16 obwodów.

Dwa rozdzielacze.... jeżlei będa grzejniki np w łązienkach to będą 4

pexy można łączyć pod podłoga .... ale tylko praską

pętle najlepiej tak aby były równej długości...... rozdzielacze oczywiście z przepływomierzami

kociołek na paliwo wepnij przez bufor...... oczywiście są to koszty ale w/g opłacalne.

jeżleli będiesz robił sam.... no to powodzenia...... masz sporo kaski :)

no właśnie kaski sporo nie mam, dlatego większość robimy sami... Dlaczego mówisz, że będzie odwrotnie, nie rozumiem?....

Ewentualnie mogę spytać ile kosztowałaby Twoja usługa w tym zakresie (orientacyjnie) - cel minimalizacja kosztów robocizny, oferuję swój nakład pracy, rozłożenie styro. itp. Chętnie zapłacę za know-how :-).

no właśnie kaski sporo nie mam, dlatego większość robimy sami... Dlaczego mówisz, że będzie odwrotnie, nie rozumiem?....

Ewentualnie mogę spytać ile kosztowałaby Twoja usługa w tym zakresie (orientacyjnie) - cel minimalizacja kosztów robocizny, oferuję swój nakład pracy, rozłożenie styro. itp. Chętnie zapłacę za know-how :-).

Jeżeli chcesz wycenę to zapraszam na priv 602 645 876

ale nie robię najtaniej....... to się szybko mści...... a ja chcę zrobić i nie jeździć co dwa dni na serwis

• 3 weeks później...

mam pytanko

nowo budowany dom, piec z podajnikiem tłokowym 20kw tilgner, dom ocieplony 15cm styropianu, 30cm wełny w stropie, zbiornik dwupłaszczowy na cwu 140l. Instalacja będzie rozprowadzona rozdzielaczowo rurkami pex. Jest 9 grzejników, czy w takim przypadku mogę zastosować grzejniki regulusy, czy nie będzie piec wariował ze względu na małą pojemność wody.