skrol 02.03.2009 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 raczej otwarty 10 metrów słupa wody daje 1 bar....... więc manometr 1 barowy spokojnie CI wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 02.03.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 dzieki tak myslałem ale wolałem sie upewnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 02.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 a jeszcze pytanko: mam 2 nitki instalacji z czego jedna moge odciac zaworami i na tej nie ma zbiornika wyrownawczego- jesli dobije wode do np 1 bar celem sprawdzenia instalacji to ile moze spasc na manometrze cisnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.03.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 a jeszcze pytanko: mam 2 nitki instalacji z czego jedna moge odciac zaworami i na tej nie ma zbiornika wyrownawczego- jesli dobije wode do np 1 bar celem sprawdzenia instalacji to ile moze spasc na manometrze cisnienie? Nie powinno nic spaść... znaczy norma mówi że może..... ale jeżeli spada przez dobę coś..... to gdzieś cieknie (ciśnienie może się wahać w zamkniętym układzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 02.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 no własnie ta jedna nitka jak ją odetne zaworami to jest zamknieta wiec ile moze spasć?? jaka jest norma? dodatkowo na tej nitce mam petle podłogówki ok 10m2 i 4 grzejniki z czego jeden na pietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.03.2009 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Podczas próby wstępnej, w ciągu 30 minut (w odstępach co 10 minut) należy w instalacji dwukrotnie wytworzyć ciśnienie próbne. Po ostatnim podniesieniu ciśnienia do wartości próbnej w ciągu następnych 30 minut ciśnienie nie powinno obniżyć się więcej niż o 0,6 bara.Próba zasadnicza powinna się odbyć zaraz po próbie wstępnej i trwać 2 godziny. W tym czasie dalszy spadek ciśnienia (od ciśnienia odczytanego po próbie wstępnej) nie powinien być większy niż 0,2 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 02.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 u mnie po 30h( godzinach) z 1bara spadło do 0.96bara. czyli dobrze czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.03.2009 04:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 u mnie po 30h( godzinach) z 1bara spadło do 0.96bara. czyli dobrze czy nie? dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 04.03.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam Czy mógłbym prosić o pomoc w wyborze kotła kondensac. jednofunkcyj. z zasobnikiem? Moje dane:domek z poddaszem użytkowym i z garażem w bryle budynkupow. całkowita = 270m2pow. podłóg = 227m2pow. netto = 200m2pow.użytkowa = 180m2kubatura = 926m3ilość mieszkańców = 5łazienki = 2kuchnie = 2Ogrzewanie na parterze - głównie podłogówka 100m2 oraz jedna sypialnia z grzejnikiem, garaż bez ogrzewania.Ogrzewanie na poddaszu głównie grzejniki, ale jedna łazienka z podłogówką 18m2.Dostęp mam tylko do gazu propan-butan z butli.Ściany z ytonga 24cm + 12 cm styropianu, podłoga docieplona 10cm styropianu, dach 20cm wełny mineralnej.W domu będzie jeszcze kominek z płaszczem wodnym podpięty do instalacji, ale pewnie tylko sporadycznie używany. Propozycje mam następujące:1) Termet TKMB 24 + zasobnik ACV 130 litrów,2) Junkers Cerapur Smart ZSB 22-3c z zasobnikiem 200 litrów SO 200 Junkers,.3) De Dietrich MCr 24 + zasobnik ACV 130 litrówWszystkie opcje w podobnej cenie do 10tys. Proszę o opinie lub coś doradzić odnośnie kotła i zasobnika? Wszystkie te kotły mają moc około 24kW, a może wystarczy jakiś mniejszy i tańszy model z mocą np. 15kW. Porównywałem również parametry techniczne zasobników Junkersa (np. SO 200 i SK180) oraz ACV (np.SL160 lub SL210) i wydaje mi się, że te ACV mają o wiele lepsze parametry np.: liczba zwojów wężownicy SK180 = 9, natomiast SO200 ma 6, ACV nie ma, ale ma płaszcz wodny tzn. zbiornik w zbiorniku,powierzchnia grzewcza SK180 = 1,02 m2, SO200 = 0,6m2, ACV SL160 = 1,54m2,czas podgrzewania wody SK180 = 38min, SO200 = 44min, ACV SL160 = 22min,grubość ocieplenia SK180 = 45 mm, SO200 = 25mm, ACV SL160 = 50mm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.03.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam czy mógłabym prosić o pomoc w wyborze hydroforu: chodzi o to który Pan by polecił taki niebieski jakich wszędzie pełno czy też ocynkowany. W hurtowni polecają mi ocynk bo podobno gorzej wygląda ale trwalszy (chcemy hydrofor 150l)?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.03.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy można prosić o polecenie jakiejś dobrej pompy głębinowej ?Studnia głębionowa 30m, rura PCV fi110, zasilać będzie dom + podlewanie ogrodu. Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności.Jaki dać do tego zbiornik na wodę : 100-200l ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.03.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam ilość mieszkańców = 5 łazienki = 2 kuchnie = 2 Zasobnik to radzę taki co najmniej 150 litrów... a nie wiem czy nie 200l Podejrzewam to będa dwie rodziny... Do tego kocioł 24 kW na samo CO wystarczy 15-17 kW.... ale taki będzie długo grzał zasobnik. akurat z tych firm co wymieniłeś to ich nie robię..... mogę zaproponwać Immergasa: Victrix 24kW X z zasobnikiem 200l a INOXU.... cena też około 10 tyś http://www.immergas.pl/menu_2/kk/victrix_kw_x_plus/models/24_kw_plus_200.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.03.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam czy mógłabym prosić o pomoc w wyborze hydroforu: chodzi o to który Pan by polecił taki niebieski jakich wszędzie pełno czy też ocynkowany. W hurtowni polecają mi ocynk bo podobno gorzej wygląda ale trwalszy (chcemy hydrofor 150l)?. Pozdrawiam To zależy jakie będzie zapotrzebowanie.. Ale mniej obsługowe są przeponowe.... ocynkowane trzeba dopompowywać.... tak raz na miesiąc. Ale jeżeli będzie planowany jakiś filtr... to lepszy Ocynkowany nie przeponowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.03.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy można prosić o polecenie jakiejś dobrej pompy głębinowej ? Studnia głębionowa 30m, rura PCV fi110, zasilać będzie dom + podlewanie ogrodu. Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności. Jaki dać do tego zbiornik na wodę : 100-200l ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki Jeżeli ma być nie zawodna.. no to tylko Grundfos...... droga.... ale dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.03.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy można prosić o polecenie jakiejś dobrej pompy głębinowej ? Studnia głębionowa 30m, rura PCV fi110, zasilać będzie dom + podlewanie ogrodu. Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności. Jaki dać do tego zbiornik na wodę : 100-200l ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki Jeżeli ma być nie zawodna.. no to tylko Grundfos...... droga.... ale dobra A możesz napisać jaki konkretnie model ? I co z tym zb. ciśnieniowym ... ? z góry dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.03.2009 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Czy można prosić o polecenie jakiejś dobrej pompy głębinowej ? Studnia głębionowa 30m, rura PCV fi110, zasilać będzie dom + podlewanie ogrodu. Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności. Jaki dać do tego zbiornik na wodę : 100-200l ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki Jeżeli ma być nie zawodna.. no to tylko Grundfos...... droga.... ale dobra A możesz napisać jaki konkretnie model ? I co z tym zb. ciśnieniowym ... ? z góry dzięki, pozdrawiam, majki http://www.allegro.pl/item563710927_pompa_glebinowa_grundfos_sq_3_40_w_wa_hydrofor_hit.html Ale do takich pomp musisz przewidzieć zbiornik hydroforowy..... radzę dać przeponowy... 150l (75/75) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 05.03.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam czy mógłabym prosić o pomoc w wyborze hydroforu: chodzi o to który Pan by polecił taki niebieski jakich wszędzie pełno czy też ocynkowany. W hurtowni polecają mi ocynk bo podobno gorzej wygląda ale trwalszy (chcemy hydrofor 150l)?. Pozdrawiam To zależy jakie będzie zapotrzebowanie.. Ale mniej obsługowe są przeponowe.... ocynkowane trzeba dopompowywać.... tak raz na miesiąc. Ale jeżeli będzie planowany jakiś filtr... to lepszy Ocynkowany nie przeponowy. Planowane są 2-3 osoby, woda do użytku domowego, podlewania ogródka w zasdadzie do wszystkiego (brak wodociągu). Zaproponowano nam pompę włoską Spo5-12, 1,1 KW 400V. Jeżeli chodzi o hydrofor to nie wiem czy będzie filtr, nie robiliśmy jeszcze badań wody. Piszesz, że ocynk lepszy a czy możesz wyjaśnić dlaczego jednak Majkiemu proponujesz przeponowy?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 05.03.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ale jeżeli będzie planowany jakiś filtr... A jeszcze to ... u nas na 100% będzie odżelaziacz ( musimy ) czyli w takiej sytuacji zbiornik "ocynkowany" ? Czy przeponowy nie będzie mógł pracować z kolumną filtracyjną ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki PS. Widzę Mruva, że szukamy tego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 05.03.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Dokładnie, tylko ja się troszkę pogubiłam. Tak na prawdę to nie wiem czy przeponowy lepszy tylko dlatego, że bezobsługowy a ocynk ponieważ nadaje się do filtra, mnie chodzi o to który trwalszy i mniej awaryjny?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.03.2009 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Dokładnie, tylko ja się troszkę pogubiłam. Tak na prawdę to nie wiem czy przeponowy lepszy tylko dlatego, że bezobsługowy a ocynk ponieważ nadaje się do filtra, mnie chodzi o to który trwalszy i mniej awaryjny?. Pozdrawiam Jeżeli będzie filtr.... to ocynk lepszy bo następuje wstępne napowietrzenie wody co pomaga w filtracji...... ale trzeba co jakiś czas dopompowywać powietrze. Przeponowy - trzeba sprawdzać co rok ciśnienie w przeponie ... i przy złej wodzie co 5 lat wymienić przeponę. Który bardziej trwały..... tego nie wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts