batafuko 05.03.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam ilość mieszkańców = 5 łazienki = 2 kuchnie = 2 Zasobnik to radzę taki co najmniej 150 litrów... a nie wiem czy nie 200l Podejrzewam to będa dwie rodziny... Do tego kocioł 24 kW na samo CO wystarczy 15-17 kW.... ale taki będzie długo grzał zasobnik. akurat z tych firm co wymieniłeś to ich nie robię..... mogę zaproponwać Immergasa: Victrix 24kW X z zasobnikiem 200l a INOXU.... cena też około 10 tyś http://www.immergas.pl/menu_2/kk/victrix_kw_x_plus/models/24_kw_plus_200.htm Dzięki za odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 05.03.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Jak to wyregulować? Wszystkie rotametry wskazują zero przepływu. Pompa chodzi na 3 biegu. Podłogówka się słabo rozgrzewa - wyraźnie cieplejsza jest na początku pętli szczególnie tych na poddaszu. http://images40.fotosik.pl/60/7ebe6dea32a172e8m.jpg http://images40.fotosik.pl/60/53fc42dd445ebedfm.jpg http://images49.fotosik.pl/64/60122223819e1836m.jpg Z góry dziękuję za opinie.PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joannka 05.03.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Bardzo prosiłabym o odpowiedź dotyczącą pieca. Mam de detricha mcr 24, regulator pokojowy i jeszcze pogodówkę - czyli rozumiem że to czujnik zewnętrzny Przed chwilą przeczytałam w instrukcji obsługi że tylko do de detricha city/citadine można dołączyć czujnik zewnętrzny-czyli co mój czujnik zewnetrzny nie działa i tylko mam wątpiwą ozdobę?? Czy coś mylę? I kolejne pytanie mam ustawioną temperaturę w pomieszczeniu np dzienną 10 st. a na regulatorze mam wykazaną 21 st. - co jest nie tak? mam mętlik- pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.03.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Jak to wyregulować? Wszystkie rotametry wskazują zero przepływu. Pompa chodzi na 3 biegu. Podłogówka się słabo rozgrzewa - wyraźnie cieplejsza jest na początku pętli szczególnie tych na poddaszu. http://images40.fotosik.pl/60/7ebe6dea32a172e8m.jpg http://images40.fotosik.pl/60/53fc42dd445ebedfm.jpg http://images49.fotosik.pl/64/60122223819e1836m.jpg Z góry dziękuję za opinie. Pozdr M Mhhh proponuje odkręcić te niebieskie nakrętki.. a jeżeli są odkręcone to proponuje rozkręcić rotametry. A jeszcze powiedz jak długie są te pętle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.03.2009 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Bardzo prosiłabym o odpowiedź dotyczącą pieca. Mam de detricha mcr 24, regulator pokojowy i jeszcze pogodówkę - czyli rozumiem że to czujnik zewnętrzny Przed chwilą przeczytałam w instrukcji obsługi że tylko do de detricha city/citadine można dołączyć czujnik zewnętrzny-czyli co mój czujnik zewnetrzny nie działa i tylko mam wątpiwą ozdobę?? Czy coś mylę? I kolejne pytanie mam ustawioną temperaturę w pomieszczeniu np dzienną 10 st. a na regulatorze mam wykazaną 21 st. - co jest nie tak? mam mętlik- pomocy!!! Obawiam się że nie pomogę.... nie znam się na tych kotłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 06.03.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dokładnie, tylko ja się troszkę pogubiłam. Tak na prawdę to nie wiem czy przeponowy lepszy tylko dlatego, że bezobsługowy a ocynk ponieważ nadaje się do filtra, mnie chodzi o to który trwalszy i mniej awaryjny?. Pozdrawiam Jeżeli będzie filtr.... to ocynk lepszy bo następuje wstępne napowietrzenie wody co pomaga w filtracji...... ale trzeba co jakiś czas dopompowywać powietrze. Przeponowy - trzeba sprawdzać co rok ciśnienie w przeponie ... i przy złej wodzie co 5 lat wymienić przeponę. Który bardziej trwały..... tego nie wiadomo... Dziękuję, czyli wychodzi na to, że ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 06.03.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mhhh proponuje odkręcić te niebieskie nakrętki.. a jeżeli są odkręcone to proponuje rozkręcić rotametry. A jeszcze powiedz jak długie są te pętle? Niebieskie nakrętki czyli zawory na powrocie odkręcone na max. Chciałbym żeby w łazience podłogówka grzała najmocniej Wykręciłem rotametr na pętli łazienki : http://images38.fotosik.pl/73/b2e70abd501b5d3fm.jpg Jak widać czerwony znaczek ani drgnie. Pętle mają po ok. 80-100 m Uszkodzony rozdzielacz? M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 06.03.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Bardzo prosiłabym o odpowiedź dotyczącą pieca. Mam de detricha mcr 24, regulator pokojowy i jeszcze pogodówkę - czyli rozumiem że to czujnik zewnętrzny Przed chwilą przeczytałam w instrukcji obsługi że tylko do de detricha city/citadine można dołączyć czujnik zewnętrzny-czyli co mój czujnik zewnetrzny nie działa i tylko mam wątpiwą ozdobę?? Czy coś mylę? I kolejne pytanie mam ustawioną temperaturę w pomieszczeniu np dzienną 10 st. a na regulatorze mam wykazaną 21 st. - co jest nie tak? mam mętlik- pomocy!!! Mam taki sam kocioł. Działa z pogodówką. Instrukcje i sterowniki tej firmy są do kitu. Co do samego kotła polecam stornę http://forum.muratordom.pl/wzorem-grzeska-kotly-i-nie-tylko-w-dobrych-cenach,t46373.htm tam jest spec od tej marki. Nie rozumiem: chcesz mieć 10 stopni ale w domu jest 21 i tyle pokazuje regulator o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 06.03.2009 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Nie znam tych rotametrów.... wyglądają jak były odwrotne... może wkręcanie spowoduje jakiś ruch na rotametrze.Ale obawiam się że to mozę być problem pompy lub jakiś problem z układem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remik_Programista 07.04.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jaki bufor wybrać? Jakiej firmy?Będę miał ogrzewanie podłogowe około 80m2 i dobrze ocieplony dom.Z hydraulikiem wymyśliłem, że piec na węgile HEF 14kW będzie sobie grzał wodę w buforze a z buforan na podłogówkę i do kranu.Hydraulik proponuje taki bufor:http://img19.imageshack.us/img19/2965/sissecomotylo.th.jpg http://img19.imageshack.us/img19/2965/sissecomotylo.jpg Czy jest jakiś tańszy? Może być bez wężownicy do solara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.04.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Jaki jest powód nagłego wzrostu ciśnienia po odkręceniu ciepłej wody w kranie (zimnej też, ale w dużo mniejszym stopniu)? Po odkręceniu przez chwilę leci bardzo silny strumień, który za kilka sekund się normuje. Czy to jest spowodowane tym, że w bojlerze elektrycznym woda podgrzewając się zwiększa ciśnienie w instalacji? Można to zjawisko ograniczyć? Mam założony reduktor ciśnienia, ale na wejściu całej instalacji. Z kolei na wyjściu z bojlera mam założony mieszalnik termostatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.04.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Jaki bufor wybrać? Jakiej firmy? Będę miał ogrzewanie podłogowe około 80m2 i dobrze ocieplony dom. Z hydraulikiem wymyśliłem, że piec na węgile HEF 14kW będzie sobie grzał wodę w buforze a z buforan na podłogówkę i do kranu. Hydraulik proponuje taki bufor: http://img19.imageshack.us/img19/2965/sissecomotylo.th.jpg http://img19.imageshack.us/img19/2965/sissecomotylo.jpg Czy jest jakiś tańszy? Może być bez wężownicy do solara. Są tańsze.... ale pytanie ile taki najtańszy wytrzyma?...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.04.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Jaki jest powód nagłego wzrostu ciśnienia po odkręceniu ciepłej wody w kranie (zimnej też, ale w dużo mniejszym stopniu)? Po odkręceniu przez chwilę leci bardzo silny strumień, który za kilka sekund się normuje. Czy to jest spowodowane tym, że w bojlerze elektrycznym woda podgrzewając się zwiększa ciśnienie w instalacji? Można to zjawisko ograniczyć? Mam założony reduktor ciśnienia, ale na wejściu całej instalacji. Z kolei na wyjściu z bojlera mam założony mieszalnik termostatyczny. Założyć naczynko przeponowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 08.04.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Czy można prosić o polecenie jakiejś dobrej pompy głębinowej ? Studnia głębionowa 30m, rura PCV fi110, zasilać będzie dom + podlewanie ogrodu. Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności. Jaki dać do tego zbiornik na wodę : 100-200l ? dzięki z góry, pozdrawiam, majki Jeżeli ma być nie zawodna.. no to tylko Grundfos...... droga.... ale dobra A możesz napisać jaki konkretnie model ? I co z tym zb. ciśnieniowym ... ? z góry dzięki, pozdrawiam, majki http://www.allegro.pl/item563710927_pompa_glebinowa_grundfos_sq_3_40_w_wa_hydrofor_hit.html Ale do takich pomp musisz przewidzieć zbiornik hydroforowy..... radzę dać przeponowy... 150l (75/75) Mam podobny problem, tylko studnię mam kopaną, 10 kręgów w dół od poziomu gruntu. Chciałbym uniknąć konieczności montażu zwykłego hydroforu, co byłoby chyba wskazane w takiej studni. Czy mogę jednak zastosować pompę głębinową ? Czy koniecznie tylko Grundfos robi dobre pompy ? Jak z jakością pomp z firmy Hydro-Vacuum ? Jakimi parametrami kierować się w doborze pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.04.2009 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mam podobny problem, tylko studnię mam kopaną, 10 kręgów w dół od poziomu gruntu. Chciałbym uniknąć konieczności montażu zwykłego hydroforu, co byłoby chyba wskazane w takiej studni. Czy mogę jednak zastosować pompę głębinową ? Czy koniecznie tylko Grundfos robi dobre pompy ? Jak z jakością pomp z firmy Hydro-Vacuum ? Jakimi parametrami kierować się w doborze pompy ? Nie montowałem tych pomp.... więc nie mogę nic na ich temat powiedzieć. Dobór pompy jest zależny od wydajności studni i od wydajności pompy i od zapotrzebowania w ilość wody dla domu. Ja myślę że dla jej głębokości dałbym zwykły hydrofor..... można go wsadzić do studni... trzeba się tylko liczyć z tym że po 2-3 może zerdzewieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.04.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Jaki jest powód nagłego wzrostu ciśnienia po odkręceniu ciepłej wody w kranie... Założyć naczynko przeponowe Dziękuję za odpowiedź - czy takie naczynie o pojemności 8l będzie wystarczające przy bojlerze 150l, w którym woda jest podgrzewana do 80-90C? CWU z tego bojlera jest rozprowadzona do dwóch łazienek, w sumie 4 punkty poboru wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.04.2009 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Jaki jest powód nagłego wzrostu ciśnienia po odkręceniu ciepłej wody w kranie... Założyć naczynko przeponowe Dziękuję za odpowiedź - czy takie naczynie o pojemności 8l będzie wystarczające przy bojlerze 150l, w którym woda jest podgrzewana do 80-90C? CWU z tego bojlera jest rozprowadzona do dwóch łazienek, w sumie 4 punkty poboru wody. Naczynko powinno być 8-12 procent zasobnika.... więc powinno być około 15l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 09.04.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mam podobny problem, tylko studnię mam kopaną, 10 kręgów w dół od poziomu gruntu. Chciałbym uniknąć konieczności montażu zwykłego hydroforu, co byłoby chyba wskazane w takiej studni. Czy mogę jednak zastosować pompę głębinową ? Czy koniecznie tylko Grundfos robi dobre pompy ? Jak z jakością pomp z firmy Hydro-Vacuum ? Jakimi parametrami kierować się w doborze pompy ? Nie montowałem tych pomp.... więc nie mogę nic na ich temat powiedzieć. Dobór pompy jest zależny od wydajności studni i od wydajności pompy i od zapotrzebowania w ilość wody dla domu. Ja myślę że dla jej głębokości dałbym zwykły hydrofor..... można go wsadzić do studni... trzeba się tylko liczyć z tym że po 2-3 może zerdzewieć. skrol dzięki za szybki odzew, ale że dobór pompy zależny od wydajności pompy ?? Może inaczej. Woda w studni na 10 kręgów jest na poziomie gruntu, po całkowitym jej wypompowaniu napełnia się do takiego samego poziomu w ciągu dnia, góra dwóch. Zapotrzebowanie nawet nie wiem jak określić, dom będzie zamieszkany 2+1, w przyszłości 2+2. Pomijając producenta pompy, jakie powinna mieć parametry ? Czy przy studni kopanej ma znaczenie wysokość podnoszenia ? Silnik 3-fazowy ? Co do zbiornika to podejrzewam, że najlepszy byłby min. 150-litrowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 09.04.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam Wszystkich, proszę o pomoc w wyjaśnieniu tematu dot. grzejnika łazienkowego (podłączonego do CO) z grzałką elektryczną (na lato-żeby ręczniki można było podsuszyć). Monter całego wod-kan-CO kazał nam taki grzejnik zakupić, pan w sklepie mówi, że trzeba mieć do niego specjalny zawór, żeby zamknąć dopływ z CO i że najlepiej wypełnić grzejnik specjalnym płynem (do grzejników elektrycznych) gdyż ma on mniejszą rozszerzalność cieplną. Zastosowanie wody pozostałej po ogrzewaniu z CO może spowodować rozsadzenie grzejnika podczas użytkowania go z grzałką elektryczną w lecie. Zgłupiałam O co chodzi? Jak funkcjonuje to u innych? W necie jest masa grzejników do CO z grzałkami elektrycznymi. Czy użytkownicy wymieniają w nich płyn??? (nie wierzę! ) pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 09.04.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 pytanie za 5 punktow. musze podniesc cisnienie w instalacji wodnej mysle o zastosowaniu pompy wodnej i wstawieniu dodatkowego zbiornika wodnego ok. 10l. przed bojlerem. nie wiem czy to dobry pomysli i w jakiej kolejnosci to zamontowac ziornik, pompa i bojler? czy inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts