Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Mam podobny problem, tylko studnię mam kopaną, 10 kręgów w dół od poziomu gruntu. Chciałbym uniknąć konieczności montażu zwykłego hydroforu, co byłoby chyba wskazane w takiej studni.

Czy mogę jednak zastosować pompę głębinową ? Czy koniecznie tylko Grundfos robi dobre pompy ? Jak z jakością pomp z firmy Hydro-Vacuum ?

Jakimi parametrami kierować się w doborze pompy ?

Nie montowałem tych pomp.... więc nie mogę nic na ich temat powiedzieć.

Dobór pompy jest zależny od wydajności studni i od wydajności pompy i od zapotrzebowania w ilość wody dla domu.

Ja myślę że dla jej głębokości dałbym zwykły hydrofor..... można go wsadzić do studni... trzeba się tylko liczyć z tym że po 2-3 może zerdzewieć.

skrol dzięki za szybki odzew, ale że dobór pompy zależny od wydajności pompy ??

Może inaczej. Woda w studni na 10 kręgów jest na poziomie gruntu, po całkowitym jej wypompowaniu napełnia się do takiego samego poziomu w ciągu dnia, góra dwóch. Zapotrzebowanie nawet nie wiem jak określić, dom będzie zamieszkany 2+1, w przyszłości 2+2.

Pomijając producenta pompy, jakie powinna mieć parametry ? Czy przy studni kopanej ma znaczenie wysokość podnoszenia ? Silnik 3-fazowy ? Co do zbiornika to podejrzewam, że najlepszy byłby min. 150-litrowy....

Obawiam się ze mozęsz mieć za mało wydajną ta studnię.... Radzę zaprosić jakiegoś specjalistę od pomp i studni.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich,

proszę o pomoc w wyjaśnieniu tematu dot. grzejnika łazienkowego (podłączonego do CO) z grzałką elektryczną (na lato-żeby ręczniki można było podsuszyć).

Monter całego wod-kan-CO kazał nam taki grzejnik zakupić, pan w sklepie mówi, że trzeba mieć do niego specjalny zawór, żeby zamknąć dopływ z CO i że najlepiej wypełnić grzejnik specjalnym płynem (do grzejników elektrycznych) gdyż ma on mniejszą rozszerzalność cieplną. Zastosowanie wody pozostałej po ogrzewaniu z CO może spowodować rozsadzenie grzejnika podczas użytkowania go z grzałką elektryczną w lecie. :o

Zgłupiałam :D

O co chodzi? Jak funkcjonuje to u innych? W necie jest masa grzejników do CO z grzałkami elektrycznymi. Czy użytkownicy wymieniają w nich płyn??? (nie wierzę! :evil: )

pozdrawiam

Ania

Witam,

Grzejni z grzałką wg prawideł jeżeli ma zamknięte zawory w czasie grzania grzałki powinien mieć zamontowany naczynko przeponowe...... ale to jest głupota.

Na lato wyłączamy kocioł i pompy, nie zamykamy zaworów przy grzejniku i włączamy grzałkę.

pytanie za 5 punktow. musze podniesc cisnienie w instalacji wodnej mysle o zastosowaniu pompy wodnej i wstawieniu dodatkowego zbiornika wodnego ok. 10l. przed bojlerem. nie wiem czy to dobry pomysli i w jakiej kolejnosci to zamontowac ziornik, pompa i bojler? czy inaczej?

Raczej nie dobry pomysł.

proponuje użyć zestawu do podnoszenia ciśnienia..... takie pompy mogą pracować bez wody...... zwykła pompa bez wody się zapiecze.

skrol - na uwadze mam naturalnie pompe wodna, zbiornik podlaczony do zasilania zimnej wody nastepnie pompa wodna ktora podniesie cisnienie na boilerze.

konkretnie chodzi o to zeby bylo wieksze cisnienie wody podczas brania kompieli pod natryskiem.

Powinno to wyglądać tak:

jakiś pojler... przed nim naczynie przeponowe.... przed naczyniem pompa...

Pompa musi być sterowana wyłącznikiem ciśneiniowym....... pozostaje jeszcze kwestja co przed pompą.... albo pompa powinna być przystosowana do pracy na sucho.... albo prze pompą zbiornik.... ale taki około 100l.

To jest oczwiście teoretyzowanie...... :)

Witam Wszystkich,

proszę o pomoc w wyjaśnieniu tematu dot. grzejnika łazienkowego (podłączonego do CO) z grzałką elektryczną (na lato-żeby ręczniki można było podsuszyć).

Monter całego wod-kan-CO kazał nam taki grzejnik zakupić, pan w sklepie mówi, że trzeba mieć do niego specjalny zawór, żeby zamknąć dopływ z CO i że najlepiej wypełnić grzejnik specjalnym płynem (do grzejników elektrycznych) gdyż ma on mniejszą rozszerzalność cieplną. Zastosowanie wody pozostałej po ogrzewaniu z CO może spowodować rozsadzenie grzejnika podczas użytkowania go z grzałką elektryczną w lecie. :o

O co chodzi? Jak funkcjonuje to u innych? W necie jest masa grzejników do CO z grzałkami elektrycznymi. Czy użytkownicy wymieniają w nich płyn??? (nie wierzę! :evil: )

pozdrawiam

Ania

Witam,

Grzejni z grzałką wg prawideł jeżeli ma zamknięte zawory w czasie grzania grzałki powinien mieć zamontowany naczynko przeponowe...... ale to jest głupota.

Na lato wyłączamy kocioł i pompy, nie zamykamy zaworów przy grzejniku i włączamy grzałkę.

i grzejemy całe CO grzałką z łazienki??? (bo zawory otwarte) :wink:

Witam Wszystkich,

pozdrawiam

Ania

Witam,

i grzejemy całe CO grzałką z łazienki??? (bo zawory otwarte) :wink:

Wystarczy wyłączyć pompkę.... :)

Jestem na etapie rozprowadzania instalacji wodnej, kupuję materiały.

Zastanawiam się, czy można rurki do wody ułozyć tak, żeby wykorzystać izolację płyt styropianowych kładzionych później na podłogę. Warstwa styropianu na chudziaku ma mieć 15cm.

Poziome odcinki ruri byłyby ułożone na jakimś podparciu (np. elementach europalet, klockach trewnianych, pustakach). Następnie po otynkowaniu wyciągam te "podparcia", układam papę na podłodze, wsuwam styropian pod rurki. Druga warstwa styro juz dookoła (z prawej i lewej) rurek z w wodą. To przykrywam folią, na to podłogówka i wylewka.

W ten sposób uzyskałbym większa izolację rur niż gdyby położyć je w otulinie bezpośrednio na chudziaku i dopiero na to styropian. Planuję cyrkulację CWU i trochę obawiam sie szybkiego wychładzania wody. Planowana otulina gr. 13

Czy to ma sens? Czy ktoś tak robił?

Jestem na etapie rozprowadzania instalacji wodnej, kupuję materiały.

Zastanawiam się, czy można rurki do wody ułozyć tak, żeby wykorzystać izolację płyt styropianowych kładzionych później na podłogę. Warstwa styropianu na chudziaku ma mieć 15cm.

Poziome odcinki ruri byłyby ułożone na jakimś podparciu (np. elementach europalet, klockach trewnianych, pustakach). Następnie po otynkowaniu wyciągam te "podparcia", układam papę na podłodze, wsuwam styropian pod rurki. Druga warstwa styro juz dookoła (z prawej i lewej) rurek z w wodą. To przykrywam folią, na to podłogówka i wylewka.

W ten sposób uzyskałbym większa izolację rur niż gdyby położyć je w otulinie bezpośrednio na chudziaku i dopiero na to styropian. Planuję cyrkulację CWU i trochę obawiam sie szybkiego wychładzania wody. Planowana otulina gr. 13

Czy to ma sens? Czy ktoś tak robił?

Ja tak robię .... daję otulinę i układam w styropianie

Jak "podpierasz" rury z wodą? Jak w poprzek ciągów komunikacyjnych? jak przy scianach? Pomyślałem, że w przejściach można by je tymczasowo obudować, przykryć jakąś dechą na podparciu...

Różnie.... czasem daje uchwytu.... czasem wyżej wiercę otwory

Jak "podpierasz" rury z wodą? Jak w poprzek ciągów komunikacyjnych? jak przy scianach? Pomyślałem, że w przejściach można by je tymczasowo obudować, przykryć jakąś dechą na podparciu...
Mam w planach 15cm styro, będzie na zakładkę 10 plus 5. Gdzie byś puścił rurki z wodą? Gdybym dał na wysokości ok 10cm od chudziaka, to przy lekkim wycięciu płyty styro 10 cm mógłbym ją wsunąć pod rurki. Na to przyszła by piątka styro, która zakryłaby całość..... Co o tym myślisz?

Mam w planach 15cm styro, będzie na zakładkę 10 plus 5. Gdzie byś puścił rurki z wodą? Gdybym dał na wysokości ok 10cm od chudziaka, to przy lekkim wycięciu płyty styro 10 cm mógłbym ją wsunąć pod rurki. Na to przyszła by piątka styro, która zakryłaby całość..... Co o tym myślisz?

Ja bym tak zrobił

• 2 weeks później...

Mam jeszcze jedno pytanie o wpuszczane w ścianę podejścia wody, kanalizacji, również pzewody elektryczne w peszlach w bruzdach.

Chyba błedem jest gdyby całość zostawić do tynkowania - raczej nie wyschnie równo no i tynkarz nie będzie zadowolony z tych dziur do załatania.

Czy instalator powinen zamurowac/zapiankować to co wykuł w ścianie dla położenia swojej instalacji. Wokół 110tki kanalizacyjnej jest sporo miejsca...

Mam jeszcze jedno pytanie o wpuszczane w ścianę podejścia wody, kanalizacji, również pzewody elektryczne w peszlach w bruzdach.

Chyba błedem jest gdyby całość zostawić do tynkowania - raczej nie wyschnie równo no i tynkarz nie będzie zadowolony z tych dziur do załatania.

Czy instalator powinen zamurowac/zapiankować to co wykuł w ścianie dla położenia swojej instalacji. Wokół 110tki kanalizacyjnej jest sporo miejsca...

Ja piankuje..... ale tynkarz spokojnie sobie z tym radzi..... hydraulik nie jest tynkarzem i na pewno nie zrobi tego dobrze.

Ja piankuje..... ale tynkarz spokojnie sobie z tym radzi..... hydraulik nie jest tynkarzem i na pewno nie zrobi tego dobrze.
Piankujesz, przycinasz pianke na lico ze ścianą i na to tynkarz kładzie tynk? Dobrze się trzyma ta pianka? czasem są to przecież nie tylko szczeliny...

Zazwyczaj tynkarz sam sobie to robi.

Witam,

poszukuje kotła gazowego o małej wartości początkowej pracy ( od ok. 3KW)

znalazłem:

3,5 - 16 KW Beretta Kompakt Green 16S e.s.i. http://www.beretta.pl/berettapl/web/pol/catalog/productdetail.jsp?id_prodotto=128&id_level1=2

3,3 - 14,2 Junkers CERAPUR SMART http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/cerapur_smart.html

Czy znacie jeszcze jakieś inne?

Oraz prosiłbym o wyjaśnienie różnicy pomiędzy pompą jedno i dwu lub trzybiegową stosowana w niektórych kotłach ( i celowości dopłaty ) - czy jest to elektroniczne sterowanie biegami (przepływem i zużyciem prądu) tak jak w zwykłych pompach c.o. posiadających przełącznik mechaniczny?

Czy do tych dwóch pieców można podłączyć zasobnik c.w.u. ?

Oraz czy piece te mają możliwość wyłączenia grzania w zasobnika c.w.u. i pracę tylko na potrzeby c.o.?

pozdrawiam

Skrol,

Czy da się zainstalowac Grundfosa MQ 45 w studni albo w jakims wykopie obetonowanym, chodzi o to aby zestaw MQ był poza domem .

Pozdrawiam,

Dać się da.... ale z doświadczenia wiem że to będzie rdzewieć.... nie pamiętak jak wygląda ten model ale to co nie jest z kwasówki to zawsze zerdzewieje.