Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

To człowiek pierwszy raz to robi?..... i nie wie że pex jeżeli się go dobrze nie ułoży lub nie przymocuje to będzie prężył.....?

Twierdzi że zawsze mocował do chudziaka nie do styro.

Stąd to pytanie na innych wątkach mam odp że mcouje sie to na długich szpilkach do podłogówki...

Czym grozi "preżenie"?

Pawlok

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To człowiek pierwszy raz to robi?..... i nie wie że pex jeżeli się go dobrze nie ułoży lub nie przymocuje to będzie prężył.....?

Twierdzi że zawsze mocował do chudziaka nie do styro.

Stąd to pytanie na innych wątkach mam odp że mcouje sie to na długich szpilkach do podłogówki...

Czym grozi "preżenie"?

Pawlok

Alu pex to taka rurka która ma pamięć kształtu..... ale dziki tej wkładce aluminiowej można ją kształtować.....

Prężeni będzie skutkować wstawaniem styropiany.... ale tylko do czasu zalania wylewka.... potem nie ma znaczenia.

Witam,

Pilnie potrzebuję porady. Szukałam na forum, ale być może za słabo więc może ktoś mi pomoże ? Mam komin systemowy Rondo Plus, fi 200. Hydraulik mówi, że jest zbyt duży przekrój i najlepiej włożyć rurę kwasówkę, żeby zredykować fi. Czy ma rację ? Czy nie można jakoś tego obejść, żeby kocioł kondensacyjny nie wariował ? :-?

Witam,

Pilnie potrzebuję porady. Szukałam na forum, ale być może za słabo więc może ktoś mi pomoże ? Mam komin systemowy Rondo Plus, fi 200. Hydraulik mówi, że jest zbyt duży przekrój i najlepiej włożyć rurę kwasówkę, żeby zredykować fi. Czy ma rację ? Czy nie można jakoś tego obejść, żeby kocioł kondensacyjny nie wariował ? :-?

Tu masz plik od Vaillanta: http://www.vaillant.pl/stepone2/data/downloads/fe/34/00/ii_przewody_eco_835294_01.pdf

Zrób w/g rysunku Rys. 5.2 Przykład montażu.

Ja odpowietrzenie robię zazwyczaj 50...... oczywiście wiem że bardzo poprawnie powinno być co najmniej 70....... ale nigdy nie miałem z tym problemów że daje 50...... myślę że spokojnie możesz dać 50
Są na to jakieś przepisy? No chyba lepiej mieć 50 niż nic....

Czy łazienka na parterze (wc, umywalka, prysznic) również musi mieć odpowietzenie kanalizacji? nie ma pionu.... tylko wypusty w chudziaku....

Ja odpowietrzenie robię zazwyczaj 50...... oczywiście wiem że bardzo poprawnie powinno być co najmniej 70....... ale nigdy nie miałem z tym problemów że daje 50...... myślę że spokojnie możesz dać 50
Są na to jakieś przepisy? No chyba lepiej mieć 50 niż nic....

Czy łazienka na parterze (wc, umywalka, prysznic) również musi mieć odpowietzenie kanalizacji? nie ma pionu.... tylko wypusty w chudziaku....

Na to nie ma przepisów... na to są Polskie Normy.

Odpowietrzenie WC powinno być.... to że w chudziaku jest tylko odpływ.... :) mhhh po podłączeniu wc trzeba zrobić odpowietrzenie nie dalej niż 0,5 metra od WC i wyprowadzić ponad połać dachową.

Jak nie dasz odpowietrznika to przy spuszczaniu wody w WC będzie Ci wysysało wodę z syfonu w umywalce i prysznicu.

• 3 weeks później...

Witam

Mam piec jednofunkcyjny junkers + zasobnik acv hl 130. Zasobnik ten posiada termostat wbudowany z czujnikiem temperatury.Mam też czujnik temperatury zasobnika junkers podłączany do pieca , jednak nigdzie nie ma miejsca (chyba) w zasobniku na ten czujnik. Hydraulik mówi że zamontuje go w trójniku ,czy to będzie prawidłowo czy szukać drugiego hydraulika 8)

Witam

Mam piec jednofunkcyjny junkers + zasobnik acv hl 130. Zasobnik ten posiada termostat wbudowany z czujnikiem temperatury.Mam też czujnik temperatury zasobnika junkers podłączany do pieca , jednak nigdzie nie ma miejsca (chyba) w zasobniku na ten czujnik. Hydraulik mówi że zamontuje go w trójniku ,czy to będzie prawidłowo czy szukać drugiego hydraulika 8)

Proponuje zajżeć do instrukcji..... :)

Witam

Instrukcje przejrzałem kilka razy...jednak nie za bardzo się na tym znam. W instrukcji dla tego zasobnika jest schemat podłączenia poprzez wtyczkę trzy-pinową termoregulatora z pompą ładującą. Wydaje mi się, że przez tą wtyczkę powinno się podłączyć termoregulator do pieca...Tylko po co w hurtowni wcisnął mi czujnik temperatury za 150 PLN ...i czego hydraulik nie wie gdzie go włożyć....

Witam

Instrukcje przejrzałem kilka razy...jednak nie za bardzo się na tym znam. W instrukcji dla tego zasobnika jest schemat podłączenia poprzez wtyczkę trzy-pinową termoregulatora z pompą ładującą. Wydaje mi się, że przez tą wtyczkę powinno się podłączyć termoregulator do pieca...Tylko po co w hurtowni wcisnął mi czujnik temperatury za 150 PLN ...i czego hydraulik nie wie gdzie go włożyć....

Wszystko zależy co autor miał na myśli.... być może hydraulik użył innego schematu.

Pompa ładująca musi być jakoś sterowana..... i ten czujnik do tego służy.... ale oczywiście trzeba to zrobić w/g schematu producenta.... lub użyć własnej wiedzy :)

Niebieskie nakrętki czyli zawory na powrocie odkręcone na max.

Chciałbym żeby w łazience podłogówka grzała najmocniej

Wykręciłem rotametr na pętli łazienki :

http://images38.fotosik.pl/73/b2e70abd501b5d3fm.jpg

Jak widać czerwony znaczek ani drgnie.

Pętle mają po ok. 80-100 m

Uszkodzony rozdzielacz?

M

minął miesiąc i nikt nie odpowiedział ?? pewnie okres grzewczy się skończył i problem sam znikną aż do jesieni

PS ponieważ właśnie projektuję własna podłogówkę to wydaje mi się że masz za chude zasilanie, podłogówki z tych które widziałem mają rurki zasilające znacznie grubsze od twojego peksa 16mm, są to albo plastiki zgrzewane albo grube specjalne peksy albo rurki miedziane o 25mm średnicy lub grubszej jeśli odległość od kotła jest większa niż kilka metrów

jak to naprawić, moim zdaniem trzeba by wymienić rurkę zasilającą na grubszą bo mówiąc obrazowo wieloryba przez ucho igielne się nie przepchnie nawet jak podłączysz 3 pompy CO na raz

Z tego co widać to rurka ma fi 20...... ja bym dał co najmniej 25... jak nie 32. Ale to zależy od długości 16 położonej w podłodze.

• 2 weeks później...

Chciałabym spytać się jak powinna prawidłowo działać cyrkulacja cwu.

Mam jednofunkcyjny kocioł Viessmana (Vitodens) + cyrkulację cwu. Ustawiłam na kotle czas zapotrzebowania na ciepłą wodę i czas cyrkulacji. O zadanej godzinie kocioł zaczyna podgrzewać wodę (zadana temperatura 38 stopni), włącza się też cyrkulacja (na panelu sterowania pojawia się odpowiednia ikonka "cyrkulacji").

Po jakimś czasie mam woda w zasobniku jest podgrzana, palnik przestaje pracować, ale nadal wyświetla się ikona sygnalizująca cyrkulację. Po około trzech, czterech minutach kocioł cichnie, ikonka gaśnie.

Cyrkulacja podciągnięta jest do łazienki, bo mam ją dość daleko od kotłowni. Ale żeby korzystać z ciepłej wody w łazience, najpierw muszę spuścić pół wiaderka zimnej.

W łazience jest jedna bateria termostatyczna (natrysk), ale na ciepłą wodę czekam w każdym punkcie "poboru" (wanna, umywalka).

Nie mam porównania, jak to jest gdy cyrkulacja działa. Według mnie u mnie nie działa.

Jak prawidłowo działa cyrkulacja?

Powinnam przez cały zadany czas widzieć ikonę cyrkulacji?

A jeśli coś jest nie tak - gdzie można szukać przyczyny?

ms.

Chciałabym spytać się jak powinna prawidłowo działać cyrkulacja cwu.

Mam jednofunkcyjny kocioł Viessmana (Vitodens) + cyrkulację cwu. Ustawiłam na kotle czas zapotrzebowania na ciepłą wodę i czas cyrkulacji. O zadanej godzinie kocioł zaczyna podgrzewać wodę (zadana temperatura 38 stopni), włącza się też cyrkulacja (na panelu sterowania pojawia się odpowiednia ikonka "cyrkulacji").

Po jakimś czasie mam woda w zasobniku jest podgrzana, palnik przestaje pracować, ale nadal wyświetla się ikona sygnalizująca cyrkulację. Po około trzech, czterech minutach kocioł cichnie, ikonka gaśnie.

Cyrkulacja podciągnięta jest do łazienki, bo mam ją dość daleko od kotłowni. Ale żeby korzystać z ciepłej wody w łazience, najpierw muszę spuścić pół wiaderka zimnej.

W łazience jest jedna bateria termostatyczna (natrysk), ale na ciepłą wodę czekam w każdym punkcie "poboru" (wanna, umywalka).

Nie mam porównania, jak to jest gdy cyrkulacja działa. Według mnie u mnie nie działa.

Jak prawidłowo działa cyrkulacja?

Powinnam przez cały zadany czas widzieć ikonę cyrkulacji?

A jeśli coś jest nie tak - gdzie można szukać przyczyny?

ms.

Jeżeli instalacja została prawidłowo zrobiona to proponuje sprawdzić czy ta pompka rzeczywiście pracuje... czasem się zdarza tak że pompka buczy ale nie pracuje, trzeba ją rozebrać i wyczyścić.

Co sadzicie i kotle kondens. DTG1300-25 EcoNox Plus V 130 DIEMATIC 3,

De Dietrich 25KW.

Tak zaproponował instalator, bardzo proszę o opinie, na dniach musze podjąc decyzję.

Dobre kotły.... ale powtarzam z uporem maniaka..... :) sprawdzić dostępność serwisu na danym terenie, wiadomo że że się popsuje.... nie wiadomo kiedy.

Witam

Wymieniam wlasnie swoj kociol bo obecne rachunki za gaz sa okrotne...

Zastanawiam sie pomiedzy:

1. Di Dietriech DTG 1305 Eco.NOx s150 (24KW, atmosferyczny-zeliwny, zasobnik 150L, sterowanie pogodowe)

2. Valiant VSC atmoCOMPACT VSC194-C150 (20KW, atmosferyczny, zasobnik 100L ladowany warstwowo, sterowanie pogodowe)

Budynek: 220m2 z lat 90, sciany ocieplone, okna plastikowe, 3 lazienki, instalacja miedziana, grzejniki stalowe-plytowe

Raczej rezygnuje z kondensacyjnego ze wzgledu na grzejniki ktore po obliczeniach chyba beda zbyt male aby ogrzac 230m2

Instalacja bedzie podzielona na dwa nezalezne obiegi wiec kociol musi umozliwiac sterowanie pogodowe dla dwoch niezaleznych obiegow CO

Pierwszy wariant ma wymiennik zeliwny ale palnik jest jednostopniowy wiec boje sie zbyt duzego zuzycia gazu zwlaszcza ze moc kotla jest duzo wieksza niz faktycznie zapotrzebowane budynku. Za to ten kociol ma zaawansowane sterowanie i nie bedzie problemu z dwoma obiegami

Drugi wariant ma gorszy wymiennik bo stalowy ale jest modulowany, dodatkowo ma zasobnik ladowany warstwowo wiec wydaje sie bardziej ekonomiczny. Ale ma gorsze sterowanie i jeszcze nie jestem pewien co do mozliwosci sterowania drugim obiegiem (chyba wymaga to regulatora pogodowego z serii 600 ktory jest duzo drozszy)

Teraz pytanie:

ktory z tych piecy wybrac zakladajac ze zalezy mi na ekonomicznosci i komforcie cieplej wody ?

Czy macie jeakies doswiadczenia z tymi kotlami ?

Pozdrawiam iz gory dziekuje za odpowiedz

Melon23