Papolinek 21.06.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Czy można łączyć ze sobą w instalacji C.O. układ otwarty grzejniki aluminiowe z rurkami miedzianymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.06.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 czy kratka ściekowa o wymiarach 10x10 będzie wystarczająca do garażu? czy lepiej jakaś większa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.06.2009 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam, mam pytanie w jaki sposób podłączyć kanały odwodnienia liniowego zamontowanego w garażu do kanalizacji - zależy mi na tym aby nie cofały się zapachy ze studzienki kanalizacyjnej ale nie wiem jak to zasyfonować ??? cztery kolanka 90 stpni załatwią sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.06.2009 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Czy można łączyć ze sobą w instalacji C.O. układ otwarty grzejniki aluminiowe z rurkami miedzianymi?? Można.... ale dobrze jest dać inchiler... i oczywiście oddielić oba materiały zaworami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.06.2009 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 czy kratka ściekowa o wymiarach 10x10 będzie wystarczająca do garażu? czy lepiej jakaś większa? Myślę że w garażu lepej dać większą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 22.06.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam, mam pytanie w jaki sposób podłączyć kanały odwodnienia liniowego zamontowanego w garażu do kanalizacji - zależy mi na tym aby nie cofały się zapachy ze studzienki kanalizacyjnej ale nie wiem jak to zasyfonować ??? cztery kolanka 90 stpni załatwią sprawe A jak to czyścić w przypadku nagromadzenia się piasku, ziemi itp... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 22.06.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 A jak to czyścić w przypadku nagromadzenia się piasku, ziemi itp... ? Powinieneś zakupić kratkę ściekową z wbudowana-wyjmowana pułapka wodną. Kratkę czyścisz z piasku itp wyjmując wyciagany syfon. Kratki z pułapką wodną http://www.kratkisciekowe.pl/index.php?c=Product&catId=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychopak 23.06.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam, To ja mam następujące pytanko: czy (dużym) błędem jest poprowadzenie instalacji co pod grzejniki (alupex) tylko w peszlu, nie w otulinie? Rurki są przymocowane już do chudziaka. Jakimi stratami może to skutkować? Czy ewentualnie zrekompensować to można poprowadzeniem rurek na steropianie nie na chudziaku? Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba76 23.06.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam, Mam pytanie o kociol elektryczny. Przez kilka lat nie bede mial gazu, mam mala dzialke i nie za bardzo mam gdzie wstawic zbiornik na gaz, wiec rozwazam kociol elektryczny. Do ogrzania bedzie 200m2, chce dobrze budynek docieplic (20cm styropianu na sciany, 25 welny na dach, 12cm na podloge). Czy moge prosic o podpowiedz czy to ma sens?Zastanawialem sie nad kospelem (18kw) czy elterm. z gory dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.06.2009 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam, To ja mam następujące pytanko: czy (dużym) błędem jest poprowadzenie instalacji co pod grzejniki (alupex) tylko w peszlu, nie w otulinie? Rurki są przymocowane już do chudziaka. Jakimi stratami może to skutkować? Czy ewentualnie zrekompensować to można poprowadzeniem rurek na steropianie nie na chudziaku? Dzięki z góry! Radzę dać otulinę i ułożyć w styropianie.... straty są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.06.2009 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam, Mam pytanie o kociol elektryczny. Przez kilka lat nie bede mial gazu, mam mala dzialke i nie za bardzo mam gdzie wstawic zbiornik na gaz, wiec rozwazam kociol elektryczny. Do ogrzania bedzie 200m2, chce dobrze budynek docieplic (20cm styropianu na sciany, 25 welny na dach, 12cm na podloge). Czy moge prosic o podpowiedz czy to ma sens? Zastanawialem sie nad kospelem (18kw) czy elterm. z gory dzięki. Jest to rozwiązanie.. ale radzę się zastanowić nad pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 20.08.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Mam takie pytanie. Czy w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie będzie kocioł na ekogroszek, zasobnik na CWU itp. (rozmiary pomieszczenia: 2 x 4,4 m) trzeba zrobić grzejnik, czy też kocioł i rurki będą grzały na tyle, że nie będzie to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 20.08.2009 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Mam takie pytanie. Czy w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie będzie kocioł na ekogroszek, zasobnik na CWU itp. (rozmiary pomieszczenia: 2 x 4,4 m) trzeba zrobić grzejnik, czy też kocioł i rurki będą grzały na tyle, że nie będzie to konieczne? Grzejnik nie jest konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.08.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Dziękuję bardzo. To samo mówiła moja ekipa od instalacji. Miałem trochę wątpliwości czy na pewno będzie OK, ale ostatecznie zostałem przekonany. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irlaaa 24.08.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Pewnie moje pytanie jest banalne w porównaniu do innych tutaj zadawanych, ale mówią kto pyta nie błądzi. Robię totalny remont łazienki i wc (tzw. demolka) - moje pytanie od dobrą jakościowo i przystępną cenowo firmę produkującą baterie łazienkowe. Nie mam pojęcia czy to co mi proponują jest dobre. Nie chcę plastiku, a stal, a co pomacałam w hurtowni to plastik poganiający plastik albo baterie od 1000 zł wzwyż. Będę wdzieczna za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.08.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Pewnie moje pytanie jest banalne w porównaniu do innych tutaj zadawanych, ale mówią kto pyta nie błądzi. Robię totalny remont łazienki i wc (tzw. demolka) - moje pytanie od dobrą jakościowo i przystępną cenowo firmę produkującą baterie łazienkowe. Nie mam pojęcia czy to co mi proponują jest dobre. Nie chcę plastiku, a stal, a co pomacałam w hurtowni to plastik poganiający plastik albo baterie od 1000 zł wzwyż. Będę wdzieczna za sugestie Obawiam się że za dobrą baterię to 1000 i tak mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 24.08.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam. Proszę o odpowiedz na chyba proste pytania aczkolwiek różne opinie słyszalemijuż troche zgłupiałem. A więc czy pompe do CO można założyć na powrocie do pieca (niższa temperatura czynnika przedłuży jej żywotność ?) , . I jak jest lepiej na zasileniu czy na powrocie czy jest tu jakać zasadnicza różnica? Mam dość grube rury w domu ,wcześniej działało to grawitacyjnie ale dwa grzejniki nie dały sie uruchomić (odpowietrzenie i zakręcenie pozostałych nic nie dało) W zasadzie nie zauważyłem różnicy po założeniu pompy z zasilaniu , pompa 40stka ,kupiłem druga więsza i ja chciałbym właśnie zainstalować na powrót. Drugie pytanko o mechaniczny miarkownik ,czy to prawda że często się psują ? O takie coś http://www.instalacjebudowlane.pl/4215-26-76.htm Właśnie zaślepiłem dmuchawe i założyłem takie urządzenie ,na razie działa i to bardzo ładnie dzięki za odpowiedz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.08.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 W kotle na paliwo stałe radzę pompę dać na powrocie.... w kotle kondensacyjnym nie ma to większego znaczenia. Miarkownik psuje sie jak wszystko.... ale ja nie zauważyłem żeby było to zbyt często. Witam. Proszę o odpowiedz na chyba proste pytania aczkolwiek różne opinie słyszalemijuż troche zgłupiałem. A więc czy pompe do CO można założyć na powrocie do pieca (niższa temperatura czynnika przedłuży jej żywotność ?) , . I jak jest lepiej na zasileniu czy na powrocie czy jest tu jakać zasadnicza różnica? Mam dość grube rury w domu ,wcześniej działało to grawitacyjnie ale dwa grzejniki nie dały sie uruchomić (odpowietrzenie i zakręcenie pozostałych nic nie dało) W zasadzie nie zauważyłem różnicy po założeniu pompy z zasilaniu , pompa 40stka ,kupiłem druga więsza i ja chciałbym właśnie zainstalować na powrót. Drugie pytanko o mechaniczny miarkownik ,czy to prawda że często się psują ? O takie coś http://www.instalacjebudowlane.pl/4215-26-76.htm Właśnie zaślepiłem dmuchawe i założyłem takie urządzenie ,na razie działa i to bardzo ładnie dzięki za odpowiedz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 24.08.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Proszę o poradę. Na parterze 3 obiegi do podłogówki na jednym rodzielaczu i 4 grzejniki na drugim rodzielaczu. Na piętrze chciałem zrobić tylko jeden obieg podłogówki reszta grzejniki. Czy mogę podłogówkę na piętrze pociągnąć z rozdzielacza podłogówki z parteru ? Jeżeli nie to jak to zrobić ? Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.08.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Na górze daj RTL na powrocie z podłogówki i podłaczyć pod jeden rozdzielacz z grzejnikami. Ciągnięcie z dolnego rozdzielacza uniemożliwy odpowietrzenie podłogówki na górze. Proszę o poradę. Na parterze 3 obiegi do podłogówki na jednym rodzielaczu i 4 grzejniki na drugim rodzielaczu. Na piętrze chciałem zrobić tylko jeden obieg podłogówki reszta grzejniki. Czy mogę podłogówkę na piętrze pociągnąć z rozdzielacza podłogówki z parteru ? Jeżeli nie to jak to zrobić ? Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts