Mały Mariusz 24.08.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 dziękuje bardzo za odpowiedz , pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 24.08.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam, potrzebuję porady w sprawie montażu zaworu czterodrogowego. Otóż mam zamiar z kotła na ekogroszek ogrzewać cały dom podłogówką, bez żadnych grzejników. Kocioł w układzie otwartym, pompa na wyjściu z kotła, dalej bojler i zawór czterodrogowy. Za nim płytowy wymiennik ciepła i powrót do kotła. Dlaczego większość schematów jakie znalazłem zaleca montaż pompy za zaworem 4d? Przecież w momencie jego całkowitego zamknięcia kocioł nie będzie miał obiegu? Po co mam mieszać wodę na bardzo krótkim obiegu zawór4d -pompa- wymiennik - zawór 4d.Tylko nie piszcie żebym zawołał hydraulika, bo jeszcze nie spotkałem takiego który by słyszał o zaworach 4D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.08.2009 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja słyszałem a po to ma mieszać na krótkim obiegu żeby kocioł na paliwo stałe pracował z odpowiednią tempo.... czyli powyżej 60 bo ja niżej to zaczyna kondensować. A ten układ co chcesz zrobić bedzie kulawo działał. Witam, potrzebuję porady w sprawie montażu zaworu czterodrogowego. Otóż mam zamiar z kotła na ekogroszek ogrzewać cały dom podłogówką, bez żadnych grzejników. Kocioł w układzie otwartym, pompa na wyjściu z kotła, dalej bojler i zawór czterodrogowy. Za nim płytowy wymiennik ciepła i powrót do kotła. Dlaczego większość schematów jakie znalazłem zaleca montaż pompy za zaworem 4d? Przecież w momencie jego całkowitego zamknięcia kocioł nie będzie miał obiegu? Po co mam mieszać wodę na bardzo krótkim obiegu zawór4d -pompa- wymiennik - zawór 4d.Tylko nie piszcie żebym zawołał hydraulika, bo jeszcze nie spotkałem takiego który by słyszał o zaworach 4D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 24.08.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Czyli pompa za zaworem, a co z bojlerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 25.08.2009 04:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Czyli pompa za zaworem, a co z bojlerem? Jak podłączysz kocioł który ma pracować z temp 70 st do podłogówki która pracuje z temp 40 st...... może zamiast o wymienniku lepiej pomyśleć o buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 25.08.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Czyli pompa za zaworem, a co z bojlerem? Jak podłączysz kocioł który ma pracować z temp 70 st do podłogówki która pracuje z temp 40 st...... może zamiast o wymienniku lepiej pomyśleć o buforze. Zaraz, zaraz - założenie jest takie że kocioł pracuje z temp. 70 a zawór 4D (z siłownikiem) ustawiony jest na 50. Wymiennik ma oddzielać obwód otwarty kotła i zamknięty podłogówki. To zawór czterodrogowy ma regulować temperaturę wody dla podłogówki. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.08.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Czyli pompa za zaworem, a co z bojlerem? Jak podłączysz kocioł który ma pracować z temp 70 st do podłogówki która pracuje z temp 40 st...... może zamiast o wymienniku lepiej pomyśleć o buforze. Zaraz, zaraz - założenie jest takie że kocioł pracuje z temp. 70 a zawór 4D (z siłownikiem) ustawiony jest na 50. Wymiennik ma oddzielać obwód otwarty kotła i zamknięty podłogówki. To zawór czterodrogowy ma regulować temperaturę wody dla podłogówki. Jakieś sugestie? Robi się tak zakładasz 2 pompy jedna od c.w.u druga od CO. 1 podłączasz bezpośrednio z kotła. Druga do CO za zaworem 4 drożnym! Zawór 4 drożny robi jakby 2 obiegi piec i grzejniki(podłogówka). Jeżeli się zamknie to nic się nie stanie bo woda będzie krążyła w obwodzie grzejników. Mój super rysunek POGLĄDOWY !!! : http://img213.imageshack.us/img213/8318/instalacja.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 25.08.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki za poradę! Moje wątpliwości wzbudzała bardzo mała ilość wody która będzie krążyć po zamknięciu zaworu 4d - w moim przypadku w obiegu zawór 4d-pompa-wymiennik-zawór. Jakoś wykombinuję wyłączanie tej pompy. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.08.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki za poradę! Moje wątpliwości wzbudzała bardzo mała ilość wody która będzie krążyć po zamknięciu zaworu 4d - w moim przypadku w obiegu zawór 4d-pompa-wymiennik-zawór. Jakoś wykombinuję wyłączanie tej pompy. Dziękuję. A po co ten wymiennik ?? Podłogówka w układzie zamkniętym ?? Szkoda kasy. Nie wiem o co chodzi z tą małą ilością wody jakiś schemacik wrzuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 25.08.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam,Powtórzę swoje pytanie z innego wątku. Szukam zestawów hydroforowych, lub pomp, które są b. ciche.Studnia nie jest głębinowa. Ktoś polecił mi Grundfosa HQ 3-45 Co Pan sądzi? Czy są jakieś alternatywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 25.08.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam, Powtórzę swoje pytanie z innego wątku. Szukam zestawów hydroforowych, lub pomp, które są b. ciche. Studnia nie jest głębinowa. Ktoś polecił mi Grundfosa HQ 3-45 Co Pan sądzi? Czy są jakieś alternatywy? Proponuje poszukać w dokumentacji.... wartość w decybelach.... moje spostrzeżenia są raczej subiektywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 25.08.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 A po co ten wymiennik ?? Podłogówka w układzie zamkniętym ?? Szkoda kasy. Nie wiem o co chodzi z tą małą ilością wody jakiś schemacik wrzuć. Nie mam czasu na zamieszczanie schematów - poprostu na Twoim schemacie zamiast "grzejnik" wstaw "płytowy wymiennik ciepła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bansz 27.08.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam ! Proszę o radę.Dziś wchodząc pod prysznic, poczułam jakbym weszła na coś mokrego. Mam wrażenie, ze pod brodzikiem jest woda. Od 4 miesięcy tu mieszkam i rzeczywiscie zauważyłam, ze w rogu sączy się powolutku woda. Co może byc przyczyną. Może sylikon się rozszczelnił (w niektórym miejscach nie przylega idealnie), może coś z syfonem? Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 28.08.2009 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam ! Proszę o radę. Dziś wchodząc pod prysznic, poczułam jakbym weszła na coś mokrego. Mam wrażenie, ze pod brodzikiem jest woda. Od 4 miesięcy tu mieszkam i rzeczywiscie zauważyłam, ze w rogu sączy się powolutku woda. Co może byc przyczyną. Może sylikon się rozszczelnił (w niektórym miejscach nie przylega idealnie), może coś z syfonem? Co robić? znaleźć przeciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyna_77 01.09.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam Prosze o porade . Dom stary (odremontowany) w piwnicy kociol gazowy kondens Vaillanta Ecotec 196, instalacja w miedzi , dom ma ok 90 m2 , 15 metrów od domu wybudowalem maly domek parterowy na firme ok 25 m2 . Potrzebuje pociagnac w ziemi rury do tego budynku do kaloryferowod pieca w domu . Pytanie jakie i jak ? Myslalem zeby w wykopie ok 1m puscic rure kanalizacyjna np 110 a w niej owiniete welną rury miedziane , tylko czy to ma byc miekka miedz czy moge z twardej i zlutowac ? Szukam rozwiazania w miare taniego ale pewnego , widzialem jakies specjalne rury w izolacji ale cena kosmiczna. Ewentualnie co bys poradzil ? W hurtowniach pytalem ale jakis popłoch sieje takie pytanie Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.09.2009 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam Prosze o porade . Dom stary (odremontowany) w piwnicy kociol gazowy kondens Vaillanta Ecotec 196, instalacja w miedzi , dom ma ok 90 m2 , 15 metrów od domu wybudowalem maly domek parterowy na firme ok 25 m2 . Potrzebuje pociagnac w ziemi rury do tego budynku do kaloryferowod pieca w domu . Pytanie jakie i jak ? Myslalem zeby w wykopie ok 1m puscic rure kanalizacyjna np 110 a w niej owiniete welną rury miedziane , tylko czy to ma byc miekka miedz czy moge z twardej i zlutowac ? Szukam rozwiazania w miare taniego ale pewnego , widzialem jakies specjalne rury w izolacji ale cena kosmiczna. Ewentualnie co bys poradzil ? W hurtowniach pytalem ale jakis popłoch sieje takie pytanie Pozdrawiam Bartek Radzę zainwestować w coś takiego: http://www.uponor.com.pl/pl/?page_id=134 Pół środki to tylko problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyna_77 02.09.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Najmniejsza srednica w tym systemie to 2 x 25 , nie za duzo ? 15 m to nie jest chyba jakas duza odleglosc ? Dlaczego odradzasz zastosowanie miedzi pod ziemią ? Do tej pory myslalem ze to najtrwalszy material na rurki. Dodam ze grunt jest piaszczysty , woda gruntowa nie podchodzi itd. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 02.09.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam, ponownie w sprawie pompy. Co zalem polecisz - jakiś cichy zestaw hydroforowy z pompą (do umieszczenia w kotłowni), który "pociągnię" dom i automatyczne podlewanie ogródka. Wysoka wydajność, niezawodna praca. Studnia 11 m. Nie musi być tani. Interesuje mnie Twoja opinia - subiektywna, obiektywna - wszystko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazniak_ 04.09.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Aktualnie urządzam mieszkanie i na dniach muszę się zdecydować na "osprzęt" do łazienki. Jestem zdecydowany na wannę i strasznie podoba mi się bateria podtynkowa http://www.torturacen.pl/baterie_lazienkowe/423682-Bateria_wannowa_podtynkowa_Talis_Classic_firmy.html chcę ją skompletować z IBOXEM Universal to wiadomo. Jednak tematem w którym potrzebuję Waszej pomocy jest zestaw przelewowo-odpływowo-napełniający i zestaw do prysznica. Znalazłem taki zestaw p-o-n http://www.nokaut.pl/oferta/zestaw-napelniajacy-odplywowy-i-przelewowy-do-wanien-grohe-talentofill-28991-000.html Wanne wybrałem taką http://www.ceneo.pl/402816 Moje pytanie do Was to czy to wszystko będzie razem współpracowało. z góry dziękuję za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 07.09.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam, Czy jest na rynku rozwiązanie: by mieszacz wody był odzielony od kranu. Wylewka z osobnym zaworem np: http://www.ceneo.pl/2129366 W tym rozwiązaniu mieszacz musiał by być permanentnie w pozycji otwartej. Czy nie powodował by to przepływu zimnej wody do ciepłej lub na odwrót?Mieszacz mógł by być wyposażony w termostat. Pozdrawiam i z góry dziękuje, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts