Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie podłogówki...

Zakładam, że podłogówkę będę miał w całym domu: parter i poddasze.

Mam policzone zapotrzebowanie cieplne każdego pomieszczenia.

I mam kilka zapytań ...

- czy na parter i poddasze należy dawać osobne rozdzielacze?

- czy długości pętli na poddaszu i parterze muszą być takie same czy mogą być inne (na parterze chciałem dać 100m, poddasze 50)?

- jakie będą konsekwencje jeśli z jednego rozdzielacza będą wychodziły obwody o różnych długościach (różnica do 30%)? - tak mi wychodzi wstępnie z przeliczeń zapotrzebowanie/długość

- czy z jednego rozdzielacza mogą wychodzić pexy 16 i 20 (obwody wymagające dłuższych pętli chciałem zrobić z 20)

- dlaczego w poszczególnych obwodach powinny być takie same przepływy (spotkałem sie z takimi twierdzeniami)?

- czy regulację podłogówki robi się tylko przepływomierzami czy czy tez inne metody? jakie?

- skąd podłogówka ma wiedzieć jaką ma mieć temperaturę powrotu? temperatura zasilania jest zadana, temperaturę powrotu muszę jakąś założyć w obliczeniach. Gdzie ona fizycznie się w rzeczywistości odzwierciedla? Czy jest jakieś powiązanie między przepływem a temp powrotu? Czy nie jest tak, że regulując przepływ zmieniam temp powrotu, a w konsekwencji wychodzą inne parametry niż założenia obliczeniowe?

- czy długości pętli na poddaszu i parterze muszą być takie same czy mogą być inne (na parterze chciałem dać 100m, poddasze 50)?

- jakie będą konsekwencje jeśli z jednego rozdzielacza będą wychodziły obwody o różnych długościach (różnica do 30%)? - tak mi wychodzi wstępnie z przeliczeń zapotrzebowanie/długość

- czy z jednego rozdzielacza mogą wychodzić pexy 16 i 20 (obwody wymagające dłuższych pętli chciałem zrobić z 20)

- dlaczego w poszczególnych obwodach powinny być takie same przepływy (spotkałem sie z takimi twierdzeniami)?

- czy regulację podłogówki robi się tylko przepływomierzami czy czy tez inne metody? jakie?

- skąd podłogówka ma wiedzieć jaką ma mieć temperaturę powrotu? temperatura zasilania jest zadana, temperaturę powrotu muszę jakąś założyć w obliczeniach. Gdzie ona fizycznie się w rzeczywistości odzwierciedla? Czy jest jakieś powiązanie między przepływem a temp powrotu? Czy nie jest tak, że regulując przepływ zmieniam temp powrotu, a w konsekwencji wychodzą inne parametry niż założenia obliczeniowe?

1. Tak należało by dać osobne rozdzielacze.

2. Długości pętli jest różna w zależności od wielkości pomieszczenia. Każde pomieszczenia powinno mieć co najmniej 1 pętlę lub nawet 2.

3. Gdzieś napisano że jeśli dobrze pamiętam że nie powinno sie tworzyć obwodów dłuższych niż 70m bo będzie problem z regulacją za duże opory.

Konsekwencji nie będzie żadnych potem regulujesz przepływ na poszczególne pętle.

4. moim zdaniem mogą, ale przy dużych pomieszczeniach zrób po prostu 2 krótsze pętle.

....

1. Tak należało by dać osobne rozdzielacze.

2. Długości pętli jest różna w zależności od wielkości pomieszczenia. Każde pomieszczenia powinno mieć co najmniej 1 pętlę lub nawet 2.

3. Gdzieś napisano że jeśli dobrze pamiętam że nie powinno sie tworzyć obwodów dłuższych niż 70m bo będzie problem z regulacją za duże opory.

Konsekwencji nie będzie żadnych potem regulujesz przepływ na poszczególne pętle.

4. moim zdaniem mogą, ale przy dużych pomieszczeniach zrób po prostu 2 krótsze pętle.

....

1. nalezy dać rozdzielacz ponieważ będzie problem z zapowietrzeniem sie instalacji i bedzie łatwiej wysterować

2. nalezy dażyć do tego aby wszystkie pętle w danym rozdzielaczu byłe jednakowej długości.... oczywiście się tak nie da ... i po to są rotametry.

3. Pętle powinny mieć nie więcej nić 80-120 metrów.... przy dłuższych może być probem z oporami.

4. problem z temperaturą zasilania i powrotu rozwiązuje sie mieszaczami... tam sa odpowiednie czujniki i sterowanie.

Jak wykonać przyłącze wody ze studni kopanj kregowej do domu ? Chodzi o bardzo "łopatologicznie" wyjaśniony sposób.

Jak dobrac urządzenie do głębokości studni itd.

No i najważniejsze pytanie : jak zamontować hydrofor w STUDNI ? Nie mam pomieszczenia gospodarczego ani piwnicy ?

- Czy pompa bedzie głębinowa?

- Jaka jest głębokosc studni ?.... pompę dobiera się ze specyfikacji pomy...

- Hydrofor... czy zbiornik hydroforowy radzę jednak zostawić w domu.... w studni bardzo szybko zerdzewieje.

I jeszczejedno : rozwiązanie problemu wody potrzebne nam jest na okres ok. 1 roku - do czasu budowy wodociągu we wsi oraz do odbioru domu ( do maja

musimy to załatwić). No i przez zimę dobrze byłoby mieć tą wodę.

Gdy będzie wodociąg studnia będzie służyła do celów ogrodowo-gospodarczych.

Czy jest jakieś dobre rozwiązanie tego problemu ?

Witam.

Mam mały problem z odpowiednim umiejscowieniem pompy do ogrzewania podłogowego.Rozwazam 2 rozwiazanie.

1)Pompa w skrzynce przy rozdzielaczu.(obawiam sie ze bedzie zbyt mało miejsca na pompke w szafce)

http://images43.fotosik.pl/211/1103463b6db3210dmed.jpg

http://images41.fotosik.pl/207/88e34c78f2e8eff0med.jpg

Tak jak na ponizszym przykładzie

http://images46.fotosik.pl/210/6bb91a49e5498236med.jpg

http://images38.fotosik.pl/207/b68e4e792d488c5cmed.jpeg

Ewentualnie jakis inny schemat bioracy pod uwage zawtór termostatyczny z kapilara.

2)W kotłowni przy wyjsciu n podłogówke.

Z tym ze mam problem z umiejscowieniem zaworu herz (zabezpieczajacego podłogówke przed zbyt wysoka temperatura).

-zawór na powrocie ,kapilara na zasilaniu (punkt 1 rys).Obawiam sie jednak ze w tym przypadku układ bedzie działał niewłasciwie i woda tłoczona przez pompke od podłogówki zamiast isc w kierunku zasilania podłogówki bedzie kierowac sie ku zasilaniu grzejników sciennych(odwrotny kierunek do zamierzonego

-zawór termostatyczny na zasilaniu z kapilara na zasilaniu(punkt 2 rys).

http://images48.fotosik.pl/211/7fd42b21e6385a30med.jpg

http://images48.fotosik.pl/211/7698adbe834ef1d4med.jpg

Głowica termostatyczna z kapilara

http://images48.fotosik.pl/211/7f3cfd0aff0362d8med.jpg

http://images48.fotosik.pl/211/7f3cfd0aff0362d8m.jpg

Witam !

Zastanawiam się czy zasilanie rozdzielaczy zarówno do podłogówki jak i do grzejników dobrze jest wykonać z PEX'a czy lepiej z miedzi ? Pytam bo z pexa może zdecyduje się zrobić sam z małą pomocą zaprzyjaźnionego hydraulika.

Jaką średnice powinno mieć zasilanie rozdzielaczy - 5 sekcji podłogówka oraz 5 sekcji grzejniki ?

Druga sprawa - do podłączenia mam 3 grzejniki w pokoju oraz 2 w garażu. Czy robić to na rozdzielaczu czy na trójnikach ?

chrobry

jeśli masz instalacje niskotemperaturową zrób z pexa z wkładką aluminiową.

podaj jaką moc grzewczą masz "powieszoną" na tym rozdzielaczu i jakie przyjmujesz temperatury na zasilaniu i powrocie to podam ci jaką masz dać rurę.

w drugiej sprawie to zrobił bym na trójnikach.

lamia6806

studnie masz na głęboką na 9 m a na jakiej wysokości jest lustro wody ? ile jest dom podniesiony w stosunku do poziomu terenu oraz jak daleko jest od studni ?

znając te wartości można się będzie pokwapić o dobór pompy zatapialnej w studni, a na instalacji w domu założysz tylko naczynie przeponowe tak by pompa nie załączała się ba skutek np kapania kranu.

chrobry

jeśli masz instalacje niskotemperaturową zrób z pexa z wkładką aluminiową.

podaj jaką moc grzewczą masz "powieszoną" na tym rozdzielaczu i jakie przyjmujesz temperatury na zasilaniu i powrocie to podam ci jaką masz dać rurę.

w drugiej sprawie to zrobił bym na trójnikach.

Instalacja bedzie mieszana tzn. korytarz, kuchnia, łazienka - podłogówka, salon, garaz - grzejniki. Kocioł będzie na paliwa stałe z podajnikiem moc ok 18kW. Rozdzielacz do podłogówki z podmieszaczem.

Narazie są to plany do realizacji na przyszły rok.

Witam !

Zastanawiam się czy zasilanie rozdzielaczy zarówno do podłogówki jak i do grzejników dobrze jest wykonać z PEX'a czy lepiej z miedzi ? Pytam bo z pexa może zdecyduje się zrobić sam z małą pomocą zaprzyjaźnionego hydraulika.

Jaką średnice powinno mieć zasilanie rozdzielaczy - 5 sekcji podłogówka oraz 5 sekcji grzejniki ?

Druga sprawa - do podłączenia mam 3 grzejniki w pokoju oraz 2 w garażu. Czy robić to na rozdzielaczu czy na trójnikach ?

Na pex-ie zasilanie fi 25 mm do rozdzielacza i lepiej robić zasilanie na rozdzielaczach do kalafiorów, rurki wtedy całe lecą w betonie i nie ma problemu w razie nieszczelności na trójniku.

Co do pompy - to nie wiem, nie wiem jakie są opcje.

Studnia głębokości ok. 9 m.

Jak żyć z hydroforem w domku, w którym cały parter to jedna otwarta przestrzeń - kuchnia jadalnia i pokój dzienny. Jedyne osobne pomieszcenie to łazienka ok. 5 m2.

Zamiast hydroforu możesz zastosować naczynie przeponowe i falownik który będzie płynnie utrzymywał ciśnienie w instalacji. Nie potrzeba wtedy hydrofora.

Na plus to że taki falownik zajmuje mało miejsca i płynnie załącza pompę, niema uderzeni hydraulicznych oraz jest ciśnienie na bardzo stałym poziomie. Na minus trochę większe zużycie prądu.

Jak dobrać pompę.

W katalogach jest podany parametr typu podnoszenie i na tej podstawie jak również wydajność i ciśnienie dobiera się pompę. W każdej dobrej hurtowni jak się poda parametry to dobiorą.

to jeszcze Was spytam czy przy ogrzewaniu podłogowym grzejnik łazienkowy spełnia jedynie suszarki ręczników???

Pytałem Was o to ale mam jeszcze pytanko: cały dom w podłodze poza 3 grzejnikami i co teraz muszą być 2 pompy, 2 zawory trójdrożne itd to nie lepiej w tych 3 pomieszczeniach dać większe grzejniki???

Kto powinien zamontować konsolę wodomierzową, zawory odcinające itp.?

Czy to powinien zrobić pracownik wodociągów, czy też ja sam mam to zrobić, a oni tylko odbierają?

Wiem, że na pewno oni dostarczają i montują wodomierz. Ale za zamontowanie konsoli i zaworów chcieli już dodatkową kasę. To normalne?

Dzięki,