skrol 21.09.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Wszystkich pytających o biały montaż muszę odesłać pod inny adres... Ja specjalizuje się w instalacjiach, systemach kotłowych, klimatyzacji, pompach ciepła, kolektorach słonecznych, instalacjach elektrychnych, itp.... nie wykonuje białego montaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 07.10.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Odnośnie podłogówki...Zakładam, że podłogówkę będę miał w całym domu: parter i poddasze. Mam policzone zapotrzebowanie cieplne każdego pomieszczenia.I mam kilka zapytań ... - czy na parter i poddasze należy dawać osobne rozdzielacze?- czy długości pętli na poddaszu i parterze muszą być takie same czy mogą być inne (na parterze chciałem dać 100m, poddasze 50)?- jakie będą konsekwencje jeśli z jednego rozdzielacza będą wychodziły obwody o różnych długościach (różnica do 30%)? - tak mi wychodzi wstępnie z przeliczeń zapotrzebowanie/długość- czy z jednego rozdzielacza mogą wychodzić pexy 16 i 20 (obwody wymagające dłuższych pętli chciałem zrobić z 20)- dlaczego w poszczególnych obwodach powinny być takie same przepływy (spotkałem sie z takimi twierdzeniami)?- czy regulację podłogówki robi się tylko przepływomierzami czy czy tez inne metody? jakie?- skąd podłogówka ma wiedzieć jaką ma mieć temperaturę powrotu? temperatura zasilania jest zadana, temperaturę powrotu muszę jakąś założyć w obliczeniach. Gdzie ona fizycznie się w rzeczywistości odzwierciedla? Czy jest jakieś powiązanie między przepływem a temp powrotu? Czy nie jest tak, że regulując przepływ zmieniam temp powrotu, a w konsekwencji wychodzą inne parametry niż założenia obliczeniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.10.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 - czy na parter i poddasze należy dawać osobne rozdzielacze? - czy długości pętli na poddaszu i parterze muszą być takie same czy mogą być inne (na parterze chciałem dać 100m, poddasze 50)? - jakie będą konsekwencje jeśli z jednego rozdzielacza będą wychodziły obwody o różnych długościach (różnica do 30%)? - tak mi wychodzi wstępnie z przeliczeń zapotrzebowanie/długość - czy z jednego rozdzielacza mogą wychodzić pexy 16 i 20 (obwody wymagające dłuższych pętli chciałem zrobić z 20) - dlaczego w poszczególnych obwodach powinny być takie same przepływy (spotkałem sie z takimi twierdzeniami)? - czy regulację podłogówki robi się tylko przepływomierzami czy czy tez inne metody? jakie? - skąd podłogówka ma wiedzieć jaką ma mieć temperaturę powrotu? temperatura zasilania jest zadana, temperaturę powrotu muszę jakąś założyć w obliczeniach. Gdzie ona fizycznie się w rzeczywistości odzwierciedla? Czy jest jakieś powiązanie między przepływem a temp powrotu? Czy nie jest tak, że regulując przepływ zmieniam temp powrotu, a w konsekwencji wychodzą inne parametry niż założenia obliczeniowe? 1. Tak należało by dać osobne rozdzielacze. 2. Długości pętli jest różna w zależności od wielkości pomieszczenia. Każde pomieszczenia powinno mieć co najmniej 1 pętlę lub nawet 2. 3. Gdzieś napisano że jeśli dobrze pamiętam że nie powinno sie tworzyć obwodów dłuższych niż 70m bo będzie problem z regulacją za duże opory. Konsekwencji nie będzie żadnych potem regulujesz przepływ na poszczególne pętle. 4. moim zdaniem mogą, ale przy dużych pomieszczeniach zrób po prostu 2 krótsze pętle. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 07.10.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Jak wykonać przyłącze wody ze studni kopanj kregowej do domu ? Chodzi o bardzo "łopatologicznie" wyjaśniony sposób. Jak dobrac urządzenie do głębokości studni itd.No i najważniejsze pytanie : jak zamontować hydrofor w STUDNI ? Nie mam pomieszczenia gospodarczego ani piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.10.2009 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 - czy na parter i poddasze należy dawać osobne rozdzielacze? - czy długości pętli na poddaszu i parterze muszą być takie same czy mogą być inne (na parterze chciałem dać 100m, poddasze 50)? - jakie będą konsekwencje jeśli z jednego rozdzielacza będą wychodziły obwody o różnych długościach (różnica do 30%)? - tak mi wychodzi wstępnie z przeliczeń zapotrzebowanie/długość - czy z jednego rozdzielacza mogą wychodzić pexy 16 i 20 (obwody wymagające dłuższych pętli chciałem zrobić z 20) - dlaczego w poszczególnych obwodach powinny być takie same przepływy (spotkałem sie z takimi twierdzeniami)? - czy regulację podłogówki robi się tylko przepływomierzami czy czy tez inne metody? jakie? - skąd podłogówka ma wiedzieć jaką ma mieć temperaturę powrotu? temperatura zasilania jest zadana, temperaturę powrotu muszę jakąś założyć w obliczeniach. Gdzie ona fizycznie się w rzeczywistości odzwierciedla? Czy jest jakieś powiązanie między przepływem a temp powrotu? Czy nie jest tak, że regulując przepływ zmieniam temp powrotu, a w konsekwencji wychodzą inne parametry niż założenia obliczeniowe? 1. Tak należało by dać osobne rozdzielacze. 2. Długości pętli jest różna w zależności od wielkości pomieszczenia. Każde pomieszczenia powinno mieć co najmniej 1 pętlę lub nawet 2. 3. Gdzieś napisano że jeśli dobrze pamiętam że nie powinno sie tworzyć obwodów dłuższych niż 70m bo będzie problem z regulacją za duże opory. Konsekwencji nie będzie żadnych potem regulujesz przepływ na poszczególne pętle. 4. moim zdaniem mogą, ale przy dużych pomieszczeniach zrób po prostu 2 krótsze pętle. .... 1. nalezy dać rozdzielacz ponieważ będzie problem z zapowietrzeniem sie instalacji i bedzie łatwiej wysterować 2. nalezy dażyć do tego aby wszystkie pętle w danym rozdzielaczu byłe jednakowej długości.... oczywiście się tak nie da ... i po to są rotametry. 3. Pętle powinny mieć nie więcej nić 80-120 metrów.... przy dłuższych może być probem z oporami. 4. problem z temperaturą zasilania i powrotu rozwiązuje sie mieszaczami... tam sa odpowiednie czujniki i sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.10.2009 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Jak wykonać przyłącze wody ze studni kopanj kregowej do domu ? Chodzi o bardzo "łopatologicznie" wyjaśniony sposób. Jak dobrac urządzenie do głębokości studni itd. No i najważniejsze pytanie : jak zamontować hydrofor w STUDNI ? Nie mam pomieszczenia gospodarczego ani piwnicy ? - Czy pompa bedzie głębinowa? - Jaka jest głębokosc studni ?.... pompę dobiera się ze specyfikacji pomy... - Hydrofor... czy zbiornik hydroforowy radzę jednak zostawić w domu.... w studni bardzo szybko zerdzewieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 07.10.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Co do pompy - to nie wiem, nie wiem jakie są opcje.Studnia głębokości ok. 9 m.Jak żyć z hydroforem w domku, w którym cały parter to jedna otwarta przestrzeń - kuchnia jadalnia i pokój dzienny. Jedyne osobne pomieszcenie to łazienka ok. 5 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 07.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 I jeszczejedno : rozwiązanie problemu wody potrzebne nam jest na okres ok. 1 roku - do czasu budowy wodociągu we wsi oraz do odbioru domu ( do majamusimy to załatwić). No i przez zimę dobrze byłoby mieć tą wodę.Gdy będzie wodociąg studnia będzie służyła do celów ogrodowo-gospodarczych.Czy jest jakieś dobre rozwiązanie tego problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 07.10.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 to jeszcze Was spytam czy przy ogrzewaniu podłogowym grzejnik łazienkowy spełnia jedynie suszarki ręczników??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 08.10.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam.Mam mały problem z odpowiednim umiejscowieniem pompy do ogrzewania podłogowego.Rozwazam 2 rozwiazanie. 1)Pompa w skrzynce przy rozdzielaczu.(obawiam sie ze bedzie zbyt mało miejsca na pompke w szafce)http://images43.fotosik.pl/211/1103463b6db3210dmed.jpghttp://images41.fotosik.pl/207/88e34c78f2e8eff0med.jpgTak jak na ponizszym przykładziehttp://images46.fotosik.pl/210/6bb91a49e5498236med.jpghttp://images38.fotosik.pl/207/b68e4e792d488c5cmed.jpegEwentualnie jakis inny schemat bioracy pod uwage zawtór termostatyczny z kapilara. 2)W kotłowni przy wyjsciu n podłogówke.Z tym ze mam problem z umiejscowieniem zaworu herz (zabezpieczajacego podłogówke przed zbyt wysoka temperatura). -zawór na powrocie ,kapilara na zasilaniu (punkt 1 rys).Obawiam sie jednak ze w tym przypadku układ bedzie działał niewłasciwie i woda tłoczona przez pompke od podłogówki zamiast isc w kierunku zasilania podłogówki bedzie kierowac sie ku zasilaniu grzejników sciennych(odwrotny kierunek do zamierzonego -zawór termostatyczny na zasilaniu z kapilara na zasilaniu(punkt 2 rys).http://images48.fotosik.pl/211/7fd42b21e6385a30med.jpghttp://images48.fotosik.pl/211/7698adbe834ef1d4med.jpgGłowica termostatyczna z kapilarahttp://images48.fotosik.pl/211/7f3cfd0aff0362d8med.jpghttp://images48.fotosik.pl/211/7f3cfd0aff0362d8m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 08.10.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam ! Zastanawiam się czy zasilanie rozdzielaczy zarówno do podłogówki jak i do grzejników dobrze jest wykonać z PEX'a czy lepiej z miedzi ? Pytam bo z pexa może zdecyduje się zrobić sam z małą pomocą zaprzyjaźnionego hydraulika.Jaką średnice powinno mieć zasilanie rozdzielaczy - 5 sekcji podłogówka oraz 5 sekcji grzejniki ?Druga sprawa - do podłączenia mam 3 grzejniki w pokoju oraz 2 w garażu. Czy robić to na rozdzielaczu czy na trójnikach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 08.10.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 chrobry jeśli masz instalacje niskotemperaturową zrób z pexa z wkładką aluminiową. podaj jaką moc grzewczą masz "powieszoną" na tym rozdzielaczu i jakie przyjmujesz temperatury na zasilaniu i powrocie to podam ci jaką masz dać rurę. w drugiej sprawie to zrobił bym na trójnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 08.10.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 lamia6806 studnie masz na głęboką na 9 m a na jakiej wysokości jest lustro wody ? ile jest dom podniesiony w stosunku do poziomu terenu oraz jak daleko jest od studni ? znając te wartości można się będzie pokwapić o dobór pompy zatapialnej w studni, a na instalacji w domu założysz tylko naczynie przeponowe tak by pompa nie załączała się ba skutek np kapania kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 08.10.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Do lustra wody w zależności od pory roku jest ok. 3-4 m. Odległośc studni od domu to ok. 7 -8 m. Posadzka w domu w stosunku do poziom terenu wyniesiona na ok 0,5 do 1 m ( teren nie jest prost jak stół).Do zaopatrzenia w wodę jest łazienka dolna, kuchnia oraz łazienka na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 08.10.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 chrobry jeśli masz instalacje niskotemperaturową zrób z pexa z wkładką aluminiową. podaj jaką moc grzewczą masz "powieszoną" na tym rozdzielaczu i jakie przyjmujesz temperatury na zasilaniu i powrocie to podam ci jaką masz dać rurę. w drugiej sprawie to zrobił bym na trójnikach. Instalacja bedzie mieszana tzn. korytarz, kuchnia, łazienka - podłogówka, salon, garaz - grzejniki. Kocioł będzie na paliwa stałe z podajnikiem moc ok 18kW. Rozdzielacz do podłogówki z podmieszaczem. Narazie są to plany do realizacji na przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 08.10.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam ! Zastanawiam się czy zasilanie rozdzielaczy zarówno do podłogówki jak i do grzejników dobrze jest wykonać z PEX'a czy lepiej z miedzi ? Pytam bo z pexa może zdecyduje się zrobić sam z małą pomocą zaprzyjaźnionego hydraulika. Jaką średnice powinno mieć zasilanie rozdzielaczy - 5 sekcji podłogówka oraz 5 sekcji grzejniki ? Druga sprawa - do podłączenia mam 3 grzejniki w pokoju oraz 2 w garażu. Czy robić to na rozdzielaczu czy na trójnikach ? Na pex-ie zasilanie fi 25 mm do rozdzielacza i lepiej robić zasilanie na rozdzielaczach do kalafiorów, rurki wtedy całe lecą w betonie i nie ma problemu w razie nieszczelności na trójniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.10.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Co do pompy - to nie wiem, nie wiem jakie są opcje. Studnia głębokości ok. 9 m. Jak żyć z hydroforem w domku, w którym cały parter to jedna otwarta przestrzeń - kuchnia jadalnia i pokój dzienny. Jedyne osobne pomieszcenie to łazienka ok. 5 m2. Zamiast hydroforu możesz zastosować naczynie przeponowe i falownik który będzie płynnie utrzymywał ciśnienie w instalacji. Nie potrzeba wtedy hydrofora. Na plus to że taki falownik zajmuje mało miejsca i płynnie załącza pompę, niema uderzeni hydraulicznych oraz jest ciśnienie na bardzo stałym poziomie. Na minus trochę większe zużycie prądu. Jak dobrać pompę. W katalogach jest podany parametr typu podnoszenie i na tej podstawie jak również wydajność i ciśnienie dobiera się pompę. W każdej dobrej hurtowni jak się poda parametry to dobiorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 08.10.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 to jeszcze Was spytam czy przy ogrzewaniu podłogowym grzejnik łazienkowy spełnia jedynie suszarki ręczników??? Pytałem Was o to ale mam jeszcze pytanko: cały dom w podłodze poza 3 grzejnikami i co teraz muszą być 2 pompy, 2 zawory trójdrożne itd to nie lepiej w tych 3 pomieszczeniach dać większe grzejniki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 08.10.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 http://images46.fotosik.pl/211/f3de1f53fbe73cd8med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.10.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Kto powinien zamontować konsolę wodomierzową, zawory odcinające itp.? Czy to powinien zrobić pracownik wodociągów, czy też ja sam mam to zrobić, a oni tylko odbierają? Wiem, że na pewno oni dostarczają i montują wodomierz. Ale za zamontowanie konsoli i zaworów chcieli już dodatkową kasę. To normalne? Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts