Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

CZy możesz podać gdzie znalazłeś taki wynalazek ? Może wiesz coś więcej na ten temat czy to się sprawdza ? Załatwienie grzejników i podłogówki jednym rozdzielaczem wydaje mi się dosyć ciekawym rozwiązaniem. Nie wiem tylko jak ekonomicznie to wyjdzie.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kto powinien zamontować konsolę wodomierzową, zawory odcinające itp.?

Czy to powinien zrobić pracownik wodociągów, czy też ja sam mam to zrobić, a oni tylko odbierają?

Wiem, że na pewno oni dostarczają i montują wodomierz. Ale za zamontowanie konsoli i zaworów chcieli już dodatkową kasę. To normalne?

Dzięki,

Wsio zrobił mój pracownik od nich majster przyjechał załozył wodomierz i plomby .

CZy możesz podać gdzie znalazłeś taki wynalazek ? Może wiesz coś więcej na ten temat czy to się sprawdza ? Załatwienie grzejników i podłogówki jednym rozdzielaczem wydaje mi się dosyć ciekawym rozwiązaniem. Nie wiem tylko jak ekonomicznie to wyjdzie.

Takowy wynalazek znalazłem na allegro,w chwili obecnej juz go nie ma.Moim zdaniem moze byc pewien problem z odpowietrzeniem grzejników sciennych.

Rozdzielacz do podłogówki znajduje sie zawsze nad poziomen rurek(w belce sa odpowietrzniki),zas ten do ogrzewania tradycyjnego ponizej poziomu rurek(tu odpowietrzniki sa zazwyczaj w grzejnikach.

Łatwiej jest odpowietrzyc z belki 200 m pex(gdzie ilosc wody jest znikoma w poruwnaniu do np 100 żeberek grzejnika gdzie ilosc wody wacha sie w poblizu 60 litrów

Jesli ktos nie stosował takowego rozwiazania pewnie nie jest w stanie sie wypowiedziec precyzyjnie na temat jego poprawnego działania.

lamia6806

Do lustra wody w zależności od pory roku jest ok. 3-4 m.

Odległośc studni od domu to ok. 7 -8 m. Posadzka w domu w stosunku do poziom terenu wyniesiona na ok 0,5 do 1 m ( teren nie jest prost jak stół).

Do zaopatrzenia w wodę jest łazienka dolna, kuchnia oraz łazienka na poddaszu.

potrzebujesz pompy o wydajności 4m3/h (zakładając, że chcesz podlewać jeszcze ogród) o wysokości ok 19 mH2O. Możesz wybrać pompę np. wilo sub, albo grundfos jakiegoś. Choć jak teraz się jeszcze nad tym zastanawiam to jeśli potrzebujesz to podłączenie mieć na rok, dwa to może jednak bardziej by się opłacało kupić w markecie hydrofor.

Na pex-ie zasilanie fi 25 mm do rozdzielacza i lepiej robić zasilanie na rozdzielaczach do kalafiorów, rurki wtedy całe lecą w betonie i nie ma problemu w razie nieszczelności na trójniku.

to może by tak puścić rurki po ścianach i to już po tynkowaniu - nie będzie problemu w razie nieszczelności.

- skąd podłogówka ma wiedzieć jaką ma mieć temperaturę powrotu? temperatura zasilania jest zadana, temperaturę powrotu muszę jakąś założyć w obliczeniach. Gdzie ona fizycznie się w rzeczywistości odzwierciedla? Czy jest jakieś powiązanie między przepływem a temp powrotu? Czy nie jest tak, że regulując przepływ zmieniam temp powrotu, a w konsekwencji wychodzą inne parametry niż założenia obliczeniowe?

4. problem z temperaturą zasilania i powrotu rozwiązuje sie mieszaczami... tam sa odpowiednie czujniki i sterowanie.

No właśnie nie chcę stosować żadnych mieszaczy, całą chatę robię w podłogówce. Temperaturę zasilania ustawię na kotle. Temperatura powrotu będzie taka ile woda odda do podłogi. A przy liczeniu podłogówki muszę założyć ile to ochłodzenie wyniesie. Stąd pytanie że jeśli założę ochłodzenie 5K, to skąd działająca podłogówka ma wiedzieć że:

- ma sie ochłodzić o 5K na każdej pętli,

- ma sie ochłodzić o 5, a nie 3 czy 10K?

- A dlaczego w poszczególnych obwodach powinny być takie same przepływy? Co będzie jeśli w jednej pętli woda będzie płynęła inaczej niż w drugiej.

Te równe przepływy to są równe prędkości przepływu (m/s), czy równe objętości przepływu (m3/s), bo to nie koniecznie musi być to samo...

jak powinny być ustawione siłowniki na listwie rozdzielacza podłogówki

- bezprądowo zamknięte (takie jest ustawienie fabryczne) czy otwarte a co za tym idzie jak podłączacie do sterownika temperatury do wejść NC czy NO, jak korzystniej - sterowniki zasilane są z beterii 2 razy paluszek

• 3 weeks później...

.

http://www.allegro.pl/item774375207_teceflex_dwufunkcyjny_rozdzielacz_do_ogrzewania.html#gallery

poradz mi jake będzie najlepsze rozwiązanie dotyczące sterowania podłogówka 70m skłądającą sie z 7 układów w tym 6 na dole a jeden na górze(łazienka) i na górze oprócz łazienki tylko grdzejniki. Chodzi mi o takie które będzie najbardzeij ekonomiczne, będzei dawało konfort w sterowaniu temperatuą wody która dopływa do instalacji a co za tym idzie temp w pomieszczeniu, i wmiare tanie w zakupie. Zapropownowano i regulatory po około 105 złotych do każdzej pętli, gdzie jak woda osiągnie np. 40C w pętli to pętla sie zamknie- nie wiem czy jest to najbardziej optymalne rozwiązanie jakość-cena-konfort-. Mama piec gazowy kondensacyjny Aristona Genus Premium pracujący od 5-25kw ze sterowenikiem pogodowym Clima Menager. Z góry dzieki za info.

Woda sie zamknie w obiegu i bedzie sobie stac i stac i stac.

Woda w obiegach podłogówki powinna ciagle krazyc,przez co równomiernie oddaje ciepło.Nie tak jak w w/w przypadku po odcieciu na zasilaniu bedzie cieplejsza a na powrocie chłodniejsza.

Przed rozdzielaczem powinien byc zawór mieszajacy termostaytczny lub termostatyczny odcinajacy.

Rozdzielacz do podłogówki powinien miec zas włąsna pompke .

Uwazam ze termostaty na karzdej petli to jedynie błedny wymysł marketingowców.

Mam problem na który niestety nie znalazłem odpowiedzi na forum może zatem pomożesz :)

Podczas wykonywania instalacji c.o. prosiłem instalatora, aby wykonał ogrzewanie podłogowe z wykorzystaniem rozdzielaczy ten się uparł (chyba w związku ze swoją niewiedzą) i zrobił w sumie cztery obwody na RTL-ach (a ja głupi się zgodziłem). Każdy z obwodów ma mniej niż 20m2 no i teraz mam mały kłopot.

Poniżej załączam schemat ja to wygląda, to co jest na czarno to jest już zainstalowane, a to co na czerwono to moje pytanie.

http://img266.imageshack.us/img266/7313/26969564.jpg

Ciągle mam kłopoty z zapowietrzaniem się ogrzewania i problemy z jego odpowietrzaniem. Jak instalator przyjeżdża to odpowietrzyć to siedzi i robi to bardzo długo no i odpowiednio kasuje.

Pytanie zatem czy to odpowietrzenie nie powinno być tam gdzie zaznaczyłem to na czerwono czyli na wyjściu?

Na logikę powinno być chyba tak, że odpowietrzenie jest na wylocie i wtedy woda wypycha powietrze z rur?

Czy zatem montować dodatkowe odpowietrzniki na wyjściu? Czy męczyć się z dziwnym sposobem odpowietrzania na wejściu?

No i czy w takim układzie można zamontować odpowietrzenie automatyczne takie jakie czasem zakłada się na grzejniki?

A ja proszę o pomoc w banalnej sprawie.Zamienialiśmy z mężem pralkę,która miała zamontowany w ścianie odpływ.Niestety przy rozkręcaniu do rury odpływu(tej która jest w ścianie)wpadła kulka z zaworu.Mam pytanie czy samemu da się to cholerstwo wydostać,czy tez potrzebny hydraulik.Ile może kosztować taka usługa?Czy będzie trzeba ryć w ścianie?Wdzięczna będę za odpowiedż.

Może się ktoś podzielić "jedynym słusznym" schematem kotłowni z kotłem na ekogroszek + wymiennik? Ogrzewanie mieszane podłogówka + grzejniki pracujące w układnie zamkniętym, kocioł w otwartym.

Chodzi mi o uwzględnienie wszystkich urządzeń - pompy zawory 3d, 4d, itp.

Na dniach mają mi montować kotłownię i chciałby mieć o tym jakieś pojęcie...

• 3 weeks później...

Opis instalacji

Kociol 16kw ,pompa obiegowa LFP 40 ,budynek paterowy ,8 grzejnikow ''blaszakow'' podlączonych systemem trójnikowym ,rurka pex 16

Zuzyto 120 m rur

Cala instalacja dziala ,grzejniki sie rozgrzewaja do momentu gdy na piecu termometr pokaze okolo 50 stopni ,wtedy pompa zaczyna halasowac ,grzejniki stygną ,na piecu temperatura wzrasta

Gdy temp spadnie ponizej 50 ,woda nagle zaczyna krazyc w ukladzie

Podejrzewalem ze to wina pompy ale ,chodzilem do sklepu i wymienilem na drugą i to samo

Czekam na podpowiedz

Za maly przekrój rurek?

W jaki sposób należy przeprowadzić próbę szczelności instalacji CO (rurki do grzejników i podłogówka) i wodnej przed zrobieniem wylewek? Czym zatkać rurki do grzejników (grzejników jeszcze nie ma)?[/quote

To samo pytanie

A drugie to czy jeszcze robi się połączenia wyrównawcze bo mój elektryk twierdzi że już nie.

Witam!

Kupilismy mieszkanie na rynku wtórnym i rozpoczynamy remont łazienki. Obecnie układ jest taki (to rysunki poglądowe)

http://images49.fotosik.pl/231/aa7e32f7f2ebd7fbm.jpg

http://images45.fotosik.pl/232/f08b241a0f3bc685m.jpg

i widok z góry

http://images50.fotosik.pl/232/a6cade28663be1abm.jpg

Prosze o radę, gdyż chcemy zrezygnować z wanny a w to miejsce po jednej stronie umieścić podwieszane WC a na przeciwko prysznic, tylko nie wiemy jaka długość może mieć rura ściekowa od WC (wtedy przesuniemy umywalkę bardziej na prawa strone). A może zaproponujecie jakieś inne rozwiązanie.

• 4 weeks później...
Ostatnio przekombinowałem z dławikami na wylocie wody z grzejników. I cyrk...kaloryfery na przemian gorące, zimne i letnie. Nie pamiętam teraz oryginalnych nastaw. Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów zainteresuje się tym postem to napiszę dokładniej o mojej instalacji c.o. jakie są długości linii zasilania poszczególnych grzejników, zawory,pompy itp. Grzejniki mam różnej wielkości. Poza tym moim małym eksperymentem w domu mam 16 w porywach 16.5.