brachol 08.05.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 napisałem Ci że to wina instalacji, co to za instalacja? czy nie przypadkiem z kominkiem z płaszczem wodnym, a jak to powinno być zrobione w przypadku kominka z płaszczem wodnym? Za jakiś czas mają u mnie robić instalację i jak będę wiedział to mi kitu nie wcisną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 przede wszystkim dobrze;)dobry schemat dla MCR-a jest na stronach Makrotermu,ale musi być opisany, że to jest dla tego kotła, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 08.05.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 przede wszystkim dobrze;) dobry schemat dla MCR-a jest na stronach Makrotermu, ale musi być opisany, że to jest dla tego kotła, coś nie mogę znaleźć widze tylko z integratorem a tego nie chciałem kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.05.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 a może byś się spytał, jaka to instalacja i jak jest rozwiązana? a nie twierdził, że to wina kotła, niejedną już widziałem instalację z MCR-em w której zasilanie cwu, zasilało powrotem grzejniki, nie twierdzę że moje pytanie miało coś konkretnego twierdzić, to była tylko sugestia bo temat w momencie jej napisania jakby umierał, ale jak właściciel jest na łączach to może niech wrzuci schemat istniejącej instalacji to konkretnie przyjrzymy się problemowi, bo wcale nie twierdzę że 1950 niema racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 brachol to poszukaj bo ja tam widzę że jest schemat 2 i 3ale znam lepsze,teraz napisałbym nie dobry a dość dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAG75 09.05.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 napisałem Ci że to wina instalacji, co to za instalacja? czy nie przypadkiem z kominkiem z płaszczem wodnym, Tak jest to instalacja z plaszczem wodnym. W przypadku grzania w kominku CWU ma mozliwosc bycia podgrzewanym z niego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAG75 15.05.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Sprawa się wyjaśniła okazało się że po zmianie temperatury zasilania z 81C na fabryczną nastawę tj. 75C problem zniknął i piec grzeje tylko CWU nie daje już nic na CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.05.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) czyli wyszło na to co zasugerowałem programator pieca otwierał 3d by zrzucić temperaturę zabezpieczając się przed przegrzaniem, w tym totolotku trafiłem 6 Edytowane 15 Maja 2011 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAG75 18.05.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 czyli wyszło na to co zasugerowałem programator pieca otwierał 3d by zrzucić temperaturę zabezpieczając się przed przegrzaniem, w tym totolotku trafiłem 6 Nie do końca..w totka wygrać nie jest łatwo podobnie jak naprawić mój piec/CO:) Okazuję sie że fachowcy wynienili też zawór 3drożny: piec/CO/CWU (niby to nic nie dało) ale niestety pogrzebali również w piecu bo teraz grzeje tylko CWU a gdy chcę załączyć CO nie grzeje normalnie na programie 3 tylko na 8 cyrkuluje/mierzy temperaturę a rury niestety zimne...reasumując teraz nie mam CO.... Sory za wcześniejszą pomyłke typ pieca to: MCRII S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 16.06.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Co sądzicie o modułach (zestaw) dwóch stref grzewczych np Connect AT-BT Beretta.To propozycja mojego hydraulika, koszt ok 2000 zl, czy warto? czy zastosowanie osobnych pomp itd w dwoch rozdzielaczach wyjdzie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.06.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Nie do końca..w totka wygrać nie jest łatwo podobnie jak naprawić mój piec/CO:) Okazuję sie że fachowcy wynienili też zawór 3drożny: piec/CO/CWU (niby to nic nie dało) ale niestety pogrzebali również w piecu bo teraz grzeje tylko CWU a gdy chcę załączyć CO nie grzeje normalnie na programie 3 tylko na 8 cyrkuluje/mierzy temperaturę a rury niestety zimne...reasumując teraz nie mam CO.... Sory za wcześniejszą pomyłke typ pieca to: MCRII S problem jest w programatorze lub elektronice pieca tak jak wyszło w "totolotku" wymiana zaworu 3d niebyła potrzebna, szukaj w programatorze lub poproś firmę o jego wymianę, przepraszam że wcześniej tu nie zaglądnąłem bo w czasie urlopu rzadko miałem dostęp do internetu i mi ten temat umknoł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.06.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Co sądzicie o modułach (zestaw) dwóch stref grzewczych np Connect AT-BT Beretta. To propozycja mojego hydraulika, koszt ok 2000 zl, czy warto? czy zastosowanie osobnych pomp itd w dwoch rozdzielaczach wyjdzie taniej? wygląda to profesjonalnie, jak wszystkie urządzenia może zawieść i to jest jakaś wada w stosunku do dwóch (z których na 99,9% w tym samym momencie padnie tylko jeden), co do cen Ci nie podpowiem bo choć się troszkę zorientowałem podczas ostatniego urlopu to nie czuję się pewnie w tym co tańsze i gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michiru 10.07.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Ja mam pytania...robię kompletny remont mieszkania. Wymieniam całą instalację hydrauliczno-gazową. Moje pytanie dotyczy zatem kosztów; więc czy podłączając grzejniki w mieszkaniu pod W-wą mój hydraulik nie bierze za dużo? Ponieważ za pkt liczy sobie 150zł...a uważa, że skoro są to grzejniki typu V22, to mają 2 podłączenia -czyli za jeden grzejnik bierze nie 150 a 300zł O.o A mam takich grzejników mieć 5...co daje mi już 1,5tys. za samo podłączenie (nie mówiąc już o ich zakupie). Do tego rurki, (specjalnie dla niego) wraz z chłopakiem wykuliśmy 6x30cm dziury na poprowadzenie plastikowych rur w podłogach. Hydraulik tylko przyszedł i je położył (wcześniej "opatulając" gąbką, by nie traciły ciepła). Zatem jaka to robota skoro większość zrobiono za niego... Cena pkt hydrauliki tyczy się także doprowadzenia wody i jej podłączenia w kuchni i w łazience. Kolejne pytanie dotyczy kosztów podłączenia kotła dwufunkcyjnego CGB-K-24 firmy Wolf. Mój hydraulik, co jest jednocześnie i gazownikiem chce za to podłączenie 800zł. Nie wiem, czy w to wlicza także wymianę rur gazowych...od samego licznika aż do tegoż kotła. Robiąc ją już i tak zrobił mi czarny sufit i kawałek ściany...jak łączył - spawając niezbyt ładnie i bez osłonięcia owe miedziane rury; które de facto są już w paru miejscach okrutnie czarne O.o Podsumowując gazowniko-hydraulik bierze za robociznę 3,5 tys. zł (gdzie za 1pkt 150zł), ponieważ:5x Grzejniki (po 2pkt) – 1,5 tys.Woda (2xkuchnia i 3xłazienka) – 750złKuchenka (podłączenie) – 200złKocioł (podłączenie) – 800zł Czy zatem nie bierze za dużo? Jaka wg Was powinna być odpowiednia cena za podłączenie grzejników i kotła? Podkreślam, że to miejscowość pod Warszawą (Ząbki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.07.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 musisz się orientować u innych instalatorów w okolicy, bo ceny są bardzo zależne od części polski, w porównaniu do cen jakie zapłacił szwagier mojej pani pod Gdynią to masz tanio, on za sam kocioł zapłacił 2000zł co jest porównywalne z cenami jakie ja daje na emigracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michiru 10.07.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 musisz się orientować u innych instalatorów w okolicy Z tego co próbowałam poszukać, to taka cena waha się od 80 do 150zł. Z tego wynika, że mój "majster" chce za robotę maksymalną cenę. A przecież połowę roboty odwaliliśmy (z chłopakiem) za niego za sam kocioł zapłacił 2000zł co jest porównywalne z cenami jakie ja daje na emigracji Za kocioł zapłaciłam 6tys. ale za podłączenie go "majster" zamierza wziąć 800zł... Nie spisałam z nim żadnej umowy, a koszty są "ustalone" ustnie. Ale wg mnie są one zbyt wygórowane... a zwłaszcza, że pomagamy mu w tej robocie i całe podłączenie gazowe jest wg mnie ostro spierdzielone...bo bez zabezpieczenia ścian/sufitu robił i mam teraz takie zabrudzone ściany wraz z sufitem, że tylko je teraz wraz z tynkiem trzeba zdrapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.07.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 za grzejnik tylko 300 zł powiedz mu, że jeszcze może policzyć za korek i odpowietrznik po 150 zł jak szaleć, to szaleć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michiru 10.07.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Też mi się tak wydaje, że jak podłączenie grzejnika to tylko 1pkt za te absurdalnie spore 150zł..a nie to wg "majstra" 2pkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.07.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 ja miałem na myśli podłączenie kotła, i ta cena zasugerowała mi powrót do polski, po co się po świecie włóczyć jak w domu taż się da zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.07.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Ceny również zależą o tego czy płaci ZUS i podatki czy my płacimy za niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 06.08.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Dyskusje tu widzę jakieś poważne o kotłach, a ja miałabym banalne pytanie o kranik.Widzę już pierwsze efekty niedogadania przy robieniu punktów wody. W kotłowni chciałam wygodny dostęp do zlewu i baterię ścienną, niestety doprowadzenie wody mam nisko. Mąż się zapowiedział, że wężyka w ścianie nie będzie zamurowywał. Czy mam w jakiś sposób szansę zamontować baterię ścienną czy lipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts