kajmanxxl 06.08.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Dyskusje tu widzę jakieś poważne o kotłach, a ja miałabym banalne pytanie o kranik. Widzę już pierwsze efekty niedogadania przy robieniu punktów wody. W kotłowni chciałam wygodny dostęp do zlewu i baterię ścienną, niestety doprowadzenie wody mam nisko. Mąż się zapowiedział, że wężyka w ścianie nie będzie zamurowywał. Czy mam w jakiś sposób szansę zamontować baterię ścienną czy lipa? nie mogę zajarzyć o co Ci się rozchodzi, przyłącza, wężyki w ścianie??? jak to kotłownia to nie musi pięknie wyglądać??? możesz kupić płytkę montażową taką (jak daje się pod tynk) z dwoma kolankami lub same te kolanka one mają takie uszka i przykręcić na kołkach rozporowych a do nich baterię ścienną odpowiedź jest napisana na podstawie tego co zrozumiałem z pytania więc lepiej wklej fotkę to wtedy odpowiem konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 08.08.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Mam pytanie:Mam około 180m2 podłogówki ( parter + poddasze ) jaką pompkę obiegowa zastosować aby dała radę przepchnąć wodę przez ten 1km rurek pex.Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 1 pompki na parter i jednej na poddasze. Jakie będą najodpowiedniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.08.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) witam, mam do wymiany zawór kulowy w trudno dostępnym miejscu (ten dolny 1/2 cala jest do uzupełniania wody w obiegu pw komninka)http://desmond.imageshack.us/Himg713/scaled.php?server=713&filename=dsc00732a.jpg&res=mediumczy przeciąć kolanko i dopiero go wykręcić, czy próbować go wymontować rozgrzewając luty? Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 witam, mam do wymiany zawór kulowy w trudno dostępnym miejscu (ten dolny 1/2 cala jest do uzupełniania wody w obiegu pw komninka) http://desmond.imageshack.us/Himg713/scaled.php?server=713&filename=dsc00732a.jpg&res=medium czy przeciąć kolanko i dopiero go wykręcić, czy próbować go wymontować rozgrzewając luty? za mało widać na tej fotce bym był pewny, jak rury puszczą (czyli ugną się lub rozchylą) to próbował bym wlutować ale wtedy nie kręć zaworem tylko wyciągaj tak by wyszło z lutu i pamiętaj owiń inne luty mokrą szmatą by nie puściły a jak to Ci się nie uda to musisz przeciąć i wstaw jakiś śrubunek na przyszłość by nie przecinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Mam pytanie: Mam około 180m2 podłogówki ( parter + poddasze ) jaką pompkę obiegowa zastosować aby dała radę przepchnąć wodę przez ten 1km rurek pex. Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 1 pompki na parter i jednej na poddasze. Jakie będą najodpowiedniejsze? hydraulik będący na miejscu czyli widzący całą instalację może zdecydować o jednej pompce na dwa rozdzielacze, nie widząc całości mogę tylko dwie pompki doradzić ważne by ułożyć pętle pexa jak najrówniejszych długości by miały w miarę podobne opory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 09.08.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 dokładnie pilnowałem ich aby tak robili żeby żadna z pętli nie miała więcej niż 100m Ale czy ok 1tys mb rurki pex 16x2 to nie będzie za dużo dla jednej pompki np Aplha 2 25-60? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.08.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 wystarczy nawet 25/40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.08.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 już masz odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 16.08.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 nie mogę zajarzyć o co Ci się rozchodzi, przyłącza, wężyki w ścianie??? jak to kotłownia to nie musi pięknie wyglądać??? Nie musi, ale mogłoby. Rozchodzi się o podciągnięcie wody z nisko zakończonych rurek do baterii umieszczonej wyżej na ścianie. Z tego co wiem, do baterii sztorcowej ciągnie się to wężykiem, wężyki mają to do siebie że trzeba je wymieniać. Czy w takim razie mogę zamontawać wężyk w ścianie w sposób umożliwiający jego wymianę, czy może używa się innej metody niż wężyk w takim przypadku, tudzież w ogóle się tego nie robi? możesz kupić płytkę montażową taką (jak daje się pod tynk) z dwoma kolankami lub same te kolanka one mają takie uszka i przykręcić na kołkach rozporowych a do nich baterię ścienną odpowiedź jest napisana na podstawie tego co zrozumiałem z pytania więc lepiej wklej fotkę to wtedy odpowiem konkretnie Nie wiem jaką płytkę daje się pod tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.08.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 za mało widać na tej fotce bym był pewny, jak rury puszczą (czyli ugną się lub rozchylą) to próbował bym wlutować ale wtedy nie kręć zaworem tylko wyciągaj tak by wyszło z lutu i pamiętaj owiń inne luty mokrą szmatą by nie puściły a jak to Ci się nie uda to musisz przeciąć i wstaw jakiś śrubunek na przyszłość by nie przecinać nie dało się wylutować nawet po przecięciu kolanka, dopiero po wycięciu jego części z rurą, już naprawione, oczywiście zawór ze śrubunkiem, dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Nie musi, ale mogłoby. Rozchodzi się o podciągnięcie wody z nisko zakończonych rurek do baterii umieszczonej wyżej na ścianie. Z tego co wiem, do baterii sztorcowej ciągnie się to wężykiem, wężyki mają to do siebie że trzeba je wymieniać. Czy w takim razie mogę zamontawać wężyk w ścianie w sposób umożliwiający jego wymianę, czy może używa się innej metody niż wężyk w takim przypadku, tudzież w ogóle się tego nie robi? Nie wiem jaką płytkę daje się pod tynk. najlepiej coś takiego zrobić normalnie rurką i podłączyć baterię, wszystkie inne opcje napisałem dla kogoś kto chce kombinować by na czymś ale nie bardzo wiadomo na czym zaoszczędzić, jaka to płytka montażowa kawałek blachy z nawierconymi otworkami i przykręconymi dwoma kolankami ustawionymi dokładnie na rozstaw baterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.08.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 nie dało się wylutować nawet po przecięciu kolanka, dopiero po wycięciu jego części z rurą, już naprawione, oczywiście zawór ze śrubunkiem, dzięki za poradę. wylutowywanie złączek to trochę trudniejsza sztuczka hydraulików, trzeba w odpowiednim momencie zdejmować złączkę bo po chwilce jest już za późno i robić to z dużym wyczuciem bo łatwo zgnieść miękką złączkę, ważne jest jednak to że dałeś radę i już działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszolsztyn 02.10.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam SerdecznieMam takie skromne pytanie - czy stosując zawór do pralki (zmywarki) musi on posiadać filtr? Tak się jakoś złożyło, że jeszcze nigdy nie miałem okazji zakładać zaworu do tych urządzeń a zakładając zaworki do wężyków od baterii przy zlewie użyłem tych z filtrem a już zawór do spłuczki dałem zwykły, bez filtra. Czy mogę użyć taki zawór (taki posiadam tylko z gwintem 3/4) http://allegro.pl/zawor-grzybkowy-1-...803111985.html ? Czy musi być taki : http://allegro.pl/zawor-kulowy-katow...825261036.html ? I jeszcze jeśli użyłem taśmy teflonowej do uszczelnienia takich chromowanych gwintów (wiem, że trzeba jej nawinąć odpowiednio dużo) to jest to połączenie "pewne" ? Od prawie dwóch lat nic nie cieknie... Bo z uszczelnieniem tego pakułami miałem kłopot (ześlizgiwały się przy użyciu tawotu bo specjalnej pasty niestety nie posiadam) Z góry dziękuję za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.10.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam, Mam drobny problem kotłem Termet'u MiniMax Turbo. Piec jako piec chodzi jak złoto, problem w tym, że jak się włącza grzanie wody do zasobnika, to ciepła woda idzie także na grzejniki. Dokładny model pieca to GCO-DZ-21-03, do tego dołączony 120 litrowy zasobnik Termetu. Nie, nie chodzi o zawór trójdrogowy , w tym modelu go nie ma. Jest pompa, która ma obroty lewy / prawy, w jedną stronę zasysa (bo jest na powrocie) z CO, w drugą z krótkiego obiegu zasilającego zasobnik. Tak sobie to wyobrażałem. Nie mniej przy grzaniu ciepło idzie też na grzejniki. Co nie działa? Jak to powinno być? Schemat kotła: http://zapodaj.net/19d30ee2b149.jpg.html MiniMax_Turbo_schemat.jpeg http://zapodaj.net/19d30ee2b149.jpg.html>MiniMax_Turbo_schemat.jpeg Sprawdzę wszystko co trzeba. Wszelkie pomysły mile widziane. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.10.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam Serdecznie Mam takie skromne pytanie - czy stosując zawór do pralki (zmywarki) musi on posiadać filtr? Tak się jakoś złożyło, że jeszcze nigdy nie miałem okazji zakładać zaworu do tych urządzeń a zakładając zaworki do wężyków od baterii przy zlewie użyłem tych z filtrem a już zawór do spłuczki dałem zwykły, bez filtra. Czy mogę użyć taki zawór (taki posiadam tylko z gwintem 3/4) http://allegro.pl/zawor-grzybkowy-1-...803111985.html ? Czy musi być taki : http://allegro.pl/zawor-kulowy-katow...825261036.html ? I jeszcze jeśli użyłem taśmy teflonowej do uszczelnienia takich chromowanych gwintów (wiem, że trzeba jej nawinąć odpowiednio dużo) to jest to połączenie "pewne" ? Od prawie dwóch lat nic nie cieknie... Bo z uszczelnieniem tego pakułami miałem kłopot (ześlizgiwały się przy użyciu tawotu bo specjalnej pasty niestety nie posiadam) Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam alegro nie wyświetla jakie zaworki używasz, powinien być filterek taki z drobniutkiej siateczki a co do uszczelnienia to najlepiej wężyki uszczelnić uszczelką teflon to nic dobrego pisaliśmy już o tym na forum to sobie poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszolsztyn 05.10.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Dzięki za odpowiedz. Co do tych zaworków to posiadam taki (może teraz wyświetli ) http://allegro.pl/zawor-grzybkowy-1-2x3-4-do-pralki-zmywarki-chrom-i1856897763.html wiem, że on nie ma filtra ale akurat taki posiadam i niby taka drobnostka ale w sumie obecność filtra może być dość istotna. Co do uszczelniania to oczywiście wężyki od baterii uszczelniałem uszczelką, chodziło mi tylko o gwinty zaworków (1/2) które wkręcałem do kolanek umieszczonych w ścianie a je nie tak łatwo uszczelnić pakułami i pastą. Temat o teflonie tu na forum oczywiście czytałem i pakuły stosuje ale do gwintów ocynkowanych w instalacjach np. nypel, mufka a do zaworków niklowanych nić albo taśmę teflonową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.10.2011 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 zaworki piękne chromowany i do nich musisz poszukać uszczelek z filutkiem powinny być w sklepie hydraulicznym, a co do wkręcania niklowanych gwintów to jak zedrzesz go brzeszczotem to żadne konopia nie zjadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silvanus 01.12.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam,Musiałem się "rozstać" z moją dotychczasową "firmą" remontową i panowie zapomnieli sobie wstawić kaloryferów.http://s1.pokazywarka.pl/i/806400/293843/obraz-003a.jpgTakie mam do nich przyłącza - było to wszystko podłączone, ale na czas malowania zostało zdjęte. Moje pytanie jest następujące:Jaka jest procedura podłączania grzejnika (jest on ciężki więc zakładam że coś tam wody w nim pewnie jest - standardowy grzejnik PURMO)?Czy mam potem jakieś zawory odkręcać, żeby i tą gałąź przyłączyć, czy może tylko odpowietrzyć - jesli tak to w jaki sposób?Instalacja ogrzewania działa na kotle dwu-funkcyjnym gazowym i na innych pietrach jest włączona i grzejniki grzeją. Co mam zrobić by grzejnik założyć i nie zalać przy okazji części mieszkania. dzięki za odpowiedzi i pozdrawiamSilvp.s. w razie czego prześle dodatkowe zdjęcia tylko napiszcie jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.12.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 wieszasz grzejnik, to co masz na zdjęciu to dolna cześć śrubunka (polecam wyczuścic w środku dokładnie ale nie zarysowujac), w gzrejniku masz drugą stronę, skręcasz to solidnie ze sobą, płaskim wkrętakiem otwierasz zawory (czyli te"śrubki" na zdjęciu przekręcasz z pozycji poziomej w pionową czyli obrót o 90stopni), w gzrejniku powinieneś mieć jakiś odpowietrznik w górnej jego części, odpowietrzasz i gotowepo tym wszystkim poobseruj przez jakiś czas złącze śrubunkowe, jeżeli cieknie lub się poci to wymaga dokręcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silvanus 01.12.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Dzięki za pomoc rano się za to zabiorę Wiec wszystko wypadło nieźle - okazało się ze kaloryfer był pusty ale po odpowietrzeniu zaczął grzać. Kilka dni po tym zdarzeniu zauważyłem ze piętro wyżej na tej samej linii zrobiło się chłodniej.Wniosek: Może się zapowietrzył albo co to spróbuję odpowietrzyć. Odkręciłem kurek posyczało, ciśnienie się wyrównało i... nic BRAK WODY. Kurek mogłem całkiem zdjąć i nic. Gdzie i w jaki sposób mam dolać (wody), czy dobić (ciśnienie) do instalacji, w razie czego oczywiście zrobię foty. Tylko czego? Edytowane 8 Grudnia 2011 przez Silvanus kolejny problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts