aga724 25.12.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 A ja właśnie potrzebuję porady. Planuję zakup wanny Poolspa atlantyda - wanna z kaskadą. Wszystkie baterie trzyotworowe - bo taką właśnie chcę mieć mają przełaczenie wylewka - słuchawka. A jak zrobić dodatkowe przełączenie wylewka-kaskada wanyy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 19.02.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam, jezeli mozna to porsze o rade:- planuje do wanny wylewke "przez przelew", np. cos jak Hansgrohe Exafill, albo Grohe TalentofillPytanie brzmi: niektóre są DN15 a niektóre DN20.Z tym DN 20 to mam dodatkowo taki problem ze bateria podtynkowa jaką sobie upatrzyłem jest DN 15 (Grohe Eurostyle 33637). Pyt:. czy faktycznie wieksza srednica dopływu ma aż takie znaczenie? A może do normalnej wanny (asymetryczna 150x105) jednak 1/2 cala wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lancer23 29.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam.Mam następujące pytanie. Chciałem się dowiedzieć jaką pompe do wody kupić?? Mieszkam na wiosce, dostałem domem po babci a tam na podwórku, w odległości około 10 metrów stoi studnia a w domu niema bieżącej wody tylko latanie z wiaderkiem. W domku tym będziemy mieszkali we trójkę, ja, żona i dziecko. Niestety ale są, jak u każdego, problemy finansowe. Proszę o radę w jak najtańszy sposób dostarczyć wodę do domu, jakie kupić pompy, rury, średnice, głębokości, jakich producentów, modele itp. Czy muszę stawiać hydrofor czy wystarczy pompa przepływowa, w ogóle proszę o jak najlepszy opis i jak najtańszy. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dąbrówka 26.09.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam,planuję wyposażyć kotłownię w taki zestaw:piec imergassa victrix 12 + zasobnik na cwu 160 litrów + drugi zasobnik ok. 200l zasilany solarami, który latem będzie podgrzewał cwu a zimą w miarę możliwości będzie służył do wstepnego podgrzewania wody z wodociągu (w miarę możliwości) + automatyka pogodowa. Instalacja to na dole podłogówka (jeden pokój kaloryfer), góra to kaloryfery i tylko w łazience podłogówka, wszystko na 2 rozdzielaczach (góra i dół), dom o powierzchni użytkowej 130m2, dobrze ocieplony. Pytanie czy to wszystko ma szansę zadziałać i czy w ogóle ma to sens? Z góry dziekuje za sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.09.2012 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam, planuję wyposażyć kotłownię w taki zestaw: piec imergassa victrix 12 + zasobnik na cwu 160 litrów + drugi zasobnik ok. 200l zasilany solarami, który latem będzie podgrzewał cwu a zimą w miarę możliwości będzie służył do wstepnego podgrzewania wody z wodociągu (w miarę możliwości) + automatyka pogodowa. Instalacja to na dole podłogówka (jeden pokój kaloryfer), góra to kaloryfery i tylko w łazience podłogówka, wszystko na 2 rozdzielaczach (góra i dół), dom o powierzchni użytkowej 130m2, dobrze ocieplony. Pytanie czy to wszystko ma szansę zadziałać i czy w ogóle ma to sens? Z góry dziekuje za sugestie. Pozdrawiam jeżeli będzie prawidłowo połączone to będzie działać ale sensu tu żadnego nie widzę czy nie lepiej wstawić za miast tych dwóch zbiorników bufor z przepływowym podgrzewaniem cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dąbrówka 27.09.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Jakie będą róźnice w kosztach instalacji a później w użytkowaniu tych dwóch rozwiązań? Szczerze mówiąc namawiany byłem na rozwiązanie ze zbiornikiem solarnym dwuwężownicowym, ale jakoś tak na logikę wydaje mi się to mało efektywne (latem cwu ok - pod dostatkiem, ale zimą instalacja solarna mało efektywna, a grzać będzie trzeba zbiornik cwu o poj. np. 300l kotłem gazowym).Każda sugestia będzie dla mnie cenna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.09.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Czyli słuchaj tych co cię namawiają tłumaczenie jak i dlaczego to jest lepsze to zbyt dużo pisaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.09.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Jakie będą róźnice w kosztach instalacji a później w użytkowaniu tych dwóch rozwiązań? Szczerze mówiąc namawiany byłem na rozwiązanie ze zbiornikiem solarnym dwuwężownicowym, ale jakoś tak na logikę wydaje mi się to mało efektywne (latem cwu ok - pod dostatkiem, ale zimą instalacja solarna mało efektywna, a grzać będzie trzeba zbiornik cwu o poj. np. 300l kotłem gazowym). Każda sugestia będzie dla mnie cenna. Pozdrawiam Ale kocioł podgrzewa tylko górną część zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himalaya 03.12.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Popsuł się zawór napełniający (pływakowy) spłuczki WC. Czy jest jakiś patent na wykręcenie tego plastikowego zaworu wewnątrz spłuczki. Ręką ani rusz. Narzędziem nie za bardzo jak chwycić. Wygląda to jak na zdjęciach: Chodzi o ten zawór po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 04.12.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Prawą ręką złap mocno zawór, lewą ręką złap nakrętkę przy spłuczce (widoczna na drugim zdjęciu) kluczem nastawnym, albo płaskim (prawdopodobnie 22).Jeżeli nie da się delikatnie odkręcić, to użyj siły (walnij w klucz z kopa:smile:). Edytowane 4 Grudnia 2012 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 11.12.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam,planuje zakup rozdzielacza obwodów grzewczych Rehau HKV-A10 na 10 grzejników ściennych znajdujących się na parterze budynku oraz Rehau HKV-A4 na 4 grzejniki na poddaszu. Rozdzielacz jest wyposażony w łączniki z gwintem do połączenia pętli grzewczych Gz 3/4 cala. Co do instalacji od pieca to mam w projekcie - przewód główny fi 32, zasilanie poszczególnych sekcji fi 26 parter, fi 20 poddasze. Zastanawiam się w jakiego przekroju rur pex-al-pex mam użyć od rozdzielacza do grzejnika? Myślę o fi 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.12.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 zależy od wielkości grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 28.12.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Bardzo proszę o ocenę instalacji zimnej i ciepłej wody oraz cyrkulacji. Po uwzględnieniu integracji instalacji wody użytkowej z systemem inteligentnego domu - zastosowania w górnej łazience czujnika zalania, powstał poniższy schemat Elektrozawór NO po otrzymaniu impulsu z centrali o zalaniu łazienki na piętrze odetnie dopływ zimnej i ciepłej wody do rozdzielaczy odpowiedzialnych za układ wody na piętro domu. Nie wiem tylko czy na cyrkulacji wystarczy zawór zwrotny, czy również musi być elektrozawór? I jakie elektrozawory dobrać? Instalacja zimnej i ciepłej wody w fi 20, cyrkulacja w fi 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.12.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 a gdzie ta cyrkulacja bo na schemacie nie mogę jej znależć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 30.12.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ja wiem, że trochę niewyraźny mój schemat, coś w rodzaju - co autor miał na myśli:rolleyes: Poprawiony Na dole zima woda - trójnikiem do zasobnika i do skrzynki z rozdzielaczmi W skrzynce zastosowany zawór elek. NO odcinający górną łazienkę w razie powodzi na sygnał czujnika zalania. Jaki dobrać czujnik? Jest ich tak wiele w tak różnych przedziałach cenowych. Na górze od zasodnika - cwu- do skrzynki z rozdzielaczami. I tu analogicznie pomiędzy rozdzielaczem z 3 zaworami i rozdzielaczem z 2 zaworami zawór elek. NO do odcięcia ciepłej wody w górnej łazience. Na powrocie cyrkulacji pomiędzy rozdzielaczami zawór zwrotny. I tu mój kolejny dylemat. Czy wystarczy, czy nie cofnie wody z innych pętli w razie odcięcia górnej łazienki? I chyba główny problem - to czy stosować zawory MTCV i pompę z termostatem, czy może cyrkulacja od 6 do 24 co 15 minut na 5 minut? Bardzo dobra izolacja termiczna rur od cwu i cyrkulacji, zatem małe straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 30.12.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 O takich rozdzielaczach myślałam 3+2 na zimną wodę pomiędzy nimi zawór elek. NO 3+2 na cwu pomięzy zawór elek. NO 3+2 na cyrkulację pomiędzy zawór zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.12.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 czyli to dwie końcówki tej instalacji dochodzą do górnej łazienki? jeśli tak to zwrotny wystarczy ale jak chcesz mieć 100% pewność to bym wstawił również elektrozawór bo bywa że zwrotny potrafi się zawiesić lub nie domykać jak jest dużo kamienia w wodzie, a co do elekttrozaworów to trzeba też szukać takich które pomimo kamienia szczelnie odetną wodę, coś takiego jak zawór kulowy gdzie kamień niema dostępu do płaszczyzn zamykania, gdzie tego szukać nie wiem na pewno standardowe zawory nie zdadzą egzaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 30.12.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 myślałam o czymś takim http://washservice.pl/pl/p/elektrozawor-otwarty-2N20-NO-34-cala-230V-lub-12V,-24V,-48V/55 cena nie wygórowana do myjni samochodowych, to chyba w domu jednorodzinnzm się sprawdzi:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.12.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 zły wybór membrana nie jest dobra w zetknięciu z kamieniem, taki zaworek sprawdzi się dużo lepiej http://washservice.pl/pl/p/zawor-kulowy-sterowany-czasowo-34-cal-MTS20-B2/80 lub coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_2401 30.12.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 to nalazłam coś takiegohttp://www.primadom.eu/pl/p/Zawor-KULOWY-AE,-elektrozawor-przelotowy,-34-cal-z-silownikiem-i-sygnalizacja,-6zylowy/122ihttp://www.ferro.pl/pliki/pdf/pl/01021-99PL.pdfmam nadzieję, że teraz będzie dobrze:rolleyes:i chyba darować sobie zawory MTCV, oraz termostat na pompie, a cyrkulację ustawić na 5 minut co 15 minut od 6.00 do 24.00? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts