Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

A ja właśnie potrzebuję porady. Planuję zakup wanny Poolspa atlantyda - wanna z kaskadą. Wszystkie baterie trzyotworowe - bo taką właśnie chcę mieć mają przełaczenie wylewka - słuchawka. A jak zrobić dodatkowe przełączenie wylewka-kaskada wanyy?

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jezeli mozna to porsze o rade:

- planuje do wanny wylewke "przez przelew", np. cos jak Hansgrohe Exafill, albo Grohe Talentofill

Pytanie brzmi: niektóre są DN15 a niektóre DN20.

Z tym DN 20 to mam dodatkowo taki problem ze bateria podtynkowa jaką sobie upatrzyłem jest DN 15 (Grohe Eurostyle 33637).

Pyt:. czy faktycznie wieksza srednica dopływu ma aż takie znaczenie? A może do normalnej wanny (asymetryczna 150x105) jednak 1/2 cala wystarczy?

• 2 weeks później...

Witam.

Mam następujące pytanie. Chciałem się dowiedzieć jaką pompe do wody kupić?? Mieszkam na wiosce, dostałem domem po babci a tam na podwórku, w odległości około 10 metrów stoi studnia a w domu niema bieżącej wody tylko latanie z wiaderkiem. W domku tym będziemy mieszkali we trójkę, ja, żona i dziecko. Niestety ale są, jak u każdego, problemy finansowe. Proszę o radę w jak najtańszy sposób dostarczyć wodę do domu, jakie kupić pompy, rury, średnice, głębokości, jakich producentów, modele itp. Czy muszę stawiać hydrofor czy wystarczy pompa przepływowa, w ogóle proszę o jak najlepszy opis i jak najtańszy.

Dziękuje i pozdrawiam.

• 6 months później...

Witam,

planuję wyposażyć kotłownię w taki zestaw:

piec imergassa victrix 12 + zasobnik na cwu 160 litrów + drugi zasobnik ok. 200l zasilany solarami, który latem będzie podgrzewał cwu a zimą w miarę możliwości będzie służył do wstepnego podgrzewania wody z wodociągu (w miarę możliwości) + automatyka pogodowa. Instalacja to na dole podłogówka (jeden pokój kaloryfer), góra to kaloryfery i tylko w łazience podłogówka, wszystko na 2 rozdzielaczach (góra i dół), dom o powierzchni użytkowej 130m2, dobrze ocieplony. Pytanie czy to wszystko ma szansę zadziałać i czy w ogóle ma to sens? Z góry dziekuje za sugestie. Pozdrawiam

Witam,

planuję wyposażyć kotłownię w taki zestaw:

piec imergassa victrix 12 + zasobnik na cwu 160 litrów + drugi zasobnik ok. 200l zasilany solarami, który latem będzie podgrzewał cwu a zimą w miarę możliwości będzie służył do wstepnego podgrzewania wody z wodociągu (w miarę możliwości) + automatyka pogodowa. Instalacja to na dole podłogówka (jeden pokój kaloryfer), góra to kaloryfery i tylko w łazience podłogówka, wszystko na 2 rozdzielaczach (góra i dół), dom o powierzchni użytkowej 130m2, dobrze ocieplony. Pytanie czy to wszystko ma szansę zadziałać i czy w ogóle ma to sens? Z góry dziekuje za sugestie. Pozdrawiam

jeżeli będzie prawidłowo połączone to będzie działać ale sensu tu żadnego nie widzę czy nie lepiej wstawić za miast tych dwóch zbiorników bufor z przepływowym podgrzewaniem cwu

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jakie będą róźnice w kosztach instalacji a później w użytkowaniu tych dwóch rozwiązań?

Szczerze mówiąc namawiany byłem na rozwiązanie ze zbiornikiem solarnym dwuwężownicowym, ale jakoś tak na logikę wydaje mi się to mało efektywne (latem cwu ok - pod dostatkiem, ale zimą instalacja solarna mało efektywna, a grzać będzie trzeba zbiornik cwu o poj. np. 300l kotłem gazowym).

Każda sugestia będzie dla mnie cenna. Pozdrawiam

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jakie będą róźnice w kosztach instalacji a później w użytkowaniu tych dwóch rozwiązań?

Szczerze mówiąc namawiany byłem na rozwiązanie ze zbiornikiem solarnym dwuwężownicowym, ale jakoś tak na logikę wydaje mi się to mało efektywne (latem cwu ok - pod dostatkiem, ale zimą instalacja solarna mało efektywna, a grzać będzie trzeba zbiornik cwu o poj. np. 300l kotłem gazowym).

Każda sugestia będzie dla mnie cenna. Pozdrawiam

Ale kocioł podgrzewa tylko górną część zbiornika.

• 2 months później...

Prawą ręką złap mocno zawór, lewą ręką złap nakrętkę przy spłuczce (widoczna na drugim zdjęciu) kluczem nastawnym, albo płaskim (prawdopodobnie 22).

Jeżeli nie da się delikatnie odkręcić, to użyj siły (walnij w klucz z kopa:smile:).

Edytowane przez free_shop

Witam,

planuje zakup rozdzielacza obwodów grzewczych Rehau HKV-A10 na 10 grzejników ściennych znajdujących się na parterze budynku oraz Rehau HKV-A4 na 4 grzejniki na poddaszu. Rozdzielacz jest wyposażony w łączniki z gwintem do połączenia pętli grzewczych Gz 3/4 cala. Co do instalacji od pieca to mam w projekcie - przewód główny fi 32, zasilanie poszczególnych sekcji fi 26 parter, fi 20 poddasze.

Zastanawiam się w jakiego przekroju rur pex-al-pex mam użyć od rozdzielacza do grzejnika?

Myślę o fi 20.

• 3 weeks później...

Bardzo proszę o ocenę instalacji zimnej i ciepłej wody oraz cyrkulacji.

Po uwzględnieniu integracji instalacji wody użytkowej z systemem inteligentnego domu - zastosowania w górnej łazience czujnika zalania, powstał poniższy schemat

CWU Cyrkulacja.jpg

Elektrozawór NO po otrzymaniu impulsu z centrali o zalaniu łazienki na piętrze odetnie dopływ zimnej i ciepłej wody do rozdzielaczy odpowiedzialnych za układ wody na piętro domu. Nie wiem tylko czy na cyrkulacji wystarczy zawór zwrotny, czy również musi być elektrozawór? I jakie elektrozawory dobrać? Instalacja zimnej i ciepłej wody w fi 20, cyrkulacja w fi 16.

Ja wiem, że trochę niewyraźny mój schemat, coś w rodzaju - co autor miał na myśli:rolleyes:

Poprawiony

cyrkulacja.jpg

Na dole zima woda - trójnikiem do zasobnika i do skrzynki z rozdzielaczmi

W skrzynce zastosowany zawór elek. NO odcinający górną łazienkę w razie powodzi na sygnał czujnika zalania. Jaki dobrać czujnik? Jest ich tak wiele w tak różnych przedziałach cenowych.

Na górze od zasodnika - cwu- do skrzynki z rozdzielaczami. I tu analogicznie pomiędzy rozdzielaczem z 3 zaworami i rozdzielaczem z 2 zaworami zawór elek. NO do odcięcia ciepłej wody w górnej łazience. Na powrocie cyrkulacji pomiędzy rozdzielaczami zawór zwrotny. I tu mój kolejny dylemat. Czy wystarczy, czy nie cofnie wody z innych pętli w razie odcięcia górnej łazienki?

I chyba główny problem - to czy stosować zawory MTCV i pompę z termostatem, czy może cyrkulacja od 6 do 24 co 15 minut na 5 minut?

Bardzo dobra izolacja termiczna rur od cwu i cyrkulacji, zatem małe straty ciepła.

czyli to dwie końcówki tej instalacji dochodzą do górnej łazienki? jeśli tak to zwrotny wystarczy ale jak chcesz mieć 100% pewność to bym wstawił również elektrozawór bo bywa że zwrotny potrafi się zawiesić lub nie domykać jak jest dużo kamienia w wodzie, a co do elekttrozaworów to trzeba też szukać takich które pomimo kamienia szczelnie odetną wodę, coś takiego jak zawór kulowy gdzie kamień niema dostępu do płaszczyzn zamykania, gdzie tego szukać nie wiem na pewno standardowe zawory nie zdadzą egzaminu

to nalazłam coś takiego

http://www.primadom.eu/pl/p/Zawor-KULOWY-AE,-elektrozawor-przelotowy,-34-cal-z-silownikiem-i-sygnalizacja,-6zylowy/122

i

http://www.ferro.pl/pliki/pdf/pl/01021-99PL.pdf

mam nadzieję, że teraz będzie dobrze:rolleyes:

i chyba darować sobie zawory MTCV, oraz termostat na pompie, a cyrkulację ustawić na 5 minut co 15 minut od 6.00 do 24.00?