Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum, a w szczególności szanownego autora wątku, który mam nadzieje mi pomoże i sprawi, że żona przestanie podważać autorytet prawdziwego mężczyzny i nie będzie już więcej mówiła: "nawet kranu nie umiesz naprawić" ;)

Mamy w kuchni baterie teka, była już jak kupiliśmy mieszkanie na rynku wtórnym. I teraz z baterii cieknie. Wygląda na to że trzeba wymienić regulator. Niby nic trudnego ale jest on dokręcony plastikową nakrętką. Posłużę się filmikiem. Wszystko idzie ok do momentu który zaczyna się w 57 sekundzie poniższego filmiku tj odkręcenia nakrętki która u mnie jest plastikowa :(. Nakrętka zamiast się odkręcić wygina się i nijak nie idzie tego odkręcić. Próbowałem kluczem francuskim, wlewałem tam WD40 i nic. Czy doświadczony hydraulik ma na tą nakrętke jakiś sposób albo może narzędzie które będzie kosztować tyle co jednorazowa wizyta hydraulika.?

Serdecznie proszę o pomoc.

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie sugestie

http://klubekspertow.pl/naprawa-baterii-zlewozmywakowej-jednouchwytowej-p-154.html

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
witam jestem :) hydraulikiem z matura :) jak to mowia w zawodzie nie pracowalem ale co tylko moge robie wlasnym sumptem jutro dojdzie mi kociol ogniowo eko plus 16KW instalacje CO zrobilem rozdzielaczowo dwa rozdzielacze jeden na parterze 7 grzejnikow drugi na pietrze 6 grzejnikow. grzejniki plytowe purmo CWU rozdzielacz w piwnicy do kazdego punktu idzie oddzielna nitka. cala instalacja CO i CWU na pex al pe WAVIN 16mm doprowadzenie do rozdzielaczy CO i CWU pex al pe wavin 25mm instalacje CO chce podzielic na dwa uklady jeden maly przy piecu otwarty podlaczony do Bojlera dwuplaszczowego 140 l drugi uklad zamkniety polaczony z pierwszym przez wymiennik plytowy zasila 13 grzejnikow. potrzebuje pomocy w dobrze osprzetu pompy mysle zamontowac tak jedna pompe w ukladzie otwartym przy kotle ktora bedzie mieszala wode w malym ukladzie i w bojlerze, druga pompa w ukladzie zamknietym z grzejnikami, wydaje mi sie ze w moim przypadku gdzie nie ma co mowic o jakiejkolwiek grawitacji bajpas i zawor rozncowy moge pominac zawory 3-4 drozne moge pominac, zabezpieczenie powrotu raczej nie bedzie potrzebne ze wzgledu na mala pojemnosc otwartego ukladu i brak mozliowsci wychlodzenia zbytniego wody powrotnej do kotla(zbiornik wzbiorczy otwarty chce miec w piwnicy ok 1m nad kotlem ) uklad otwarty najprawdopodobniej stalowe rury jaka srednica? jaki oznaczenia pomp jaka pojmnosc zbiornikow wzbiorczych otwartego i zamknietego. Zastanawiam sie tez jak polaczyc rury zasilajace CO jako ze mam dwa powroty i dwa zasilania pex-al-pe 25mm beda one podlaczone do wmienika plytowego hm to chyba tyle :) z gory dzieki za pomoc. Edytowane przez budynbudyn

• 3 weeks później...

Witam. Mam prośbę o informację jakie ma zadanie zawór mieszjący na zasilaniu CO. Czy chodzi o utrzymanie temperatury cieczy na powrocie do pieca w celu wydłużenia jego żywotności czy utrzymanie stałej temperatury na zasilaniu grzejników. W jakim kierunku następuje miesznie. Kolejne pytanie to w jakim celu zamontowane są szeregowo zawory różnicowe za pompom. Czy nie powinno tam być zaworów zwrotnych? W załączeniu schemat instalacji.

skanowanie0003.jpg

Edytowane przez gutttek

Chyba masz rację . Zawór 3D jest sterowany siłownikiem, a czyjnik temperatury zanurzeniowy jest zamontowany za pompom w układzie CO i to on pewnie daje sygnał do sterownika o włączeniu miesznia. Natomiast co do zaworów różnicowych faktycznie pracująca pompa Pcw mogła by wysysać wodę z układu Pco ale czy to nie powinny być zaory zwrotne? Podobno stawiają większy opór ale są szczelniejsze.