Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

No to ja trochę inaczej:

Instalacja wody użytkowej w plastiku, zasobnik CWU 120l z nagrzewnicą spiralną w środku podłączony do kotła na paliwo stałe. Wspomniany zasobnik przystosowany do montażu pompy obiegowej. Chciałbym instalację CWU wyposażyć w pompkę obiegową, aby ograniczyć straty wody zanim doleci ciepła woda. W przypadku łazienki, która znajduje się jakieś 2 m od owego zasobnika, po otwarciu ciepłej wody trzeba czekać dłuższą chwilę, aż zacznie lecieć ciepła woda (na kotle od 4h 70st.C) Wystarczy na chwilę zamknąć tę ciepłą wodę, by przy ponownym otwarciu ciepłej wody znów trzeba było czekać jakiś czas na gorącą (tak szybko cofa się ta ciepła woda, czy co?)

Gorzej jest z kuchnią, która oddalona jest o jakieś 10mb. Tu trzeba czekać na ciepłą wodę znacznie dłużej (coś ok. wiadra :-))))))) ).

Choć dom używany jest wyłącznie w weekendy, to jak dla mnie to za duże i bezsensowne straty.

Zawezwany rdzenny hydraulik tej miejscowości nakazał zakupić:

1. pompkę cyrkulacyjną CWU

2. zawór kulowy grzejnikowy

3. zawór zwrotny sprężynowy

2 i 3 nie neguję, ale zupełnie nie wiem, czy ta pomka winna mieć jakąś wydajność (zapytany o to hydraulik stwierdził jedynie, że "w sklepie mi powiedzą")

Ponadto instalacja, to jak wspominałem plastik - 2 rurki

1-ciepła i 2-zimna woda (instalacja plastikowa ma już śmiało 15lat)

Czy do obiegu CWU z pompką nie powinna być instalacja wykonana w 2-ch rurkach dla samej ciepłej wody, by stworzyć tu obwód do cyrkulacji i dodatkowa 3-ia rurka dla samej zimnej wody?

Jak wnioskuję hydraulik chce wpakować tę pompkę w 1 rurkową instalację dla ciepłej wody. Czy aby ten pomysł nie skończy się wysadzonymi wężykami gumowymi podłączonymi do baterii, skoro moc pomki nie jest nijak brana pod uwagę?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to ja trochę inaczej:

Instalacja wody użytkowej w plastiku, zasobnik CWU 120l z nagrzewnicą spiralną w środku podłączony do kotła na paliwo stałe. Wspomniany zasobnik przystosowany do montażu pompy obiegowej. Chciałbym instalację CWU wyposażyć w pompkę obiegową, aby ograniczyć straty wody zanim doleci ciepła woda. W przypadku łazienki, która znajduje się jakieś 2 m od owego zasobnika, po otwarciu ciepłej wody trzeba czekać dłuższą chwilę, aż zacznie lecieć ciepła woda (na kotle od 4h 70st.C) Wystarczy na chwilę zamknąć tę ciepłą wodę, by przy ponownym otwarciu ciepłej wody znów trzeba było czekać jakiś czas na gorącą (tak szybko cofa się ta ciepła woda, czy co?)

Gorzej jest z kuchnią, która oddalona jest o jakieś 10mb. Tu trzeba czekać na ciepłą wodę znacznie dłużej (coś ok. wiadra :-))))))) ).

Choć dom używany jest wyłącznie w weekendy, to jak dla mnie to za duże i bezsensowne straty.

Zawezwany rdzenny hydraulik tej miejscowości nakazał zakupić:

1. pompkę cyrkulacyjną CWU

2. zawór kulowy grzejnikowy

3. zawór zwrotny sprężynowy

2 i 3 nie neguję, ale zupełnie nie wiem, czy ta pomka winna mieć jakąś wydajność (zapytany o to hydraulik stwierdził jedynie, że "w sklepie mi powiedzą")

Ponadto instalacja, to jak wspominałem plastik - 2 rurki

1-ciepła i 2-zimna woda (instalacja plastikowa ma już śmiało 15lat)

Czy do obiegu CWU z pompką nie powinna być instalacja wykonana w 2-ch rurkach dla samej ciepłej wody, by stworzyć tu obwód do cyrkulacji i dodatkowa 3-ia rurka dla samej zimnej wody?

Jak wnioskuję hydraulik chce wpakować tę pompkę w 1 rurkową instalację dla ciepłej wody. Czy aby ten pomysł nie skończy się wysadzonymi wężykami gumowymi podłączonymi do baterii, skoro moc pomki nie jest nijak brana pod uwagę?

Pozdrawiam.

Mhhh musi bić pociągnięta trzecia rurka (druga do ciepłej wody).

Pompka cyrkulacyjna ...... każdy producenta posiada taką i ciężko je pomylić.

Nie wiem jak wyglada instalacja..... wg mnie trzeba się wpiąć do najbardziej oddalonego pkt ciepłej wody i stamtąd wrócić do zasobnika....

Widziałem już co prawda instalacje wpięte do zimnej wodu przed zasobnikiem na zaworze zwrotnym.... ale to raczej nie jest dobre rozwiązanie :)

Czyli lipa?

Nie widzę możliwości dołożenia 2-ej rurki do ciepłej wody (dom rodzinny co prawda stary i rzadko wykorzystywany, ale wyremontowany na tip top, czyli kucie i takie tam odpadają).

Chyba że miejscowy hydraulik ma na to jakiś sposób..... jeżeli tak to też chętnie się dowiem, człowiek uczy się całe życie :)

skrol to ja pierwszy zadam jakieś pytanie :D

Zbliża sie u mnie instalacja do roboty, wszystko już mam , kocioł z podajnikiem na groszek, grzejniki regulus,rozdzielacze, pompki 1do CO ,2 do bojlera (które też już jest) , 3 do podłogówki , a i 4 do cyrku;acji.

Rurek nie mam . Bo ?

Nie wiem czy zrobić od kotła do rozdzielaczy w miedzi a dalej w pexie ?czy może trochę kasy więcej wydać i całe w miedzi.

Albo władować do kotłowni zbiornik akumulacyjny 1000litrów i od zbiornika już tylko peX?

Czekam na jakieś sensowne rozwiązanie , i rade?

:)

Witam, myślę że zbiornik buforowy jest dobrym rozwiązaniem, instalację grzejnikową można wykonać wtedy w układzie zamkniętym - grzejniki nie lubią układów otwartych.

Ale 1000l to chyba mała przesada.... będzie straszna bezwładność..... proponuje 100l.

Na ogół przyjmuje się 25 l pojemności bufora na 1 kilowat mocy. W twoim przypadku bufor tak, jeśli masz nadmiar mocy z kotła. Ten nadmiar mocy przemnóż przez 25 l i otrzymasz pojemność bufora (z grubsza powinno Ci wystarczyć).

Skrol czy Twój wątek to coś na wzór wątku Niezłego " hydraulik radzi"? :lol:

Pozdrawiam Grzesiek

Witam; chciałabym się dowiedzieć jaką instalację neleży zrobić aby początkowo podpiąć kocioł na eko-groszek a później przepiąć na gaz (kaloryfery i w kilku pomieszczeniach podłogówka).

Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem pytania..... Instalację najpierw otwartą a potem treba ją zamknąć..... może jakieś dokładniejsze zapytanie

Dokładnie chodzi mi o to czy instalacja zrobiona pod eko-groszek będzie później pasowała do kotła gazowego czy też trzeba ją będzie przerabiać i z czego ją najlepiej zrobić - nie mam pojęcia o hydraulice a nie chcę żeby ktoś zrobił mnie w trąbę, jeżeli możesz to wytłumacz jak laikowi. Być może w przyszłości będą pracowały dwa kotły w zależności od potrzeby, cen i wygody.

Pozdrawiam.

Dokładnie chodzi mi o to czy instalacja zrobiona pod eko-groszek będzie później pasowała do kotła gazowego czy też trzeba ją będzie przerabiać i z czego ją najlepiej zrobić - nie mam pojęcia o hydraulice a nie chcę żeby ktoś zrobił mnie w trąbę, jeżeli możesz to wytłumacz jak laikowi. Być może w przyszłości będą pracowały dwa kotły w zależności od potrzeby, cen i wygody.

Pozdrawiam.

Musisz sie zdeklarować jak chcesz mieć docelowo...

Przy dwóch kotłach - można zrobić układ zamknięty z gazowym, a ekogroszek połączony przez wymiennik- bo musi być otwarty.

Jeżeli najpierw ma być ekogroszek potem gaz... to instalacja najpierw otwarta a potem po przerobieniu na gazowy to trzeba ją zamkniąć

witam wszystkich b serdecznie

chce zbudowac sam moja pierwsza a zarazem solidne i sprawnie dzialajace c o takze kazda rada mozna powiedziec na wage zlota

wiem wiem rwe sie z motyka na ksiezyc

czytalem na forum sporo watkow ktore daly mi sporo odp na nurtujace mnie pytania lecz pozostaly takze bez odpowiedzi

mam zamiar ogrzac poniemiecki domek 100m2 (nie liczac piwnicy i strychu) podpiwniczony stolarka stara drewniana nieoceplony

ogrzewac owy metraz mam zamiar za pomoca zebca 15kw dolne spalanie +zbiornik 120l cwu naczynie otwarte panelowe grzejniki polaczenia miedz (poprzednie centralne grzalo max 19 stC!) mysle ze powodem byly zle dobrane grzejniki ale fachura ze mnie zaden

nurtuje mnie to czy naczynie wzbiorcze musi byc w lini pionowej nad piecem (wygodniej mi zamontowac je jakies 5m w bok z rura o sredcy 22mm)

czy moge zamontowac pompe na powrocie (glownie chodzi mi o problem z zapowietrzaniem grzejnokow nie chce wiecznie biegac i ich odpowietrzac)

komin jest oddalony od kotlowni o 35cm od kotlown w poziomie takze wybilem w scianie polaczenie 14x14cm o wspomnianej dlugosci 35cm czy nie bedzie to przyczyna niedostatecznego ciagu w piecu z dolnym spalaniem widmo wendzarni w piwnicy mnie przeraza

kolejnym probremem sa SREDNICE RUR(jak dla mnie czarna magia) instalacja z rozdzialem dolnym na parteze grzejniki praktycznie osobne w zamysle galazki 18mm podejscia do grzejnikow 15mm a zasilanie pierwszego pietra 28mm czy 22mm spokojnie pociagnie

pietro chce polaczyc rozdzielaczem i rurami 16x2mm z wkladka alu czy lepiej odzalowac i miedz oczywiscie zabezpiecze piec przed przed nadmiernym wzrostem temperatury elektronicznym miarkownikiem glownie chodzi o powalajaca cene miedziochy

jakie rury zastosowac na drodze piec wymiennik 28mm?

z gory sedrecznie dziekuje za wszystkie porady

Skrol jak przyłączyć cyrkulacje CWU do bojlera który niema wejścia na cyrkulacje??

Przerabiamy instalacje u rodziców i wyskoczył mały problem do rozgryzienia , jak to zrobić , nasuwa mi sie tylko takie rozwiązanie ,że cyrkulacje wpinam w miejsce przyłącza wody z sieci ,potem daje zawór zwrotny w stronę bojlera następnie wpinam dopływ wody z sieci .

Skrol jak przyłączyć cyrkulacje CWU do bojlera który niema wejścia na cyrkulacje??

Przerabiamy instalacje u rodziców i wyskoczył mały problem do rozgryzienia , jak to zrobić , nasuwa mi sie tylko takie rozwiązanie ,że cyrkulacje wpinam w miejsce przyłącza wody z sieci ,potem daje zawór zwrotny w stronę bojlera następnie wpinam dopływ wody z sieci .

Możesz tak zrobić:

na wejściu zimnej wody do zasobnika zamontuj zawór zwrotny za nim trójnik i wepnij cyrkulacje z pompką i jeszcze ze jednym zaworem zwrotnym.

Ten pierwszy zawór zwrotny... czyli na zimnej wodzie można pominąć..... jest mało prawdopodobieństwo że pompka cyrkulacyjna da większe ciśnienie nić hydrofor/ woda z miasta

witam wszystkich b serdecznie

chce zbudowac sam moja pierwsza a zarazem solidne i sprawnie dzialajace c o takze kazda rada mozna powiedziec na wage zlota

wiem wiem rwe sie z motyka na ksiezyc

czytalem na forum sporo watkow ktore daly mi sporo odp na nurtujace mnie pytania lecz pozostaly takze bez odpowiedzi

mam zamiar ogrzac poniemiecki domek 100m2 (nie liczac piwnicy i strychu) podpiwniczony stolarka stara drewniana nieoceplony

ogrzewac owy metraz mam zamiar za pomoca zebca 15kw dolne spalanie +zbiornik 120l cwu naczynie otwarte panelowe grzejniki polaczenia miedz (poprzednie centralne grzalo max 19 stC!) mysle ze powodem byly zle dobrane grzejniki ale fachura ze mnie zaden

nurtuje mnie to czy naczynie wzbiorcze musi byc w lini pionowej nad piecem (wygodniej mi zamontowac je jakies 5m w bok z rura o sredcy 22mm)

czy moge zamontowac pompe na powrocie (glownie chodzi mi o problem z zapowietrzaniem grzejnokow nie chce wiecznie biegac i ich odpowietrzac)

komin jest oddalony od kotlowni o 35cm od kotlown w poziomie takze wybilem w scianie polaczenie 14x14cm o wspomnianej dlugosci 35cm czy nie bedzie to przyczyna niedostatecznego ciagu w piecu z dolnym spalaniem widmo wendzarni w piwnicy mnie przeraza

kolejnym probremem sa SREDNICE RUR(jak dla mnie czarna magia) instalacja z rozdzialem dolnym na parteze grzejniki praktycznie osobne w zamysle galazki 18mm podejscia do grzejnikow 15mm a zasilanie pierwszego pietra 28mm czy 22mm spokojnie pociagnie

pietro chce polaczyc rozdzielaczem i rurami 16x2mm z wkladka alu czy lepiej odzalowac i miedz oczywiscie zabezpiecze piec przed przed nadmiernym wzrostem temperatury elektronicznym miarkownikiem glownie chodzi o powalajaca cene miedziochy

jakie rury zastosowac na drodze piec wymiennik 28mm?

z gory sedrecznie dziekuje za wszystkie porady

Wysłałem na priv

:D mam nowe pytanie

Jak rozwiązać instalacje w miejscu np.zaworu odcinającego, filtra, zawór zwrotny itd.

Chodzi mi o to ,że wpinam zawór na rurę i jade dalej , tylko jak go zamontować żeby można go było kiedyś w razie awarii wymienić na nowy ,

np.rura miedziana ,lutuje nypel z gwintem ,zawór zaś nypel i dalej leci rura , wszystko dobrze póki nie trza będzie go wykręcić

może panikuje , ale nie daje mi to spokoju

wiec jak to zrobic poprawnie ???? :D

:D mam nowe pytanie

Jak rozwiązać instalacje w miejscu np.zaworu odcinającego, filtra, zawór zwrotny itd.

Chodzi mi o to ,że wpinam zawór na rurę i jade dalej , tylko jak go zamontować żeby można go było kiedyś w razie awarii wymienić na nowy ,

np.rura miedziana ,lutuje nypel z gwintem ,zawór zaś nypel i dalej leci rura , wszystko dobrze póki nie trza będzie go wykręcić

może panikuje , ale nie daje mi to spokoju

wiec jak to zrobic poprawnie ???? :D

zamontuj zawór ze śrubunkiem, lub sam dodatkowy śrubunek