skrol 06.01.2008 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 a ja mam takie pytanko co może być powodem tzw strzelającej czy też parskającej wody z kranów, proszę o radę zimna czy ciepłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 07.01.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 z tego co zauważyłem to głównie ciepłą, czy można jakoś odpowietrzyć instalację, dodam że mam cyrkulację ciepłrej wody a woda grzana piecem na ekogroszek bojler 200 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 07.01.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 A ja mam takie szybkie pytanko - na wiosnę przymierzam się do c.o., a mój przyszły wykonawca mówi, że zawór 3- lub 4- drożny stosuje się tylko przy ogrzewaniu podłogowym ? Piec na eko-groszek .Mi się wydaje ,że nie ma racji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.01.2008 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 z tego co zauważyłem to głównie ciepłą, czy można jakoś odpowietrzyć instalację, dodam że mam cyrkulację ciepłrej wody a woda grzana piecem na ekogroszek bojler 200 l Podejrzewam że nie ma naczynka przeponowego, lub yszło z niego powietrze i trzeba dopompować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.01.2008 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 A ja mam takie szybkie pytanko - na wiosnę przymierzam się do c.o., a mój przyszły wykonawca mówi, że zawór 3- lub 4- drożny stosuje się tylko przy ogrzewaniu podłogowym ? Piec na eko-groszek .Mi się wydaje ,że nie ma racji ? Nie ma racji stosuje się je w różnych sytuacjach.... podstawowe pytanie do czego on ma służyć? Bo montaż zaworu dla samej chęci posiadania...? to chyba nie ten plac zabaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 08.01.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 to ja spytam lekko zmieniając temat: Witam. Mam zrobione 2 obwody instalacji ogrzewania podłogowego z pexa "16". Niestety dopiero teraz dowiedziałem się, że są potrzebne zawory RTL zamontowane na powrocie aby temperatura podłogówki nie przekraczała powiedzmy 30 stopni. Teraz mam 50, tyle ile wychodzi z pieca. Czy mogę RTL-e zamontować jako przelotowe w skrzynce rozdzielacza? Jakie złączki muszę kupić aby podłączyć to do pexa? Chcę kupić taki: http://allegro.pl/item290637428_podlogowka_zawor_rtl_herz_a_okazja_.html Będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.01.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Mogą być takie. Sprawdź tylko czy Ci się zmieszczą w szafce. Jeżeli masz standardowy rozdzielacz to musisz wykręcić z niego nypel red 1/2 ->3/4 i w to miejsce wkręcić zawór. W zawór wkręcasz ten nypel i pexa połącz za pomocą nakrętki z oringiem. Dobrze jest sprawdzić czy nie są uszkodzone uszczelki i oring. Chyba nic nie pokręciłem Jak byś przysłąłfotkę tego co masz to bym dokładniej to opisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 08.01.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 czy przed wylaniem posadzki podlogówka ma być napełniona wodą pod ciśnieniem , ponoć ma to zapobiedz uszkodzeniu przewodów (rozszerzanie pod wplywem temperatury) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 08.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 dzięki skrol, walnę fotkę to zobaczysz co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 08.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 mam piec na paliwo stałe i jedną pompę cyrkulacyjną która pompuje wodę na grzejniki i do boilera CWU. jak mam niską temperaturę na piecu to mam zimną wodę do mycia, tak samo jak piec wygaśnie to też wyciągnie ciepłą wodę z boilera, czy może wstawić jakiś zawór który przepuszcza wodę np ponad 50stopni który by zapobiegł chłodeniu boilera, czy może polecasz inne rozwiązania słyszałem że można zamontować drugą pompę i zrobić prorytet CWU tak, że włącza pompę CWU i wyłącza pompę grzejnikową i jak dogrzeje do temp zadanej w boilerze to się wylączy pompa CWU a włączy pompa CO, jakie potrzeba by było do tego jeszcze akcesoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 08.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 czy mógłbyś zajrzeć do tego wątku i cos mi pomóc???? http://forum.muratordom.pl/porownanie-ofert-co,t120588.htm dzięki Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.01.2008 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 mam piec na paliwo stałe i jedną pompę cyrkulacyjną która pompuje wodę na grzejniki i do boilera CWU. jak mam niską temperaturę na piecu to mam zimną wodę do mycia, tak samo jak piec wygaśnie to też wyciągnie ciepłą wodę z boilera, czy może wstawić jakiś zawór który przepuszcza wodę np ponad 50stopni który by zapobiegł chłodeniu boilera, czy może polecasz inne rozwiązania słyszałem że można zamontować drugą pompę i zrobić prorytet CWU tak, że włącza pompę CWU i wyłącza pompę grzejnikową i jak dogrzeje do temp zadanej w boilerze to się wylączy pompa CWU a włączy pompa CO, jakie potrzeba by było do tego jeszcze akcesoria Zawór spowoduje ograniczenie pływności.... radzę zamontować pompę a termicznym wyłącznikiem umieszczonym na rurce wychodzącej z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.01.2008 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 czy mógłbyś zajrzeć do tego wątku i cos mi pomóc???? http://forum.muratordom.pl/porownanie-ofert-co,t120588.htm dzięki Ewa nie bardzo wiem co mam napisać..... każdą instalację można zrobić bardzo tanio i bardzo drogo.... oczywiście za ceną powinna iść jakość i wykonania i materiałów. Ja bym zaproponował całkiem inne kotły.... bo nie lubię ani Buderusa ani Viesmanna.... ale to jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 08.01.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 hej skrol, zaś ja Mam taki mały dylemat, myślę nad tym jak zabezpieczyć kocioł na paliwo stałe przed zagotowaniem wody. Pomyślałem żeby zamontować zawór termiczny , który przy tem. 95st. wpuszczał by do instalacji zimną wode a gorącą wypuszczał , np. do kanalizacji. np. taki http://kotly.com/product_info.php?cPath=8_34&products_id=817 Boje sie tylko tego , że nagły dopływ zimnej wody spowoduje ,np.pękniecie kotła, czy można podłączyć do tego zaworu wodę z bojlere, w końcu będzie podgrzana do jakiegoś stopnia, ale mniej niż woda wrząca , wiec tem. i tak powinna sie obniżyć. Co myślisz? Robiłeś już jakieś zabezpieczenie tego typu? Gdzie go wpiąć ,żeby było dobrze? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 08.01.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 A ja mam takie szybkie pytanko - na wiosnę przymierzam się do c.o., a mój przyszły wykonawca mówi, że zawór 3- lub 4- drożny stosuje się tylko przy ogrzewaniu podłogowym ? Piec na eko-groszek .Mi się wydaje ,że nie ma racji ? Nie ma racji stosuje się je w różnych sytuacjach.... podstawowe pytanie do czego on ma służyć? Bo montaż zaworu dla samej chęci posiadania...? to chyba nie ten plac zabaw Planuję zamontować aby powracająca woda nie wystudzała za bardzo kotła, a co za tym idzie mniej będzie palił ? Chyba, że to nie o to chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 A ja mam takie szybkie pytanko - na wiosnę przymierzam się do c.o., a mój przyszły wykonawca mówi, że zawór 3- lub 4- drożny stosuje się tylko przy ogrzewaniu podłogowym ? Piec na eko-groszek .Mi się wydaje ,że nie ma racji ? Nie ma racji stosuje się je w różnych sytuacjach.... podstawowe pytanie do czego on ma służyć? Bo montaż zaworu dla samej chęci posiadania...? to chyba nie ten plac zabaw Planuję zamontować aby powracająca woda nie wystudzała za bardzo kotła, a co za tym idzie mniej będzie palił ? Chyba, że to nie o to chodzi ? W takim celu można go zamontować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 hej skrol, zaś ja Mam taki mały dylemat, myślę nad tym jak zabezpieczyć kocioł na paliwo stałe przed zagotowaniem wody. Pomyślałem żeby zamontować zawór termiczny , który przy tem. 95st. wpuszczał by do instalacji zimną wode a gorącą wypuszczał , np. do kanalizacji. np. taki http://kotly.com/product_info.php?cPath=8_34&products_id=817 Boje sie tylko tego , że nagły dopływ zimnej wody spowoduje ,np.pękniecie kotła, czy można podłączyć do tego zaworu wodę z bojlere, w końcu będzie podgrzana do jakiegoś stopnia, ale mniej niż woda wrząca , wiec tem. i tak powinna sie obniżyć. Co myślisz? Robiłeś już jakieś zabezpieczenie tego typu? Gdzie go wpiąć ,żeby było dobrze? dzięki Mhhh Kotła nie musisz zabezpieczać... tą rolę spełnia naczynie przelewowe z samodopełniaczem. Taki zawór jak mówisz służy do zabezpieczenia instalacji która jest wykonana w plastiku lub pexach. Radzę jednak wykonać instalację w miedzi lub stali i jako zabezpieczenie zrobić samodopełniacz w naczyniu przelewowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 09.01.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 skrol, poniżej linki do zdjęć skrzynki rozdzielacza, tak się wczoraj przyjrzałem i chyba nie mogę zamontować RTL w taki sposób aby skrzynka była otwarta, podłogówka jest na obiegu 1 i 3 z lewej strony, co o tym sądzisz?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7cc976438a4872d.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e5c0b5e04c3b357.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.01.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 skrol instalacja będzie w miedzi do rozdzielaczy i do zbiornika przelewowego, od rozdzielaczy do grzejników pójdzie wielowarstwówka.Dlatego zastanawiam sie jak to zabezpieczyć , by przypadkiem woda sie nie zagotowała i zdążyła podejść do pexa .Wiem że najlepiej zrobić w miedzi , ale różnica to około 4 tyś złoty, wiem że to w porównaniu do całe budowy kropla w morzu ale zawsze to 4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 skrol, poniżej linki do zdjęć skrzynki rozdzielacza, tak się wczoraj przyjrzałem i chyba nie mogę zamontować RTL w taki sposób aby skrzynka była otwarta, podłogówka jest na obiegu 1 i 3 z lewej strony, co o tym sądzisz? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7cc976438a4872d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e5c0b5e04c3b357.html Przymierz sie do takiego: http://www.nokaut.pl/oferta/zawor-rtl-prosty-wraz-z-glowica-do-zabudowy-na-rozdzielaczu-mieszkaniowym-c-o.html Ze zdjęcia wynika że możesz przesunąć cały rozdzielacz w prawo..... będzie wtedy trochę miejsca na pierwszy obieg.... drugi bedzie ciężko ... ale moze ten co Ci wysłałem się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts