skrol 09.01.2008 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 skrol instalacja będzie w miedzi do rozdzielaczy i do zbiornika przelewowego, od rozdzielaczy do grzejników pójdzie wielowarstwówka. Dlatego zastanawiam sie jak to zabezpieczyć , by przypadkiem woda sie nie zagotowała i zdążyła podejść do pexa . Wiem że najlepiej zrobić w miedzi , ale różnica to około 4 tyś złoty, wiem że to w porównaniu do całe budowy kropla w morzu ale zawsze to 4 tys. Taki zawór można zamontować za kotłem z kapilarą w kotle, jeżeli kapilara wyczuje za wysoka temperaturę to zawór puści zimną wodę którą pompka wypchnie najpierw w grzejniki. Takie zawory montuje się w Niemczech w kominkach zamiast naczyń przelewowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.01.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 czyli piszesz że zimną wodę na zasilanie puścić a nie do powrotu i do kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 czyli piszesz że zimną wodę na zasilanie puścić a nie do powrotu i do kotła ? Jeżeli chcesz zabezpieczyć pexy... to na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 09.01.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 A ja mam takie szybkie pytanko - na wiosnę przymierzam się do c.o., a mój przyszły wykonawca mówi, że zawór 3- lub 4- drożny stosuje się tylko przy ogrzewaniu podłogowym ? Piec na eko-groszek .Mi się wydaje ,że nie ma racji ? Nie ma racji stosuje się je w różnych sytuacjach.... podstawowe pytanie do czego on ma służyć? Bo montaż zaworu dla samej chęci posiadania...? to chyba nie ten plac zabaw Planuję zamontować aby powracająca woda nie wystudzała za bardzo kotła, a co za tym idzie mniej będzie palił ? Chyba, że to nie o to chodzi ? W takim celu można go zamontować.... Dzięki za odpowiedź, a tak przy okazji rurki miedziane +grzejnik aluminiowy - mój wykonawca twierdzi, że między tym stosuje się ( zawór czy śrubunek ?)mosiężny i żadna korozja nie wystąpi ? Czy jednak lepiej zastosować pex-al-pex - upieram się na grzejniki aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dzięki za odpowiedź, a tak przy okazji rurki miedziane +grzejnik aluminiowy - mój wykonawca twierdzi, że między tym stosuje się ( zawór czy śrubunek ?)mosiężny i żadna korozja nie wystąpi ? Czy jednak lepiej zastosować pex-al-pex - upieram się na grzejniki aluminiowe. Faktycznie miedź i aluminium się nie lubi.... ale jak zastosujesz między nimi zawór mosiężny (śrubunek)to wszystko będzie OK..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1707 09.01.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jeszcze raz wielkie dzięki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.01.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 kapilarę umieścić od razu na wyjściu z kotła? cholera trochę nie rozumie tego że wodę puścić na grzejniki , jedno co mi świta to to że zawór ten zadziała jak podmieszanie w podłogówce , woda wchodzącą do zasilania zmiesza sie z gorąca i po sprawie, nadmiar przeleje sie przelewem .dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 09.01.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 a mogłbym się spytać bidety to maja odpływ 50 czy tez 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 a mogłbym się spytać bidety to maja odpływ 50 czy tez 100 Dokładnie to 40... ale wujście ze ściany robi się 50 i redukuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 kapilarę umieścić od razu na wyjściu z kotła? cholera trochę nie rozumie tego że wodę puścić na grzejniki , jedno co mi świta to to że zawór ten zadziała jak podmieszanie w podłogówce , woda wchodzącą do zasilania zmiesza sie z gorąca i po sprawie, nadmiar przeleje sie przelewem . dobrze myślę ? Kapilarę umieść tak jak masz w instrukcji..... nad kotłem wkręca sie trójnik i to specjalny uchwyt na kapilarę. Sens pracy tego zaworu (który ma zabezpieczyć grzejniki przed wodą powyżej 95 stopni ) jest taki że jak w kotle woda się zagotuje i pójdzie na grzejniki to wtedy zawór się otworzy i tą wodę schłodzi..... no chyba że ma być inny cel jego pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.01.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 cel ma być taki jak napisałeś, chce uchronić pexa przed ugotowaniem W takim razie wystarczy ten zawór http://kotly.com/product_info.php?cPath=8_34&products_id=743 ten zawór tylko wpuszcza zimną wodę , wiec zamiesza wszystko i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.01.2008 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 cel ma być taki jak napisałeś, chce uchronić pexa przed ugotowaniem W takim razie wystarczy ten zawór http://kotly.com/product_info.php?cPath=8_34&products_id=743 ten zawór tylko wpuszcza zimną wodę , wiec zamiesza wszystko i będzie git Może być taki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.01.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 skrol ty sie znasz wiec gdzie mogę jakieś schematy podglądnąć , może rozwiązania kotłowni ? Co i jak w hydraulice? Na forum długo trwa zadawanie pytań, masz gg , będzie szybciej aś facet na fleku , wiec jakoś sie dogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 10.01.2008 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 skrol ty sie znasz wiec gdzie mogę jakieś schematy podglądnąć , może rozwiązania kotłowni ? Co i jak w hydraulice? Na forum długo trwa zadawanie pytań, masz gg , będzie szybciej aś facet na fleku , wiec jakoś sie dogadamy GG niestety nie używam:( Poco Ci schematy?, jeżeli masz zamiar sam robić hydraulikę to ja Ci nie pomogę. Zostaw to hydraulikowi. Niech w tym kraju ludzie wreszcie zaczną robić to do nich należy i co umieją robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.01.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Kriss Skrol Ci dobrze odpisał Schemat Ci nic nie da, kotłownia to nie zabawka, zrobić się tego nie da na telefon. Zostaw to fachowcom. Chleb też sam pieczesz, itp. Na forum można uzyskać porady w danej kwesti, ale nie na boga jak zrobić kotłownię!!!! Nie miej mi tego za złe, to też moja praca i tak zarabiam na chleb. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.01.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 jak zwykle instalatorzy mają rację,a kotłownia na paliwo stałe n reaprawdę może być niebezpieczna zabawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 10.01.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Kto napisał ,że będę robił sam, albo że nie jestem hydraulikiem ?ja takich informacji nie udzielałem W końcu po co skrol założyłeś ten wątek , czy nie po to by pomagać? Tak na marginesie na śląsku 80% hydraulików to byli górnicy ,obecnie są na emeryturze i se dorabiają , montując średniowiecze w kotłowni.Hydraulikę znają z lat szkolnych , większość nawet nie wie że istnieją jakieś fachowe pisma na ten temat. Skrol a ty taki do przodu nie bądź , bo z jednej odpowiedzi na moje pytanie o bufor nie popisałeś sie wiedza hydrauliczną , można uznać że hydraulik to tylko praca z przymusu , akurat był etat a z zawodu to kto? Masz tą odpowiedz, bo niektórzy nie wiedzą : Kris2222 napisał: skrol to ja pierwszy zadam jakieś pytanie Zbliża sie u mnie instalacja do roboty, wszystko już mam , kocioł z podajnikiem na groszek, grzejniki regulus,rozdzielacze, pompki 1do CO ,2 do bojlera (które też już jest) , 3 do podłogówki , a i 4 do cyrku;acji. Rurek nie mam . Bo ? Nie wiem czy zrobić od kotła do rozdzielaczy w miedzi a dalej w pexie ?czy może trochę kasy więcej wydać i całe w miedzi. Albo władować do kotłowni zbiornik akumulacyjny 1000litrów i od zbiornika już tylko peX? Czekam na jakieś sensowne rozwiązanie , i rade? Witam, myślę że zbiornik buforowy jest dobrym rozwiązaniem, instalację grzejnikową można wykonać wtedy w układzie zamkniętym - grzejniki nie lubią układów otwartych. Ale 1000l to chyba mała przesada.... będzie straszna bezwładność..... proponuje 100l. Wiesz już co to zbiornik akumulacyjny, o co w nich chodzi? może 120litrów będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.01.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Kriss 2222 nie bądź niegrzeczny, wyluzuj. To, że ktoś czegoś nie wie, to nie znaczy, że trzeba mu to wytykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 10.01.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 to samo zrobiło trzech poprzedników, też czegoś nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 10.01.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 to samo zrobiło trzech poprzedników, też czegoś nie wiedziałem Do Ciebie nie dociera, że forum ma pomóc a nie wykonać robotę za kogoś. Jak przeczytałem Twoje pytania do Skrola, to widać, że nic o hydraulice nie wiesz, a chcesz się brać za kotłownię. Po hydraulikach będą inni, na których się będziesz wściekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts