Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

skrol instalacja będzie w miedzi do rozdzielaczy i do zbiornika przelewowego, od rozdzielaczy do grzejników pójdzie wielowarstwówka.

Dlatego zastanawiam sie jak to zabezpieczyć , by przypadkiem woda sie nie zagotowała i zdążyła podejść do pexa .

Wiem że najlepiej zrobić w miedzi , ale różnica to około 4 tyś złoty, wiem że to w porównaniu do całe budowy kropla w morzu ale zawsze to 4 tys.

Taki zawór można zamontować za kotłem z kapilarą w kotle, jeżeli kapilara wyczuje za wysoka temperaturę to zawór puści zimną wodę którą pompka wypchnie najpierw w grzejniki.

Takie zawory montuje się w Niemczech w kominkach zamiast naczyń przelewowych.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam takie szybkie pytanko - na wiosnę przymierzam się do c.o., a mój przyszły wykonawca mówi, że zawór 3- lub 4- drożny stosuje się tylko przy ogrzewaniu podłogowym ? Piec na eko-groszek .Mi się wydaje ,że nie ma racji ?

Nie ma racji :) stosuje się je w różnych sytuacjach.... podstawowe pytanie do czego on ma służyć? Bo montaż zaworu dla samej chęci posiadania...?:) to chyba nie ten plac zabaw :)

Planuję zamontować aby powracająca woda nie wystudzała za bardzo kotła, a co za tym idzie mniej będzie palił ? Chyba, że to nie o to chodzi ?

W takim celu można go zamontować....

Dzięki za odpowiedź, a tak przy okazji rurki miedziane +grzejnik aluminiowy - mój wykonawca twierdzi, że między tym stosuje się ( zawór czy śrubunek ?)mosiężny i żadna korozja nie wystąpi ? Czy jednak lepiej zastosować pex-al-pex - upieram się na grzejniki aluminiowe.

Dzięki za odpowiedź, a tak przy okazji rurki miedziane +grzejnik aluminiowy - mój wykonawca twierdzi, że między tym stosuje się ( zawór czy śrubunek ?)mosiężny i żadna korozja nie wystąpi ? Czy jednak lepiej zastosować pex-al-pex - upieram się na grzejniki aluminiowe.

Faktycznie miedź i aluminium się nie lubi.... ale jak zastosujesz między nimi zawór mosiężny (śrubunek)to wszystko będzie OK.....

kapilarę umieścić od razu na wyjściu z kotła?

cholera trochę nie rozumie tego że wodę puścić na grzejniki , jedno co mi świta to to że zawór ten zadziała jak podmieszanie w podłogówce , woda wchodzącą do zasilania zmiesza sie z gorąca i po sprawie, nadmiar przeleje sie przelewem .

dobrze myślę ?

kapilarę umieścić od razu na wyjściu z kotła?

cholera trochę nie rozumie tego że wodę puścić na grzejniki , jedno co mi świta to to że zawór ten zadziała jak podmieszanie w podłogówce , woda wchodzącą do zasilania zmiesza sie z gorąca i po sprawie, nadmiar przeleje sie przelewem .

dobrze myślę ?

Kapilarę umieść tak jak masz w instrukcji..... nad kotłem wkręca sie trójnik i to specjalny uchwyt na kapilarę.

Sens pracy tego zaworu (który ma zabezpieczyć grzejniki przed wodą powyżej 95 stopni ) jest taki że jak w kotle woda się zagotuje i pójdzie na grzejniki to wtedy zawór się otworzy i tą wodę schłodzi..... no chyba że ma być inny cel jego pracy ?

skrol ty sie znasz

wiec gdzie mogę jakieś schematy podglądnąć , może rozwiązania kotłowni ?

Co i jak w hydraulice? :D

Na forum długo trwa zadawanie pytań, masz gg , będzie szybciej :D

aś facet na fleku , wiec jakoś sie dogadamy :D

GG niestety nie używam:( Poco Ci schematy?, jeżeli masz zamiar sam robić hydraulikę to ja Ci nie pomogę. Zostaw to hydraulikowi. Niech w tym kraju ludzie wreszcie zaczną robić to do nich należy i co umieją robić.

Kriss

Skrol Ci dobrze odpisał :D Schemat Ci nic nie da, kotłownia to nie zabawka, zrobić się tego nie da na telefon. Zostaw to fachowcom. Chleb też sam pieczesz, itp. Na forum można uzyskać porady w danej kwesti, ale nie na boga jak zrobić kotłownię!!!! Nie miej mi tego za złe, to też moja praca i tak zarabiam na chleb. Pozdrawiam

Kto napisał ,że będę robił sam, albo że nie jestem hydraulikiem ?ja takich informacji nie udzielałem

W końcu po co skrol założyłeś ten wątek , czy nie po to by pomagać?

Tak na marginesie na śląsku 80% hydraulików to byli górnicy ,obecnie są na emeryturze i se dorabiają , montując średniowiecze w kotłowni.Hydraulikę znają z lat szkolnych , większość nawet nie wie że istnieją jakieś fachowe pisma na ten temat.

Skrol a ty taki do przodu nie bądź , bo z jednej odpowiedzi na moje pytanie o bufor nie popisałeś sie wiedza hydrauliczną , można uznać że hydraulik to tylko praca z przymusu , akurat był etat a z zawodu to kto?

Masz tą odpowiedz, bo niektórzy nie wiedzą :

Kris2222 napisał:

skrol to ja pierwszy zadam jakieś pytanie

Zbliża sie u mnie instalacja do roboty, wszystko już mam , kocioł z podajnikiem na groszek, grzejniki regulus,rozdzielacze, pompki 1do CO ,2 do bojlera (które też już jest) , 3 do podłogówki , a i 4 do cyrku;acji.

Rurek nie mam . Bo ?

Nie wiem czy zrobić od kotła do rozdzielaczy w miedzi a dalej w pexie ?czy może trochę kasy więcej wydać i całe w miedzi.

Albo władować do kotłowni zbiornik akumulacyjny 1000litrów i od zbiornika już tylko peX?

Czekam na jakieś sensowne rozwiązanie , i rade?

Witam, myślę że zbiornik buforowy jest dobrym rozwiązaniem, instalację grzejnikową można wykonać wtedy w układzie zamkniętym - grzejniki nie lubią układów otwartych.

Ale 1000l to chyba mała przesada.... będzie straszna bezwładność..... proponuje 100l.

Wiesz już co to zbiornik akumulacyjny, o co w nich chodzi?

może 120litrów będzie git :wink:

to samo zrobiło trzech poprzedników, też czegoś nie wiedziałem

Do Ciebie nie dociera, że forum ma pomóc a nie wykonać robotę za kogoś.

Jak przeczytałem Twoje pytania do Skrola, to widać, że nic o hydraulice nie wiesz, a chcesz się brać za kotłownię. Po hydraulikach będą inni, na których się będziesz wściekał.