Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dom z tego sezonu ocieplać w grudniu styropianem?

czy dom z tego sezonu ocieplać w grudniu styropianem?  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy dom z tego sezonu ocieplać w grudniu styropianem?

• Nie, niech przeschnie. Jest zbyt wilgotny. Bezwzgl

Recommended Posts

Witam, jest dylemat:

czy przystępować teraz (w grudniu/Trójmiasto) do wykonywania części prac elewacyjnych polegających na przyklejeniu i przykołkowaniu styropianu i zaciągnięciu klejem z siatką?

Dom z gazobetonu, budowany od maja, stan z wieźbą i wszytkie ściany stoją od sierpnia (strop lany pod koniec lipca), okna od 20 października, tynki wewnętrzne gipsowe skończone miesiąc temu (30 października). Przeschnięte w połowie (tzn. białe, reszta ciągle ciemniejsza)

Chłopaki od elewacji chcą robić, mówiąc że oplandekują i będą podgrzewali nagrzewnicą jak będzie trzeba. (oczywiście tynki na wiosnę). Z drugiej strony producenci klejów mówią, że prace przeprowadzać w temperaturach od +5 do +20 stopni.

Wiele osób mówi mi, że lepiej poczekać do wiosny, gdy wilgoć wyjdzie z domu.

W przyszłym tygodniu zamierzam uruchomić piec, grzać i wietrzyć. Wszędzie ogrzewanie podłogowe.

Wyobrażam sobie, że przez grudzień i styczeń dom przeschnie, a ja wprowadzę się w lutym.

1. Czy ocieplanie styropianem to dobry pomysł teraz?

2. Czy jeśli tego nie zrobię (czekając do wiosny) to w lutym marcu nie będzie zbyt zimno żeby mieszkać (ściana z gazobetonu 24 cm plus tynk gipsowy 1-2cm). Ogrzewanie podłogowe plus wydajny kominek?

3. Czy jeśli zrobię ocieplenie teraz, to grożą mi jakieś problemy z wilgocią? Zdrowotne? Budowlane (grzyb, pękania, odpadnięcia tynku wewnątrz, zmarnowany materiał na ocieplenie z zewnątrz, bo zbyt zimno, itp)?

4. Jak postąpilibyście na moim miejscu?

Pozdrawiam,

ja też chciałabym jeszcze ocieplić. Dom podobnie jak Twój od maja 2007 budowany, sa juz instalacje, tynki, wylewki. Tylko ja mam taki problem, że nie mam ekipy. Nikt nie chce robić w taka pogodę. Jedna ekipa mnie zwodziła, no i teraz zostałam bez niczego. ale mam nadzieje, że coś znajdę.

Mimo posiadania dwóch chętnych ekip, po wielu konsultacjach chyba zdecyduję się poczekać do wiosny.

I tak nie wprowadzę się w styczniu, może w lutym.

Jak będą duże mrozy dogrzeję się kominkiem.

Jak nie będzie mrozu to da sie wytrzymać w środku.

A na wiosnę nie będzie stresu że przyjdzie w nocy przymrozek i z kleju się kasza zrobi, a potem całą elewację szlag trafi. I w jakiś sposób będą to wyrzucone pieniądze.