Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okap kuchenny

Recommended Posts

Sa okapy kominowe (czyli te które nalezy podłaczyć do komina) posiadające funkcje obiegu zamkniętego.

Takiego okapu można wtedy nie podłaczć do komina tylko użytkowąc stosując zawarte w nim filtry m.in węglowe.

System zamknięty czy otwarty?

W trybie zamkniętym powietrze zasysane jest do wnętrza urządzenia, oczyszczane przez zespół filtrów i oddawane z powrotem do kuchni.

Odpowiedź na to pytanie określi nam podstawowe kryterium, jakie powinniśmy brać pod uwagę wybierając konkretne urządzenie. W każdej kuchni da się zastosować rozwiązanie z systemem zamkniętym; system otwarty, niestety, nie wszędzie się sprawdzi. Większość producentów okapów kuchennych przystosowała swoje urządzenia do pracy w obu systemach.

Otwarty system pracy okapu najprościej scharakteryzować można w następujący sposób: powietrze zasysane przez wentylator zamontowany w urządzeniu usuwane jest na zewnątrz budynku poprzez komin wentylacyjny lub oddzielny kanał. Okap pracuje wówczas jako wyciąg. System zamknięty natomiast zastosujemy tam, gdzie nie mamy dostępu do kanałów wentylacyjnych i nie mamy możliwości lub potrzeby, aby je wykonać.

W takim wypadku zanieczyszczone powietrze trafia do systemu filtrów, skąd po oczyszczeniu wyrzucane jest z powrotem do kuchni. W systemie zamkniętym okap pracuje jako pochłaniacz. Jeżeli mamy możliwość wyboru pomiędzy systemem zamkniętym lub otwartym, zawsze powinniśmy decydować się na otwarty, gdyż ma on większą wydajność.

Są jednak pewne ograniczenia. Okapu pracującego w systemie otwartym nie wolno podłączać do kominów wentylacji zbiorczej (wielopiętrowy dom wielorodzinny lub blok), gdyż może on zakłócić prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacyjnego. Podłączanie okapu do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z pieca lub kotła jest również z oczywistych względów zabronione.

http://www.mojzakup.pl/cat/1027/0/

Powyżej masz okapy które pracują jako wycig i/lub pochłanaicz

Sebo8877

teraz juz o wiele wiecej wiem

domek ogolnie jednorodzinnym cohc podzielony na 3 rodziny :D

wiec tak, nie mamy wolnego kanalu wentylacyjnego i jedyne podlaczenie jest do wentylacji lazienkowej z parteru czy to jest mozliwe?

Cytat
Okap z filtrem miałem, dlatego nigdy nie będe miał.

Po miesiącu "zamontowałem" wyciąg.

mozesz cos wiecej powiedziec, dlaczego sie nie zpisal taki okap u Ciebie?

Madziulka84 napisał:
ohhhh :( to powiedzcie czy jest mozliwosc podlaczenia okapu do wentylacji lazienkowej ? bo z tego co pisal sebo to chyba nie tak?

chyba ze zle zrozumialam?

a jeśli nie to jakie mniej wiecej sa koszty roczne tych filtrow?

Widze że bronisz się przed tym kominkiem na dachu.

Wylot niekoniecznie musi być przez dach, jeśli masz lepsze miejsce :wink:

Jeśli chodzi o filtr to nie tyle cena co generalne czyszczenie tego okapu wewnątrz w czasie wymiany

zmusiła mnie to prostego i skutecznego wyciągu.

• 8 months później...
  sailor_ro napisał:
To się podłącze,a wykucie dziury w ścianie,kratka zaluzjowa na zewnatrz to dobry pomysł??

Oczywisci jesli jest możliwość wyjścia przez ściane zewnetrzna,akurat u mnie jest .

pozdrawiam

ja też się podłańczam do pytania- u mnie musi myć tak rozwiązane odprowadz, okapu?