Madziulka84 27.11.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 zawsze sa podlaczane do kominow?czy na dach?(tak wymyslil nam dekarz) czy moze sa jakies takie elektryczne (wiem wiem kazde sa elektryczne) tylko z jakimis wymienianymi filtrami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.11.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Moga byc podłaczone w tzw obiegu zamkniętym - czyli pracują wtedy tylko na wkładzie weglowym Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 27.11.2007 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 a tak szerzej dla nieoswieconych czyli nie musi byc do niczego podlaczony czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 27.11.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Nie musi być podłączany, są pochłaniacze wyposażone w filtry węglowe lub inne i wymienia się je jak się zużyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 27.11.2007 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 o wlasnie o cos takiego nam chodzilo, tylko nie wiedzialam ze cos takiego istnieje, wiec dobra widomosc a kojarzycie gdzie mozna cos takiego zdobyc?bo w sklepach tego nie widzialam i jak sie ceny ksztaltuja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.11.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Sa okapy kominowe (czyli te które nalezy podłaczyć do komina) posiadające funkcje obiegu zamkniętego.Takiego okapu można wtedy nie podłaczć do komina tylko użytkowąc stosując zawarte w nim filtry m.in węglowe. System zamknięty czy otwarty? W trybie zamkniętym powietrze zasysane jest do wnętrza urządzenia, oczyszczane przez zespół filtrów i oddawane z powrotem do kuchni. Odpowiedź na to pytanie określi nam podstawowe kryterium, jakie powinniśmy brać pod uwagę wybierając konkretne urządzenie. W każdej kuchni da się zastosować rozwiązanie z systemem zamkniętym; system otwarty, niestety, nie wszędzie się sprawdzi. Większość producentów okapów kuchennych przystosowała swoje urządzenia do pracy w obu systemach. Otwarty system pracy okapu najprościej scharakteryzować można w następujący sposób: powietrze zasysane przez wentylator zamontowany w urządzeniu usuwane jest na zewnątrz budynku poprzez komin wentylacyjny lub oddzielny kanał. Okap pracuje wówczas jako wyciąg. System zamknięty natomiast zastosujemy tam, gdzie nie mamy dostępu do kanałów wentylacyjnych i nie mamy możliwości lub potrzeby, aby je wykonać. W takim wypadku zanieczyszczone powietrze trafia do systemu filtrów, skąd po oczyszczeniu wyrzucane jest z powrotem do kuchni. W systemie zamkniętym okap pracuje jako pochłaniacz. Jeżeli mamy możliwość wyboru pomiędzy systemem zamkniętym lub otwartym, zawsze powinniśmy decydować się na otwarty, gdyż ma on większą wydajność. Są jednak pewne ograniczenia. Okapu pracującego w systemie otwartym nie wolno podłączać do kominów wentylacji zbiorczej (wielopiętrowy dom wielorodzinny lub blok), gdyż może on zakłócić prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacyjnego. Podłączanie okapu do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z pieca lub kotła jest również z oczywistych względów zabronione. http://www.mojzakup.pl/cat/1027/0/ Powyżej masz okapy które pracują jako wycig i/lub pochłanaicz Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 27.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Okap z filtrem miałem, dlatego nigdy nie będe miał. Po miesiącu "zamontowałem" wyciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 27.11.2007 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 teraz juz o wiele wiecej wiem domek ogolnie jednorodzinnym cohc podzielony na 3 rodziny wiec tak, nie mamy wolnego kanalu wentylacyjnego i jedyne podlaczenie jest do wentylacji lazienkowej z parteru czy to jest mozliwe? Cytat Okap z filtrem miałem, dlatego nigdy nie będe miał. Po miesiącu "zamontowałem" wyciąg. mozesz cos wiecej powiedziec, dlaczego sie nie zpisal taki okap u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 27.11.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Filtr szybko zakończył swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 27.11.2007 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 a to nie sa jakies wymienne filtry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.11.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Madziulka84 napisał: a to nie sa jakies wymienne filtry? Sporo one jednak w skali roku kosztuja Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 27.11.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mam takie pytanie trochę w temacie na jakiej wysokości powinna być dziura od zetki do wyciągu? Może ktoś mnie oświeci bo widze ciemność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 27.11.2007 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 ohhhh to powiedzcie czy jest mozliwosc podlaczenia okapu do wentylacji lazienkowej ? bo z tego co pisal sebo to chyba nie tak? chyba ze zle zrozumialam? a jeśli nie to jakie mniej wiecej sa koszty roczne tych filtrow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 27.11.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Madziulka84 napisał: ohhhh to powiedzcie czy jest mozliwosc podlaczenia okapu do wentylacji lazienkowej ? bo z tego co pisal sebo to chyba nie tak? chyba ze zle zrozumialam? a jeśli nie to jakie mniej wiecej sa koszty roczne tych filtrow? Widze że bronisz się przed tym kominkiem na dachu. Wylot niekoniecznie musi być przez dach, jeśli masz lepsze miejsce Jeśli chodzi o filtr to nie tyle cena co generalne czyszczenie tego okapu wewnątrz w czasie wymiany zmusiła mnie to prostego i skutecznego wyciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 27.11.2007 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 u nas dekarz przyniosl daszek, ale jak sam pożniej stwierdzil to mogloby przez niego przeciekac przez okap dlatego pytam o inne mozliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 27.11.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Madziulka84 napisał: u nas dekarz przyniosl daszek, ale jak sam pożniej stwierdzil to mogloby przez niego przeciekac przez okap dlatego pytam o inne mozliwosci Skoro dekarz mówi że jego dach może przeciekać... to ...wie co mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 09.08.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 To się podłącze,a wykucie dziury w ścianie,kratka zaluzjowa na zewnatrz to dobry pomysł??Oczywisci jesli jest możliwość wyjścia przez ściane zewnetrzna,akurat u mnie jest . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania P. 09.08.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 sailor_ro napisał: To się podłącze,a wykucie dziury w ścianie,kratka zaluzjowa na zewnatrz to dobry pomysł?? Oczywisci jesli jest możliwość wyjścia przez ściane zewnetrzna,akurat u mnie jest . pozdrawiam ja też się podłańczam do pytania- u mnie musi myć tak rozwiązane odprowadz, okapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts