Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne - moje doswiadczenia

johny27

Recommended Posts

Na poczatek coś o kosztach inwestycyjnych

Mam dom o powierzchni 150m2. Zakupiłem 6 piecy akumulacyjnych dynamicznych 4x2kw, 2x4kw - koszt całości ok 10tys z montażem.

Na dom mam przyznane 30kw mocy

Koszt całej indtalacji elektrycznej (2 skrzynki po 96 pól ) zamknął się kwotą około 10tyś.

Mam również rekuperator (nie ze względów oszczędnościowych ale ze względu na komfort wentylacji) - 11tyś zł

Teraz trochę o ociepleniu - dach 30cm wełny, ściany 15 cm styropianu.

Obecne koszty ogrzewania przy aktualnej temperaturze (do -5 w nocy) to 45kwh/dobę x 0,215zł = 9,68

a więc w miesiącu to około 300zł

Temperatura w domu: 22 - 22,5 stopnia

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

jakiej marki piece ? jak jest z komfortem ? czy słychać pracę dmuchaw ? i czy podczas pracy czuć "po nogach" wypływ powietrza ? sterujesz pogodówka ?

pozdrawiam

Piece AEG

Komfort super

Dmuchawy praktycznie bezszelestne

Po nogach nic nie czuć

mam pogodówkę i sterowniki temp w pomieszczeniach

U mnie od 6 września (wtedy podpisałem umowę na dwie taryfy i zacząłem powoli dogrzewać) zużycie wyniosło:

tania taryfa 1 380 kVh.

droga taryfa 780 kVh.

Daje to około 750 złotych.

Jest to zużycie łączne (tj. pralka, lodówka, 2x komputer, płyta grzejna, mikrofala i dwa bojlery)

Z tym tylko, że mam trzy piece reszta to konwektory, drabinki i maty. Ale bez rekuperatora no i temperatura na poziomie 21 stopni. Ciekaw jestem co będzie gdy na dworze zrobi się - 15.

Dom po podłogach 160 m2. BK + 15 styro, podłoga 15 styro, dach 25 wełna.

Jak z estetyką takich piecy? I nie masz nigdzie podłogówki (albo kabli, albo mat grzejnych)?

To jeszcze jedno pytanie - jakie masz zabezpieczenie na głównym bezpieczniku (ile amper) i jaka to elektrownia? :)

Estetyka bardzo mi sie podoba :) MOim zdaniem wnosi nawet element nowoczesnosci do domu.

Na głownym jest bodajrze 63A

Elektrownia w Łodzi :)

ale przecież zima się jeszcze nie zaczęla. No może dopiero dziś jest trochę zimowo. Te twoje 300zł/miesiąc jesienią to żadna rewelacja. Ja mam gaz płynny i cały sezon z dogrzewaniem kominkiem na noc zapiełem się wynikiem okolo 2000zł - w tym dogrzewanie wody. Dom prawie 220m2.

Co to znaczy, że dogrzewałeś się kominkiem? Możesz podać jakieś proporcje no i jak masz ocieplony dom? 2000 zł na gaz płynny przy takiej powierzchi to bardzo, bardzo mało.

Dom 140 m2, grzejniki elektryczne konwekcyjne bez wspomagania kominkiem. Maty w łazience i kuchni + reku od połowy 2006 r.

Koszty ogrzwania:

2004 r.

Październik - 52.80 zł

Listopad - 303.29 zł

Grudzień - 461.33 zł

2005 r.

Styczeń - 500.13 zł

Luty - 499.27 zł

Marzec - 427.87 zł

Kwiecień - 130.55 zł

Październik - 152.32 zł

Listopad - 257.89 zł

Grudzień - 439.07 zł

2006 r.

Styczeń - 588.97 zł

Luty - 429.13 zł

Marzec - 351.99 zł

Kwiecień - 102.71 zł

Październik - 19.16 zł

Listopad - 220.85 zł

Grudzień - 334.38 zł

2007 r.

Styczeń - 281.78 zł

Luty - 277.82 zł

Marzec - 157.44 zł

Kwiecień - 71.43 zł

Październik - 109.74 zł

Listopad - 311.18 zł

Grudzie – 452,95 zł

fiu, fiu

zaczynam wierzyć w rozsądność takiego rozwiązania

mój znajomy ma pierwszy sezon grzania płaszczem i grzalką el.

jest leniwy, nie bedzie mu się chciało za wiele palić w kominku, a ma chałupę na rubieży wschodniej, będę monitorował jego rachunki za prąd, ciekawe jak takie rozwiązanie mu wyjdzie (chałupa 120m2, tyle że ala kanadyjczyk)

My również ogrzewamy dom prądem w II taryfie już drugi sezon. Dom o powierzchni 130 m. Na dole mamy podłogówkę, na górze grzejniki konwekcyjne AEG. Dogrzewamy kominkiem (bez rozprowadzenia) salon ale nie dłużej niż 3h dziennie. Dom dobrze docieplony 15 cm styropianu pod podłogą i na ścianach, 30 cm pod dachem, mamy też rolety we wszystkich oknach. Duże okna mamy od południa, małe okienka od północy. Utrzymujemy temperaturę 21-22 stopni w sypialniach, w salonie nawet 24 stopni (kominek). W listopadzie na ogrzanie domu zużyliśmy energii elektrycznej za około 100 złotych. Obawiałam się tego rodzaju ogrzewania a teraz jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.

w to to nawet ja nei uwierze........- 16kw dziennie za listopad niejest mozliwe. no chyba ze te konwektorki sa wylaczone non stop a funkce grzanai [przejmuje kominek..................

U mnie tez elektryczne nie zalaczy sie jak rozpale w kominku - ale wtedy ciezko nawety w przyblizeniu porownywac oszty. Ikle drzewa spaliliscie w listopadzie?