apis50 23.12.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Uzytkowanie ok, ale tylko jako dogrzanie...takie jest moje zdanie. Ale to zależy od tego jakie masz zapotrzebowanie na ciepło w domu i ile masz tych listew. Np. 5 takich listew po 180W każda daje 900W, a to już w dobrze ocieplonym domu powinno zaspokoić potrzeby jednego pomieszczenia. Serdeczne dzięki za odpowiedzi. Do ogrzania będzie ok 60 m2 /tylko parter/,planujemy też kominek więc ewentualnie listwy były by do dogrzewania. Domek na początek ma być wakacyjno-weekendowy,a w niedalekiej przyszłości jako "domek spokojnej starości dla dwojga". Może jednak jest lepsze rozwiązanie ogrzewania?Na działce nie ma gazu,a w dostawach prądu zdarzają się przerwy,nawet kilkudniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 02.01.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 ...Dogrzewamy kominkiem (bez rozprowadzenia) salon ale nie dłużej niż 3h dziennie. ....Napisałam, że 100 zł wydaliśmy na ogrzewanie domu w listopadzie a nie na całe zużycie energii elektrycznej... ...Bajki koleżanka pisze i myśli że ktos w to uwierzy . . Dlaczego bajki ? To jest prawda Kominek ma 14kW x 3h = 42kWh dziennie. Przy takim "lekkim dogrzewaniu" a właściwie "ogrzewaniu" dziwne że w ogóle jakiś prąd idzie na ogrzewanie. U mnie samo ogrzewanie liczone metodą Jeziera, kominka brak: listopad: 480 zł grudzień: 594 zł strach pomyśleć co będzie w styczniu, planuję 780zł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.01.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Dom 140 m2, grzejniki elektryczne konwekcyjne bez wspomagania kominkiem. Maty w łazience i kuchni + reku od połowy 2006 r. Koszty ogrzwania: 2004 r. Październik - 52.80 zł Listopad - 303.29 zł Grudzień - 461.33 zł 2005 r. Styczeń - 500.13 zł Luty - 499.27 zł Marzec - 427.87 zł Kwiecień - 130.55 zł Październik - 152.32 zł Listopad - 257.89 zł Grudzień - 439.07 zł 2006 r. Styczeń - 588.97 zł Luty - 429.13 zł Marzec - 351.99 zł Kwiecień - 102.71 zł Październik - 19.16 zł Listopad - 220.85 zł Grudzień - 334.38 zł 2007 r. Styczeń - 281.78 zł Luty - 277.82 zł Marzec - 157.44 zł Kwiecień - 71.43 zł Październik - 109.74 zł Listopad - 256.75 zł Jezier Mam prośbę, czy mógłbyś zamknąć ten 2007 rok kosztami pełnymi za listopad i grudzień 2007 roku ? Jeśli dobrze pamiętam to na inne cele, poza ogrzewaniem, zużywasz 21 kWh na dobę, a średnio kosztuje Cię ona 0,36 złotego ? Prawda to, czy coś poplątałem ? Innymi słowy na rok wydajesz około 4.200 - 4.500 zł. na prąd ? Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.01.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Zaktualizowałem.Całkowity rachunek za prąd wyniósł:W 2005 r. 4901,65 złW 2006 r. 4576 złW 2007 r. 4342,56 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 06.01.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.01.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 podlicznik na szynie być może jest drogi.... ale taki zwykły "kjręciołek" w praktikerze widziałem kiedyś za ca 80zł W podobnej cenie widziałem w Castoramie. Też zastanawiam się nad takim podlicznikiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.01.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 słuchajcie, ile praktycznie pociągnie UPS np. 600VA dla oświetlenia awaryjnego diodowego 12V + telefon + internet ( bez PC, notebook ) + podtrzymanie zegarów sterujących razem tak z 40-50W ? Może zainwestować w cuś większego 1200VA ? Założenie min. 12 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.01.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 słuchajcie, ile praktycznie pociągnie UPS np. 600VA dla oświetlenia awaryjnego diodowego 12V + telefon + internet ( bez PC, notebook ) + podtrzymanie zegarów sterujących razem tak z 40-50W ? Może zainwestować w cuś większego 1200VA ? Założenie min. 12 godzin. Zobacz tutaj : http://forum.muratordom.pl/post2105593.htm#2105593 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 18.01.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Podnoszę. Bo też prądem będę grzał. Gaz mam 30 metrów od działki. Ale nawet jakby w linii ogrodzenia był to ja dziękuję. Powodów jest wiele. Nurtuje mnie zagadnienie konwektorów. W jaki sposób te grzejniki dokonują pomiaru temp. otoczenia? Czy wymagane jest w takim wypadku podłączenie zewn. czujnika znajdującego się w bliżej nieokreślonej odległości od grzejnika? I chodzi mi tutaj o tą lepszą jakościowo grupę - Dimplex, Noirot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.09.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 W związku z ochłodzeniem trochę podniosę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 15.09.2008 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 MOim zdaniem znacznie lepiej od konwektorów sprawdzają sie dynamiczne piecze akumulacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.09.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 MOim zdaniem znacznie lepiej od konwektorów sprawdzają sie dynamiczne piecze akumulacyjne Tak ale kosztuja zdecydowanie drożej,zajmują miejsce, i byłby problem w korzystaniu z kominka, bo musiałbym czekac z paleniem az sie wyładują, a tak konwektory wyłączam i opalam kominek. W moim przypadku zwrot montazu nastapiłby po 10 latach, rozważam mozliwość zakupu pieca akumulacyjnego jednego ewentualnie 2 do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 15.09.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Temat znów staje się bardzo aktualny. No i co z tymi listwami grzewczymi ?Ja mam górę domku na konwektory. Czy zamiast nich można listwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 18.09.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 MOim zdaniem znacznie lepiej od konwektorów sprawdzają sie dynamiczne piecze akumulacyjne Tak ale kosztuja zdecydowanie drożej,zajmują miejsce, i byłby problem w korzystaniu z kominka, bo musiałbym czekac z paleniem az sie wyładują, a tak konwektory wyłączam i opalam kominek. W moim przypadku zwrot montazu nastapiłby po 10 latach, rozważam mozliwość zakupu pieca akumulacyjnego jednego ewentualnie 2 do salonu. 1. fakt: droższe 2. fakt: większe 3. nie bardzo mnie przekonuje wyłączanie ogrzewania aby zapalić w kominku, a jeśli miałbym CO wodne? Spuszczam wodę z kaloryferów? Ma grzejnik jakąś bezwładność - fakt, ale jeśli nie odda teraz (bo zapalony kominek), to odda później, albo weźmie mniej prądu, bo nie będzie musiał tyle się nagrzewać. Konwektorek ma tą zaletę, że szybko można go wyłączyć, ale czy by mi się chciało chodzić i wyłączać, pewnie bym kupił takie regulatory do gniazdka? Swoją drogą polecam. 4. zaleta pieca (imho): bebechy ma pochowane, mały artysta nie wpadnie na pomysł, że coś można na ruszt (grzałkę) wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.09.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.09.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 MOim zdaniem znacznie lepiej od konwektorów sprawdzają sie dynamiczne piecze akumulacyjne Tak ale kosztuja zdecydowanie drożej,zajmują miejsce, i byłby problem w korzystaniu z kominka, bo musiałbym czekac z paleniem az sie wyładują, a tak konwektory wyłączam i opalam kominek. W moim przypadku zwrot montazu nastapiłby po 10 latach, rozważam mozliwość zakupu pieca akumulacyjnego jednego ewentualnie 2 do salonu. 1. fakt: droższe 2. fakt: większe 3. nie bardzo mnie przekonuje wyłączanie ogrzewania aby zapalić w kominku, a jeśli miałbym CO wodne? Spuszczam wodę z kaloryferów? Ma grzejnik jakąś bezwładność - fakt, ale jeśli nie odda teraz (bo zapalony kominek), to odda później, albo weźmie mniej prądu, bo nie będzie musiał tyle się nagrzewać. Konwektorek ma tą zaletę, że szybko można go wyłączyć, ale czy by mi się chciało chodzić i wyłączać, pewnie bym kupił takie regulatory do gniazdka? Swoją drogą polecam. 4. zaleta pieca (imho): bebechy ma pochowane, mały artysta nie wpadnie na pomysł, że coś można na ruszt (grzałkę) wrzucić Ad' 3 Chodzi mi oto, że nie muślałem o piecach akumulacyjnych dynamicznych tylko statycznych OLSBERG http://www.muratordom.pl/zdjecia/sypialnia_art_1_.jpegz tego co wiem to oddaja one równiez ciepło przez obudowe jakis tam % i w moim konkretnie przypadku kominek grzeje na tyle mocno że bez jakichkolwiek źródeł ciepła dodatkowych musze palić na pół gwizdka bo jest za goraco. Dlatego własnie konwektory sa dla mnie najlepsze. Te są fajne http://www.ekonergia.com.pl/eq306.php tylko drogie niestety http://www.ekonergia.com.pl/Fotki04/PDuo46.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.09.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Podnoszę. Bo też prądem będę grzał. Gaz mam 30 metrów od działki. Ale nawet jakby w linii ogrodzenia był to ja dziękuję. Powodów jest wiele. Nurtuje mnie zagadnienie konwektorów. W jaki sposób te grzejniki dokonują pomiaru temp. otoczenia? Czy wymagane jest w takim wypadku podłączenie zewn. czujnika znajdującego się w bliżej nieokreślonej odległości od grzejnika? I chodzi mi tutaj o tą lepszą jakościowo grupę - Dimplex, Noirot. Grzejnik ma czujnik pod spodem czyli mierzą temp powietrza które wpada nieogrzane. Te lepsze (elektroniczne) mierzą temp. bardzo często w związku z czym szybko reagują na zmiany temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.09.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 moje dimpexy maja jedynie czujnik elektromechaniczny i nie ma w nim opcji ustawienia w stopniach C, ale mimo to udaje sie łatwo dostosować nastawienie regulatora do temperatury w pomieszczeniach. Przyzwyczajenie sie do tego zajeło moze z tyydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 19.09.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 moje dimpexy maja jedynie czujnik elektromechaniczny i nie ma w nim opcji ustawienia w stopniach C, ale mimo to udaje sie łatwo dostosować nastawienie regulatora do temperatury w pomieszczeniach. Przyzwyczajenie sie do tego zajeło moze z tyydzień Miałem na myśli taką wtyczkę z regulatorem temperatury, np: http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=287 używałem takich kiedyś na wczasach - tylko zwyĸłych analogowych (te przykładowe są drogie) - z taką gałą gdzie ustawiało się temperaturę. Proste: za ciepło - zasilanie odcięte, za zimno - zasilanie włączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.09.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 moje dimpexy maja jedynie czujnik elektromechaniczny i nie ma w nim opcji ustawienia w stopniach C, ale mimo to udaje sie łatwo dostosować nastawienie regulatora do temperatury w pomieszczeniach. Przyzwyczajenie sie do tego zajeło moze z tyydzień Miałem na myśli taką wtyczkę z regulatorem temperatury, np: http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=287 używałem takich kiedyś na wczasach - tylko zwyĸłych analogowych (te przykładowe są drogie) - z taką gałą gdzie ustawiało się temperaturę. Proste: za ciepło - zasilanie odcięte, za zimno - zasilanie włączone Pierwszy raz widze takie urządzonko fajne tylko ze ja mam gniazdka na wysokosci 30 cm od podłogi to musiałbym jakos tę temperaturę pomniejszyć żeby na wysokosci 150 cm było powiedzmy 20-21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts