Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt punktu instalacji wodno - kanalizacyjnej

engi

Recommended Posts

Engi hasło rzucone Ci przez wykonawcę "tyle za punkt" kryje w sobie pewne nieścisłości, które w monencie rozliczeń z wykonwcą mogą być powodem "zbędnej dyskusji". Też podawano mi "my bierzemy od metra tyle " odpowiadałem zawsze z humorem że wiem że chcą od metra pieniędzy ale dostaną tyle ile się za konkretną robotę z nimi umówię. Tak stosowałem do kadżej ekipy. Masz projekty poszczególnych instalacji więc fachowcy, którzy się na tym znają potrafią określić za ile to zrobią a Ty wybierzesz tych którzy będą Ci odpowiadać i cenowo i fachowo, chociaż muszę przyznać szczerze nie jest to łatwe, przynajmnie w moich kilku przypadkach tak było.Powodzenia.

dzięki wam serdeczne!

wiem że sam kurek z zimna wodą liczy sie jako 1 pkt, ale faktycznie nie wiem ile kibelek podwieszany na stelażu- wystaczy że policzą 1.5 pkt i już robi się 150 zł

widzę z waszych wypowiedzi że cena jest średnia :D

i że będę musiała doprecyzować te punkty oraz obliczyć całość

pozdrowionka - engi

• 2 weeks później...
Engi hasło rzucone Ci przez wykonawcę "tyle za punkt" kryje w sobie pewne nieścisłości, które w monencie rozliczeń z wykonwcą mogą być powodem "zbędnej dyskusji". Też podawano mi "my bierzemy od metra tyle " odpowiadałem zawsze z humorem że wiem że chcą od metra pieniędzy ale dostaną tyle ile się za konkretną robotę z nimi umówię. Tak stosowałem do kadżej ekipy. Masz projekty poszczególnych instalacji więc fachowcy, którzy się na tym znają potrafią określić za ile to zrobią a Ty wybierzesz tych którzy będą Ci odpowiadać i cenowo i fachowo, chociaż muszę przyznać szczerze nie jest to łatwe, przynajmnie w moich kilku przypadkach tak było.Powodzenia.

W pełni popieram pwm. Umawiając się "za punkt" nigdy nie będziesz wiedział ile zapłacisz. Przed robotą potrafisz przecież z pomocą projektu określić jakie instalacji i urządzenia chcesz mieć - to wystarczy żeby precyzyjnie określić cenę.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Płaciłem 80PLN za punkt ( cyrkulacja, podwieszane kibelki, 2 rozdzielnie do podłogówki), wykop do podłączenia kanalizy- +100 PLN( ok 15mb w glinie- 3 dni pracy), podłączenie pieca miałowego. Podłogówkę układałem sam - fachowcy potem odebrali robotę :o i podłączyli rozdzielacze. Kaloryferów brak, ale są wyprowadzenia. Czekali aż wszystko zaleję betonem, potem było uroczyste odpalenie i łącznie wyszło 2500 bez f-ry.

Dostałem wycenę prac instalac,ładnie opakowaną , druk w kolorze,od jednoosobowej firmy,we wstępnej rozmowie określanej jako stosującej średnie ceny.

Dom z poddaszem użytk.,dół ogrz.podł.,góra grzejniki.

Inst wod-kan punktów 10szt - 3220 PLN

Inst.cyrkulacji 1 " - 480 "

CO grzejniki 4 " + szafka - 1950 PLN

Ogrz.podł. t.j. ułożenie folii,ułożenie styropianu,montaż obiegów grzewczych z podłączeniem do rozdzielaczy,wykonanie jastrychu - cena 85 PLN za m2.

Może ktoś zechce to skomentować.

• 13 years później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

Zaczęłam szukać wykonawcy ogrzewania i instalacji wod-kan. Już widzę że będzie ciężko.

Lp. Nazwa Ilość J.m. Cena netto VAT Wartość netto Wartość brutto

1 INSTALACJA WOD-KAN 36 pkt 110,00 8% 3 960,00 4 276,80

2 IZOLACJA PODŁÓG STYROPIANEM 181 m2 50,00 8% 9 050,00 9 774,00

3 OGRZEWANIE PODŁOGOWE 181 m2 70,00 8% 12 670,00 13 683,60

4 MONTAŻ KOTŁOWNI POMPA CIEPŁA 1 szt 8 000,00 8% 8 000,00 8 640,00

RAZEM: 33 680,00 36 374,40

Zero informacji czy to materiał, robocizna, co i jak. Dom ma po podłogach 150 m, nie 181. Ceny delikatnie mówiąc z kosmosu. Naprawdę instalacja pompy kosztuje 8 tysiaków????