Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam szanonych forumowiczów

Mam pytanie jak w temacie. Czy w czasach obecnych wzrostów cen paliw jest sens rozważać zakup takiego kotła. Szukałem trochę po forum ale widzę że ten temat nie cieszy się wielką popularnością. Większość użytkowników woli skupić się na kotłach węglowych z podajnikiem. W czym tkwi więc problem:

1. Koszty eksloatacji

2. Ilość odpadów

3. Uciążliwość załadunku

4. Własne widzimisie i przyzwyczajenie

PS. Proszę o odpowiedzi dłuższe niż jedno zdanie, a myślę że dla forum będzie też lepiej jak ten temat sie odświeży.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/91860-kocio%C5%82-na-holzgaz/

Ja nie zdecydowalem sie na holzgas z dwoch powodow:

- napelnianie komory spalania, kontrola czy sie dobrze pali itp, jak wygasnie, trzeba rozpalac na nowo. W sumie nie bylby to powod dyskwalifikujacy, ale

- drewno musi byc suche, musisz wiec miec sporo miejsca na jego przechowywanie a z tym wlasnie jest zazwyczaj problem.

https://forum.murator.pl/topic/91860-kocio%C5%82-na-holzgaz/#findComment-2152166

Skoro stawiasz tak ogólne pytania - równie ogólnie odpowiem. Jako użytkownik takiego kotła.

ad.1 - koszty zależą od paliwa jakim palisz, sosną wychodzi najtaniej a grabem najdrożej, nie bez znaczenia jest też temperatura (w domu i na zewnątrz) - u mnie średnio 60 zł za 1mp mieszanego

ad.2 - ilość odpadów zależy wprost proporcjonalnie od rodzaju i ilości zużywanego paliwa oraz ciągu komina - trudno mi określić dokładnie ponieważ obecnie wybieram raz dziennie popiół (pół szufelki "piecowej")

ad.3 - uciążliwość załadunku jest średnia ponieważ trzeba to jednak robić ręcznie ew. z pomocą szufli, osobiście traktuje to jak normalną czynność

ad.4 - z powodu własnego widzimisię i serwisu pod ręką mam atmosa w którym można palić również węglem, a drzewo wychodzi na razie najtaniej.:)

Co do całkiem słusznego wątku "Kocioł na holzgaz" widziałbym raczej szersze potraktowanie tematu. Szczególnie przez doświadczonych już użytkowników. Wybór takiego kociołka - jaki producent - to dopiero początek długiej drogi. Jak w nim palić i czym - czy wilgotnościomierz jest niezbędny?Jaki komin i czy wkład jest konieczny - a jeśli to ceramika czy np.kwasówka? Wystarczy tylko zawór mieszający czy raczej bez bufora ani rusz? Żeby zwiększyć zainteresowanie warto również uświadomić (sobie?) że każdy kto wrzuca do kotła drzewo ma holzgaza...

https://forum.murator.pl/topic/91860-kocio%C5%82-na-holzgaz/#findComment-2152249