Uller 11.08.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Czy cegła klinkierowa na kominy powinna być pełna czy może być drążona (z otworami w środku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKR 11.08.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Ja muruje z dziurawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 11.08.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Ja murowałem z pełnej ... sąsiad obok z dziurwawki pytałem jego "fachowca" to mówi ze bez róznicy bo jak muruje to i tak w dziurki kładzie zaprawe ... a pozatym i tak w wiekszosci kominów bedzie wkład kominowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 U nas pełna cegła szła tylko na kilka najwyższych warstw , reszta z dziurawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 11.08.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 To byłam ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Kominy powinne być wymurowane z cegły pełnej. U siebie mam wymurowane z cegły dziurawki /czapka oczywiście z pełnej/ i bardzo długo nie mogłem zlokalizować przecieku. Jeśli murujecie z cegły dziurawki nie zapomnijcie o obróbce dekarskiej z blachy czapki komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekp 11.08.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Zdecydowanie polecałbym pełną cegłę. Mój szwagier właśnie skończył remont kominów (zmiana dziurawki napełną) ze względu na ciągłe przecieki. Wykonawca kominów w końcu przyznał się do popełnienia błędu na etapie wykonywania kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 11.08.2003 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Mnie również doradzano stosowanie pełnej cegły. Szególnie w kominie od kominka, gdzie nie mam wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 12.08.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 no to mam problem..... mój kierownik budowy cicho siedział a ja mam kominy z cegły kratówki .... i co teraz .... mam nadzieje, że chociaż są porządnie wykonane smutno mi baaardzo .... którędy może cieknąć ?? górą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 12.08.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 A może inaczej ... na pocieszenie to kto ma taki komin i wszystko jest ok ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 12.08.2003 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Naliczyłem wyżej trzy głosy. Chyba zrobię z dziurawki a ostatnie trzy warstwy z pełnej. Mój wykonawca robił już takie kominy i jak do tej pory użytkownicy się nie skarżą. A komin z pełnej cegły jest o 50% droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 13.08.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Czy cegła klinkierowa na kominy powinna być pełna czy może być drążona (z otworami w środku)? W kwestii formalnej Z tego, co pamiętam cegła klinkierowa jest cegłą klinkierową jeśli (obok parametrów wytrzymałościowych i nasiąkliwości): 1. posiada odpowiednie ścianki, wydające charakterystyczny metaliczny dźwięk przy uderzeniu (stąd nazwa) 2. posiada nie mniej niż ileś tam procent dziur Wydaje mi się, że nie istnieje "pełna" cegła klinkierowa (? - prawda li to) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 13.08.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Zgodnie z przepisami cegła do murowania kominów powinna mieć nie więcej jak 20% perforacji(jak dobrze pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 13.08.2003 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 o ludzie, są cegły klinkierowe i pełne i drążone i 7szczelinówki i połówki i kształtki pełn i drążone... a o tym co to jest cegła klinkierowa decyduje nie "brzdęk" a PN-B-12008 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts