Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy komuś do tej pory zdarzył się taki przypadek i co poczęliście z tym tematem a mianowicie od jakiegoś czasu zdarza mi się wygaśnięcie pieca z powodu klinowania się podajnika tzn na końcu silnika jest (taki jakby wiatraczek)jak to się nazywa :D i podajnik się załącza niestety ten :wiatraczek: nie ma siły ruszyć silnika i pchnąć węgla gdy w porę się nie zejdzie do kotłowni jest już po bólu i zimno w chałupie.Miał ktoś z was już tak kiedyś i jak sobie z tym poradziliście??
https://forum.murator.pl/topic/91871-nieujarzmiony-temat-piecy-na-ekogroszek-tym-razem-technika/

Sądzę, że w silniku szlag trafił uzwojenie rozruchowe - spróbuj wyczuć moment i poruszyć ten wiatraczek ręcznie - jeśli wystartuje to to jest własnie to.
Może nie do końca uzwojenie. Sprawdź kondensator rozruchowy (zwykle kilka uF blisko silnika). Jest on przyłączony właśnie do uzwojenia rozruchowego i najczęściej jego uszkodzenie powoduje brak rozruchu. Może jest luźny przewód lub urwana końcówka przy tym kondensatorze (ja właśnie tak miałem). Można naprawić lub wymienić na nowy.
  • 2 weeks później...
cześć po długich bojach i wymianie kondensatora i wspólnej naradzie z kumplem doszliśmy do jedynego słusznego rozwiązania rozebrać kocioł i zobaczyć własnoocznie co mu dolega i jak myślicie co mu było??SPALONY ślimak w 3 letnim piecu :evil: Teraz chodzi jak nowo narodzony :D
piec firmy ekocentr,dokładnie to nie wiem czy się wypalił czy starł w każźdym razie ślimak w pewnym miejscu nie miał w ogóle zwoju. Wygląda na to jakby się spalił.To jest niemożliwe żeby tak się sam starł