Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...

myślenie nic nie kosztuje - przynajmniej własne

Ytong w najwyzszej klasie U =0,25 (0,365cm)

sciana z "bele czego" + 15 cm styro U= około 0,2 - zależnie od tego co to za "bele co"

znajomi mają ciepło bo grzeją. Ja zresztą też mam teraz ciepło w domu bo grzeję. Myk polega na tym, żeby za ogrzewanie wydać jak najmniej

liczeniem "myku" zajmuje się na tym forum kilka osób, które się na tym znają

Ja mam ściany jednowarstwowe i nie narzekam.

Ale musi to być ściana z dobrego betonu komórkowego odmiany 400 i grubości co najmniej 36 cm np. Ytong lub Solbet Ideal.

Dokladnie, ja mimo wszystko (mam 36cm Solbet 400) bede docieplal, ale chce miec dom niskoenergetyczny z zapotrzebowaniem ponizej 30 kWh/m2*rok

Pzdr.

mam ścianę jednowarstwową... mieszkam od czerwca, od 3 tygodni dogrzewam ... termostaty na 2-3 , w domu jest cieplutko

Pawel78 - zobacz sobie gdzie najbardziej ucieka ciiepło i zastanów się nad tym co napisałeś

http://www.gpec.gda.pl/var/plain/storage/images/media/images/domek/14168-1-pol-PL/domek_large.png

mam ścianę jednowarstwową... mieszkam od czerwca, od 3 tygodni dogrzewam ... termostaty na 2-3 , w domu jest cieplutko

Pawel78 - zobacz sobie gdzie najbardziej ucieka ciiepło i zastanów się nad tym co napisałeś

http://www.gpec.gda.pl/var/plain/storage/images/media/images/domek/14168-1-pol-PL/domek_large.png

Termostaty na 2-3 dają temp. około 20degC. Nie ma to nic wspólnego z zapotrzebowaniem na ciepło i zużyciem energii. Co nie znaczy, że taki dom nie może być wystarczająco ciepły. Ale wystarczająco to określenie względne. Dogrzać się da nawet dom zbudowany ze ścian silka 18cm bez docieplenia, ale nie o to chodzi.

Nie chory pomysl tylko Ytong 36.Znajomi pobudowali kilka lat temu...i maja cieplo. Obecnie ja buduje z Ytonga i mysle,ze tez bede mialacieplo.

Po 4-latach mieszkania w domu wybudowanego z Ytonga moi sąsiedzi obłożyli go styropianem. Z tego co wiem to nie dlatego, że w zimie było zimno ale dlatego, że w lecie było za gorąco.

to jest zwykły chłyt marketingowy PN podaje że ściana z ytonga z uwzględnieniem całości systemu, wieńce, nadproża, inne mostki cieplne, zaprawa ciepłochronna daje średnio od U=0,36 do U=0,44

oczywiście zapomniałem dodać, że to informacja producenta :) Dzięki za uzupełnienie

to jest zwykły chłyt marketingowy PN podaje że ściana z ytonga z uwzględnieniem całości systemu, wieńce, nadproża, inne mostki cieplne, zaprawa ciepłochronna daje średnio od U=0,36 do U=0,44

oczywiście zapomniałem dodać, że to informacja producenta :) Dzięki za uzupełnienie

A w przypadku ścian X warstwowych i innych materiałów to wsp. przenikania i opór cieplny to nie dane producentów ? Sami robicie sobie pomiary wynikowe po zakończeniu budowy ?

I chyba logicznym jest,że sciana z materiału jednorodnego jest bliższa wynikom z laboratorium niż X warstwowa z kilku materiałów będąca wypadkową ich współczynników i jakości ich połączenia ...

A w przypadku ścian X warstwowych i innych materiałów to wsp. przenikania i opór cieplny to nie dane producentów ? Sami robicie sobie pomiary wynikowe po zakończeniu budowy ?

I chyba logicznym jest,że sciana z materiału jednorodnego jest bliższa wynikom z laboratorium niż X warstwowa z kilku materiałów będąca wypadkową ich współczynników i jakości ich połączenia ...

wytłusciłem to co ważne. Producent podaje wartosć dla sciany, nazwijmy to pełnej; ściana, przegroda, uwzględniająca cały system to już zupełnie inna bajka - tutaj kłania się nieco więcej obliczeń z działu fizyka budowli i co oczywiste wartosci dla różnych warunków brzegowych będą różne.

Nie podważam informacji producentów tak jak i nie twierdzę, ze podane przeze mnie informacje są jedynie słuszne i prawdziwe :)

Ale ja już nieraz pisałem ,że nie mam ściany jednowarstwowej i nie jestem jej fanem - ktoś zapytał czy może być i jaka -i odpowiadam wg naszego prawa może być - choćby np. 40 cm z betonu komórkowego klasy 400. Należy tylko pokazać jaki będzie koszt eksploatacji tego budynku - a decyzja będzie należała do inwestora - może jest w stanie pogodzić się z większym zapotrzebowaniem na energię albo stać go...

Nie namawiajmy na siłę wszystkich do swoich rozwiązań, poza tym ściany to nie wszystko w energooszczędnym domu...

PS są na tym forum osoby które pytają się czym docieplić ścianę 1W bo wyszło trochę inaczej niż obiecywali marketingowcy z Xelli, są tez osoby na tym forum które mają ścianę 1W twierdzą ze jest ciepło ale instalację grzewczą mają 120W/m2 czyli taką sama jak w nieocieplonym bloku z wielkiej płyty

wnioski nasuwają się same tym bardziej ze temat z 2007 roku i już dawno umarł razem z kolejnymi podwyżkami cen energii

Ad czerwone. To nie wiesz że ściany z "wielkiej płyty" to płyty zewnętrzne mają nawet trójwarstwowe nie dwuwarstwowe /beton-styropian-beton/ :o :-?

Dla mnie budowanie ściany jednowarstwowej w dzisiejszych czasach jest błędem. Jeśli nie stawiamy muru 1m grubości to maksymalny współczynnik przenikania ciepła jaki możemy osiągnąć to coś około 0,25. Przy obecnych cenach energii, rosnącej inflacji, rosnących stopach procentowych powinniśmy budować ściany poniżej 0,2 a najlepiej w okolicach 0,15. Normy są pisane na dzisiaj a nie na jutro. Za rok, za dwa, za pięć lat urzędasy wymyślą sobie nowe przepisy i minimalne U będzie 0,23, potem 0,2, potem 0,18 itd itd. Dom buduje się na lata, powinniśmy myśleć o przyszłości a nie tylko patrzeć jakie rachunki będę płacił tej zimy. Doklejanie styropianu po paru latach najlepiej świadczy o tym że takie budownictwo jest błędem, jest to również droższe niż gdyby uwzględnić ten styropian na etapie budowy. Takie moje zdanie.[/b]