daggulka 03.10.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 ..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? bez przesady , ludzie .... może okna też zabijcie deskami bo przez nie ubywa tyle samo co przez ściany jeśli już ktoś przykłada wielką wagę do oszczędności w użytkowaniu to idzie na całosć i buduje dom pasywny ...a nie robi sobie kuku wkładając w niego w h... kasy po to , by zaoszczedzić rocznie kilkadziesiąt złotych ...zwróci sie to wam ...ale w przyszłym zyciu chyba zrozumcie ludzie, że przez ściany ciepła ucieka nieiwele w porównaniu z resztą domu: z dachem , z oknami , z wentylacją ...jesli już działać to kompleksowo a nie : obłożą ściany dwudziestką styropianu a do tego dupne okna w wykuszu i na tarasie przez które ucieka multum ciepła - bo przecież dom musi jakoś wygladać rozumiem troskę o ograniczenie strat ciepła - ale walka o każdy procencik dużym nakładem kosztów jest dla mnie bezsensowna ...bo kiedy się to kurna zwróci? I podtrzymuję: jeśli już to dom pasywny - czyli działanie kompleksowe a nie tylko styropian - w ramach rozgrzeszenia swojego sumienia. Wiem -rozpętałam własnie burzę w szklance wody - to jest moje zdanie ...inni mogą mieć inne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 03.10.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ja się z Tobą zgadzam , ponadto coraz cieńsze ściany nośne , konstrukcyjne to mniejsze zdolności akumulacyjne plus CO z małym zładem daje świetną sterowalność ale mniejszą akumulacyjność, sukcesem jest znalezienie zlotego środka a nie ekstremistyczne przejście z czarnego do białego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 03.10.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 ..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? bez przesady , ludzie .... może okna też zabijcie deskami bo przez nie ubywa tyle samo co przez ściany jeśli już ktoś przykłada wielką wagę do oszczędności w użytkowaniu to idzie na całosć i buduje dom pasywny ...a nie robi sobie kuku wkładając w niego w h... kasy po to , by zaoszczedzić rocznie kilkadziesiąt złotych ...zwróci sie to wam ...ale w przyszłym zyciu chyba zrozumcie ludzie, że przez ściany ciepła ucieka nieiwele w porównaniu z resztą domu: z dachem , z oknami , z wentylacją ...jesli już działać to kompleksowo a nie : obłożą ściany dwudziestką styropianu a do tego dupne okna w wykuszu i na tarasie przez które ucieka multum ciepła - bo przecież dom musi jakoś wygladać rozumiem troskę o ograniczenie strat ciepła - ale walka o każdy procencik dużym nakładem kosztów jest dla mnie bezsensowna ...bo kiedy się to kurna zwróci? I podtrzymuję: jeśli już to dom pasywny - czyli działanie kompleksowe a nie tylko styropian - w ramach rozgrzeszenia swojego sumienia. Wiem -rozpętałam własnie burzę w szklance wody - to jest moje zdanie ...inni mogą mieć inne . Oczywiście masz rację. Czyli albo budujemy ścianę jedowarstwową z drogiego materiału zgodnie z wymaganą dla takiej ściany technologią (też większe koszty) albo budujemy "z byle czego" i ocieplamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.10.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Nie mozna z dobego nosnego i ocieplac? Oczywiscie jest to zapewne wiekszy koszt, no ale skoro dom dla siebie budujemy to moze warto w to sposob pomyslec. Nie mowie tutaj o najdrozszych materialach -bez przesady, ale zeby nie brac jakis pustakow z firmy krzak, w ktorej nikt nigdy niczego nie "homologowal" a produkuje i sprzedaje lub jakies chinskie "G" Jest druga szkola, po co pchac kase w cos czego nie widac i o czym po paru latach zapomina sie Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 03.10.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Nie mozna z dobego nosnego i ocieplac? Oczywiscie jest to zapewne wiekszy koszt, no ale skoro dom dla siebie budujemy to moze warto w to sposob pomyslec. Nie mowie tutaj o najdrozszych materialach -bez przesady, ale zeby nie brac jakis pustakow z firmy krzak, w ktorej nikt nigdy niczego nie "homologowal" a produkuje i sprzedaje lub jakies chinskie "G" Jest druga szkola, po co pchac kase w cos czego nie widac i o czym po paru latach zapomina sie Pzdr. Pisząc z "byle czego" miałem na myśli jedynie problem przenikalności cieplnej, czyli np. Max, silka, beton komórkowy. Ja też nie polecam budowy domu z materiałow niskiej jakości, szczególnie, że koszt ścian w ogólnych kosztach budowy nie jest porażający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 03.10.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 To jest jakaś średnia, albo procent dla konkretnego budynku. W moim domu jest to obliczeniowo 37%, a gdyby ściany były jednowarstwowe byłoby z 50% ..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? Rekuperatory montujemy. Niektórzy to nawet je uzupełniają GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.10.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 To jest jakaś średnia, albo procent dla konkretnego budynku. W moim domu jest to obliczeniowo 37%, a gdyby ściany były jednowarstwowe byłoby z 50% ..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? Rekuperatory montujemy. Niektórzy to nawet je uzupełniają GWC. no, wszystko super ...a liczyliście kiedy konkretnie Wam się to zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 03.10.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Mnie się już zwróciło - ściana 2W wyszła mi taniej niż 1W, wentylacja mechaniczna z odzyskiem wychodzi mi w cenie kominów. GWC żwirowego nie zrobiłem, bo wychodził za drogo. Liczę prawie non-stop a wyniki uwzględniam w działaniu - dlatego grzanie prądem a nie gazem, i inne takie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę że przy innym projekcie domu wyniki obliczeń będą zupełnie inne i wtedy ważniejsze stanie się na przykład docieplanie dachu niż ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.10.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 odnośnie tego rysunku ze stratami ciepła z budynku, czy dobrze widze że dach to max 2%? Przecież to bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 03.10.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Tak samo bzdurą jest 5% przez podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.10.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 ten dach to faktycznie bzdura ...tak patrzę ...na pewno dużo więcej przez dach ucieka .... a może dać ktoś obrazek z właściwymi proporcjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 03.10.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 ten dach to faktycznie bzdura ...tak patrzę ...na pewno dużo więcej przez dach ucieka .... a może dać ktoś obrazek z właściwymi proporcjami? proporcje w każdym budynku będą inne daggulka, szkoda czasu, i tak nam będą udowadniać, że nasze jednowarstwówki są do kitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 03.10.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 A umnie z OZC wyszło tak Drzwi zewnętrzne 0.96 266 2.6 Okno (świetlik) zewnętrzne 6.26 1740 17.1 Dach 4.76 1323 13.0 Ściana zewnętrzna 6.50 1804 17.8 Ściany i podłogi na gruncie 6.36 1767 17.4 Ciepło na wentylację ....... 11.75 3263 32.1 Razem ...................... 36.59 10164 100.0 Ale to przy założeniu że powietrze wentylacyjne będzie miało 16 'C (tak sobie strzeliłem że niby dobre reku jest) Dla temp powietrzawentylacyjnego = -24 'C Drzwi zewnętrzne 0.96 266 0.6 Okno (świetlik) zewnętrzne 6.26 1740 3.9 Dach 4.76 1323 3.0 Ściana zewnętrzna 6.50 1804 4.0 Ściany i podłogi na gruncie 6.36 1767 4.0 Ciepło na wentylację ....... 135.56 37656 84.5 Razem ...................... 160.40 44556 100.0Różnice są powalające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 03.10.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Tak jak pisałem w innym wątku, OZC to program z bardzo wieloma uproszczeniami. Na codzień używam czegoś dużo lepszego i dokładniejszego i wierzcie mi, straty do gruntu to dużo więcej niż 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.10.2008 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Fakty się nam nie zgadzają tym gorzej dla faktów Ale trzykrotnie zawyżona cena styro to już lekkie przegięcie, w zasadzie oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 no ale gdzie się argumenty kończą? bo ja tu widzę, ze przez ściany ucieka według waszych zestawień niecałe 20% , a najwięcej ma wentylacja - czyli na moim zestawieniu niewiarygodny był tylko dach- ale na chłopski rozum można suię domyśleć, bo ciepłe powietrze idzie do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 04.10.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Jeśli wstawisz rekuperację i zlikwidujesz te 30 czy 40% strat na wentylację to nagle się okaże, że udział procentowy strat przez ściany jest większy niż twoje 20%. I nagle zaczyna się opłacać mieć ciepłą ścianę. Jeśli natomiast puszczasz z dymem ileś tam kilowatów przez kratki i rozszczelnione okna to faktycznie docieplanie ściany da Ci niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.10.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Jeśli wstawisz rekuperację i zlikwidujesz te 30 czy 40% strat na wentylację to nagle się okaże, że udział procentowy strat przez ściany jest większy niż twoje 20%. I nagle zaczyna się opłacać mieć ciepłą ścianę. Jeśli natomiast puszczasz z dymem ileś tam kilowatów przez kratki i rozszczelnione okna to faktycznie docieplanie ściany da Ci niewiele. O! To jest pierwsza wypowieź z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 04.10.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 A ja mam takie pytanko-gdybysmy rozpatrywali dwa identyczne domki,wykonane w technologii 1w i 2w z zachowaniem dokladnie tych samych gabarytow,systemow grzewczych,wyposazenia i liczby domownikow,zblizonych wzrostem,waga itp. gdybysmy dokladnie mieli porownywac takie same dwa domki,czy mozecie okrelsic,jakiego rzedu bylyby oszczednosci w utracie ciepla przes sciane 2w a 1w?Porownujmy konkretne wspolczynniki- 0,175 i 0,23.Czy moze ktos policzyl,ja nie umiem i nie jestem az tak skrupulatny,jak niektorzy z forumowiczow,ile pieniazkow w takich samych warunkach sezonu grzewczego sciana 1w tracilaby w ogrzaniu-utrzymaniu w porownaniu z 2w?Jakies liczby,roznice....Ustalmy na jakims konkretnym przykladzie-np. domek Pana mpoplawa w technologii 1w i 2w.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 04.10.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 nie bardzo ciebie rozumiem, przecież ściana 2W jest tańsza od 1W a więc opłaca się ją mieć choćby dlatego dodatkowo zamiast 15cm styropianu można dołożyć 6,5zł/m2 i mieć 20cm styropianu i mieć bardzo ciepłą ścianę U=0.175 niezależnie od wilgoci Zgadzam się z Tobą w 100%. Chodzi mi o to, że jak masz już wybudowany dom ze ścianą 1W, wentylacją grawitacyjną, zrobiony wg. gotowego projektu czyli z 10cm styropianu w podłodze i 15cm w stropie/dachu to dorzucenie 10 czy 15cm styropianu na ścianę niewiele da, procentowo zmniejszysz straty ale będzie to kilka a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt procent. I teraz idąc w drugą stronę. Ten sam dom już stojący ale zamiast docieplać ścianę wstawiasz reku, twoje straty spadają drastycznie, i nagle twój obrazek z procentową ucieczką ciepła ma zamiast 20% przez ścianę 40% przez ścianę. I teraz dopiero się okazuję jak zła jest ściana 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts