Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa

Recommended Posts

powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 :o ..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? :evil:

bez przesady , ludzie .... może okna też zabijcie deskami bo przez nie ubywa tyle samo co przez ściany :roll:

jeśli już ktoś przykłada wielką wagę do oszczędności w użytkowaniu to idzie na całosć i buduje dom pasywny ...a nie robi sobie kuku wkładając w niego w h... kasy po to , by zaoszczedzić rocznie kilkadziesiąt złotych ...zwróci sie to wam ...ale w przyszłym zyciu chyba :o

zrozumcie ludzie, że przez ściany ciepła ucieka nieiwele w porównaniu z resztą domu: z dachem , z oknami , z wentylacją ...jesli już działać to kompleksowo :roll:

a nie : obłożą ściany dwudziestką styropianu a do tego dupne okna w wykuszu i na tarasie przez które ucieka multum ciepła - bo przecież dom musi jakoś wygladać :roll:

rozumiem troskę o ograniczenie strat ciepła - ale walka o każdy procencik dużym nakładem kosztów jest dla mnie bezsensowna ...bo kiedy się to kurna zwróci?

I podtrzymuję: jeśli już to dom pasywny - czyli działanie kompleksowe a nie tylko styropian - w ramach rozgrzeszenia swojego sumienia.

Wiem -rozpętałam własnie burzę w szklance wody - to jest moje zdanie ...inni mogą mieć inne :wink: :lol: .

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja się z Tobą zgadzam , ponadto coraz cieńsze ściany nośne , konstrukcyjne to mniejsze zdolności akumulacyjne plus CO z małym zładem daje świetną sterowalność ale mniejszą akumulacyjność, sukcesem jest znalezienie zlotego środka a nie ekstremistyczne przejście z czarnego do białego.

Pozdrawiam

powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 :o ..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? :evil:

bez przesady , ludzie .... może okna też zabijcie deskami bo przez nie ubywa tyle samo co przez ściany :roll:

jeśli już ktoś przykłada wielką wagę do oszczędności w użytkowaniu to idzie na całosć i buduje dom pasywny ...a nie robi sobie kuku wkładając w niego w h... kasy po to , by zaoszczedzić rocznie kilkadziesiąt złotych ...zwróci sie to wam ...ale w przyszłym zyciu chyba :o

zrozumcie ludzie, że przez ściany ciepła ucieka nieiwele w porównaniu z resztą domu: z dachem , z oknami , z wentylacją ...jesli już działać to kompleksowo :roll:

a nie : obłożą ściany dwudziestką styropianu a do tego dupne okna w wykuszu i na tarasie przez które ucieka multum ciepła - bo przecież dom musi jakoś wygladać :roll:

rozumiem troskę o ograniczenie strat ciepła - ale walka o każdy procencik dużym nakładem kosztów jest dla mnie bezsensowna ...bo kiedy się to kurna zwróci?

I podtrzymuję: jeśli już to dom pasywny - czyli działanie kompleksowe a nie tylko styropian - w ramach rozgrzeszenia swojego sumienia.

Wiem -rozpętałam własnie burzę w szklance wody - to jest moje zdanie ...inni mogą mieć inne :wink: :lol: .

Oczywiście masz rację.

Czyli albo budujemy ścianę jedowarstwową z drogiego materiału zgodnie z wymaganą dla takiej ściany technologią (też większe koszty) albo budujemy "z byle czego" i ocieplamy.

Nie mozna z dobego nosnego i ocieplac? :wink:

Oczywiscie jest to zapewne wiekszy koszt, no ale skoro dom dla siebie budujemy to moze warto w to sposob pomyslec.

Nie mowie tutaj o najdrozszych materialach -bez przesady, ale zeby nie brac jakis pustakow z firmy krzak, w ktorej nikt nigdy niczego nie "homologowal" a produkuje i sprzedaje lub jakies chinskie "G"

Jest druga szkola, po co pchac kase w cos czego nie widac i o czym po paru latach zapomina sie :lol:

Pzdr.

Nie mozna z dobego nosnego i ocieplac? :wink:

Oczywiscie jest to zapewne wiekszy koszt, no ale skoro dom dla siebie budujemy to moze warto w to sposob pomyslec.

Nie mowie tutaj o najdrozszych materialach -bez przesady, ale zeby nie brac jakis pustakow z firmy krzak, w ktorej nikt nigdy niczego nie "homologowal" a produkuje i sprzedaje lub jakies chinskie "G"

Jest druga szkola, po co pchac kase w cos czego nie widac i o czym po paru latach zapomina sie :lol:

Pzdr.

Pisząc z "byle czego" miałem na myśli jedynie problem przenikalności cieplnej, czyli np. Max, silka, beton komórkowy. Ja też nie polecam budowy domu z materiałow niskiej jakości, szczególnie, że koszt ścian w ogólnych kosztach budowy nie jest porażający.

powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 :o

To jest jakaś średnia, albo procent dla konkretnego budynku. W moim domu jest to obliczeniowo 37%, a gdyby ściany były jednowarstwowe byłoby z 50%

..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? :evil:

Rekuperatory montujemy. Niektórzy to nawet je uzupełniają GWC.

powtarzam, że ucieczka ciepła przez ściany wynosi około 22% w skali całego domu ...to nawet nie jest 1/4 :o

To jest jakaś średnia, albo procent dla konkretnego budynku. W moim domu jest to obliczeniowo 37%, a gdyby ściany były jednowarstwowe byłoby z 50%

..a co zrobicie w takim razie z wentylacja przez którą wylatuje prawie połowa ciepła? zakleicie kratki taśmą? :evil:

Rekuperatory montujemy. Niektórzy to nawet je uzupełniają GWC.

no, wszystko super ...a liczyliście kiedy konkretnie Wam się to zwróci?

Mnie się już zwróciło - ściana 2W wyszła mi taniej niż 1W, wentylacja mechaniczna z odzyskiem wychodzi mi w cenie kominów. GWC żwirowego nie zrobiłem, bo wychodził za drogo. Liczę prawie non-stop a wyniki uwzględniam w działaniu - dlatego grzanie prądem a nie gazem, i inne takie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę że przy innym projekcie domu wyniki obliczeń będą zupełnie inne i wtedy ważniejsze stanie się na przykład docieplanie dachu niż ścian.

ten dach to faktycznie bzdura ...tak patrzę :roll: ...na pewno dużo więcej przez dach ucieka :roll: .... a może dać ktoś obrazek z właściwymi proporcjami?

proporcje w każdym budynku będą inne :wink:

daggulka, szkoda czasu, i tak nam będą udowadniać, że nasze jednowarstwówki są do kitu :lol:

A umnie z OZC wyszło tak

Drzwi zewnętrzne 0.96 266 2.6

Okno (świetlik) zewnętrzne 6.26 1740 17.1

Dach 4.76 1323 13.0

Ściana zewnętrzna 6.50 1804 17.8

Ściany i podłogi na gruncie 6.36 1767 17.4

Ciepło na wentylację ....... 11.75 3263 32.1

Razem ...................... 36.59 10164 100.0

Ale to przy założeniu że powietrze wentylacyjne będzie miało 16 'C (tak sobie strzeliłem że niby dobre reku jest)

Dla temp powietrzawentylacyjnego = -24 'C

Drzwi zewnętrzne 0.96 266 0.6

Okno (świetlik) zewnętrzne 6.26 1740 3.9

Dach 4.76 1323 3.0

Ściana zewnętrzna 6.50 1804 4.0

Ściany i podłogi na gruncie 6.36 1767 4.0

Ciepło na wentylację ....... 135.56 37656 84.5

Razem ...................... 160.40 44556 100.0

Różnice są powalające

no ale gdzie się argumenty kończą? bo ja tu widzę, ze przez ściany ucieka według waszych zestawień niecałe 20% , a najwięcej ma wentylacja - czyli na moim zestawieniu niewiarygodny był tylko dach- ale na chłopski rozum można suię domyśleć, bo ciepłe powietrze idzie do góry :roll:

Jeśli wstawisz rekuperację i zlikwidujesz te 30 czy 40% strat na wentylację to nagle się okaże, że udział procentowy strat przez ściany jest większy niż twoje 20%. I nagle zaczyna się opłacać mieć ciepłą ścianę. Jeśli natomiast puszczasz z dymem ileś tam kilowatów przez kratki i rozszczelnione okna to faktycznie docieplanie ściany da Ci niewiele.

Jeśli wstawisz rekuperację i zlikwidujesz te 30 czy 40% strat na wentylację to nagle się okaże, że udział procentowy strat przez ściany jest większy niż twoje 20%. I nagle zaczyna się opłacać mieć ciepłą ścianę. Jeśli natomiast puszczasz z dymem ileś tam kilowatów przez kratki i rozszczelnione okna to faktycznie docieplanie ściany da Ci niewiele.

O! To jest pierwsza wypowieź z sensem.

A ja mam takie pytanko-gdybysmy rozpatrywali dwa identyczne domki,wykonane w technologii 1w i 2w z zachowaniem dokladnie tych samych gabarytow,systemow grzewczych,wyposazenia i liczby domownikow,zblizonych wzrostem,waga itp. gdybysmy dokladnie mieli porownywac takie same dwa domki,czy mozecie okrelsic,jakiego rzedu bylyby oszczednosci w utracie ciepla przes sciane 2w a 1w?Porownujmy konkretne wspolczynniki- 0,175 i 0,23.

Czy moze ktos policzyl,ja nie umiem i nie jestem az tak skrupulatny,jak niektorzy z forumowiczow,ile pieniazkow w takich samych warunkach sezonu grzewczego sciana 1w tracilaby w ogrzaniu-utrzymaniu w porownaniu z 2w?Jakies liczby,roznice....

Ustalmy na jakims konkretnym przykladzie-np. domek Pana mpoplawa w technologii 1w i 2w....

nie bardzo ciebie rozumiem, przecież ściana 2W jest tańsza od 1W a więc opłaca się ją mieć choćby dlatego

dodatkowo zamiast 15cm styropianu można dołożyć 6,5zł/m2 i mieć 20cm styropianu i mieć bardzo ciepłą ścianę U=0.175 niezależnie od wilgoci

Zgadzam się z Tobą w 100%.

Chodzi mi o to, że jak masz już wybudowany dom ze ścianą 1W, wentylacją grawitacyjną, zrobiony wg. gotowego projektu czyli z 10cm styropianu w podłodze i 15cm w stropie/dachu to dorzucenie 10 czy 15cm styropianu na ścianę niewiele da, procentowo zmniejszysz straty ale będzie to kilka a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt procent.

I teraz idąc w drugą stronę. Ten sam dom już stojący ale zamiast docieplać ścianę wstawiasz reku, twoje straty spadają drastycznie, i nagle twój obrazek z procentową ucieczką ciepła ma zamiast 20% przez ścianę 40% przez ścianę. I teraz dopiero się okazuję jak zła jest ściana 1W.