Lookita 04.10.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 nieee,to wszystko za darmo bylo,inne ceny jakies,no w ogole super byly ceny i szkoda o tym gadac...ale styro jest i tylo .....wlasnie sie usmialem,gdyz mpoplaw wspomnial o tych domach zeroenergetycznych,mam ost. numer Ladnego domu,tam wspominaja o tym,dzisiaj ktos pisal,ze dieta fasolkowa bylaby dobrym sposobem na dogrzanie...tak sobie pomyslalem,co staloby sie ,po tej diecie u cales rodzinki wlasnie w takim domku zeroenergetycznym?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 dla mnie dom ciepły to dom 3 litrowy mniej więcej 30kWh/m2/rok, domek 7 litrowy 70kWh/m2/rok to zwykły normalny domek, a dom 12 litrowy czyli 120kWh/m2/rok to typowy nieocieplony wczesny gierek czyli domek z poprzedniej epoki są jeszcze domki pasywne 1,5 litrowe 15kWh/m2/rok oraz są tez domki zeroenergetyczne czyli takie które nie potrzebują żadnego źródła energii, nawet prąd produkują sobie same, niestety jak na razie te dwa ostatnie są pieruńsko drogie w porównaniu do 3 litrowych no to gdyby nie moje fanaberie to zaliczałabym się do tych "normalnych" .....z wyliczeń kalkulatorowych wynikało wtedy (kiedy drążyłam temat to liczyłam) , że u mnie wychodzi jakieś 70-80 kwh/m2 , ale że jestem nienormalna bo zapłaciłam dwa razy tyle za grzejniki ( dramat -1300zł więcej )...to już trudno, taki typ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 04.10.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Wiecie, ja tez jestem zwolennikiem ścian dwuwarstwowychi sam takie mam, ale dzisiaj wyszedłem na chwilę na podwórko i nie zamknąłem drzwi. Zagadał mnie sąsiad i... poszło w pizdu tyle ciepła że ho,ho. Z mojej kotłowni która chcąc nie chcąc nagrzewa się nieco bardziej niż reszta domu i nie może być wentylowana przez reku (przepisy) przez kratkę wentylacyjną która tam byc musi wylatują takie kilodżule że głowa boli. Ściana to nie wszystko i poniekąd rozumiem tych którzy przy jednym podejściu chcieli to mieć z głowy ale dycyzji o wyborze technologii bym nie zmienił. Ja ocieplałem sam więc sporo $$$ zostąo w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 mpoplaw ...to, że wybudowałeś swój domek tanio nie znaczy , że każdemu się uda - już pisałam, że Tobie się udało ...innym się nie uda beti555 wybudowała swój dom za połowę tego co ja nie znaczy że mnie też by się to udało, a jeszcze inni taki jak ja wybudowali sporo drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 I.W. .... dokładnie ... zamykać drzwi, okna ,kisić się w zatęchłym powietrzu , dzieci ze szmatą ganiać coby zaraz za d... drzwi zamykały ...wsztystko w słusznej sprawie- walki o każdy stracony kw mpoplaw się udało, udało miu się wybudować tanio swój wymarzony energooszczędny dom i chwała mu za to .... ale innym może się nie udać wybudować go tanio i wtedy szybki zwrot zainwestowanej kasy poprzez mniejsze opłaty za ciepło może nie wyglądać tak różowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 04.10.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 a ile kosztowało te "trochę" cementu, piasku, wapna i wody oraz klej do styropianu, kołki do mocowania tegoż, klej do siatki, siatka i tynk zewnętrzny? a ile kosztowała robocizna za wymurowanie ścian i ich docieplenie? to pytanie już zadałeś w wątku o Ytongu, a jak napisałem ile to kosztowało łącznie to użyłeś kilku niemerytorycznych argumentów w stylu ze to jest wątek o ytongu i ludzie z ścianami 2W nie mają prawa tam pisać, a potem o ile dobrze pamiętam to postanowiliście nie czytać moich postów bo marketingowcy z Xelii nie mogą się mylić To może kolega przytoczy ponownie te koszty, żeby nie trzeba było po forum gmerać. Na temat marketngowców Xelli mam odmienne zdanie niż kolega sugeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 gdybym wzięła i kupiła po tym najniższym progu , czyli 70kw/m2 to byłoby pośrednio ... jakoś tysiak do przodu ...a Ty ile dałeś za rekuperator , osprzęt (rury itp) oraz montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.10.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 I.W. .... dokładnie ... zamykać drzwi, okna ,kisić się w zatęchłym powietrzu , dzieci ze szmatą ganiać coby zaraz za d... drzwi zamykały ...wsztystko w słusznej sprawie- walki o każdy stracony kw mpoplaw się udało, udało miu się wybudować tanio swój wymarzony energooszczędny dom i chwała mu za to .... ale innym może się nie udać wybudować go tanio i wtedy szybki zwrot zainwestowanej kasy poprzez mniejsze opłaty za ciepło może nie wyglądać tak różowo Dagulka - to nie jest tak że coś uda lub nie. To nie jest loteria a materiały budowlane w Łodzi i robocizna nie są 3 razy tańsze niż w reszcie kraju. To po prostu trzeba solidnie przemyśleć najlepiej na etapie zakupu działki - wcale nie żartuje. A wracając do Twojej odpowiedzi na mój post odnośnie kosztów budowy domów energooszczędnych, skoro Twój dom udało sie wybudować kosztem 240 tys to mogę założyś się o duże piwo że jakbyś zmieniła parę rzeczy to Twój dom potaniałby o 20 tys a rachunki spadłyby o połowę. Nie mówię o zyskaniu dodatkowych m2 przeznaczonych na eko groszkowca. Którego zdaje się nie lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 coulignon ...a jakie zmiany masz na myśli? ekogroszkowiec mnie terroryzuje , dlatego zajął się nim mój małż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 reku jeszcze nie kupiony planuję wydać na centralkę 2 tyś, za rury dałem jak na razie 600zł, i sporo własnej pracy przy ich rozprowadzaniu + 400zł za koparkę która pomagała przy GWC, ciekaw jestem czy to moje amatorskie budowanie zadziała i czy będę miał stale dużo ciepłego świeżego powietrza noooo, kofany ....bingo .... sporo własnej pracy ....czyli połowa mniej do wydania ....ale , nie każdy niestety się na tych szmerach bajerach zna ...np. ja się nie znam kompletnie i nie mam nikogo znajomego który się zna ...czyli zapewne za robociznę zapłaciłabym sporo biorąc pod uwagę szczęście , ze znalazłabym fachowca który by mi to w miarę tanio i umiejętnie zrobił bo wbrew pozorom jednak jest to nowinka i nie każdy instalator się na tym zna (mój np. na 99% się nie zna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.10.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 ja tylko napisałam, że straty ciepła nie będą porażająco większe od domu wybudowanego identycznie z moim tylko w ścianie dwuwarstwowej ...tylko tyle 2 chwile temu sama wyliczyłaś że różnica to może wynieść 20 tyś zł, ty spalasz 5 ton ekogorszku na sezon ja zamierzam 2 tony a mam 2 razy większa powierzchnię i ciągle mamy na uwadze że mój domek kosztował tyle samo co twój, przy dzisiejszych cenach to jest już 2400zł za darmo oszczędności rocznie wyobraźmy sobie 2 identyczne samochody kosztujące dokładnie tyle samo, mają taką samą ładowność, ale jeden z nich jeździ stale na ręcznym i spala przez to 2razy więcej benzyny, wystarczy sięgnąć ręką i zwolnić hamulec żeby spalanie spadło 2 razy zamiana ściany 1W na 2W nic nie kosztuje więc ?? do pogrubionego -mpoplaw wybacz ale sam przyznałeś ,że zamierzasz... swoją drogą zaczynając swoją budowę w 2001 r. zamierzałem zamknąć budowę kwotą 120k PLN ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.10.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 coulignon ...a jakie zmiany masz na myśli? ekogroszkowiec mnie terroryzuje , dlatego zajął się nim mój małż 1. Posadowienie domu na płycie fundamentowej (brak mostków cieplnych, fundament płytowy jest tańszy niż tradycyjny - w moim przypadku 10 tys do przodu) 2.Sciana 2W - 20 cm styropianu 3.Wełna poddasze 35 cm. 4.okna - 0,7 (pakiet trzyszybowy różnica w cenie około 4 tys zł) 5.Wentylacja z reku: 10 000 zł. 6.Grzejniki konwekcyjne elektryczne - 3000zł W ten sposób otzrymujesz dom 3-4 litrowy z rachunkami za ogzrewanie prądem na poziomie 1500 zł/rok Od kosztów odejmujesz : -róznicę pomiędzy ścianą 1W i 2 W (trzeba policzyć ale pewnie z 10 tys) - kotłownię, kominy i całą instalację CO - strzelam - 30 tys. To są bardzo pobierzne szacunki - jakbym miał projekt zrobiłbym dokładne. Tylko teraz to już trochę za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 04.10.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 I.W. .... dokładnie ... zamykać drzwi, okna ,kisić się w zatęchłym powietrzu , dzieci ze szmatą ganiać coby zaraz za d... drzwi zamykały ...wsztystko w słusznej sprawie- walki o każdy stracony kw Mozna zamiast komina i kratek którymi spieprzają te kW zrobic reku. Centralkę można kupić już za 2tys jak pisze mpoplaw, jak sie ktoś nie zna to projekcik student zrobi za 200-300zł a fachowiec za 700zł. A w składaniu kanałów nie ma żadnej filozofii. Jak ktoś lubi i stać go płacić sporo więcej, jak ktoś lubi się kisić za zamkniętymi oknami ze swoimi kratkami, jak ktoś nie przejmuje się jakie będą stopy procentowe jego kredytu za 5,10,20 lat, ile będzie kosztował 1m3 gazu, litr oleju, tona węgla czy kWh prądu to droga wolna, budujta ściany 1W i się tym nie przejmujcie. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 04.10.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Cześć, mnie możecie zlinczować za Ytonga. Jeszcze nie mieszkam, ale z pełną świadomością buduję jednowarstówkę 40 cm. A dlaczego wybrałem Ytong? Z jednej prostej przyczyny, nie chcę styropianu na ścianie. Po drugie podoba mi się budowanie z Ytonga, jest czysto, łatwo, przyjemnie, ściana jednorodna. Przy okazji projektu ogrzewania pod pompę ciepła policzono mi również zapotrzebowanie na ciepło. Wyszło 8 KW przy - 20 C, co dla mnie jest wystarczające, nie jestem fanem zbijania współczynnika U, nie spędza mi to snu z oczu. Tak więc ten opluwany Ytong nie jest taki najgorszy. Jedno jest ważne, ekipa musi wiedzieć jak budować, nie można brać patałachów co wybudują byle jak a potem zakryją styropianem. Co do cen, to faktycznie wychodzi drożej, ale zamiast systemowych nadproży można kupić kształtki U, w które przed zalaniem betonem wkłada się wełnę, to samo z elementami docieplenia wieńca (bloczek 10 cm + wełna). Jak tak czytam tą dyskusję to mam ochotę załóżyć firmę i budować domy ze ......styropianu , bloki 10 x 10 m, środek wydrąż według projektu, będzie super ciepło i tanio. A tak na poważnie, to budujcie z tego co wam intuicja podpowiada, co widzieliście u znajomych i się Wam podoba. Czerpcie radość z budowy własnego domu, a na forum czytajcie wątki, w których ludzie dzielą się wiedzą i dobrą radą. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.10.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 coulignon.....no i klapa w przedbiegach ...fundament płytowy odpada z powodu posadowienia domu na torfach i głębokim fundamencie przechodzącym na wylot przez trofy zresztą nieważne .... ja już jestem "poza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.10.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 (....) Jak tak czytam tą dyskusję to mam ochotę załóżyć firmę i budować domy ze ......styropianu , bloki 10 x 10 m, środek wydrąż według projektu, będzie super ciepło i tanio.(.....)l Tylko jakimś cudem taki dom ze styropianu nie chce być super ciepły... Gdyby tak było, to innych już dawno by się nie budowało. Takie np. igloo ze styropianu wcale nie byłoby cieplejsze od tradycyjnego ze zmrożonego śniegu, przy tej samej grubości ścian. Taka jest fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 04.10.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Caulignon "z rachunkami za ogzrewanie prądem na poziomie 1500 zł/rok "narazie ale juz niedługo ceny energii elektrycznej pojda mocno w góre.I przemyślenia bedą inne.A tak w ogóle to te 1500 zł w roku to super mocna przesada.Podałbyś cena na 3500 zł za rok to by wygładało uczciwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.10.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 (....) Jak tak czytam tą dyskusję to mam ochotę załóżyć firmę i budować domy ze ......styropianu , bloki 10 x 10 m, środek wydrąż według projektu, będzie super ciepło i tanio.(.....)l Tylko jakimś cudem taki dom ze styropianu nie chce być super ciepły... Gdyby tak było, to innych już dawno by się nie budowało. Takie np. igloo ze styropianu wcale nie byłoby cieplejsze od tradycyjnego ze zmrożonego śniegu, przy tej samej grubości ścian. Taka jest fizyka.Takich domów z samego styropianu nie buduje się z trochę innych powodów. Ściana zewnętrzna oprócz zabezpieczenia domu przed warunkami atmosferycznymi musi spełniać też inne wymogi, m.in. : konstrukcyjną, antywłamaniowa, ochrony akustycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 04.10.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Podsumowując, ściany jednowarstwowe są do bani i nie warto sobie nimi zawracać głowy, a osoby decydujące się na taką technologię nie są godne miana świadomych inwestorów. Z pozdrowienami - jednowarstwowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 04.10.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 [mnie wyszło z obliczeń 7KW dla 260m2 przy -20 stopniach a tobie 8KW dla ilu m2 ?? Przy 130 m2 użytkowej (167 m2 po podłogach) Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts