Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa

Recommended Posts

nieee,to wszystko za darmo bylo,inne ceny jakies,no w ogole super byly ceny i szkoda o tym gadac...ale styro jest i tylo .....wlasnie sie usmialem,gdyz mpoplaw wspomnial o tych domach zeroenergetycznych,mam ost. numer Ladnego domu,tam wspominaja o tym,dzisiaj ktos pisal,ze dieta fasolkowa bylaby dobrym sposobem na dogrzanie...tak sobie pomyslalem,co staloby sie ,po tej diecie u cales rodzinki wlasnie w takim domku zeroenergetycznym??????

a co kiedy nie ma nikogo w domu ? trzeba założyć chyba hodowlę jakichś zwierzaków i na czas naszej niebytności im właśnie tą dietę zaaplikować ... :lol:

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podsumowując, ściany jednowarstwowe są do bani i nie warto sobie nimi zawracać głowy, a osoby decydujące się na taką technologię nie są godne miana świadomych inwestorów. :wink:

Z pozdrowienami - jednowarstwowiec 8)

Bez przesady. Jednak czasy się zmieniają: certyfikaty energetyczne, ograniczenia w emisji CO2, brak dywersyfikacji dostaw energii - jej stały wzrost cen, inkorporowanie rozwiązań dot. domów posaywnych na grunt polski, itd. - powoduje, że U=0,29 przechodzi do lamusa. To się dzieje.

Za kilka lat domy teraz wybudowane też przejdą do lamusa. To się nazywa postęp.

Ten postęp wymusił na producentach ścian jednoswarstwowych progres:

http://www.optymalnydom.com/

Postępu nie zatrzymamy.

Pozdrawiam.

Aby nie były uciążliwe mogłyby mieszkać w wygryzionych przez siebie norach w grubej warstwie izolacji styropianowej (w 20cm spokojnie świnka morska może zamieszkać) z otworami wejścia/wyjścia skierowanymi do mieszkań aby je móc nakarmić oraz aby energia fasolowa miała słuszny kierunek. Myślę jeszcze o rekuperatorze z wentylatorami obracanymi przez chomiki...

domek zeroenergetyczny-a co z cieplekiem z kupek?????tyle sie marnowaloby,reku z chomiczkow wylapalby i inne gaziorki i ciepelko,a co by dokarmialo swinki?hmmmm jakies urzadzonko,ktorego napedu dostarczalby metanik ,jako prad gazowy...na jego lopatki i w obrot wprawilby sie wirniczek,razem z reku i do podajniczka i mamy zero energii w domku...dostaczonej z zewnatrz,no bo jak....

Podsumowując, ściany jednowarstwowe są do bani i nie warto sobie nimi zawracać głowy, a osoby decydujące się na taką technologię nie są godne miana świadomych inwestorów. :wink:

Z pozdrowienami - jednowarstwowiec 8)

łącząc się w bólu i zajadając tę fasolę co mówicie , że się przyda - po której w domu będzie klimat jak w chacie misia tatrzańskiego i jechać będzie jak cygance z tobołka, ale jednakże onegdaj - będzie mile i cieplutko - zmykam zagrzać łóżko coby stary nie sapał że zimno zaś w sypialni i że zaś w kufajce musi spać bo cały ekogroszek na jaki było nas stać jużeśmy tymczasem wypalili

Z pozdrowienami - jednowarstwowa

dobranoc :lol:

Caulignon

"z rachunkami za ogzrewanie prądem na poziomie 1500 zł/rok "

narazie ale juz niedługo ceny energii elektrycznej pojda mocno w góre.I przemyślenia bedą inne.

A tak w ogóle to te 1500 zł w roku to super mocna przesada.Podałbyś cena na 3500 zł za rok to by wygładało uczciwie.

Owszem dla domu 3 litrowego o powierzchni 300m2. Nie wszyscey takie budują. :wink:

Fakty się nam nie zgadzają tym gorzej dla faktów :lol: Ale trzykrotnie zawyżona cena styro to już lekkie przegięcie, w zasadzie oszustwo.
W pełni się z tym zgadzam.

Ciekawe czy nie można by wypowiedzi "eksperta" : http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/zestawienie-kosztow,185,0-0.htm

Aby uzyskać taką samą wartość U dla ściany z bloczków SILKA E24 należy docieplić ją warstwą styropianu o grubości 15 cm. Cena bloczków SILKA E24 wynosi 55,95 zł/m2. Koszt styropianu to około 62 zł, zaś robocizny, przy nakładzie pracy 2,02 h/m2, to 21,21 zł/m2. Całkowity koszt wymurowania 1 m2 ściany wynosi zatem ok. 139,16 zł.

potraktować jako świadomego wprowadzenia w błąd.

Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o pieniądze :

Warto też pamiętać, że koszt między najtańszą a najdroższą technologią do wznoszenia ścian domu to różnica rzędu 1% wartości całej inwestycji budowy domu. Warto zainwestować w sprawdzone, najlepsze jakościowo materiały, ponieważ ścian domu nie da się w przyszłości wymienić, a pełnią one bardzo ważną funkcję.
Nawet, gdyby to było prawdą (a jest jawnym oszustwem), to w przypadku ściany jednowarstwowej sprzedaż koncernu Xella wyniesie ok. 90% wartości ściany, a w przypadku Silki poniżej 50% wartości tej ściany.

Jeżeli uwzględnimy rzeczywistą różnicę w kosztach ściany o tych samych parametrach, to róznica będzie już rzędu kilku procent, których może potem zabraknąć przy wykańczaniu domu :(.

Czy nikt nie bierze pod uwagę, że nie da się wszystkich domów wybudować jako energooszczędne? Np. jestem świadomy faktu, że w moim domu, masa ciepła będzie uciekała przez duże okno ogrodowe. I co z tego. Ale za to jaką będę miał przyjemność w zimie, siedzieć przy kominku i patrzeć na padający śnieg :roll:. Nie przejmuję się tym że dzieciaki będą ganiać nie zamykając drzwi, a z domu ucieka ileś tak cennej energii. Chcę mieszkać w domu, który mi się podoba i w którym będę się dobrze czuł. A nie w takim, w którym nie będę wietrzył pokoi, bo ciepło ucieka.

Pozdrawiam.

Chcę mieszkać w domu, który mi się podoba i w którym będę się dobrze czuł. A nie w takim, w którym nie będę wietrzył pokoi, bo ciepło ucieka.

Przecież to nie tak!

Nie jest tak, że masz wybór:

ładny nieenergooszczędny vs brzydki energooszczędny

wietrzenie pokoi vs oszczędzanie ciepła

dobry klimat w domu vs energooszczędność

duże okna vs małe straty ciepła .

Pogodzenie tych przeciwstawianych niekiedy zalet jest możliwe, tylko wymaga pieniędzy.

...

Pogodzenie tych przeciwstawianych niekiedy zalet jest możliwe, tylko wymaga pieniędzy.

I tu jest pies pogrzebany. KASA.

PS. Nikogo nie zamierzam przekonywać, żeby budował w takiej czy innej technologii. To jest indywidualna sprawa. Miałem kaprycho i wybudowałem z Ytonga. Ktoś inny może mieć kaprycho i wybudować nawet ze styropianu. Jego sprawa.

Witam,

buduję dom 1W-porotherm 44. Dlaczego ? Chyba dlatego, że w wyborach kieruję się nie tylko głową ale też, powiedzmy sercem

Znając dzisiejsze możliwości technologiczne w budownictwie i parcia na maksymalną oszczędność w eksploatacji, nie te kryteria dominowały w moich wyborach.

Podoba mi się myśl, że będę mieszkał w domu z cegły, że nie będę wymieniał mechanicznie całego powietrza w domu, że nie będę słyszał tego pustego dźwięku przy puknięciu w ścianę domu,...

Będę płacił więcej za ogrzewanie? OK - przyjąłem do wiadomości-schylę głowę zapłaczę i zapłacę - ALE BĘDĘ MIESZKAŁ W DOMU MOICH MARZEŃ.

Jeśli takie marzenia - jeśli się je ma - można połączyć z tendencjami w budownictwie (jestem pewien, że nie wiecznymi), tym lepiej dla marzeń...

Pozdrawiam

Czytam wszystkie wypowiedzi i stwierdzam,że każdy z was ma trochę racji. Skoro budujecie domy to jesteście dużymi chłopcami i wiecie co robicie(chyba,że ktoś jest ubezwłasnowolniony). Jak każdy z branży budowlanej mam swoje teorie a ich może byc tyle, co kierowników budów. Ja też mam swój ulubiony materiał konstrukcyjny ale to już inna historia. Życzę tylko forumowiczom by ich marzenia o własnym domu spełniły się jak najszybciej bez względu na to jaki materiał zastosują.

ktoś inny zastanowił się przez chwilę wybrał tańsza technologię a do tego cieplejszą i zaoszczędził i na budowie i potem na eksploatacji a do tego ma ładniejszy domek z dużymi oknami 270cm szerokimi + zdrowe powietrze a nie siedzi w zaduchu niedziałającej wentylacji grawitacyjnej

Ta wypowiedź niestety brzmi tak, jakby autor starał przekonać samego siebie do słuszności przyjętego rozwiązania... Ja "dziękuję" za takie wypowiedzi, w tym wątku chyba nie o to chodzi.