Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa

Recommended Posts

No właśnie nie. On pisze wprost, że miał "kaprys" i sobie postawił dom w takiej technologii inni mogą stawiać w innej, ale nie ocenia żadnej z nich. Ty znowu piszesz, że postawiłeś tak, a inni mogą sobie budować brzydsze domki i siedzieć w zaduchu, co już niestety jest oceną, że Twój wybór jest najlepszy.

Różnica zasadnicza...

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro budujecie domy to jesteście dużymi chłopcami i wiecie co robicie(chyba,że ktoś jest ubezwłasnowolniony).

Problem polega na tym, że nie każdy.

Nie każdy ma wiedzę czy choćby chęć jej zdobycia. Część wierzy marketingowej papce, nierzadko dalekiej od prawdy.

• 5 months później...
To może kolega przytoczy ponownie te koszty, żeby nie trzeba było po forum gmerać

nie mogę znaleźć tego wątku to było z rok temu i nawet nie pamiętam jak się nazywał

co do moich kosztów, styropian 26zł/m2 robocizna fachowców 40zł/m2 razem z tynkiem silikatowym, klej do styropianu 16złworek, siatka 2zł/m2 kołki 0,30 zł sztuka, cement 12 zł worek, piasek 300zł wywrotka 18ton, wapno 480 zł paleta, prąd 200zł, woda 44zł, dechy szalunkowe 300zł,

suma sumarum na domek bez kosztów działki i uzbrojenia wydałem ok 280 tyś zł, mam stan surowy zamknięty, właśnie zacząłem tynki wewnętrzne, do stanu denweloperskiego wydam chyba 310tyś, powierzchnia ogrzewana 260m2, całkowita 450m2

noooo, kofany ....bingo .... sporo własnej pracy ....czyli połowa mniej do wydania ....ale , nie każdy niestety się na tych szmerach bajerach zna ..

identyczny argument wyciągają zwolennicy Yrtonga twierdząc że można go samemu wymurować i oszczędzić dzięki temu na kosztach, więc ja myślę że składając sobie sam rekuperację grzechu nie popełniam

do pogrubionego -mpoplaw wybacz ale sam przyznałeś ,że zamierzasz...

daggulka tez zamierza 5 ton, więc ?? ja jak na razie mogę tylko powiedzieć że w upalne dni lata w moim domku było chłodno, mam nawet kilku świadków którzy próbowali chłodnych napoi z mojej piwnicy

Przy okazji projektu ogrzewania pod pompę ciepła policzono mi również zapotrzebowanie na ciepło. Wyszło 8 KW przy - 20 C,

mnie wyszło z obliczeń 7KW dla 260m2 przy -20 stopniach a tobie 8KW dla ilu m2 ??

Noo, witam ...se odświeżę - a co mi tam :wink:

Tak więc - policzyłam ... od początku używania domu , czyli od czerwca ubiegłego roku do dnia dzisiejszego (ciężkie mrozy już za nami :wink: ) zużyłam ponad 3 tony groszku , z czego w miesiącach grzejnych :

październik 300 kilo (ok.10kg/doba)

listopad 500 kilo (ok.17kg/doba)

grudzień 580 kilo (ok.18,7kg/doba)

styczeń 780 kilo (ok.25kg/doba)

luty 650kg (około 23kg/dobę)

teraz w marcu mniejsze temp. więc bierze jakieś 19kg/dobę :wink:

czyli że kalendarzowy rok łącznie z CWU zamknie się ow około 4,5 tonach ekogrochu

zaznaczę, iż dom 130m pow.użytkowej + garaż 30m (jeden grzejniczek który idzie na okrągło) w technologii ściany jednowarstwowej z bk , jeszcze nieotynkowany z zewnątrz (mostki termiczne pod oknami balkonowymi aż widać prawie że gołym okiem :wink: :lol: ), pierwszy sezon grzewczy (czyli teraz już może być tylko lepiej), i mnóstwo kombinowania z ustawami pieca (co też na zużyciu na pewno się odbiło głosnym echem :wink: ) :D

tak, że nie jest tragicznie ... da się żyć :D

pozdrawiam

:D

Pamiętasz mpoplaw, jak Ci pisałem na innym wątku, co mam w moim projekcie nt zapotrzebowania energetycznego przy ścianie 1w? Podawałem 47,3W/m2. Teraz masz juz empiryczne potwierdzenie, że to jest poprawny rząd wielkości. Co najwyżej daggulka przeinwestowała w kaloryfery. Przy gazie i kotle kondensacyjnym to by sie dało nawet zdyskontować - piec chodziłby na niższej temp CO co podbija sprawność. Przy ekogroszku akurat nie wiem.

Daggulka, a jaką temperaturę w domu utrzymujesz? Czy w garażu też masz temp. podobną do tej w domu ?

w domu mam 23-24 stopnie, bo lubię mieć ciepło :roll: , w garażu cały czas chodzi grzejniczek bodajże 6-ciożeberkowy aluminiowy, temp. utrzymuje się na poziomie 13st (w mrozy bo z ciekawości zmierzyłam, teraz nie wiem- pewnie cieplej) :wink:

mpoplaw ... no nie wiem ... powierzchnię całkowitą mam 196,9m2 , kubatura 666m ....więc to domek raczej średniej wielkości , ale nich Ci będzie że mały :roll:

4,5 tony ekogroszku za cały rok kalendarzowy (razem z CWU latem) w pierwszym sezonie grzewczym w nieotynkowanym z zewnątrz domu gdzie nad balkonami i oknami jest tylko wydziubany przez ptaki w ilości szczątkowej styropian nie chroniony zewnęrznym tynkiem , w warunkach centralnej partyzantki i walki z ustawieniami pieca to według Ciebie dużo?

wiesz co? weź Ty się nie obraź, ale masz chyba jakąś fobię :roll:

Daggulka muszę przyznać że to całkiem przyzwoity wynik szczególnie, że masz temp.23-24 ( ja przy tej temperaturze to chodze po domu prawie cały rozebrany :wink: ) + cwu szczególnie, że to Twój pierwszy sezon.

W przyszłym roku, zakładam oczywiście, zużycie będzie oscylować wokół 4 ton.

Pozdrawiam

masz temp.23-24 ( ja przy tej temperaturze to chodze po domu prawie cały rozebrany :wink:

Pozdrawiam

dobra, nie żałuj ...fotki dawaj :lol:

Mam taką temperaturę wysoką , bo naprawdę nienawidzę w domu chodzić w skarpetkach i swetrach . W domu teraz chodzę w krótkim rękawie ... mi to pasuje .

styczeń 780 kilo (ok.25kg/doba)

to jakieś 6KW średnio, wychodzi więc 46W/m2

3 razy mniej niż dałaś kaloryfery

tak, przyznaję ...mea kulpa ... niedowiarek ze mnie , okazuje się że w zupełności wystarczyłyby połowę mniejsze :oops:

co tylko potwierdza tezę, ze nie jest tak źle z tą ścianą jednowarstwową :wink: :D

Pamiętasz mpoplaw, jak Ci pisałem na innym wątku, co mam w moim projekcie nt zapotrzebowania energetycznego przy ścianie 1w? Podawałem 47,3W/m2. Teraz masz juz empiryczne potwierdzenie, że to jest poprawny rząd wielkości

ja podawałem dla -20 ty dla ilu bo:

Średnia temperatura stycznia wyraźnie zmniejsza się z zachodu na wschód. W okolicy Szczecina wynosi -1°C, natomiast w północno-wschodniej Polsce około -5°C W Warszawie średnia temperatura miesiąca wyniosła -8,3 st. C.

PS daggulka ma mały domek i spaliła 4,5 tony węgla na sezon to chyba nie wymaga komentarza

Moje dane policzone wg mocy szczytowej w projekcie, o którą wtedy pytałeś, odniesionej do ilości m2 powierzchni ogrzewanej. Tu nie wiem, czy moc szczytowa, to moc maksymalna, bo jesli tak, to chyba gdzieś przy ok -20st.

A propos dużych-małych domków - jak duzy jest/będzie Twój?

Czy moc szczytowa dotyczy temp zewn -8st? Pytanie dotyczy tego co miałem w projekcie.

Empirycznie mogę podać tylko dla mojego domu (Ytong 36,5 + 5cm wełny, 20cm wełny na poddaszu). Przy -20st (miałem takie temperatury), piec dobowo mi zżarł max 13m3 gazu (uwaga - to łacznie z CWU i gotowaniem). W przeliczeniu na moc dobową wychodzi max 33W/m2. Gdybym nie docieplał scian (U=0,29 zamiast 0,22) można by liczyć proporcjonalnie: 33W/m2 * 0,29/0,22 = 43,5W/m2. Wychodzi blisko temu co mam w projekcie (47W/m2 - zyskałem jeszcze na daniu 20cm wełny na poddaszu - w projekcie było 15cm).

Ogrzewanego 200m2, łącznie wszystkiego pod dachem 400m2

Ogrzewać 200m2 (rozumiem, że użytkowej, bo po podłogach to i ja mam nawet więcej, niż 200) a budowac łacznie 400m2 - to kolega do oszczędnych nie należy :D Jakieś hangary kolega przewiduje? Nie taniej wyszedłby mniejszy dom i choćby... 1w z Ytonga? :wink:

• 4 years później...