Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam taki przypadek.

W duży pospiechu kończymy pietro i chcemy przykryć dom w tym roku.

Ostatnio szef ekipy powiedział mi że silikaty do ścian piętra są różnej grubości (24 i 25). Podobnież na jednej palecie były takie dwa rodzaje.

Ekipa zbudowała ściany z różnych pustaków i teraz mam 80% ściany gr 24 i 20% gr 25.

Ścian już nie zburzę...

Szef składu mówi iz to raczej niemożliwe aby rózne pustaki były na jednej palecie... i że prawdopodobnie jedną paletę inną dostarczyli, a ekipa pomieszała i teraz się nie przyznają do winy..

Co radzicie ?

Dodam iż to ja sam zamawiałem pustaki. Z jednego składu...

Poniżej zdjęcia

http://picasaweb.google.com/Slawekkrk/BUD/photo?authkey=3pxY5LLGm8c#5136451573045956546

[/img]

Tak na ProStasiowy umysł to katastrofy nie ma.

Wewnątrz grubszy tynk ( nie wiem gdzie masz wklęsłość ), a jeżeli na zewnątrz, to przed ułożeniem izolacji cieplnej będziecie musieli wyrównać to do jednej płaszczyzny. ( wydaje mi się, że solidnie ułożony tynk w tych miejscach będzie wystarczający )

Tylko po co tyle dodatkowej roboty. Kazałbym tych fachowcom zrobić te dod. tynki na ich koszt.

Pozdrawiam.

Tak na ProStasiowy umysł to katastrofy nie ma.

Wewnątrz grubszy tynk ( nie wiem gdzie masz wklęsłość ), a jeżeli na zewnątrz, to przed ułożeniem izolacji cieplnej będziecie musieli wyrównać to do jednej płaszczyzny. ( wydaje mi się, że solidnie ułożony tynk w tych miejscach będzie wystarczający )

Tylko po co tyle dodatkowej roboty. Kazałbym tych fachowcom zrobić te dod. tynki na ich koszt.

Pozdrawiam.

Zobacz dokładnie zdjęcia..

Jest 1 cm różnicy. Od wewnątrz.

Pewnie że nie ma dramatu, ale jeśli każda ekipa będzie tak zawalac to później każda następna będzie narzekac na poprzednią....

Czy dostawca, dystrybutor nie powinien ponosić odpowiedzialnosci za jakość/powtarzalność dostarczonego materiału..?

Powinien.

Ale sprawa nie jest prosta. Jak zawierałeś umowę? Masz fakturę? Pokwitowałeś odbiór towaru ? Sprawdziłeś jaki to towar ( myślę o wymiarach )? Zrobiłeś zastrzeżenie, że są różne wymiary ? Wstrzymałeś roboty, kiedy zauważyłeś różnicę w grubości ? Jakim cudem wykonawca Ci to wmurował nie informując o tym !!! Za jaja go!!!

Dostawca może się tłumaczyć, że chętnie by ci wymienił bloczki na dobre, no ale teraz...

Pozdrawiam.

Powinien.

Ale sprawa nie jest prosta. Jak zawierałeś umowę? Masz fakturę? Pokwitowałeś odbiór towaru ? Sprawdziłeś jaki to towar ( myślę o wymiarach )? Zrobiłeś zastrzeżenie, że są różne wymiary ? Wstrzymałeś roboty, kiedy zauważyłeś różnicę w grubości ? Jakim cudem wykonawca Ci to wmurował nie informując o tym !!! Za jaja go!!!

Dostawca może się tłumaczyć, że chętnie by ci wymienił bloczki na dobre, no ale teraz...

Pozdrawiam.

Czyli najbardziej zawalił wykonawca??

No i inwestor oczywiscie :(