Tomek_P 27.11.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Kontekst sytuacyjny: stoi kamienica do której bezpośrednio przylega (mój) garaż pod tarasem. Całość stanowi Wspólnotę (Zarząd społeczny) zarządzaną przez (komercyjnego) Zarządcę. Wspólnota decyduje się na remont, w zakresie którego leży też wykonanie nowej wylewki (stara nieszczelna) pokrycia mojego garażu/tarasu. Wykonawca remontu w trakcie zdejmowania poprzedniej wylewki uszkadza strop - wypadające i obluzowane cegły stropu typu "lekki Klein" (wg mojego rzeczoznawcy zastosowano nieprawidłowe narzędzie - elektryczny młot udarowy vs. lekka konstrukcja stropu). Wykonawca remontu powołał rzeczoznawcę, który twierdzi, że taki skutek jest wynikiem moich (właścicielskich) zaniedbań dot. dbałości o moją własność. Faktycznie, np. stan drewnianego ramiaka drzwi garażowych jest/był opłakany (próchno) ze względu na poprzednio błędnie wykonane obróbki blacharskie brzegu tarasu i poddanie go długotrwałemu działaniu podciekającej wody opadowej.I tu pytanie: jaka jest formalna odpowiedzialność właściela za jego nieruchomość? Pytanie dziwne? Nie, bo chyba nie mam obowiązku się znać się na kostrukcji stropów. Nie chodzi mi o odpowiedzialność Wykonawcy (mógł nie podpisać umowy, mógł negocjowac aneks wyłączający garaż, mogł zgłosić protokół konieczności, etc...), chodzi mi o "obronienie" ("nie")odpowiedzialności mojej.Czynsz administracyjny płacę! Fundusz remontowy płacę! Myśli moje biegną więc w kierunku Art. 185, ust. 1 Ustawy o gospodarce nieruchomościami. Ale ust. ten jest dość cienki...Dorzucicie coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts