Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka z frontem od południa

Gość WitekG

Recommended Posts

Gość WitekG
myślę, że ten temat był już w M. omawiany jednak proszę o ew. uwzględnienie go w najbliższych numerach (lub wskazanie gotowych projektów w katalogu :) jak zagospodarować taką działkę, jaki projekt wybrać?

• 2 weeks później...

Witku, mam ten sam problem. Prawie wszystkie projekty są z wejściem do domu od strony północnej. Natomiast, czy musi koniecznie tak stać dom na działce ?. Przecież wejście do domu może być z tyłu lub z boku domu. Na działkach od strony południowej, jak zaobserwowałem w okolicy wszyscy tak robią. Może to komuś nie odpowiadać i wtedy musi szukać odpowiedniego projektu. A może ktoś z forumowiczów zna jakieś przeciwwskazania aby wejście do domu było od tyłu ?

Pozdrawiam

No fakt, sama jestem ciekawa, bo też mam działkę od południa. Czy architekci zakładają, ze wiekszość ma tzw. ustawne działki, z wjazdem od północy i już, a może zakładają, że jeżeli są działki od południa to i tak każdy projekt można sobie odwrócic o 180 stopni i jest ok? Nie wiem tylko co np. z instalacjami ? Może jakis architekt się wypowie ? :D

• 2 weeks później...
Proszę niech ktoś się ustosunkuje do tego zagadnienia. Czy naprawdę działka od południa to coś nie tak ?. Jak jest ztym ustawieniem domu ?

Mam działkę z wjazdem od południa - początkowo chciałem po prostu postawić dom tak jak jest w projekcie - wejście i wjazd zrobić "od tyłu" (mam na tyle dużą działkę, że nie było problemem żeby wjazd/wejście przechodziły koło domu i z tyłu zrobić mały plac żeby tam wjeżdżać do garażu).

Później uświadomiłem sobie, że niedługo od południa będzie budowana obwodnica (droga nr 4) i wiąże się z tym spory hałas. Dlatego obróciłem dom jeszcze raz i teraz (jestem na etapie pozwolenia na budowę) dom ma wjazd/wejście od południa, salon ma okna na zachód i drzwi na taras od północy, sypialnie dwie wychodzą na północ, jedna na południe (to może być pokój dla dzieci). Kuchnia od południa.

Większość architektów odradzała mi budowę salonu od północy, ale po sondażu w sieci wyszło mi, że sporo ludzi tak ma i nie narzekają. W sumie jedyne co mnie trochę martwi to ta kuchnia od południa - w lecie może być tam gorąco. Salon moim zdaniem może być od północy - w lecie będzie miło bo nie za gorąco, a w zimie będziemy palić w kominku, więc zimno nie będzie. Okno od zachodu zapewni odpowiednie oświetlenie. Z kolei sypialnie od północy też nie wydają mi się złym pomysłem - w sypialniach nie potrzeba tyle światła.

Cześć nie dajcie się stereotypom. Mam działkę z wjazdem od południa i pięknym widokiem od północy - i nie narzekam. Przede wszystkim uwzględnijcie sąsiednie domy, te, które już są i te, które mogą w przyszłości powstać (wokół nas w ciągu 2 lat wyrosło 6 domów, a było prawie całkiem pusto i nic tego nie zapowiadało). Nie dajcie sąsiadom zasłonić sobie słońca, poobserwujcie cienie w różnych porach roku (są programy komputerowe, które symulują jak zacieniona będzie działka w różnych porach roku). Każdą działkę trzeba potraktować indywidualnie, my na przykład mamy taras od północnego zachodu (widok, przyjemne słońce po południu i nigdy upału w czasie lata!), wejście i garderobę od południa (bo nie dało się inaczej), a w salonie światło z trzech stron i na prawdę nie narzekamy.

Pozdrawiam,

Finiszant

• 3 weeks później...
Witam. Ja też mam działkiem z wjazdem od południa. Wybrałem taki projekt, który dobrze oddaje położenie stron świata. Mam salon ze słońcem od południa i zachodu, a kuchnię od północy. Dom ustawiłem nie po środku działki tylko maksymalnie przesunąłem się do prawego boku działki i wyjście z salony mam na zachodzie gdzie znajduje się ogród. Nie wiem jak to będzie funkcjonować bo dopiero jestem na stawianiu murów.

Gość Wukan

Cześć.

Ja też kupiłem działkę z wjazdem od strony południowej i także miałem problem z dobraniem właściwego projektu, bo takich jest mało.

W końcu wybrałem AP 57 z biura Archi-Projekt. Po nie duzych adaptacjach mam: pokój dzienny od południa, kuchnię od północy, wejście i wjazd od południa.

Pozdrawiam :D

Ja też mam od południa.

Wybrałem Manuelę i wszystko mi się podoba.

Zawinę taras na stronę zachodnią i doświetlę pokój gościnny

dodatkowym oknem i będzi OK.

We wszystkich mieszkaniach w których mieszkłem ciężko było mi

wybrać strony świata a teraz jednak coś mogę zdziałać.

Głowa do góry.