Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam czy dla domu 10,5m na 14,5m (obrys zew) dałoby się zrobić jakiś strop tak, aby nie było wewnątrz ścian nośnych tylko same działowe?

Wszystko się da ale wszystkomające telefony komórkowe są droższe.

Witam czy dla domu 10,5m na 14,5m (obrys zew) dałoby się zrobić jakiś strop tak, aby nie było wewnątrz ścian nośnych tylko same działowe?

pewnie ze sie da...np.płyty strunobetonowe maja rozpietosci chyba do 12m.koszt płyty okolo 100-120zł/m2

HA! Ale akurat cena jest ważna :-? Dzięki. Myślałam że przy małym domku nie muszą być wew ściany nośne :-? Jest tyle projektów gotowych", u których pracownie zachwalają brak ścian nośnych wew, a tu okaże się przy budowie że to koszmarnie drogie jest.

A jaką maksymalnie rozpiętość obejmuje Teriva?

A w kościele bywałam ,ale sklepienia kościelne (oprócz tych zabytkowych) to mi do gustu raczej nie przypadają :wink:

A teraz poważnie

Mówisz o cenie, więc weź pod uwagę całkowity koszt budowy – dodatkowe podparcie, czyli wykop zbrojenie ( tak ostatnio modne) ściany etc.

Podaj więcej szczegółów dotyczących tego stropu – co nad nim, poddasze użytkowe na całości czy części; preferujesz strop drewniany czy betonowy

A teraz poważnie

No więc jestem przed pierwszym spotkaniem z naszym znajomym architektem, który ma nam zrobić projekt indywidualny, ja mam się zastanowić "co chcemy"...no i ja w ramach tego "co chcemy" mam już na papierze milimetrowym wersję (rzuty) naszego małego domku. Ma być parterowy po obrysie (z ociepleniem) wychodzi 10,5 na 14, no i tak sobie to wnętrze dzielę ścianami, ustawiam meble :wink: zastanawiam się jak tam będzie się żyło co powoduje kolejne drobne zmiany w projekcie - ułatwaijące życie, no i ... zapomniałam o ścianach nośnych :oops: A właściwie to zasugerowałam się paroma projektami gdzie ścian nośnych nie było, a nie były większe od mojego :-? Teraz zaś pomyślałam, że warto by sprawdzić czy to nie jest aby ZA KOSZTOWNE - taki luksusik bez wew nośnych ścian :wink:

Dom z założenia ma być parterowy, kąt nachylenia dachu minimum 30st (MPZP),

Stropów póki co nie preferuję żadnych, bo się na nich nie znam :wink:

Myślimy jednak, żeby już na etapie budowy założyć, że kiedyś być może poddasze trzeba będzie zaadoptować (moja mama w końcu - za 10 - 15 lat :wink: z nami zgodzi się zamieszkać i wtedy poddasze w sam raz - koło 70m2)

No i szukam tak sobie rozwiązań :oops: stąd pytanie

A domek wyszedł mi ładny i chyba tani :wink:

Wybrałeś dom parterowy – gratulacje słuszna decyzja i przy niej pozostań.

Po 10 latach mieszkania w domu z poddaszem – buduję porterówkę. (nigdy więcej schodów)

Powiem szczerze strop, jeżeli poddasze nie jest mieszkalne a jedynie służy jako składzik rzeczy potrzebnych w przyszłości nie stanowi aż takiego wyzwania konstrukcyjno-cenowego.

Proponuję ci konstrukcję opartą na wiązarach kratownicowych – rozpiętość nawet do 16m – kosz??? Mówią, że jest porównywalny do tradycyjnej więźby, – ale to zależy od kształtu dachu

dach dwuspadowy :wink: kąt nachylenia 30st - tylko jak sobie policzyłam powierzchnię :o to mi nieco dużo wyszło (z dachem nad doklejonym garażem coś ok 285m2 :o ) chyba że źle coś liczę

Dom z założenia ma być parterowy, kąt nachylenia dachu minimum 30st (MPZP),

Stropów póki co nie preferuję żadnych, bo się na nich nie znam :wink:

No i szukam tak sobie rozwiązań :oops: stąd pytanie

nie chciałbym z Tobą znależć czegokolwiek

nie można było tak od razu :-?

nie chciałbym z Tobą znależć czegokolwiek

nie można było tak od razu

to znaczy :roll: ze mną proszę jak z Kubusiem Puchatkiem o baaardzo małym rozumku - przy dzieciach się uwsteczniam :wink:

Mój dom ma 13,5x13.5 i nie mam ścian nośnych wewnętrznych. Dach ma konstrukcję drewnianą kratownicową. Dom jest parterowy.

U mnie strop to pas dolny dźwigarów. Drewniana konstrukcja wypełniona wełną z od dołu przymocowanymi płytami gk.

http://www.jezier.republika.pl/strop.jpg