Maluszek 12.08.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Kiebo - zmieniliśmy plany tylko dlatego, że nie musimy jednorazowo pozbywać się kilku tys zł na zatankowanie zbiornika tylko płacimy raz w miesiącu za to co zużyjemy (Gaspol montuje u nas jakieś urządzenie połączone ze zbiornikiem i wie ile gazu zużyjemy i kiedy trzeba przyjechać zatankować) i jeszcze problem ze zbiornikiem na olej - nie chcieliśmy go umieszczać w domu. Tak naprawdę to kotłownia olejowa kosztowała nas o 4 tys zł mniej (zamawiałam przed podwyżkami Viessmana + duży rabat) niż gazowa Curry - nasz komin przystosowany jest do kotłowni olejowej (wewnątrz jakaś ceramika) a podobnież do gazu potrzebna jest jakaś rurka stalowa czy coś takiego. Skropliny to chyba bezpośrednio idą do kanalizacji, ale tego nie jestem na 100% pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.08.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Do kgadzina:ile zapłaciłeś za sezon grzewczy i ile metrów domu ogrzewasz?Ja jestem zdecydowany na olej, ale może zmienię, jeśli to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 12.08.2003 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Feft dla czego jestesz zdecydowany na olej? Jaki masz argumenty? KGadzina ile płacisz za PRĄD miesięcznie? Czy oprócz płyty ceramicznej masz jakiś urządzenia el. pożerające d. ilości prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.08.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Wydaje mi się, że olej jest tańszy w eksploatacji, mam niewielką działkę (1000 m) i nie mam pojęcia gdzie miałbym zmieścić zbiornik na gaz, żeby nie szpecił widoku. W mojej gminie nie przewidują gazyfikacji (podobno z powodu szkód górniczych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 12.08.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Zdecydowałem sie na gaz płynny :- instalacja , projekt, odbiór - 1800 zł- wykop (zbiornik podz.) ok. 300 zł- kocioł (Vailant eco TEC kondens.) + zasobnik 200 l - 7800 zł- dzierżawa ok. 100 zł/mc- gaz 1,10 zł/ l netto Olej : cena porównywalna przy spalaniu, drożej przy instalacji i budowie, brak (kosztowne) możliwości przejścia na gaz ziemny, zapachy oleju niestety są nie do zlikwidowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.08.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Czy możesz podać ile będzie Cię kosztowało ogrzanie domu (ile metrów), albo ile będziesz placił za 1 kW? Dzierżawa zbiornika to dość duży koszt, ciekaw jestem ile będzie Cię kosztowało miesięcznie (średnio) gaz+dzierżawa i czy to będzie bardziej opłacalne od oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.08.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Mam tu taki przykład cen energii: http://www.gazownia.zgorzelec.pl/?sub=por_wysokometanowyco Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
curry 12.08.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 nic...tendencją takich materiałów informacyjno -reklamowych jest przedstwienie w sposób jak najkorzystniejszy swoich usług bądź produktów na tle innych ( konkurencyjnych). I te tabelki, wykresy konstruuje się w taki sposób, by porównanie było jak najbardziej korzystne - oczywiście nie ma tu "grubych" przekłamań i nikt nie twierdzi, że opalanie węglem jest najdroższe...ale np. dla gazu cena 1,5 - to dość drogo, szczególnie że przy tankowaniu latem można kupic za ok. 1zł. Nie wiadomo na jakiej podstawie jest liczona dzierżawa- przy takiej konkurecji na rynku można dużo wynegocjować Dlatego takie tabelki i zestawienia mnie nie szokują, bo obejrzałam ich miliony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 12.08.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Feft - ile kosztował mnie sezon grzewczy? Po prostu nie wiem. musiałbym policzyc ile gazu zeszło mi od momentu właczenia obiegu c.o. do jego wyłączenia i odjąć od tego ciepłą wodę. To raczej trudne do wyliczenia. W sumie za rok zużyłem gazu za ok. 3200 pln dzierżawa - 800 pln. Razem 4000 pln. To daje 333,33 pln na miesiąc - średnio za miniony rok licząc od lipca 2002 do lipca 2003. Grzałem ok. 85 m2 parteru do temp. +20 stopni a na poddaszu (ok. 60 m2) utrzymywałem temp. ok. +12 stopni. Kiebo - za prąd płacę mocno nieregularnie, bo teraz mam przez pół roku po 116 zł co miesiąć a w poprzenim okresie rozliczeniowym było 26 zl co miesiąc. Mieszkamy w domu dopiero do roku i elektrownia dopiero sie dostosowuje do jakiegoś asymptotycznego wyznaczenia zużycia prądu przez naszą rodzinę. Ale kiedy mieszkaliśmy w bloku, to na 48 m2 opłaty były takie, że za c.o. leciało co miesiąc 180 zł, za gaz jakieś 70-90 zł co 1,5 m-ca, a za prąd ok. 50-90 zł co miesiąc. Biorąc koszty sumaryczne gazu i prądu wygląda to tak: Dom: gaz płynny 4000, prąd 852 razem : 4852,00 złMieszkanie: gaz 960, c.o. 2160, prąd 840, razem : 3960,00 zł Tylko że mieszkanie było "trochę" mniejsze od domu. Aha - no i zima w tym roku nie należała do najlżejszych. Ale tak to z grubsza wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 12.08.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Aha - nie wspominam tu o zaoszczędzonych kosztach na inwestycji pt. "doprowadzenie gazociągu do domu" bo to u każdego wychodzi inaczej. U mnie - bagatelne 27500 pln. Wiecie ile mam grzania za tę nie wydana kasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.08.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Ja nie mogę liczyć tych "zaoszczędzonych" pieniędzy na doprowadzenie gazu - mam wybór: gaz płynny albo olej. Na razie umówiłem się z przedstawicielem Gaspolu - ciekawe co powie? Ma przedstawić przybliżone koszty ogrzania mojego domu, ale też pewnie nagnie je tak, aby wyszło pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 13.08.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Szukałem argumentów za olejem opałowym i podaję za muratorem (1/2003) tabelę "Orientacyjne roczne koszty ogrzewania małego domu (Na 102) przy wykorzystaniu różnych źródeł ciepła:drewno 1200pompa ciepła 1340węgiel kamienny 1390gaz ziemny - kocioł tradycyjny 2150olej opałowy 2730gaz płynny 3620energia elektryczna - ogrzewanie akumulacyjne 4010energia elektryczna - ogrzewanie konwenkcyjne 5350 Te dane już chyba nie są tendencyjne?W kolejnych tabelach, np. "Suma kosztów inwestycyjnych i piętnastoletnich eksploatacyjnych..." proporcje są bardzo podobne.Więc chyba jednak olej! Mimo zapachu (choć wszyscy dystrybutorzy temu zaprzeczają), potrzeby składowania oraz konieczności jednorazowej zapłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 13.08.2003 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Nadal nikt sie nie wypowiedzial za olejem opalowym. A ja coraz bardzie przekonuje sie do tego typu ogrzewania. Plusy:1) Na podworku nie bedzie "bomby" z napisem Gaspol. Zamontuje (czesciowo zakopany) przed budenkiem zbiornik 1000 l na olej.2) Wedlug wielu zrodel koszt ogrzewania gazym plynnym jest wiekszy od oleju (dochodzi cena dzierzawy butli, cena gazu i oleju jest podobna)3) wieksze bezpieczenstwo Minusy:1) Piec olejowy jest droższy o 2 tys zl2) Piec olejowy jest wiekszy i jest stacjonarny (gazowy mniejszy i moze byc wiszący). Moze ktos zna producentow piecow olejowych wiszących?3) zapach oleju (mam kotlownie, tak ze mnie to nie dotyczy) Czy ktoś zna dobre i nie drogie piece olejowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 13.08.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Chyba wiszący kocioł olejowy ma firma Thermostahl - widziałem ulotkę, ale nie pamiętam na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 13.08.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 My chcieliśmy gaz płynny, ale w końcu zdecydowaliśmy się na olej. Po prostu obeszliśmy sąsiadów i popytaliśmy co myślą o gazie w butli. Opinie nie były optymistyczne. Za duże koszty !!! Zaś nasz sąsiad z piecem olejowym jest zachwycony. I koszt ogrzewania wychodzi o 30% taniej. Ga ziemny chcą nam ciągnąć, ale koszty !!! poza tym nie wiem czy to prawda podobno piec olejowy można przystosować do gazu ziemnego bez problemu. Acha nasz dom w projekcie ma ogrzewanie olejowe więc jest przystosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 13.08.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Piec olejowy bez problemu mozna przystosowac do gazu ale niestety to kosztuje ok. 3000-4000PLN..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 13.08.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 No to nieźle, dzięki za info. Może problem sam się rozwiąże i do zakończenia zimy podciągną gaz lub dadzą termin i koszty. Słyszałam, że trzeba zapłacić około 8000. Nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 13.08.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Mój dom od początku był pomyślany jako ogrzewany olejem - tak więc nie mam wielkiego problemu na magazynowanie oleju (miałem tylko nadzieję, że będę tam mógł suszyć pranie, ale chyba smród oleju mnie z tego wyleczy), dodatkowo mam zaprojektowany kominek - koszty grzania powinny spaść. Ale tu jest pies pogrzebany - nie wiem, czy wystarczy czasu, ochoty i siły aby codziennie dokładać do kominka. Większość z nas wypowiada się na ten temat z entuzjazmem, ale czy tak będzie za rok, dwa? Rąbanie, składowanie, noszenie, dokładanie, czyszczenie kominka, częstsze malowanie pokojów, brud na podłodze. Trochę pracy przy tym jest. Mam nadzieję, że mimo to pozostanę entuzjastą palenia w kominku, bo to jest sposób na oszczędne ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 13.08.2003 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Ja w projekcie mialem tylko kotlownię. Podzielim to pomieszczenie i teraz mam i spiżarnię i mała kotłownię. Zbiornik na olej mi się nie zmieści, wiec zbiornik będzie stał przed domem, a w domu tylko malutki zbiorniczek, żeby olej przed piecem miał temp pokojową. Czy ktoś ma takie rozwiązanie lub widział u znajomych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 13.08.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem. Widzę dwa problemy: 1. czy zbiornik na dworze będzie stał na powietrzu, czy w ziemi? w pierwszym wypadku czy nadmierne słońce mu nie przeszkodzi, w drugim duży koszt zbiornika podziemnego (podobno dwa razy więcej niż za zwczajny). 2. jeśli zbiornik na dworze to będzie Ci się wytrącała parafina przy mrozach - tak mi mówił instalator - i nie da się tym palić. To tylko moje przypuszczenia, bo mój instalator tak nieskładnie mówi, że z jego wypowiedzi zapamiętuję tylko wyrywki. Najlepiej idź do jakiegoś dużego sprzedawcy kotłów obojętnie jakiej marki i zobacz co Ci zaproponuje. Jak się będę widział ze swoim to poruszę ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts