Nasz Domek 28.11.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Pierwszy raz dziś zauważyłam...był przymrozek...ściana północna zaszroniona z wyjątkiem punktów gdzie była mocowana wełna ..daje to wrażenie dziwne na dość ciemnej elewacji wyrażne kropy...domyślam się że to miejsca gdzie jest cieplej...z powodu kołków...czy to normalne?..czy nie jest to jakiś dowód na uciekanie ciepła ? Nie pytała bym, ale coś takiego widzę pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.11.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Pierwszy raz dziś zauważyłam...był przymrozek...ściana północna zaszroniona z wyjątkiem punktów gdzie była mocowana wełna ..daje to wrażenie dziwne na dość ciemnej elewacji wyrażne kropy...domyślam się że to miejsca gdzie jest cieplej...z powodu kołków...czy to normalne?..czy nie jest to jakiś dowód na uciekanie ciepła ? Nie pytała bym, ale coś takiego widzę pierwszy raz. Wg mnie jet to dowód na uciekanie ciepła. Ale to całkowicie normale, że tą drogą trochę ciepła ucieknie (kołki z trzpieniem metalowym nie izolują tak jak wełna. Raczej nie powinno być tego jednak widać (u mnie nie widać). Może masz cienką ścianę bazową, która nie jest dobrym izolatorem i w miejscach wywiercenia otworów pod kołki jest już dość ciepło, które to przechodzi po kołku do elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 28.11.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A mnie sie wydaje, że zadne ciepło nie ucieka (bez przesady). Główki kołków po wbiciu pewnie zostały zasmarowane klejem, potem siatka i klej. Tak więc jest tam więcej kleju o ok.2-3mm niż na elewacji i miejsca te wolniej schną z zaabsorbowanej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.11.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A mnie sie wydaje, że zadne ciepło nie ucieka (bez przesady). Główki kołków po wbiciu pewnie zostały zasmarowane klejem, potem siatka i klej. Tak więc jest tam więcej kleju o ok.2-3mm niż na elewacji i miejsca te wolniej schną z zaabsorbowanej wilgoci. Ja bym przeczytał dokładniej. Kolega pisał nie o wilgoci a o szronie. Jeśli kołki w przeciwieństwie do całej ściany nie były oszronione to chyba znaczy, że były cieplejsze niż pozostała część ściany, Jeśli się mylę to proszę o poprawienie (a nie o wymyślanie). U mnie kropki występują na ścianie po jej zmoczeniu, a nie zmrożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 28.11.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Dlatego piszę, że mi się wydaje. Moze masz rację choc szron to tez forma wilgoci. Na szczęście to wysycha. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 28.11.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Pierwszy raz dziś zauważyłam...był przymrozek...ściana północna zaszroniona z wyjątkiem punktów gdzie była mocowana wełna ..daje to wrażenie dziwne na dość ciemnej elewacji wyrażne kropy...domyślam się że to miejsca gdzie jest cieplej...z powodu kołków...czy to normalne?..czy nie jest to jakiś dowód na uciekanie ciepła ? Nie pytała bym, ale coś takiego widzę pierwszy raz. Wg mnie jet to dowód na uciekanie ciepła. Ale to całkowicie normale, że tą drogą trochę ciepła ucieknie (kołki z trzpieniem metalowym nie izolują tak jak wełna. Raczej nie powinno być tego jednak widać (u mnie nie widać). Może masz cienką ścianę bazową, która nie jest dobrym izolatorem i w miejscach wywiercenia otworów pod kołki jest już dość ciepło, które to przechodzi po kołku do elewacji? tak ,ściana bazowa cieńka...bo z silki gr.18 mm, potem wełna 15 mm...wydaje się zatem jasne...silka nie izoluje więc ciepełko z domku po kołku się wydobywa...czy użyliśmy właściwych kołków?, czy można było temu zapobiec?...wiadomo kołków gęsto...jakby zsumować powierzchnię...pewnie z 1m2 powierzchni gdzie ciepło ucieka...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.11.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 tak ,ściana bazowa cieńka...bo z silki gr.18 mm, potem wełna 15 mm...wydaje się zatem jasne...silka nie izoluje więc ciepełko z domku po kołku się wydobywa...czy użyliśmy właściwych kołków?, czy można było temu zapobiec?...wiadomo kołków gęsto...jakby zsumować powierzchnię...pewnie z 1m2 powierzchni gdzie ciepło ucieka...... Można było temu zapobiec stosują wełnę lamelkową. jej nie trzeba kołkować w typowych warunkach. Gdyby nie było żal pieniędzy to radziłbym położenie jeszcze jedej warstwy 50mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 28.11.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 oto dowód, ze styropian lepszy od wełny, nie ma kropek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.11.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 tak ,ściana bazowa cieńka...bo z silki gr.18 mm, potem wełna 15 mm...wydaje się zatem jasne...silka nie izoluje więc ciepełko z domku po kołku się wydobywa.... ale, że stoi to wszystko to fiu fiu dołożyłbym tak min. ze 135mm wełny no i czymś wzmocnił silkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 28.11.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 To normalne przy kołkowanej wełnie . Chodzi o dyfuzję pary wodnej, trzpień kołka nie jest paroprzepuszczalny tak jak wełna. W domach jednorodzinnych nie ma potrzeby kołkowania wełny. Badałam to zagadnienie bo też tak mam i takiej odpowiedzi udzielił mi .... architekt. Jest to jedynie dowód, że wełna jest materiałem paroprzepuszczalnym w odróżnieniu od styropianu. My mamy tynk mineralny, znajomi na wełnie przez gapiowstwo akrylowy, jest jak plastik , nie przepuszcza nic i plam na kołkach nie mają. Wilgoć z zewnątrz wnika w wełnę, w miejscu gdzie jest trzpień kołka i cienka warstwa kleju dużo szybciej wilgoć wysycha , te miejsca są zawsze jaśniejsze. Tak jakby na skórę nakleić plastikowy woreczek w wybranych miejscach a na to złożyć koszulkę bawełnianą i polać się wodą. W miejscu gdzie pod spodem jest folia dyfuzja pary wodnej jest ograniczona, nie przenika do całej przegrody, tylko do izolatora czyli woreczka foliowego. Taka powierzchnia dużo szybciej wysycha i stąd plamy, jest to często zauważalne jeśli chodzi o różną budowę przegród. Podobną role pełnią trzpienie, które ograniczają przedostawanie się wilgoci do przegrody. Jest to tylko dowód na to czym różni się wełna od styropianu, ma właściwości paroprzepuszczalne, styropian zachowuje się jak woreczek foliowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Przyczyna jestr prosta . Kołek stanowi mini mostek cieplny. W zależności od trzpienia - przewodzi ciepło lepiej lub gorzej. Miejsca nad kołkiem są o ok. 0,5 deg do 1,2 deg cieplejsze niż pozostała fasada. Przez to szybciej wysychają. Szczególnie jeśli wykonawca za głęboko osadzi kołki , to łby szpachluje zaprawą, a ona jako materiał o wyższej przewodności cieplnej - promienuje większą powierzchnią - miejsca jaśniejsze. Zjawisko pojawia się wyłącznie po przekroczeniu punktu rosy - po ogrzaniu fasady przez słońce - znika.Nie ma to nic wspólnego z "oddychaniem wełny " i pokrewnymi teoriami.Zjawisko łątwiejsze do zaobserwowania na tynkach o dużej paroprzepuszczalności. Radykalnie może poprawić sytuację przemalowanie farbą silikonową - wyrównanie nasiąkliwości Zabobieganie -- Kołki z przerwanym mostkiem (kapselki nad trzpieniem)- fasada o zwiększonej bezwładności cieplnej (zbrojenie grubowarstwowe, 5-10 mm)- tzw. termodyble - kołki wwiercane w płytę i zamykane styropianowymi deklami.- nie p... roboty przez głebokie osadzanie łączników. http://img102.imagevenue.com/loc925/th_23037_0812200620014_-_Cementownia_-_mostki_cieplne_123_925lo.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilam1980 03.12.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Wznawiam temat odnośnie kropek na elewacji. Dziś rano zobaczyłam je po raz pierwszy gdy na ścianie północnej był szron, to że tam powstają niewielkie straty ciepła już wiem ale czy po czasie kółka te nie będą widoczne przez cały rok. Mieliście może już z czym takim styczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 03.12.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Wznawiam temat odnośnie kropek na elewacji. Dziś rano zobaczyłam je po raz pierwszy gdy na ścianie północnej był szron, to że tam powstają niewielkie straty ciepła już wiem ale czy po czasie kółka te nie będą widoczne przez cały rok. Mieliście może już z czym takim styczność? Nie, nie będą widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilam1980 03.12.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Nie, nie będą widoczne. Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję że wiesz co piszesz bo od rana nie daje mi to spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 06.12.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Nie, nie będą widoczne. Zapraszam do Kielc do szpitala na Czarnowie, tam są pięknie widoczne kołeczki pod częścią elewacji w dni chłodne i mokre. Wydaje mi się że bardziej ma tu znaczenie czy robotnicy porządnie zrobili czy odstawili fuszerkę bo cześć tej samej ściany jest OK a część w formie biedronki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.12.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Truteń: podejrzewam, że wytlumaczenie jest proste jak drut: prawdopodobnie zaoszczędzili lub pocyganili na gruncie, zaś jak wleje w elewacje lub zawilgnie to widać tam gdzie najcieniej posmarowane a że kołki są najlepiej widoczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 06.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Zapraszam do Kielc do szpitala na Czarnowie, tam są pięknie widoczne kołeczki pod częścią elewacji w dni chłodne i mokre. Wydaje mi się że bardziej ma tu znaczenie czy robotnicy porządnie zrobili czy odstawili fuszerkę bo cześć tej samej ściany jest OK a część w formie biedronki Kolego czytamy ze zrozumieniem. Pytanie brzmiało: "ale czy po czasie kółka te nie będą widoczne przez cały rok" Więc odpowiem jeszcze raz: nie, nie będą widoczne PRZEZ CAŁY ROK Lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 21.12.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Kolego czytamy ze zrozumieniem. Pytanie brzmiało: "ale czy po czasie kółka te nie będą widoczne przez cały rok" Więc odpowiem jeszcze raz: nie, nie będą widoczne PRZEZ CAŁY ROK Lepiej? To może odpowiem tak: Jeśli będzie padało lub będzie chłodno przez cały rok to będą widoczne przez cały rok. Lepiej ? Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Truteń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 23.12.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 niestety, u mnie "fachofcy" tak spier...i elewację, że sprawa poszła do sądu. Nie wiem, jak i co zostało przez nich wykonane, że kropki widoczne najpierw tylko pod wpływem mrozu czy rosy (mniej więcej rok po położeniu) obecnie są widoczne cały czas: latem czy zimą, sucho czy mokro,... Życzenia świąteczne dla tej "ekipy" nie są cenzuralne, natomiast dla forumowiczów jak najlepsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 24.12.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 ja mam pytanie troszkę z innej beczki,ilę płaciliście swoim wykonawcą za wasze elewację w kropki?pytanie bierze się stąd że może najpierw było szukanie oszczędności ,ktoś robił elewację za 40-50 zł za metr a potem olaboga,nie twierdzę że tak było w każdym przypadku,pytam po prostu z czystej ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts