Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niemądre pytanie w sprawie docieplenia

maruda2

Recommended Posts

tutaj to chyba hes coś powinien napisać

A ja mogę ???????

to mówię :lol: :lol: :lol:

1. To juz było

2.Ktoś podsumował to prostym stwierdzeniem " jak Ci zimno to lepiej włożyć sweter czy go zjeść ???" i to jeste kwintesenja tamtej dyskusji

3. Jest taki jeden szarlatan który od długiego czasu głosi takie herezje i co gorsza niektórzy temu osobnikowie wierzą (a grasuje na różnych forach )

4. jest jeden wyjątek kiedy warto ale nie powiem bo byłoby to za proste a poza tym żona czasami tu zagląda

tutaj to chyba hes coś powinien napisać

A ja mogę ???????

to mówię :lol: :lol: :lol:

1. To juz było

2.Ktoś podsumował to prostym stwierdzeniem " jak Ci zimno to lepiej włożyć sweter czy go zjeść ???" i to jeste kwintesenja tamtej dyskusji

Zaraz tam zjadać sweter... Człowiek jest w środku domu, a izolacja jest

dla tego domu sweterkiem. Ten sweterek szybciej ogrzeje człowieka, jak

będzie bliżej niego.

ja nic nie widzę przez tą izolcję od wewnątrz

no i czemu "w środku" :roll:

Jak mamy dalej prowadzić dyskusję, to chcę jasnej deklaracji : czy mamy

rozmawiać o teorii z elementami fizyki, czy o tym, czy da się i czy jest sens

izolowania od środka. Akurat teoria fizyczna przemawia za izolowaniem od

wewnątrz, gorzej z wykonaniem praktycznym- i tu jest problem.

Należy odróżnić ocieplenie domu od ubierania się. Jak człowiekowi jest zimno to moze najpierw zalozyc spodnie garniturowe , potem kalesony a na koniec gacie. Będzie tak samo ciepło albo i cieplej niż przy sposobie ubierania stosowanym powszechnie. Natomiast przy ociepleniu scian ważny jest punkt rosy i kolejność warstw ma znaczenie.

Należy odróżnić ocieplenie domu od ubierania się. Jak człowiekowi jest zimno to moze najpierw zalozyc spodnie garniturowe , potem kalesony a na koniec gacie. Będzie tak samo ciepło albo i cieplej niż przy sposobie ubierania stosowanym powszechnie. Natomiast przy ociepleniu scian ważny jest punkt rosy i kolejność warstw ma znaczenie.

odkrywcze :roll: