budulec1 28.11.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 ja nic nie widzę przez tą izolcję od wewnątrz no i czemu "w środku" Jak mamy dalej prowadzić dyskusję, to chcę jasnej deklaracji : czy mamy rozmawiać o teorii z elementami fizyki, czy o tym, czy da się i czy jest sens izolowania od środka. Akurat teoria fizyczna przemawia za izolowaniem od wewnątrz, gorzej z wykonaniem praktycznym- i tu jest problem. Tak Hes, tylko tą fizykę trzeba poznać. Nie widzę problemów z wykonaniem jeśli zostanie prawidłowo dobrana technologia np. możesz zastosować szkielet drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Należy odróżnić ocieplenie domu od ubierania się. Jak człowiekowi jest zimno to moze najpierw zalozyc spodnie garniturowe , potem kalesony a na koniec gacie. Będzie tak samo ciepło albo i cieplej niż przy sposobie ubierania stosowanym powszechnie. Natomiast przy ociepleniu scian ważny jest punkt rosy i kolejność warstw ma znaczenie. Przeczytałem powyższe jeszcze raz i coś mi zaświtalo. No bo tak: ubieramy sie cieplo i możemy paradować po zimnym świecie, tak jak teraz. Jak przychodzimy do domu, to teoretycznie może być tam zimno jak w psiarni i jakoś w tym samym ubraniu przeżyjemy. Ale wiadomo- dom jest od tego, żeby ciężkie ubranie zdjąć i pochodzić sobie luźno jak w lecie. Więc...? Zakladamy ubranie domowi, czyli wspomniany już sweter. Czyli...? Przenosimy jakby własne ubranie na ściany, zakładając tam izolację. Pozostaje otwarte pytanie: gdzie to "ubranie" założyć domowi ? Od środka czy na zewnątrz ? Na czym lepiej wyjdziemy ? Oto jest pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 28.11.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Mój znajomy 5 lat temu w starej kamienicy ocieplił sobie ściany zewnetrzne od wewnątrz styropianem 5 cm , na to płyta gk . Żadnych efektów ubocznych tego rozwiązania nie zauważyłem , w mieszkaniu jest zdecydowanie dużo cieplej . Tyle z doswiadczenia praktycznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.12.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 A zaglądałeś pod ten styropian?Najlepsze samopoczucie gwaratuje niewiedza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewers 25.06.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 http://www.knaufinsulation.co.uk/solutions/residential/walls_-_basement/internal_wall_insulation/img.aspxczyżby inżynierowie KNAUFA nie uwzględnili logiki i praw fizyki ?? http://www.rate-myhome.com/ce17.pdf Powyższe linki jednoznacznie sugerują ze owy sposób jest jak najbardziej do zaakceptowania.hmm .....na wyspach czytaj UK ocieplają tą metoda od kilkunastu lat w Skandynawii także ta rozwiązanie jest powszechne tylko w Polsce budzi jakieś dziwne kontrowersje.(W wyżej wymienionych krajach płyty kartonowo gipsowe są szpachlowane po całości, cała powierzchnia a w Polsce jedynie łączenia)Reasumując w Polandii jak zwykle kilkanaście lat za murzynami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.06.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 .... Reasumując w Polandii jak zwykle kilkanaście lat za murzynami jak już napisałem w innym wątku w którym publikujesz takie wypociny - albo przed handlujesz tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts