gondor 11.08.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Wiem już, że centrala rekuperacyjna nie jest rozwiązaniem dla mnie. Czy ktoś instalował może rekuperator indywidualny; taki który pracuje tylko na jedno pomieszczenie ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.08.2003 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Rekuperator to z reguły centrala - połączenie wymiennika krzyżowego lub przeciwprądowego z wentylatorami i ewentualnie innymi urządzeniami (filtry, nagrzewnice, nawilżacze, termostaty).Możesz sam próbować sklecić coś takiego - zobacz wątek : Własnej budowy rekuperator . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.08.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Hej,właśnie... "z reguły"...ja poszukując informacji na ten temat znalazłem coś takiego jak RylkAir.I działa z zasadzie jak taki indywidualny rekuperator. Ciekaw byłem czy ktoś to wypróbował...pozdry G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondor 18.08.2003 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Hej, właśnie... "z reguły"... ja poszukując informacji na ten temat znalazłem coś takiego jak RylkAir. I działa z zasadzie jak taki indywidualny rekuperator. Ciekaw byłem czy ktoś to wypróbował... pozdry G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 18.05.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Podciągam temat w górę Czy ktos z forumowiczow ma blizsze lub dalsze doswiadczenia z urządzeniami RylkAir Masatherm'u ? Znajomy chce to zalozyc w wybudowanym juz domu w pomieszczeniu gdzie wentylacja grawitacyjna 'nie daje rady'. Jak z wydajnoscią takiego rekuperatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyk99999 18.11.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Właśnie oglądałem - znajomy ma zainstalowane po jednym w każdej sypialni. Wygląda fajnie. Mówi, że mu się dobrze śpi. Ma zamontowany termometr na wlocie i na wylocie i akurat ok 16:00 było odpowiednio 16 i 13 st C. Pomysł rewelka ale w necie widziałem jakiś cennik i jedna sztuka kosztuje chyba 1300 brutto więc dla kilku pomieszczeń równoważy to cenę centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Inne rozwiązanie pokazano w wątku :http://forum.muratordom.pl/minirekuperator-blue-hr25-firmy-emka,t64769.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Właśnie oglądałem - znajomy ma zainstalowane po jednym w każdej sypialni. Wygląda fajnie. Mówi, że mu się dobrze śpi. Ma zamontowany termometr na wlocie i na wylocie i akurat ok 16:00 było odpowiednio 16 i 13 st C. Pomysł rewelka ale w necie widziałem jakiś cennik i jedna sztuka kosztuje chyba 1300 brutto więc dla kilku pomieszczeń równoważy to cenę centrali. W tego typu rekuperatorze problemem jest odprowadzenie skroplin, które pojawia się przy dużej różnicy temperatur wewnątrz i na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts