Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna 4 czy 5 -cio komorowe?

draven

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wbrew pozorom ma to znaczenie nie tylko laboratoryjne (żeby nawiązać do czyjejś wypowiedzi).

do mojej :wink:

znajdz mi konkretne wyliczenia jakie mamy oszczednosci w stopniach celcjusza czy zuzytych kilowatach energii przy oknach 4, 5 czy 6 komorowych

dodam ze mam 6 komorowe i nie dorabiam filozofii do dokonanego wyboru

Wbrew pozorom ma to znaczenie nie tylko laboratoryjne (żeby nawiązać do czyjejś wypowiedzi).

do mojej :wink:

znajdz mi konkretne wyliczenia jakie mamy oszczednosci w stopniach celcjusza czy zuzytych kilowatach energii przy oknach 4, 5 czy 6 komorowych

dodam ze mam 6 komorowe i nie dorabiam filozofii do dokonanego wyboru

Czytałem o tym sporo kiedy szukałem okien - poszukaj a znajdziesz sam.

Mam do czynienia z oknami zarówno 3- jak i 5-cio komorowymi i widzę różnicę, oczywiście można szukać wielu przyczyn, począwszy od tego, że na wybór pierwszych (3-komorowe) w bloku nie miałem wpływu (profil, producent itd.), natomiast drugie (5-komorowe) so domu wybrałem sam.

Ja Ci moge polecić okna Oknoplastu Kraków. Towar z najwyższej półki obsługa gwarancyjna tak samo. Mam takie w bloku od prawie 7 lat i nie mam z nimi problemów w razie jakiejkolwiek reklamacji załatwiaja ja bez żadnych problemów. Natopiast nie pomyl sie i nie kup okien z Oknopolu Kraków tragedia takie kupiłem do domu i maja wszystko odwrotnie do Oknoplastu wykonanie fatalnre obsługa do d......!

Może raczej chodziło o 7-o komorowe, bo takie są już w sprzedaży. Okno, jak ktoś tu napisał, to nie chwyt marketingowy. Lepiej wziąć takie, które ma niższy współczynnik przenikania ciepła, gdyż wówczas będą mniejsze straty w okresie grzewczym. A to nie jest chyba bez znaczenia.

koniecznie z klamkami z trzpieniem tworzywowym... przez metalowe trzpienie ucieka mnóstwo ciepła, wazne jak ktos buduje dom półlitrowy...

... To co wyczytałam kiedyś na temat wyboru okien z PCV:

Producenci prześcigają się w mnożeniu komór wewnątrz ramy, oferują profile 5, 6, a nawet 7komorowe. Jednak uwaga: parametry okna nie zależą tylko od liczby komór, ważna jest także szerokośc ramy. W prostych i tanich oknach ma ona 60mm - i niezależnie od tego ile mieści komor powietrznych, jej współczynnik przenikania ciepła bedzie wynosil co najwyżej U =1,5-1,6. Taka rama pogarsza więc izolacyjnośc całego okna. Okna z profili o szerokości powyżej 70mm są nie tylko "cieplejsze", ale też bardziej sztywne (mogą miec wewnątrz szersze, a zatem solidniejsze usztywnienia metalowe). Ich cena jest nieznacznie wyższa od okien z cieńszych profili. -źródło: "Ładny dom" z 06.2007r.

Ważne: od producenta należy zarządac okazania dokumentu: "Certyfikat Zgodności z Aprobatą Techniczną". Bo nie tylko dobre profile czy okucia świadczą o producencie -musi to wszystko dobrze zlożyc "do kupy" :wink:

dodam tylko jedna nieścisłość w tym tekście

Wzmocnienie ma takie same wymiary w 3, 4, 5, 6 i 7 komorowkach

Szywnosc 3 i 7 komorowki jest identyczna lub prawie identyczna - miedzy bajki włożyć argumentacje części sprzedawców ze 5 czy więcej jest sztywniejsza od 3

Czesto przy profilach 5 i 7 komorowych gabaryty maksymalne okien sa nieco mniejsze niż przy 3

Certyfikat zgodności a uznana i stabilna pozycja na rynko to nie to samo

Sam certyfikat nic nie gwarantuje - to papier owszem, może i dla dobrego samopoczucia potrzebny ale... znam firmę mającą wszystkie papiery a okien nigdy bym od nich nie kupil

Tak jak już tu ktoś powiedział - li tylko DOBRY producent zagwarantuje dobre okno

Zdecydowanie okna min. 5-cio komorowe z pakietem szybowym o przenikalności 1,0!

Szyba szybą, ale ważne jest też U ramy i całego okna. W obecnej chwili każdy producent zrobi okno z szybą o współczynniku U=1,0, ale prawie żaden nie chwali się współczynnikiem ramy bo on zaniża parametry okna. Zamiast dopłacać do kolej komory lepiej jest wziąść ciepłą ramkę.

Ja stawiam na Jezierskiego, przede wszystkim ze względu na profil Schuco.

w 2004 czy na

początku 2005 byl watek gdzie marketingowo starano sie udowodnić ze 5 komór daje wymierne oszczędności w globalnych stratach ciepła całej chałupy

Jak pamiętam na przykładzie swojej chałupy taka ewentualna zmiana , bez uwzględnienia strat przez wentylacje dala "oszczędność" 100-150 złotych na cały sezon grzewczy.

Czas zwrotu poniesionych dodatkowych nakladow szedl w 20-30 lat !!!

Nie demonizujmy - 0,1 czy nawet 0,15 różnicy na całym oknie nie daje nic. śmieszą mnie te dywagacje w momencie gdy większość z Was stosuje wentylacje grawitacyjna gdzie chyba już każdy wie ze im większa różnica temperatur tym straty większe.

Skupiacie sie ciągle na bzdetach zamiast na ocenie domu jako całości. Okna siedmiokolorowe, szyba k=0,7 a w stronie 15 cm wełny, wentylacja grawitacyjna zamiast choćby wymuszona z regulacja wydajności

A przy różnice w cenie miedzy 3 a 5 czy 7 komórka nakłady nigdy sie nie zwrócą - uciekną przez komin ;)

Jareko,

zgadza sie, tylko że więkoszość osób twierdzi, że nie stać ich na rekuperator. Nie liczą tego, że ładują kasę w dodatkowe kominy, nie liczą przyszłych rachunków na ogrzewanie, nie biorą pod uwagę tego, że mogą mieć tańsze fiksy itd. Dopłacają pare stówek do okien i myślą, że mają super oszczędny domek.

nie musi być od razu rekuperator

faktycznie nie każdego na to stać choć skala zwrotu poniesionych nakładów jest zastanawiająca i winna dać do myślenia

Czy przypadkiem zamiast wywalać kasę na kominy z klinkieru nie lepiej podobna kasę wywalić na sam system wentylacji wymuszonej z późniejszą możliwością zamontowania reku? Zwłaszcza ze obserwując świat wielce prawdopodobne ze na takie rozwiązania będą preferencyjne kredyty refinansowane przez Państwo

Ale cóż, ciągle u nas buduje sie na czuja a nie na podstawie dokładnej kalkulacji

Podejrzewam ze gdyby tak było iz każdy korzystałby z dokładnych obliczeń wiele elementów domu wyglądałoby inaczej

Witam

Tak sobie poczytałem i myślę sobie, że 14 komorowe byłyby najlepsze!

Takich to nikt tu nie ma!

Dobrze by było przy zakupie od razu powiedzieć, żeby nie montowali uszczelek, bo i tak się je zaraz wytnie!

Albo niech zrobią kupę dziur w tych komorach i nawiewniki powstawiają!

Po co się męczyć później, jak już zostaną wstawione do chałupy? Przy dziurawieniu mogą się porysować...

Jareko wie co gada! Okno ma być DOBRE!

Adam M.

:) Adam

Juz teraz sytuacja jest taka ze przy wentylacji grawitacyjnej ludziska swoje 5 czy 7 komorowki maja albo uchylone albo rozszczelnione albo nawietrzaki maja i grzeją powietrze sąsiadowi

Ale pewnych schematów myślenia nie przeskoczysz

Wychodząc z bloku gdzie przez okna wiało a na szybach przy dużym mrozie pojawiał sie lód trudno sie przełamać do innego spojrzenia na ta przegrodę budowlana

Wiec ludziska okien nie otwierają bo juz widza oczami wyobraźni jak z konta złotówki uciekają a później pojąć nie mogą dlaczego maja grzyb w domu i na podpowiedzi ze nie wietrzą oburzają sie i szukają przyczyny w kosmitach

W 80% domów gdzie montowałem okna trzykomorowe jest wystarczająca ale jest owczy pęd by inwestować nie zastanawiając sie czy wogole warto

Otóż to: "najważniejszy jest dobry producent"

Oknoplast Kraków jest dobry, ale dosyć drogi. Po rozpatrzeniu wszystkich ofert wybrałem lokalnego producenta Jarbetal (oczywiście sprawdzonego pod kątem wyrobów) produkującego okna na profilu KBE (greenlight) z pakietem szybowym 1,0 i okuciami Roto.

Jestem zadowolony, zarówno z ceny jak i montażu oraz z samych okien.

Witam,mam problem jak wielu innych.Chodzi mi o okna o profilu REHAU-Brillant-Design czy Okna z Krakowa Profil Awans czy Budvar profil Trocal Classic.Wszystkie sa w bardzo zblizonej cenie przy wstepnej wycenie.

Pozdrawiam

Ja bym brał TROCALA, dobry profil i jest bardzo ceniony przez Niemców co musi o czymś świadczyć, i do tego najlepiej okucia Siegenia.