Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanie do znajacych sie na aspektach instalacji grzewczych

jak teoretycznie ( pomijajac aspekt ekonomiczny miedzy 1f i 2f piecem ) moglby byc

podlaczony piec 2f z zasobnikiem np. z wezownica

otoz zasilanie CO z pieca powinno isc chyba przez zawor trojdrozny i pozniej zasilanie na

zasobnik powinno isc do zasobnika do wejscia wody grzewczej do wezownicy

pozniej na powrocie tez jakis zawor/trojnik zeby zarowno woda z wezownicy jak

i z obiegu CO wracala do pieca ( rozwiazanie tutaj musialoby byc podobne jak w piecu 1f )

nastepnie ciepla woda cwu z pieca powinna byc podlaczona do zasobnika doplywem zimnej

wody czy tez doplywem z cyrkulacji ?

czy takie polaczenie mialoby w ogole sens? nie dzialaloby by to podobnie jak

polaczenie pieca 2f z zasobnikiem warstwowym? powtarzam podobnie bo nie tak samo :)

czy takie rozwiazanie nie dawaloby rowniez nieco wiekszej wydajnosci cwu niz piec

1f z zasobnikiem z wezownica?

w miare ubywania cieplej wody ze zbiornika piec napelnial by ja za pomoca priorytetu cwu juz dosyc ciepla/goraca woda

a po uzupelnieniu za pomoca zaworu trojdroznego i funkcji grzania CO utrzymywalby temperature

w zbiorniku na odpowiednim poziomie?

prosze wyprostujcie moje mysli teoretyczne bo moze sie w jakims punkcie

znaczaco myle :)

fakt jest jeden ze zasobnik z wezownica jest o polowe tanszy od warstwowego

ktorych w ogole jest malo na rynku

https://forum.murator.pl/topic/91942-dwufunkcyjny-i-zasobnik-pytanie-teoretyczne/

Co ty chcesz zmontować?

Żeby kocioł 2f grzał wodę w zasobniku musi być wymuszony obieg wody przez wymiennik pieca. Załatwia to nam pompa obiegowa. Są takie zasobniki chyba ariston albo C&M ma takie gdzie jest właśnie pompa która włącza się za pośrednictwem wbudowanego termostatu na którym nastawiamy temperaturę w zasobniku. Pewnie działa jak wymiennik warstwowy ponieważ woda cały czas cyrkuluje a nie ogrzewa się statycznie przez wężownicę.

Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem twój wywód. :D

https://forum.murator.pl/topic/91942-dwufunkcyjny-i-zasobnik-pytanie-teoretyczne/#findComment-2154545