daggulka 28.11.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Witam. Może mnie ktoś oświecić co to jest podłoga pływająca? Znalazłam taki styropian: http://www.termoorganika.com.pl/pliki/produkty_pdf/dp_SUPERACUSTIC.pdf Cena bardzo niska 122zł -na allegro ...ale piszą w karcie technicznej że on jest do podłóg pływających Pytanie: czy on się nadaje pod wylewki? nigdzie nie wyczytałam jaki ma symbol...wiem, że pod wylewki musi być EPS100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 28.11.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Podłoga pływająca nie jest na stale związana z podłożem.Np. panele podłogowe ułożone na gąbce są podłoga pływającą, parkiet przyklejony do jastrychu nią nie jest. To tak ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.11.2007 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 czyli....skoro ten styropian jest pod podłogi pływające to nie nadaje się pod wylewki? szkoda....no, ale cena za piękna COBY MOGŁA BYĆ PRAWDZIWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 28.11.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Płyty SUPERAKUSTIC podłoga (TERMO-D) należy układać tak, aby ściśle do siebie przylegały. Przyścianach i innych elementach pionowych (np. rury, ościeżnice drzwiowe) należy ułożyć pionowe pasy brzegoweze styropianu, które powinny sięgać od podłoża (stropu) do górnej powierzchni posadzki. Zaleca się stosowaniepasów brzegowych ze styropianu o grubości, co najmniej 10 milimetrów. Czyli można zalewać.Tak przynajmniej z tego wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 nie ma styro nie nadającego się na "podłogę pływającą"a wylewek innych niż " podłogi pływające" też ner uraczysz (przynajmniej dla kurników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.11.2007 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 nie ma styro nie nadającego się na "podłogę pływającą" a wylewek innych niż " podłogi pływające" też ner uraczysz (przynajmniej dla kurników) chłopie... wybacz...o tej porze mój mózg już nie pracuje więc proszę - przełóż mi to po ludzkiemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.11.2007 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 ludzie....krótko: nadaje się albo się nie nadaje ten styropian pod wylewki na podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.11.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 praktycznie KAŻDY się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.11.2007 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 no dobrze...hm...mówisz każdy, ale np. styropian EPS70 się nie nadaje bo to jest styropian na elewacje na podłogi potrzeba EPS100 ....tyle że w opisie tego styropianu nie znlazłam tego sybmolu...dlatego się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 29.11.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Jak na mój gust to nadaje się. Wylewki to rodzaj podłogi pływającej. Z opisu można wywnioskować, że styropian ten jest przeznaczony pod wylewki właśnie. Obrazowo podłoga pływająca to taka, która nie jest na sztywno związana ani z podłożem, ani ze ścianami. Wylewki od podłoża są rozdzielone styropianem, a od ścian dylatacjami. Czyli pracują one niezależnie od pozostałych elementów kontrukcyjnych - dlatego mówi się na nie pływające . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 29.11.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Daggulka - u siebie mam taki styropian pod wylewkami w trzech pokojach. Ten mój nazywa się "głucha baba" . To jest miękki styropian, który ma tłumić odgłosy. Pod ciężarem wylewki "kompresuje się" o kilka milimetrów. Jeżeli będziesz miała zrobione uczciwe wylewki o grubości >=5 cm to nie powinno być żadnych kłopotów. http://www.gluchababa.pl/ Jeżeli chodzi o tłumienie odgłosów "z piętra" to raczej działa. Myślałem, że będzie znacznie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.11.2007 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 wielkie dzięki, piejar....spokojna jestem biere i sie nie zastanawiam... różnica w cenie 60zeta na kubiku to jest jak dla mnie dużo ...na 10 kubikach mam 600w kieszeni a przy podłogówce zrobię tak jak pisałam: na spód 4cm superakustic , na to 4cm EPS100 (nie 5cm a 4cm żeby nie było różnic w progach między pokojami) a w pozostałych pokojach na dole dwie warstwy po 4cm superakustic a na poddaszu jedna warstwa 4cm superakustic i pasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 29.11.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Pamiętaj, że superacustic prawdopodobnie nieco Ci siądzie. Zobacz sobie w danych producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.11.2007 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 tak, wiem...podają 43mm/40mm ...różnica wynika właśnie z tego, że te 3mm osiądziea powiedz mi jeszcze ... nie popękały Ci wylewki ? nie było kompletnie żadnych problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 04.03.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Podnoszę temat.Może tym razem daggulka się wypowie?Jak ten SUPERAKUSTIC sie sprawuje.Wylewki nie popękały?Cały czas rozważam ,czy mogę dać taki styropian na piętrze pod ogrzewanie podłogowe?CZy trzeba do wylewek stosować jakieś specjalne technologie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salamandra9 04.03.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 witam.pod ostatnia wylewke dawalem scyropian akustyczny na to maty zgzewalne 10x10 i warstwa betonu 5 cm.mialem obawy co do twardosci scyropianu /jest bardziej mieki niz do elewaci/,ale wszystko jest okej nic nie peka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 04.03.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 DZięki za odpowiedź. Ciekawi mnie jednak co to te "maty zgrzewalne 10x10".Drugie pytanie - jak z akustycznością takiego stropu?- czy jest rzeczywiście lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.03.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 to stalowa siatka zbrojąca do posadzek, o oczku 10cm x 10cm (lub też 15x15), zgrzewana jest z prętów stalowych 2-3mm średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 04.03.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ano tak -zapomłam . U mnie na dole były tylko włókna i plastyfikator - dlatego nie "zajarzyłam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts