mateuszt 28.11.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Mam pytanie czy deski z modrzewia syberyjskiego o grubosci 19mm można układać na legarach ?Sprzedawca twierzdzi , że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 28.11.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, ale wydaje mi się, że trochę za cienkieKiedyś kładziono 32. Wydaje mi się że minimum to 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 28.11.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Stolarz mi kiedyś mówił, że deska na podłogę powinna być przynajmniej calówka, więc 19 mm, to troche przymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitek 28.11.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 poloz na legary plyte osb 22 mm,w ten sposob,klejac i przybijajac dechy prawie nie masz odpadow ,a plyty usztywnia podloge.Nie zapomnij o welnie miedzy ledarami.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 28.11.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Wiec do podlogi dodaj koszty OSB, ktora tania nie jest. Chyba ze legary bliziutko siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitek 28.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 oczywiscie ze trzeba dodac koszt plyt ale z kolei gry ktos ma czas i troche umiejetnosci manualnych moze taka podloge polozyc sam.To nie jest zadna chirurgia mozgu,az trudno uwierzyc jakie to proste.dobra chemia i troche checi -to wszystko.Oczywiscie cyklinowanie pozostawil bym fachowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 28.11.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Wiele rzeczy mozna zrobic samemu (np panele), ale z dechami i np. parkietem bym sie nie wyglupiala. Znam takich, co sobie sami parkiet poukladali. Tyle ze po wszystkim wybulilo im ten parkiet na srodku salonu PS. Pozwalam sobie na ten glupi usmiech bo to byl moj wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 29.11.2007 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Oczywiście wszystko jest kwestią podejścia do sprawy a szczerze mówiąc dokładnościMajster też człowiek. Ojciec układał klepkę po pracy, po kawałku. Wytrzymała 30 lat oraz 2 zalania. Wszystko to czynnik ludzki.Natomiast możesz ułożyć deski 19mm jako podłogę na legarach tylko, że na tak zwanej podłodze ślepej tj desce calowej położonej nieszczelnie (niewielkie odstępy w granicy 3-5cm);przynajmniej tak jest napisane w starej dobrej książce budowlanej Nie wiem, ale gra warta świeczki tylko w przypadku szlachetnego drewna Weź pod uwagę cyklinowanie. Czy 19 mm pozwoli ci na 2- 3 szlif? Modrzew to nie dąb a nowoczesne lakiery są do D..y. Ale jak już powiedziałem wcześniej ekspertem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psm 29.11.2007 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 tak jak napisal madd;slepa podloga to najlepsze rozwiazanie w sytuacji kiedy nie chcesz dokladac pieniedzy na plyty,oczywiscie ze mozna ulozyc samemu,naprawde nic skomplikowanego,a cyklinowanie takiego drzewa pozostawic fachowcowi,DOBREMU !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts