Mikesz62 10.03.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam! Czy ktos posiada piec viadrus u 24 z dolnym spalaniem ? Jeżeli tak to jak on się sprawuje bo chcę sobie taki zakupić i prosiłbym o opinię o tym piecu . Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekdwm 11.03.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Tutaj sobie poczytaj i popytaj http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=2481 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad_milano 20.03.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 TMK mam ten sam problem, mam wentylator na 1 i uważam, że to zdecydowanie za duże obroty. Poza sterowaniem za pomocą falownika nic innego nie znalazłem, taki falownik to niestety ok. 350 zł.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 20.03.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 TMK mam ten sam problem, mam wentylator na 1 i uważam, że to zdecydowanie za duże obroty. Poza sterowaniem za pomocą falownika nic innego nie znalazłem, taki falownik to niestety ok. 350 zł.[/b] To już taniej byłoby kupić nowy wentylator z regulacją obrotów, widziałem takie na allegro. Obecnie mam inny problem z piecem - bez względu czy palę miałem czy groszkiem czy miałem z groszkiem, to po jakimś czasie wybuchają gazy Po rozpaleniu od góry ogień powoli schodzi w dół koksując węgiel i tak po 3-4 godzinach od rozpalenia jest "łup" aż wywala rurę z komina... Próbowałem zwiększyć częstotliwość przedmuchów i dalem 10s co 1 minutę. Niestety nie pomogło na gaz, a tylko niepotrzebnie zwiększyło temperaturę na piecu do prawie 70st. Jakie macie propozycje? Wywiercić otwory na wtórne powietrze? Można ich używać przy korzystaniu z wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuniapl 26.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Witam Wszystkich, Trafiłem na to forum i ten wątek zupełnie przypadkiem, ale po jego lekturze odkryłem niesamowite możliwości mojego pieca, czym muszę się z Wami podzielić i chętnie dodatkowych uwag wysłuchać... Jako że jestem młodym palaczem (doświadczenie 0,5 roczne), pewnie z czasem tak, jak większość z Was opanuję ten kunszt. Aby było fachowo ( ) zacznę może od parametrów: Piec Viadrus U26 (przy całym niesmaku dla polskiego dystrybutora, to chyba niezły piec), 5-cio elementowy czyli moc jakieś 30 kW; komin okrągły o średnicy 15cm i długości ok 12m. Palę drewnem i węglem. Jak się pali drewnem - wiadomo - wędrówki do kotłowni nie należą do rzadkości. Z węglem oczywiście jest inaczej, ale i tak spacery były. Po przeczytaniu Waszych doświadczeń postanowiłem przetestować wersję "górnopalną" z zasypem węglem, papierkiem, drewienkami wg. kolejności. Jakież było moje zdziwienie, gdy za pierwszym razem przez 30h piec utrzymywał stała temp. 60st i był praktycznie bezobsługowy. Po kilku kolejnych dniach doszedłem już do perfekcji w przygotowaniu 24-godzinnego wsadu. Faktem jest, że w tym systemie w układzie dobowym zużywa się nieco więcej paliwa, ale wynika to chyba z faktu stałości temp. na piecu (przy "wędrówkach" w systemie dolnopalnym temp. wahała się). Jednak jestem przekonany, że z węgla w tym sposobie można nieco więcej "wycisnąć" wartości energetycznych. Wielkie dzięki raz jeszcze tym wszystkim, którzy biorą udział w wątku i przyczynili się do mojej-palacza edukacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 27.03.2009 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Po długiej i ciężkiej chorobie zmarła moja mama. Przez ostatnie dwa miesiące wymagała stałejopieki. To była ciągła walka z chorobą, określenie 24 godziny na dobę - nie odzwierciedla sytuacji.Był czas gdzie ciągle stałem nad łóżkiem bo nie warto było siadać. Nie chcę tego opisywać.Uwierzcie mi... może bym nawet nie potrafił. Mam wielkie zaległości w pracy i w życiuwybaczcie więc że jeszcze jakiś czas nie będę tu obecny. Pozdrawiam Was wszystkich. Last Rico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.03.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Wielkie współczucie dla Ciebie i całej rodziny, bardzo mi przykro Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wizard 27.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 ...głębokie wyrazy współczucia ... Pozdrawiam. ps. (poczekamy,masz w Nas przyjaciół - trzym się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 28.03.2009 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Na początku Wielkie wyrazy współczucia dla Last Rico Do ogrzania 160m dom kostka z lat 90 cząściowo podpiwniczony. Po wprowadzeniu zmieniłem okna na nowe i wywaliłem stary piec które dosłownie pożerał paliwo w ciągu kilku godzin . Za namowa kolegi kupiłem piec od garażowej roboty , ma długie kanały a wiec na kominie pojawiły sie wykwity. najgorszy problem to kopcenie , .Dom jest blisko lasu i cały swad fruwa dookoła domu zatruwając mnie i sąsiadów. Wczoraj zapaliłem od góry wegiel kamienny poszło łatwiej niz myslałem . Stałopalność zwiększyła sie około 3,4 godzin i zamiast kłębów dymu z komina leciutka mgiełka . naprawde spacerowałem po podwórku z bananem na twarzy . Wielkie dzieki wszystkim. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac79 30.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Po długiej i ciężkiej chorobie zmarła moja mama. Przez ostatnie dwa miesiące wymagała stałej opieki. To była ciągła walka z chorobą, określenie 24 godziny na dobę - nie odzwierciedla sytuacji. Był czas gdzie ciągle stałem nad łóżkiem bo nie warto było siadać. Nie chcę tego opisywać. Uwierzcie mi... może bym nawet nie potrafił. Mam wielkie zaległości w pracy i w życiu wybaczcie więc że jeszcze jakiś czas nie będę tu obecny. Pozdrawiam Was wszystkich. Last Rico Nieodzowna ścieżka wielu z nas... Szukaj oparcia w rodzinie i pocieszaj się tym że już nie cierpi.. Wyrazy Współczucia MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 01.04.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Pasjonujący wątek. Ja jestem z tych co mogą godzinami siedzieć i wpatrywać się w ogień, a teraz jeszcze się okazało ,ze godzinami mogę czytać o paleniu. SZacunek dla założyciela wątku LAST RICO. Ktoś tu prosił o bardziej obrazowy opis tego sposobu palenia , o którym pisał LAST RICO. Znalazłem na YOUTUBE real video: np tu: http://www.youtube.com/watch?v=3Wc8aqW4XBs&feature=related lub tu W pierwszym linku mamy piecyk zrobiony z puszki przykrywki i rurki zasypywany odpadem drewna zapalanym od góry. W drugim video produkt bardziej professional pędzony wiatraczkiem od spodu i ładny wykład o zgazowywaniu drewna , po angielsku ale łatwo zrozumieć, zresztą obraz mówi sam za siebie. Ciekawostką jest ,że oba piece prawie w ogóle nie dymią. Tym bardziej nóż się w kieszeni otwiera jak przechodząc przez osiedla eleganckich domów widzimy czarne kominy i czujemy smog w powietrzu. Trzeba ludzi uświadamiać. Dlatego daje te linki na You tube. Inna ciekawostka to taka, że ten drugi piec jest wielkości małego garnka ,a działa. Często coś podobnego widać w krajach 3 świata ,gdzie podobne piece z puszki i paru cegieł funkcjonują i to na wysuszonym krowim łajnie. To dopiero ekologia, a nie spalanie jakiegoś tam z nazwy eco-groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 01.04.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witam, Ja dzisiaj po całym dniu grabienia trawnika i pracy na dworze rozpaliłem grila Wieczorem rozpaliłem w kotle i co zaobserwowałem wiecej dymu wydobywa sie z mojego grila niz z mojego komina a zasypałem wegiel brunatny . jesem bardzo zadowolony z nowej metody palenia i namawiam wszystkich znajomych zeby sprubowali . Zastanawiam sie gdybym od poczatku zapalał od góry to może na kominie nie pojawiły by sie wykwity ? pozdr ps filmiki bardzo ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyss 02.04.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 WitamPrzeczytałem cały wątek od początku do końca, tak samo no innym forum, jako że mam piec około 20 lat i nie zanosi się na razie na jego wymianę myślę jak by go tu ulepszyć wg waszych rad.Z góry dzięki za jakieś podpowiedziPozdrawiamhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb5f4e6d03e73f2b.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 09.04.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Odświeżam ulubiony temat pale(przepalam) tak jak napisałem we wcześniejszych postach zapalając od góry i jest super , mam klapke więc ja uchylam ale nie wydedukowałem dlaczego ruszt wodny przeszkadza w paleniu od góry. U mnie jest r,wodny ale nie znajduje żadnego wytłumaczenia dlaczego miałoby to przeszkadzać ? Dmuchawe teraz ustawiłem na 2bieg , zapalajac od dołu miałem ustawiony 7, mam zamiar zamontowac miarkownik i włożyc jeszcze jakieś cegły szamotowe do paleniska ale nie wiem co to by dało zmniejszenie paleniska ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruno62 10.04.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Zrób z niego piec dolno spalający tzn. zatkaj górny ''przewał'', tam gdzie dołem jest dopalanie gazów wyłóż szamotem, doprowadź powietrze wtórne z zewnątrz/stały niezależny dopływ/ w miejsce dopalania gazów spalinowych, mechaniczny miarkownik ciągu/żadnych wentylatorów/.Ja tak zrobiłem, bo mam prawie identyczny piec, no i rewelacja komin zimny, kaloryfery gorące i najważniejsze prawie nie widać dymu. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyss 11.04.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Dzięki za rady wstawię nowy rysunek i zobaczymy czy o to samo nam chodziDzięki i pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budasty 01.06.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 odswieżę temat i poproszę na priv o namiary na dobry piec z górnym spalaniem, przeczytałem dokladnie cały wątek i zamierzam palić zgodnie z opisanymi w nim zasadami dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.06.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Dlaczego chcesz sobie komplikować życie kotłem górnego spalania i potem gimnastykować się z tym sposobem palenia od góry (który zresztąjest jako - taki tylko w fazie zgazowania paliwa z góry do dołu, potem spalanie jest już nieprawidłowe, o czym pisałem na początku tego tematu) ? Nie prościej kupić od razu kocioł dolnego spalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budasty 01.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Dlaczego chcesz sobie komplikować życie kotłem górnego spalania i potem gimnastykować się z tym sposobem palenia od góry (który zresztą jest dobry tylko w fazie zgazowania paliwa z góry do dołu, potem spalanie jest już nieprawidłowe, tak jak pisałem na początku tego tematu) ? Nie prościej kupić od razu kocioł dolnego spalania ? Przejrzałem naprawdę dokładnie to i kilka innych for i moj post miał nieco "sprowokowac", własciwie po analizie wielu opinii zostały mi tylko dwa piece, skłaniam sie do Warmeta Ceramika 14 KW, opisywanego również w tym wątku , gdyż mimo kilku wad jest przez wszystkich zgodnie chwalony za dobrą stałopalność, wcześniej myślalem o kotle z podajnikiem, zebrałem sporo opinii wsrod znajomych i wolę jednak dwa razy dziennie jednak pojsc do kotłowni i nie martwić sie jakoscia/granulacją opału, zerwanym zawleczkami itp. pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 02.06.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Dlaczego chcesz sobie komplikować życie kotłem górnego spalania i potem gimnastykować się z tym sposobem palenia od góry (który zresztą jest jako - taki tylko w fazie zgazowania paliwa z góry do dołu, potem spalanie jest już nieprawidłowe, o czym pisałem na początku tego tematu) ? Nie prościej kupić od razu kocioł dolnego spalania ? A mozesz zaproponowac taki piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts