KardinalE 07.02.2011 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 witam, posiadam piec typu sas uwt 29 kw , jest zdecydowanie przewymiarowany poniewaz do ogrzania mam okolo 140 metrow, budynek nieocieplony . Do tej pory spalilem 5 ton odsiewki z wegla + ok 400 kg wegla . Dmuchawa chodzi na 1 ( skala od 1-10 ) . Czy wyłozenie tylnej sciany pieca cegła szamotka zmniejszy jego moc a co za tym idzie mniejsze zuzycie opału ? Pewnie, że zmniejsz komorę ceglami szamotowymi. Ja mam zmniejszoną od tyłu do połowy, a kociołek identyczny jak twój. Dużo mniej opału spalam. UWT są bardzo mocne, dobrze odbierają ciepło ze spalin. Ja ośkę od przeruszywacza uszczelniam przy każdym rozpaleniu folią aluminiową. Taka jakby opaska dociskana podkładką, idealne uszczelnienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Max78 07.02.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Pewnie, że zmniejsz komorę ceglami szamotowymi. Ja mam zmniejszoną od tyłu do połowy, a kociołek identyczny jak twój. Dużo mniej opału spalam. UWT są bardzo mocne, dobrze odbierają ciepło ze spalin. Ja ośkę od przeruszywacza uszczelniam przy każdym rozpaleniu folią aluminiową. Taka jakby opaska dociskana podkładką, idealne uszczelnienie. Pozdrawiam dzieki za rade , powiedz mi jeszcze ile godzin pali ci sie zasyp ile wegla wrzucasz , jaki metraz i czy masz ocieplony budynek . dzieki. czy moge prosic jeszcze kogos o opinie . z gory wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 07.02.2011 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Siema. Pali się 24 godziny, zasypuję do dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych, nie wiem ile to kg...? Oczywiście tak jak wcześniej napisałem, komora zmniejszona od tyłu cegłami o połowę. Palę z nadmuchem na 1 biegu, dmuchawa zasłonięta w 95%. 180m2 bez ociepleń, ale mieszkam z ludźmi, którzy skutecznie wypuszczają ciepło drzwiami i oknami na dwór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
potle 08.02.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 witam, chciałbym zapytać, czy ktoś z Was przerabiał piec Zębiec SWK 28KW lub podobny ? takie cóś : http://www.piecolandia.pl/kociol-zebiec-swk-28-kw-p-46.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoTo 08.02.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam To ja też zapytam posiadaczy kotła Ogniwo S6WC jak się Wam pali od góry.Pytam dlatego, że planuję zakup właśnie takiego kotła w przyszłości o mocy 20kW z myślą palenia metodą Last Rico.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eamos 08.02.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam. Taki kocioł użytkuję od 5 lat i palę w nim przeważnie od góry bez żadnych problemów. Głównie spalam węgiel (groszek, orzech) ale zdarzało mi się palić także flot i też nie było żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NotY 08.02.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 S6WC, to kocioł prosty do bólu. Musi mieć KPW, miarownik i przysłonięty wlot na ruszt w dolnych drzwiczkach (powietrze ma iść jedną – właściwą drogą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Max78 08.02.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 witam, do Last Rico , czy moge prosic o twoja opinie ? oraz w jaki sposob poprzez wylozenie szamotem komory spalania zmniejsze ilosc spalanego wegla ? wody w kotle pozostanie tyle samo , na moj gust to zmniejszenie komory wplynie na ilosc ladowanego opalu ale oczywiscie moge sie mylic , pytanie to kieruje rozwniez KardinalE jak i do wszystkich ktorzy beda uprzejmi mi w jakis sposob podpowiedziec i pomoc . dzieki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.02.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Może prościej będzie po prostu odwiedzić mnie- niedaleko w Gryfowie Śl ? Będziesz miał okazję przeprosić i pooglądać cuda... np. 98% sprawności kotła bez cienia elektryki... Ciekawe jak żeś to wyliczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.02.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ciekawe jak żeś to wyliczył? Kalkulatorkiem... Jasne, że nie liczyłem. Skorzystałem z danych dotyczących kotłów kondensacyjnych. Tam piszą o sprawności ponad 100%, ja przyjąłem przy końcowej temperaturze spalin około 40st. C skromne 98... Że niemożliwe ? Da się. Końcowy wymiennik wcale nie musi być kwasiakowy, wystarczy z rur plastikowych, wytrzymują spokojnie temperaturę do 110 st. C. Wcześniej trzeba tylko wyłapać pyły w mokrym filtrze meandrowym żeby nie trafiały do wymiennika. Ciągle bez prądu, zachowując ciąg- niezgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi kotłów na paliwa stałe. Przy okazji- może ktoś zechce skorzystać z innej wersji "rury Wezyra" (tu chyba "hesa"). Stosowałem tak kiedyś w kolejnej wersji mojego ceglanego dolniaka. Powietrze wpada dwiema rurami od góry, natlenia gazy w pierścieniowym "palniku" na dole. Bardzo skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 interesowałem śię tym kotłlem ale po rozmowie z instalatorem,który je montuje mój zapał ostygł Jeśli chodzi o zasadę działania jest ona bardzo interesująca To zapewne jeden z tych instalatorów co takiego kotła na oczy nie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.02.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Osobiście uruchomiłem ponad dwadzieścia kotłowni z kotłami Stropuva, więc chyba coś na ten temat mogę powiedzieć. O ile wiem w rejonie Zielonej Góry nie ma żadnego dystrybutora kotłów Stropuva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 08.02.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 witam, do Last Rico , czy moge prosic o twoja opinie ? oraz w jaki sposob poprzez wylozenie szamotem komory spalania zmniejsze ilosc spalanego wegla ? wody w kotle pozostanie tyle samo , na moj gust to zmniejszenie komory wplynie na ilosc ladowanego opalu ale oczywiscie moge sie mylic , pytanie to kieruje rozwniez KardinalE jak i do wszystkich ktorzy beda uprzejmi mi w jakis sposob podpowiedziec i pomoc . dzieki wielkie Kolego, a czy Ty w ogóle czytałeś ten wątek? Bo wygląda na to, że jednak nie. Wybacz, ale odpowiedzi są w wątku, a nawet jakbym chciał odpowiedzieć, to nie rozumiem Twojego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodasz 08.02.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Kalkulatorkiem... Jasne, że nie liczyłem. Skorzystałem z danych dotyczących kotłów kondensacyjnych. Tam piszą o sprawności ponad 100%, ja przyjąłem przy końcowej temperaturze spalin około 40st. C skromne 98... . Ponad 100% ? To bzdura matematyczno-fizyczna. Sprawność to stosunek energii "włożonej" w układ do "wyjętej" z niego. Powyżej 100% to perpetum mobile i chwyt marketingowy łapiący tych którzy spali na fizyce w podstawówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 08.02.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ponad 100% ? To bzdura matematyczno-fizyczna. Sprawność to stosunek energii "włożonej" w układ do "wyjętej" z niego. Powyżej 100% to perpetum mobile i chwyt marketingowy łapiący tych którzy spali na fizyce w podstawówce Ja tam specjalnie się w tym nie wyznaję, dlatego skopiowałem sobie i wklejam do poczytania: Jak to możliwe, że kocioł kondensacyjny uzyskuje sprawność powyżej 100%? Warto przypomnieć pojęcie sprawności kotła. Sprawność kotła jest to stosunek energii wykorzystanej do energii włożonej. Zgodnie z tą definicją żadne urządzenie nie uzyska sprawności wyższej niż 100%. W przypadku kotłów konwencjonalnych (niekondensacyjnych) od wielu lat stosuję się wcześniejszą definicję sprawności, w której nie uwzględnia się w obliczeniach (w mianowniku wzoru) ciepła kondensacji. Wcześniej zakładano bowiem, że jest to ciepło praktycznie nie do odzyskania. Czyli upraszczając sprawność jest to stosunek wykorzystanego ciepła do dostarczonego ciepła jawnego (bez ciepła kondensacji) . Tę definicję sprawności stosuję się również obecnie po to, aby umożliwić porównanie kotłów kondensacyjnych z kotłami konwencjonalnymi, dla których używa się takiej formuły sprawności od wielu lat. I tak kotły kondensacyjne (.......) mogą osiągnąć maksymalną sprawność 109%, podczas gdy kocioł konwencjonalny maksymalnie 94%. Gdyby użyć poprawnej definicji sprawności (które uwzględnia w obliczeniach w mianowniku również ciepło kondensacji) to kocioł kondensacyjny (.......) może osiągnąć odpowiednio sprawność 97%, a kocioł konwencjonalny 84%. To ze strony: http://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki_abc/37.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Portrecista 08.02.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Do Kolegi nilsan.Ten wyśmiany przez Ciebie instalator figuruje na oficjalnej stronie firmy nilsan jako monter i serwisant .Twierdzisz ,że uruchomiłeś ponad dwadzieścia kotłów stropuva i możesz na ten temat coś powiedzieć,więc powiedz,a my chętnie poczytamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodasz 08.02.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ja tam specjalnie się w tym nie wyznaję, dlatego skopiowałem sobie i wklejam do poczytania: I tak kotły kondensacyjne (.......) mogą osiągnąć maksymalną sprawność 109%, podczas gdy kocioł konwencjonalny maksymalnie 94%. Gdyby użyć poprawnej definicji sprawności (które uwzględnia w obliczeniach w mianowniku również ciepło kondensacji) to kocioł kondensacyjny (.......) może osiągnąć odpowiednio sprawność 97%, a kocioł konwencjonalny 84%. [/i] "Sprawność – skalarna bezwymiarowa wielkość fizyczna określająca w jakim stopniu urządzenie, organizm lub proces przekształca energię występującą w jednej postaci w energię w innej postaci. Sprawność wyrażana jest w jednostkach względnych (tzn. bez tak zwanego miana) jako ułamek, często w zapisie procentowym (w procentach). Z zasady zachowania energii, której wyrazem w termodynamice jest pierwszej zasady termodynamiki wynika, że sprawność nie może być większa od jedności czyli od 100%. II zasada termodynamiki narzuca dodatkowe ograniczenie na maksymalną wartość sprawności. Sprawność energetyczna jest to parametr określający efektywność wykorzystania paliwa." Wkleiłem z Wikipedii, to potwierdza, że producenci kotłów kondensacyjnych wstawiają kit klientom. Sorrki Hes, ale proponuję nie kontynuować tej dyskusji, bo zaraz obsabaczą nas, że gadamy tu o czymś innym niż spalanie górne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.02.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Do Kolegi nilsan. Ten wyśmiany przez Ciebie instalator figuruje na oficjalnej stronie firmy nilsan jako monter i serwisant . To że figuruje nie oznacza, że jakikolwiek kiedykolwiek kocioł Stropuva uruchomił. Po prostu był na szkoleniu i tyle. Twierdzisz ,że uruchomiłeś ponad dwadzieścia kotłów stropuva i możesz na ten temat coś powiedzieć,więc powiedz,a my chętnie poczytamy. Zadasz pytanie, to otrzymasz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turra1 08.02.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 mój wujek miał nissana i jest to jedno wielkie g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Portrecista 08.02.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 NO TO PYTAM.Ile u ciebie kosztuje to ustrojstwo z niezbędnym osprzętem i montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts