ZUG 02.03.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) szponi Czyli zmniejszając komorę paleniskową trzeba też zmienić moc wymienników? Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 02.03.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) szponi czyli zmniejszając komorę paleniskową trzeba też zmienić moc wymienników? Mocy wymienników nie zmienisz, można jedynie popawić odbiór ciepła ze spalin, a nawet trzeba. Moim zdaniem wykładając kocioł szamotem jego "mocy fabrycznej" też nie zmieniamy (ograniczamy powierzchnię odbioru) , ponieważ nie zmieniamy jego podstawowywych parametrów (temp zasilania, powrotu, przepływ). Zmieniamy głównie ilość węgla palacego się w jednostce czasu, przez co spalin mamy mniej, ale o wyższej temp, tak więc bilans po zwiększeniu obioru w wymiennikach konwekcyjnych powinien wyjść dla nas na plus. Edytowane 2 Marca 2013 przez Szponi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.03.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Może faktycznie nie moc ale przez te zawirowacze co pisałeś z racji zmniejszonej ilości spalin bardziej wykorzystamy odbiór ich temperatury.dobrze zrozumiałem? Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 02.03.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 może faktycznie nie moc ale przez te zawirowacze co pisałeś z racji zmniejszonej ilości spalin bardziej wykorzystamy odbiór ich temperatury. dobrze zrozumiałem? Dokładnie, tak poszłyby do komina poprawiając ciąg, a tak schłodzą się przekazując więcej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.03.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) szponi I to w GS jest dobre. pytam ponieważ czeka mnie dalsza przeróbka a jakieś dodatkowe udoskonalenie się przyda. Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 czyli zmniejszając komorę paleniskową trzeba też zmienić moc wymienników? Niekoniecznie ,jeżeli kocioł był przewymiarowany to zawirowywacze znowu obniżą temperaturę płaszcza i spalin a to doprowadzi do kondensacji.Szamot izolując komorę spalania od płaszcza ,powoduje jakby dosunięcie oddzielenie paleniska od kotła ,tak jakby spalanie odbywało poza kotłem ,stwarza to możliwości spalania mniejszej ilości porcji paliwa w temperaturze odpowiedniej do prawidłowego procesu spalania ,bez tej otoczki szamotowej ,środowisko czyli otaczająca ogień blacha skutecznie odbierze cześć energii potrzebnej do tego procesu ,zadaniem wymiennika kotła jest odbiór nadwyżki energii wyprodukowanej w procesie spalania węgla czy innego paliwa a nie odbieranie tej energii ,która potrzebna jest do prawidłowego spalania dopalania paliwa ,gdy uda się nam znaleźć równowagę w tym procesie spalania i odbierania energii ,pobierzemy tylko nadwyżki , to przyniesie to wymierne korzyści finansowe a nie jest to łatwe przy spalaniu węgla ,który przechodzi różne fazy podczas tego procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 02.03.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Niekoniecznie ,jeżeli kocioł był przewymiarowany to zawirowywacze znowu obniżą temperaturę płaszcza i spalin a to doprowadzi do kondensacji Kiedyś zrobiłem taki myk aby spróbować pracy kotła na niskiej temp. Odgazowanie odbywało się przy temp. +/- 80stC i powodowało że z wymienników skraplała się woda natomiast po zainstalowaniu zawirowaczy jak ręką odjął. Edytowane 4 Marca 2013 przez ZUG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 kiedyś zrobiłem taki myk odgazowanie odbywało się przy temp. +/- 80stC i powodowało że z wymienników skraplała się woda natomiast po zainstalowaniu zawirowaczy jak ręką odjął. To ciężko jednoznacznie określić czy akurat wszyscy będą mieli tak samo to złożony problem ,może podniosła się temperatura wody w kotle - w którejś części wymiennika powyżej progu kondensacji , miałeś na przykład zaburzony obieg wody w kotle w pewnej części kotła był trochę większy odbiór ciepła .Termometr na kole pokazuje tylko temperaturę w miejscu bagnetu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 02.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) animuss Z temp. spalin rzędu 150-250C na krótkim wymienniku poziomym obniżyć ją do 45-50C to nielada wyzwanie. Moim zdaniem małoprawdopodbne. Dla współczynnika nadmiaru powietrza 1,0 punkt rosy dla węgla jest na pozimie 43C. My przeważnie palimy z niedomiarem, a wiec patrząc po krzywej niech będzie to 45-48C, to nie wiem jakie trzeba mieć turbo zawirowywacze, żeby to osiągnąć. Edytowane 3 Marca 2013 przez Szponi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 02.03.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) ZUG Ja nie wyobrażam sobie jak można wytworzyć kondensat w kotle przy 80C, jednyne wytłumaczenie dla mnie, to praktycznie absolutny brak tlenu i wytwarzanie smoły pogazowej albo wytlewnej w niższych warstwach węgla. Edytowane 2 Marca 2013 przez Szponi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 02.03.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 ZUG "Gdzie tu proces palenia" ... na górze zasypu , na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_i 02.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Sezon w pełni....nie nadążam czytać, po dwóch dniach objętość forum wzrosła o trzy strony, a konstruktywnej wiedzy bardzo malo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3410 02.03.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Jak mocno zmienia się Wam temperatura spalin w czopuchu gdy zmniejszacie lub zwiększacie PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) . Nawilżanie powietrza spalania podwyższa temperaturę punktu rosy, przez to odbiornik ciepła może mieć temperaturę nawet pow. 65°C Kto ma wilgoć w piwnicy ? ZUG polewał węgiel wodą albo miał temperaturę wody powrotnej +10*C A jeżeli tak nie było to wsadzając zawirowywacze obniżył sprawność kotła Daj ZUG-owi spokój każdy obiera swoją drogę ,którą che iść ,dopiero na skrzyżowaniu człowiek zaczyna zastanawiać się - dokąd idzie. Edytowane 3 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.03.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Widzę że czat działa bez zarzutu Mam pytanie. Zrobiłem KPW, a właściwie dwie w moim kociołku. Jedna dmucha prosto w zasyp a druga rurką ok. 30 cm biegnie z górnej wyczystki i celuje pionowo w dół. W cegle szamotowej wywierciłem otwór fi30 i podwiesiłem ją na tej pionowej rurze jako deflektor. Spaliny ładnie się palą zasilone dodatkowo powietrzem z tej rury. Pytanie, na jakiej wysokości nad zasypem powinna wisieć ta cegła? http://img805.imageshack.us/img805/9470/koc2.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) deflektor to około 15-20 cm i zrobić żeby opuszczał się w trakcie wypalania -obniżania zasypu żeby był cały czas w takie samej odległości Edytowane 3 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_stanislaw 03.03.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) @ZUG zAczniJchłoPiewkoŃcupisAćjakczŁowiekbOtegotWojegObeŁkotumamjUżdość!żyGaćsięcHce!!!iniezachOwujsięjAktalib! Edytowane 3 Marca 2013 przez g_stanislaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ZUG, Stanisław ma rację, to jest czasami niezrozumiały bełkot. Już nie chodzi o ortografię, bo niektórzy naprawdę mają tym problem, ale nad interpunkcją mógł byś popracować, bo czasem trudno się doszukać sensu w zdaniu. Żeby nie było że czatuję mam pytanko ;] Przy jakiej temperaturze w czopuchu mam się zacząć bać? Bo ostatnio spalałem jakieś papiery i ścinki drewniane i było około 350 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacet100 03.03.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ...druga rurką ok. 30 cm biegnie z górnej wyczystki i celuje pionowo w dół... Jak uszczelniłeś, połączyłeś rurkę z drzwiczkami? Trzeba je rzadziej niż zasypowe, ale jednak do czyszczenia otwierać. Każda szczelina w tym miejscu to wychłodzenie wymiennika. Daj fotkę. ... bo czasem trudno się doszukać sensu w zdaniu... Raczej w poście. Żeby były zdania, to trzeba używać kropek i dużych liter. Popraw się Zug. Nie strzelaj postów jak karabin maszynowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 03.03.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jak uszczelniłeś, połączyłeś rurkę z drzwiczkami? Trzeba je rzadziej niż zasypowe, ale jednak do czyszczenia otwierać. Każda szczelina w tym miejscu to wychłodzenie wymiennika. Daj fotkę. Przyspawałem . Wiem że to strata, ale ta klapka wyczystki zawsze była gorąca, więc nic specjalnie się nie zmieniło. Całość da się wyjąć. (szamot mocowany osobno). Jak się wypali wieczorem to pstryknę parę fotek. Mam jeszcze taką koncepcję (Hes mnie zainspirował kiedyś) żeby położyć na rozpalonym i gazującym na całej powierzchni palenisku blachę 10mm z otworem pośrodku trochę mniejszym niż deflektor. Teraz położyłem jakąś cienką, więc się szybko przepali. Zmuszam wszystkie gazy i co za tym idzie płomienie do skierowania się pod deflektor. Na razie wszystko w fazie testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts